Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Smutné zamyšlení nad skončenou i budoucí volbou prezidenta

Když dospěl proslov paní senátorky Gajdůškové (v prvním kole volby prezidenta) k přirovnání s českým Honzou, bylo patrné, že se pan profesor Švejnar poněkud polekal. Asi proto, že pohádkový Honza bývá častěji označován, jako hloupý Honza. V dalším toku řeči bylo přirovnání k Honzovi uvedeno na pravou míru a všichni zúčastnění se uklidnili.

Když jsem později uvažoval o této zábavné chvíli, pochopil jsem, že se paní senátorka nechala ovlivnit svým podvědomím, přesněji řečeno vzorci, které v něm máme všichni uloženy. Tak například my občané malých měst a obcí, pokládáme za úspěšné ty spoluobčany, kteří odešli do velkých měst, především do Prahy, a tam získali prestižní postavení. Učitel vysoké školy, fotbalista, architekt, ale i herec malých rolí ve známém pražském divadle, je ve své rodné obci pokládán za úspěšného a tím i schopného člověka.
Samozřejmě, že ještě úspěšnější je ten, kdo se takto prosadil v dalekém zahraničí. S výjimkou sportovců, jejichž hodnocení je relativně snadné a především známé, nevíme o těchto svých krajanech, jak jsou hodnoceni v rámci své profesní skupiny a často nevíme nic o jejich charakteru, ale přesto nás okouzluje tajemství jejich úspěchu. Mnohdy je tento dojem umocněn i prestiží země odkud k nám přicházejí. Jsou mezi nimi i takoví, za jejichž líbivou slupkou je skryté velké nic.
Mnohdy jsme tak okouzleni úspěšným, příjemným a skromným krajanem, že si ani neuvědomíme, že kousek od nás je člověk mnohem vzácnější. Kdybych chtěl navrhnout kandidáta na prezidenta, který není „zkažený politikou, je nestranický a má sociální cítění“, vybral bych takového, který to prokazuje ve své každodenní činnosti, má prokazatelné výsledky a je spojen s naší současností. Takových lidí lze jistě najít mnoho. Mne v této chvíli napadá velmi výrazná postava roku 1989, pan Šimon Pánek.
Důvodem proč bych ho doporučil, není jeho role v sametové revoluci, ale jeho činnost po roce 1989 v nadaci „Člověk v tísni“, která pomáhá lidem v mnoha zemích světa. V roce 1997, když povodeň těžce poškodila naše město, byla nadace „Člověk v tísni“ jednou z mála organizací, jejíž pomoc byla pečlivě promyšlená a účinná. Zatímco státem organizovaná pomoc nebrala v úvahu skutečné potřeby občanů (dodávala kamiony vody v době, kdy již byl v provozu městský vodovod), lidé z nadace vždy zajímalo, co potřebujeme a často nám i poskytli dobré rady, jak napravovat škody. Navíc vím, že jeho práce v oblasti pomoci lidem byla nedávno oceněna i v mezinárodním měřítku.
Možná by se člověk podobného kalibru našel i mezi stávajícími politiky. Zatím známe především ty výmluvné a ty, kteří se rádi předvádí před kamerami, byť jen v rolích zbloudilých chodců v kuloárech. Není však jasné zda to jsou ti pracovití, které je dobré volit.
Bude-li však přijat zákon o přímé volbě prezidenta, měli bychom se na svou volbu včas připravit a hledat svého kandidáta. Tento ideální kandidát nám pak může posloužit jako ideál, s nímž budeme porovnávat kandidáty, které nám nabídnou. Strany nám totiž budou předkládat své návrhy, aniž by je příliš zajímal náš názor. Budou spoléhat na sílu reklamy v průběhu volební kampaně. Souboj prezidentů se bude velmi podobat kampani na Ariel a Vizír. A my nepřipravení si budeme broukat reklamní popěvky a nadšeně (na základě pečlivě vybraných informací, které nám dodají volební štáby) házet volební lístky do připravených uren.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Vladimír Vocelka | sobota 16.2.2008 23:33 | karma článku: 14,08 | přečteno: 916x
  • Další články autora

Vladimír Vocelka

Hra s ohněm aneb odbory a sociální smír

Včera jsem se díval na televizní pořad Reportéři, kde mne zaujal rozhovor s řeckými občany, kteří se znovu vracejí do Krnova. Jde o potomky řeckých emigrantů z padesátých let, kteří se narodili v Československu a po uvolnění situace v Řecku se vrátili vlasti svých předků. Nyní se opět stěhují zpět do České republiky. Příběh jednoho z nich by mohl být poučný pro nás všechny.

20.3.2012 v 18:53 | Karma: 22,06 | Přečteno: 895x | Diskuse| Společnost

Vladimír Vocelka

Kdo škodí studentům práv v Plzni?

