Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Kdo škodí studentům práv v Plzni?

Dnes proběhne v Praze demonstrace studentů Právnické fakulty Západočeské univerzity v Plzni. Jejím cílem je zpochybnit rozhodnutí akreditační komise a donutit ministra školství, aby vydal rozhodnutí, které by popřelo práci akreditační komise. Zkusme se zamyslet nad třemi základními otázkami: Kdo za to může? Kdo vyhraje, když ministr couvne? Jaké řešení je prospěšné pro studenty?
  1. Kdo zavinil tuto situaci?

Ten kdo od počátku sleduje případ právnické fakulty v Plzni, ví, že vše začalo sporem o oprávněnost vydání desítek diplomů. Jedinci z řad mafiánů a jejich rodin, ale i z řad poslanců, státních zaměstnanců a potomků dobře situovaných rodičů, získávali diplomy, poskytující jim právnickou kvalifikaci, aniž by řádně splnili studijní povinnosti (docházka, řádné složení zkoušek, kvalita diplomových prací). Pověst fakulty klesala a právnický titul z plzeňských práv dnes vyvolá chápavý úsměv.

Situaci řešil nový děkan Pospíšil. Po jeho odchodu se vše začalo vracet do starých kolejí. Podezřelé diplomy a tituly nebylo možné odebrat, vše se vleklo a vše pomalu směřovalo k tichému vyznění do ztracena. Nyní akreditační komise zjišťuje nedostatky, které jsou natolik závažné, že je nelze řešit jinak, než odebráním akreditace. Především jde o nedostatek kvalitních profesorů a docentů, kteří by byli zárukou kvality vyučování.

Vedení fakulty dlouhodobě řeší nedostatek kvalitních pedagogů modifikovanou metodou „černých duší“. Podstatou této metody, je stejně jako u jiných kouzelnických triků tohoto typu, zisk. Fakulta získá profesora, který je zapotřebí pro akreditaci. Profesor má pracovní povinnost rozčleněnu do dvou částí - povinnost vyučovat 6 – 8 hodin týdně, zbytek pracovní doby má využívat k vědecko - výzkumné práci (po dohodě se zaměstnavatelem může tuto činnost konat i doma). Jeho plat by se odhadem mohl pohybovat na hranici 40 000Kč.

Jestliže jsem schopen, o víkendech, prázdninách apod., vytvořit jakési minimum, které bych mohl vydávat za vědeckou práci, mohu ji vykázat i na dvou nebo třech fakultách a je mi započítána do pracovní doby. Takto pak teoreticky mohu vykonávat práci profesora i na pěti fakultách a mám, oproti troubovi, který je věrný jedné fakultě, pětinásobný plat. Samozřejmě tím trpí kvalita i kvantita vědecké práce.

Jestli jsem dobře pochopil zprávu akreditační komise, pak právě toto je hlavní námitka zpochybňující kvalitu Právnické fakulty v Plzni. Je smutné, že takovéto, minimálně neetické, řešení nedostatku pedagogů, použila fakulta, která by měla, už ze samé podstaty svého poslání, vést své absolventy k dodržování práva i etických principů. Když si však uvědomíme, že se zde i čile předávaly diplomy a tituly studentům, kteří de fakto nestudovali, pak lze oprávněně pochybovat o tom, zda se v tomto prostředí student naučí prosazovat právo v souladu se zákonem a obecnou morálkou.

2. Kdo bude mít prospěch ze zachování právnické fakulty a kdo ponese ztrátu?

    Zachování fakulty ve stávající podobě přinese prospěch především těm, kterým jej přinášela doposud. Všichni dosavadní profesoři, docenti a asistenti si zachovají svou docela slušně placenou práci (ve srovnání s příjmem běžného zaměstnance). Ti z nich, kteří působí na několika fakultách, si uchovají i velmi nadstandardní platy. O nic jiného než o osobní prospěch zde nejde. Pro tyto lidi není problém obratně manipulovat názory a postoje studentů, kteří jim zřejmě zcela bezelstně důvěřují. Ztrátu ponesou plně studenti, kteří budou na pracovním trhu v nevýhodě při soutěži  s absolventy jiných fakult.

