Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Stydíte, že jste Rus? Potom nejste Rus.

Rusové na Západě ať požádají o azyl nebo se formálně zřeknou ruského občanství. V opačném případě se mohou sbalit a odjet zpět domů s poselstvím, jak se na ruskou agresi dívá civilizovaný svět.

V pátek 25. února 2022 zveřejnil Martin Bareš, rektor Masarykovy university v Brně video s proslovem. V něm řekl: „I když s námi cloumají emoce a hněv, nemůže se obrátit vůči ruským studentům, studentkám, akademikům a akademičkám na Masarykově univerzitě. Oni jsou stejnou obětí Ruské federace jako ti, kteří nyní bojují na Ukrajině.“

Zprávu česká media převzala v souvislosti se spekulacemi o ukončení platnosti víz ruským občanům v návaznosti na útok proti Ukrajině, což se bohužel dosud nestalo. Vzdělání je největší bohatství, cennější než vily, jachty, soukromé tryskáče a luxusní auta. Hmotné statky mají postihnout sankce, ale studium budeme 8000 Rusům poskytovat i nadále? (zde jsou údaje) Dokonce zdarma (v případě, když studují v češtině)? Za naše peníze je učíme, třeba v tom, jak hacknout naše IT sítě nebo jak sestrojit lepší zaměřovací modul pro rakety namířené na města Západu.

Rodiče ruských studentů kvůli tomu, že vzdělání v zahraničí považují za kvalitnější než na ruských vysokých školách, své potomky vyslali na Západ. Dovolím si tvrdit, že minimum jich je zde za své peníze. Jejich rodiče, chtíc nebo nechtíc, jsou kolečkem v Putinově mocenském soustrojí. Někdo je úředník, jiný voják či policista, někdo konstruuje ve fabrice zbraně, vozí potraviny na leteckou základnu, dělá bachaře lidem „odsouzeným“ za opoziční činnost, další těží plyn nebo ropu, aby měl Putin peníze na válku…...

Možná namítnete, že ukončení platnosti víz či povolení k pobytu všem Rusům by znamenalo kolektivní trest. A čím jsou kolektivně vinni Ukrajinci trpící ruskou agresí? Pan rektor řekl, že ruští studenti jsou stejnou obětí Ruské federace jako ti, kteří nyní bojují na Ukrajině. Nesouhlasím. Za oběti lze považovat Rusy zabité v boji. Za oběti jde považovat zajaté osmnáctileté kluky vržené bez výcviku a zřejmě proti jejich vůli do války. Pozor ale, bez zajetí by se netvářili jako oběti, ale po obsazení Ukrajiny by se stali „gerojové“. Za oběti jde považovat matky, otce, ženy a přítelkyně těch, co se jim zpět z Ukrajiny vrátí v „černých pytlích“ nebo vůbec, spálení v tancích, roztrhaní na kousky, zasypaní v zemi nebo sutinách měst. Oběti jsou demonstranti proti válce na Ukrajině, zbití a zavření ve vězení. 