Dnes proběhne v Praze demonstrace studentů Právnické fakulty Západočeské univerzity v Plzni. Jejím cílem je zpochybnit rozhodnutí akreditační komise a donutit ministra školství, aby vydal rozhodnutí, které by popřelo práci akreditační komise. Zkusme se zamyslet nad třemi základními otázkami: Kdo za to může? Kdo vyhraje, když ministr couvne? Jaké řešení je prospěšné pro studenty?

9.3.2012 v 8:29 | Karma: 12,81 | Přečteno: 594x | Diskuse| Společnost

Vladimír Vocelka

Dobře míněná rada ministrovi financí

Ministr financí chce ušetřit na školství 15 miliard a to znamená propuštění 17 000 učitelů. Před několika dny nás také seznámil s návrhem zmrazit důchody. V kontextu s volebními programy koaličních stran je to velmi dojemné prohlášení, signalizující neschopnost řešit racionálně problémy. Téměř všechny volební strany se zaklínaly sloganem: „Děti jsou budoucností národa“ a slibovaly maximální podporu rozvoje školství. Konzervativní strany, zvláště pak ty, které zdůrazňují křesťanský základ evropské kultury, se často ohánějí i úctou ke stáří.

5.3.2012 v 13:20 | Karma: 38,94 | Přečteno: 2571x | Diskuse| Politika

Vladimír Vocelka

Proč upadá kvalita školství?

Deník.cz přinesl článek „Trojčlenka je základ všeho“. Informuje o aktivitě podnikatelů, která chce dosáhnout zlepšení úrovně českého školství. Nepřekvapuje mne, že v čele tohoto rozumného myšlenkového proudu nestojí zástupci pedagogické vědy, ale odborníci z praxe. Česká pedagogika si totiž stále ještě neuvědomila, že se doba změnila. Po roce 1989 se ministerstvu podařilo prosadit „Bílou knihu“ a následně „rámcové vzdělávací programy“, které přenesly odpovědnost za kvalitu obsahu vzdělávání na učitele. Učitel pak místo přípravy na vyučování sepisuje projekty a tvoří rámcové vzdělávací programy, což jsou obory činnosti pro něž nebyl vzděláním připraven. Zbytečně tak přichází o svou tvořivou energii, kterou by účelněji využil při práci se žáky ve třídě. Důsledkem těchto neuvážených změn je výrazné zhoršení výsledků žáků ve srovnávacích testech OECD.

23.2.2012 v 0:30 | Karma: 41,25 | Přečteno: 6347x | Diskuse| Společnost

Vladimír Vocelka

Zrušit nebo zachovat speciální školy?

V televizních novinách byla zveřejněna informace o petici na obranu speciálních škol, podepsaná 18 000 lidmi. Speciální školy jsou tradiční součástí školského systému v Českých zemích. Vznikly na základě výzkumů pedagogů a psychologů, opírajících se i o zkušenosti učitelů. Jejich cílem nebyla diferenciace žáků na dobré a špatné, ani zlovolná diskriminace určité skupiny obyvatel, ale snaha pomoci postiženým dětem získat kvalitní vzdělání. Druhým důvodem rozvoje těchto škol byla ochrana postižených dětí před agresivitou spolužáků (dnes ji označujeme jako šikanu), zaměřenou na ty, kteří se něčím odlišují. Přínosem těchto škol je i to, že dávají dětem šanci, prostřednictvím srovnání se spolužáky, vylepšit si sebevědomí a sebeúctu.

5.2.2012 v 9:00 | Karma: 23,19 | Přečteno: 911x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

Turisté si zajeli do Afghánistánu. Střelci část Evropanů povraždili i s průvodci

18. května 2024  17:57

Neznámí ozbrojenci v pátek večer v provincii Bámján v centrální části Afghánistánu zabili tři...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v mlze, záchranáři po něm pátrají

19. května 2024,  aktualizováno  22:16

Aktualizujeme Na severozápadě Íránu pokračuje rozsáhlá záchranná operace poté, co zde zmizel vrtulník s íránským...

Rusko v noci udeřilo na západě Ukrajiny. Útok na hypermarket má 16 obětí

26. května 2024  7:20,  aktualizováno  16:20

Sledujeme online Počet obětí sobotního ruského vzdušného útoku na hypermarket v ukrajinském městě Charkov vzrostl na...

První státní návštěva po 24 letech. Macrona přivítali v Německu

26. května 2024  16:14

Francouzský prezident Emmanuel Macron v neděli odpoledne zahájil třídenní návštěvu Německa. Je to...

Damoklův meč jménem NIS2. Dopadne na ajťáky, vadí i mobilním operátorům

26. května 2024  15:38

Evropská směrnice o kyberbezpečnosti (NIS2), kterou má na starosti Národní úřad pro kybernetickou a...

VIDEA TÝDNE: Bitka po finále poháru, let hrůzy a supercela v Litomyšli

26. května 2024  15:12

Fanoušci po finále fotbalového poháru neudrželi nervy na uzdě a vtrhli na hrací plochu, kde došlo k...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 27
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2497x
učitel, psycholog, nyní v důchodu

Seznam rubrik