    3. Jaký výsledek by byl nejvýhodnější pro studenty?

    Pro studenty by bylo ideální řešení, které zaznělo při zvažování alternativ ze strany ministerstva školství i předsedkyně akreditační komise. Zástupce Univerzity Karlovy toto řešení upřesnil v tom smyslu, že kdyby fakultu převzala pod svá křídla Právnická fakulta Univerzity Karlovy, ponechala by výuku v Plzni. Delegovala by zde své profesory a docenty a zabezpečila kvalitní výuku. To by, podle mého názoru, umožnilo upravit studijní programy tak, aby studenti nemuseli přestupovat do nižších ročníků atd.

    Na tomto řešení je však nejelegantnější to, že ti, kteří dokončí svá studia, by neměli pochybnou nálepku právnické fakulty v Plzni, ale prestižní nálepku Právnická fakulta Univerzity Karlovy. Studenti nižších ročníků, by tak vedle cenné značky, získali i opravdu kvalitní vzdělání.

    Kdyby rektor Západočeské univerzity byl diplomat, snažil by se prostřednictvím Ministerstva školství uzavřít dohodu s Karlovou univerzitou. Obsahem dohody by bylo přechodné předání právnické fakulty do správy Karlovy univerzity. Ta by v průběhu 5 až 10 let mohla udělovat více profesur a docentur, a tím vytvořit personální podmínky pro následnou samostatnou existenci právnické fakulty pod hlavičkou Západočeské univerzity v Plzni. Takové řešení by bylo prospěšné univerzitě i poctivé vůči studentům.

    Autor: Vladimír Vocelka | pátek 9.3.2012 8:29 | karma článku: 12,81 | přečteno: 594x
    • Další články autora

    Vladimír Vocelka

    Hra s ohněm aneb odbory a sociální smír

    Včera jsem se díval na televizní pořad Reportéři, kde mne zaujal rozhovor s řeckými občany, kteří se znovu vracejí do Krnova. Jde o potomky řeckých emigrantů z padesátých let, kteří se narodili v Československu a po uvolnění situace v Řecku se vrátili vlasti svých předků. Nyní se opět stěhují zpět do České republiky. Příběh jednoho z nich by mohl být poučný pro nás všechny.

    20.3.2012 v 18:53 | Karma: 22,06 | Přečteno: 895x | Diskuse| Společnost

    Vladimír Vocelka

    Dobře míněná rada ministrovi financí

    Ministr financí chce ušetřit na školství 15 miliard a to znamená propuštění 17 000 učitelů. Před několika dny nás také seznámil s návrhem zmrazit důchody. V kontextu s volebními programy koaličních stran je to velmi dojemné prohlášení, signalizující neschopnost řešit racionálně problémy. Téměř všechny volební strany se zaklínaly sloganem: „Děti jsou budoucností národa“ a slibovaly maximální podporu rozvoje školství. Konzervativní strany, zvláště pak ty, které zdůrazňují křesťanský základ evropské kultury, se často ohánějí i úctou ke stáří.

    5.3.2012 v 13:20 | Karma: 38,94 | Přečteno: 2571x | Diskuse| Politika

    Vladimír Vocelka

    Proč upadá kvalita školství?

