Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Posílil Švejnar důvěryhodnost politiky?

Pan Švejnar se vydal do zaostalé země, učit nás důvěře k politikům a ukázat nám jak bourat bariéry mezi lidmi i mezi politiky. Zatím dosáhl pravého opaku. V parlamentu vládne nevraživost a vzájemné podezírání. Podivná individua inspirována hysterickou atmosférou parlamentu a posílena alkoholem se vyžívají v psaní sprostých a výhružných dopisů a sms. Objevují se i náznaky mafiánského chování v podobě zásilek kulek, střelného prachu a úplatků.

Na popud pana Paroubka jsem znovu prolistoval knihu Miloše Zemana „Jak jsem se mýlil v politice“a objevil jsem zajímavý údaj. Těsně před volbami v roce 1990 byl předseda ČSL, Bartončík, označen jako spolupracovník StB. Vzhledem k tomu, že útok byl dobře načasován, nemohl se již bránit a stal se obětí této intriky. Autor také jasně ukazuje, kdo tyto metody použil.
Tento taktický trik je sice mimořádně nečestný, ale v naší politice se pravidelně opakuje. Naposledy je to schůzka prezidentova kancléře a pana Šloufa. Ani zde není naděje, že se podaří do pátku objasnit únik této informace, ani obsah rozhovoru. Únik informací tajně služby do médií je signálem její neschopnosti. Zcela jistě nebyla zřízena proto, aby dodávala obrázky do televize. Nesignalizuje tento případ jasně, že plukovník Kubice měl pravdu, když hovořil o provázanosti mafie s politikou a policií?
Další oblíbený taktický prvek je úplatek ve výši dvou milionů. Všichni si pamatujeme na poslance Ploce, kterému jej nabídla ODS. Jenže pak se ukázalo, že v pozadí není ODS, ale řidič jednoho z nejznámějších mafiánů. Doufám, že i nyní zjistí v obou případech policie viníka, a že bude po zásluze potrestán. Jen se divím, že pan Hašek nemá odvahu podat trestní oznámení osobně.
Zajímavá je situace kolem poslance ČSSD Snítilého, který byl podle pana Paroubka a poslance Sobotky podroben tvrdému nátlaku ministra Langra. Nakonec jsme se na tiskové konferenci dověděli od pana Ratha, co bylo skutečným nástrojem nátlaku i to, kdo a jak ho použil. Šibalové využili údajně citát ze Zemanovy knihy a odhalili temnou minulost pana poslance. Smutné je to, že kniha vyšla v roce 2005 a je-li přečin pana poslance tak závažný, neměl dostat lustrační osvědčení ani kandidovat do parlamentu. Strana, která jej přesto dala na svou kandidátku, mohla mít jen jeden důvod – mít jistotu, že nebude dělat problémy.
Z pohledu kandidáta, který chce odstraňovat bariéry, nebyla šťastná ani nátlaková, nedemokratická forma hlasování o způsobu volby (tajná nebo veřejná). Zde mají dle denního tisku pochybnosti i ústavní právníci, kteří vyslovili pochybnost, zda byl postup zvolený předsedou parlamentu v duchu ústavy. Proč své partnery nevedl ke smířlivějšímu a demokratičtějšímu přístupu? Musel si být vědom toho, že takový způsob jednání vyvolá dlouhodobě napjaté vztahy mezi zúčastněnými stranami.
Bylo mi trapné slyšet výroky premiéra a ministra vnitra okořeněné vulgárními výrazy. To odsoudil na své tiskové konferenci i pan Švejnar. Jenže projevy pana Mejstříka, paní Jacques a pana Bursíka, které demagogickým způsobem útočily na kandidáta, který se nemůže bránit, mi připadají mnohem nechutnější. V tom byla ODS korektnější.
Stále jsem čekal, že se pan Švejnar od těchto metod distancuje a ukáže nám, jak odstraňuje bariéry mezi politiky, jak vnáší slušnost do ubohé české politiky a vrací ji důvěryhodnost. O tom se však ani nezmínil. Znamená to tedy, že s těmito metodami plně souhlasí, nebo jsou snad dokonce součástí jeho volební kampaně?.
Korunu tomu všemu nasadil, když všem občanům oznámil zcela jednoznačně, že otázka umístění radaru v České republice není jeho problém. Měl jsem pocit, že si z nás snad dělá legraci. V situaci, kdy kandiduje na funkci prezidenta a Putin vyhrožuje, že na nás namíří své rakety, je to zcela jistě i jeho problém. Vždyť se jedná o bezpečnost země a prezident je vrchní velitel armády. Zde končí legrace a měl by si uvědomit, že není možné donekonečna hrát dětskou hru: „já nic, to oni“.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Vladimír Vocelka | čtvrtek 14.2.2008 0:13 | karma článku: 31,20 | přečteno: 1312x
  • Další články autora

Vladimír Vocelka

Hra s ohněm aneb odbory a sociální smír

Včera jsem se díval na televizní pořad Reportéři, kde mne zaujal rozhovor s řeckými občany, kteří se znovu vracejí do Krnova. Jde o potomky řeckých emigrantů z padesátých let, kteří se narodili v Československu a po uvolnění situace v Řecku se vrátili vlasti svých předků. Nyní se opět stěhují zpět do České republiky. Příběh jednoho z nich by mohl být poučný pro nás všechny.