    Deník.cz přinesl článek „Trojčlenka je základ všeho“. Informuje o aktivitě podnikatelů, která chce dosáhnout zlepšení úrovně českého školství. Nepřekvapuje mne, že v čele tohoto rozumného myšlenkového proudu nestojí zástupci pedagogické vědy, ale odborníci z praxe. Česká pedagogika si totiž stále ještě neuvědomila, že se doba změnila. Po roce 1989 se ministerstvu podařilo prosadit „Bílou knihu“ a následně „rámcové vzdělávací programy“, které přenesly odpovědnost za kvalitu obsahu vzdělávání na učitele. Učitel pak místo přípravy na vyučování sepisuje projekty a tvoří rámcové vzdělávací programy, což jsou obory činnosti pro něž nebyl vzděláním připraven. Zbytečně tak přichází o svou tvořivou energii, kterou by účelněji využil při práci se žáky ve třídě. Důsledkem těchto neuvážených změn je výrazné zhoršení výsledků žáků ve srovnávacích testech OECD.

    23.2.2012 v 0:30 | Karma: 41,25 | Přečteno: 6347x | Diskuse| Společnost

    Vladimír Vocelka

    Zrušit nebo zachovat speciální školy?

    V televizních novinách byla zveřejněna informace o petici na obranu speciálních škol, podepsaná 18 000 lidmi. Speciální školy jsou tradiční součástí školského systému v Českých zemích. Vznikly na základě výzkumů pedagogů a psychologů, opírajících se i o zkušenosti učitelů. Jejich cílem nebyla diferenciace žáků na dobré a špatné, ani zlovolná diskriminace určité skupiny obyvatel, ale snaha pomoci postiženým dětem získat kvalitní vzdělání. Druhým důvodem rozvoje těchto škol byla ochrana postižených dětí před agresivitou spolužáků (dnes ji označujeme jako šikanu), zaměřenou na ty, kteří se něčím odlišují. Přínosem těchto škol je i to, že dávají dětem šanci, prostřednictvím srovnání se spolužáky, vylepšit si sebevědomí a sebeúctu.

    5.2.2012 v 9:00 | Karma: 23,19 | Přečteno: 911x | Diskuse| Společnost

    Vladimír Vocelka

    Jak dál, aneb konec dinosaurů v Čechách

    Současná politická situace vyvolává u většiny národa pocit znechucení a z politiků činí zvlášť odpornou sociální skupinu. Jejich prestiž se nyní dostala až na úroveň prestiže sňatkových podvodníků. Nechutnost situace vyvolává v lidech pocit, že by se vlády měl ujmout osvícený a spravedlivý diktátor, který by podvodníky a zloděje vypráskal bičem. Pokud chtějí páni poslanci a senátoři pomoci zachovat demokracii, měli by pochopit, že nastal čas přestat se starat o vlastní, firemní a stranický prospěch, a začít odvádět poctivou práci pro stát.

    14.4.2011 v 14:36 | Karma: 13,86 | Přečteno: 1074x | Diskuse| Ostatní
    • Nejčtenější

    Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

    15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

    Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

    Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

    15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

    Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

    Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

    16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

    Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

    Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

    13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

    Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

    Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

    12. května 2024  12:11

    Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

    Auto sjelo pod pražským Vyšehradem do Vltavy. Na místě zasahovali potápěči

    17. května 2024  19:57,  aktualizováno  20:34

    Hasiči a policie zasahovali na Podolském nábřeží, kde sjelo vozidlo do Vltavy. Podle pražských...

    Humor na sociálních sítích. Na vtipálky vznikla past, za níž může stát armáda

    17. května 2024  20:07

    Česká armáda zřejmě nemá pochopení pro humor. Jinak si nejde vysvětlit past, kterou patrně...

    Když se při dějepisu učí o emancipaci. Výuku má rozšířit téma genderu či LGBT

    17. května 2024

    Premium Mluvit v hodinách dějepisu o genderové identitě či LGBT? Někteří učitelé už tímto směrem výuku dětí...

    Írán udeřil na „satanisty“, zadržel 250 lidí. Podle policie byli obscénní

    17. května 2024  19:27

    Íránská policie zatkla za propagaci satanismu více než 250 lidí, včetně tří Evropanů. S odkazem na...

    • Počet článků 27
    • Celková karma 0
    • Průměrná čtenost 2497x
    učitel, psycholog, nyní v důchodu

    Seznam rubrik