20.3.2012 v 18:53 | Karma: 22,06 | Přečteno: 895x | Diskuse| Společnost

Vladimír Vocelka

Kdo škodí studentům práv v Plzni?

Dnes proběhne v Praze demonstrace studentů Právnické fakulty Západočeské univerzity v Plzni. Jejím cílem je zpochybnit rozhodnutí akreditační komise a donutit ministra školství, aby vydal rozhodnutí, které by popřelo práci akreditační komise. Zkusme se zamyslet nad třemi základními otázkami: Kdo za to může? Kdo vyhraje, když ministr couvne? Jaké řešení je prospěšné pro studenty?

9.3.2012 v 8:29 | Karma: 12,81 | Přečteno: 594x | Diskuse| Společnost

Vladimír Vocelka

Dobře míněná rada ministrovi financí

Ministr financí chce ušetřit na školství 15 miliard a to znamená propuštění 17 000 učitelů. Před několika dny nás také seznámil s návrhem zmrazit důchody. V kontextu s volebními programy koaličních stran je to velmi dojemné prohlášení, signalizující neschopnost řešit racionálně problémy. Téměř všechny volební strany se zaklínaly sloganem: „Děti jsou budoucností národa“ a slibovaly maximální podporu rozvoje školství. Konzervativní strany, zvláště pak ty, které zdůrazňují křesťanský základ evropské kultury, se často ohánějí i úctou ke stáří.

5.3.2012 v 13:20 | Karma: 38,94 | Přečteno: 2571x | Diskuse| Politika

Vladimír Vocelka

Proč upadá kvalita školství?

Deník.cz přinesl článek „Trojčlenka je základ všeho“. Informuje o aktivitě podnikatelů, která chce dosáhnout zlepšení úrovně českého školství. Nepřekvapuje mne, že v čele tohoto rozumného myšlenkového proudu nestojí zástupci pedagogické vědy, ale odborníci z praxe. Česká pedagogika si totiž stále ještě neuvědomila, že se doba změnila. Po roce 1989 se ministerstvu podařilo prosadit „Bílou knihu“ a následně „rámcové vzdělávací programy“, které přenesly odpovědnost za kvalitu obsahu vzdělávání na učitele. Učitel pak místo přípravy na vyučování sepisuje projekty a tvoří rámcové vzdělávací programy, což jsou obory činnosti pro něž nebyl vzděláním připraven. Zbytečně tak přichází o svou tvořivou energii, kterou by účelněji využil při práci se žáky ve třídě. Důsledkem těchto neuvážených změn je výrazné zhoršení výsledků žáků ve srovnávacích testech OECD.

23.2.2012 v 0:30 | Karma: 41,25 | Přečteno: 6347x | Diskuse| Společnost

Vladimír Vocelka

Zrušit nebo zachovat speciální školy?

V televizních novinách byla zveřejněna informace o petici na obranu speciálních škol, podepsaná 18 000 lidmi. Speciální školy jsou tradiční součástí školského systému v Českých zemích. Vznikly na základě výzkumů pedagogů a psychologů, opírajících se i o zkušenosti učitelů. Jejich cílem nebyla diferenciace žáků na dobré a špatné, ani zlovolná diskriminace určité skupiny obyvatel, ale snaha pomoci postiženým dětem získat kvalitní vzdělání. Druhým důvodem rozvoje těchto škol byla ochrana postižených dětí před agresivitou spolužáků (dnes ji označujeme jako šikanu), zaměřenou na ty, kteří se něčím odlišují. Přínosem těchto škol je i to, že dávají dětem šanci, prostřednictvím srovnání se spolužáky, vylepšit si sebevědomí a sebeúctu.

5.2.2012 v 9:00 | Karma: 23,19 | Přečteno: 911x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v mlze, záchranáři po něm pátrají

19. května 2024,  aktualizováno  22:16

Aktualizujeme Na severozápadě Íránu pokračuje rozsáhlá záchranná operace poté, co zde zmizel vrtulník s íránským...

Srovnání průzkumů: Lidovcům umřeli voliči, Konečná v eurovolbách sráží ANO

19. května 2024  19:34

Volební modely českých agentur, srovnané redakcí iDNES.cz za celý rok, mají jasno. Hnutí ANO si od...

Pragano! Česko explodovalo zlatou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno 

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

Litevským prezidentem zůstává Nauséda, premiérku Šimonytéovou drtivě porazil

26. května 2024  22:09

Litevská premiérka Ingrida Šimonytéová přiznala porážku v prezidentských volbách, ve kterých...

Útočník v metru ve francouzském Lyonu zranil nožem čtyři lidi

26. května 2024  17:33,  aktualizováno  21:07

Čtyři lidé v neděli odpoledne utrpěli zranění po útoku nožem v metru ve městě Lyon ve...

ANALÝZA: Boj s korupční chobotnicí. Kyjev vede dvě války, s Rusy a úplatky

26. května 2024

Premium Na frontě je jasným nepřítelem Rusko, v Kyjevě úplatkářství. Ukrajinské vedení se tak chtě nechtě...

  • Počet článků 27
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2497x
učitel, psycholog, nyní v důchodu

Seznam rubrik