Média jsou plná historek o tom, že ti a ti umělci, studenti, podnikatelé nacházející se na Západě s počínáním Putina nesouhlasí. Jedno oko by nezůstalo suché. Říct něco takového je ale strašně laciné. Trochu odbočím. Dalibor Dědek, majitel společnosti Jablotron, se rozhodl na dálku zablokovat služby u 8000 ruských klientů a další (neznámý počet) odpojit od pultů centrální ochrany. Současně jim poslal zprávu o agresi Ruska. Na jejich rozhořčené otázky, kdy obnoví služby, odvětil, že po odchodu posledního ruského vojáka z území Ukrajiny. Nebo je zapne až pošlou svoji fotografii z náměstí, stojíc pod transparentem „Slava Ukrajině“. Ještě dodal, že jej nezajímá, kolik to bude jeho společnost stát peněz. Možná již otřepaný bonmot zní: „Při sledování války na Ukrajině se stydíte, že jste Rus? Potom nejste Rus“. Ukazuje se také nesmyslnost konceptu více občanství u jedné osoby. Příkladem je oligarcha Roman Abramovič, který má ruské a portugalské občanství (ještě izraelské). Portugalsko je členem NATO. Takže když nastane válka mezi Ruskem a zeměmi NATO, které straně bude patřit jeho loajalita? Do jaké armády narukuje, kterou zemi bude bránit? Již ze samotné definice: "Občanství je časově relevantně trvalý, místně neomezený právní svazek (nebo vztah či status) fyzické osoby a daného státu. Státní občanství je jedním z hlavních znaků moderního státu. Tento právní svazek mezi občanem a státem je zpravidla proti vůli fyzické osoby nezrušitelný a na jeho základě vznikají jeho subjektům vzájemná práva a povinnosti (závazky).[1] Mezi ně patří zejména právo občana na ochranu ze strany státu a povinnosti občana jako věrnost státu, závazek k jeho obraně, výkon určitých funkcí a dodržování právních předpisů státu i mimo jeho území (wikipedie)", plyne nesmyslnost bipolitismu. 

Takže Rusové na Západě mají možnost požádat o azyl nebo se formálně zříci ruského občanství. Pro pobavení. Dnes prchlo 25 000 Rusáků do Gruzie (2008 vojensky napadené Ruskem, jejíž regiony Severní Osetie a Abcházie jsou jím okupovány). "Jedna z největších gruzínských bank Bank of Georgia zavedla zcela nová pravidla pro Rusy, kteří si u ní chtějí otevřít účet. Občané Ruské federace musejí podepsat prohlášení, ve kterém odsuzují ruskou agresi proti Gruzii a Ukrajině, potvrzují, že Rusko okupuje gruzínské území, a podporují uzemní celistvost Gruzie".

Zdroj: https://www.lidovky.cz/svet/rusko-ukrajina-valka-bydleni-moskva-rusove-ubytovani-putin-represe-gruzie.A220310_164433_ln_zahranici_rkj?zdroj=patro

Tolerance k pobytu Rusů nepřinese nic dobrého. Nebudou ji považovat za akt tolerance, ale za obrovskou slabost. Naši studenti přitom z Ruska prchají.

Jestliže se nechtějí přidat na naši stranu, ať se sbalí a odjedou zpět domů s poselstvím, jak se na ruskou agresi dívá civilizovaný svět. Jak se v něm žije se splachovacími  záchody, s tekoucí vodou, slušnými silnicemi, policií, z které normální občan nemusí mít strach a ani po něm nechce úplatky. Pokud neodejdou, tak se teď jenom přikrčí, chvíli nebudou na sebe upozorňovat, ale vše vrátí do starých velkoruských kolejí. Že se nechtějí starat o politiku? Smůla, tím se staví na stranu zla a třeba je odeslat do Říše zla. K jeho vítězství stačí, když lidé nebudou nic dělat. Nechci se postavit proti Putinovi? Tak šup za hranice.

Přijímání ruské emigrace? Opět, pouze po velice, velice důkladném prověření a zřeknutí se občanství. Vzpomeňme si na Turky v Německu. Usazeni v blahobytu, fandí a volí Erdogana. Takže ti, co údajně prchají před Putinem jej v našem blahobytu budou nejspíš podporovat. Jednou Rusem, navždy Rusem. A žádné vydávání víz. Vše ostatní jsou jenom řeči.

    

Autor: Vilém Barák | středa 9.3.2022 18:12 | karma článku: 27,63 | přečteno: 689x
  • Další články autora

Vilém Barák

Pro republikány Trump musí být prezidentem, i kdyby USA i svět měli zhynout

Názory Donalda Trumpa konvenující s míněním běžných Američanů, blokování pomoci Ukrajině kvůli intrikám jeho věrných, nutnost potupného škemrání Evropy za schválení pomoci, to vše vede k závěru, že na USA se již nedá spolehnout.

29.4.2024 v 10:46 | Karma: 12,98 | Přečteno: 284x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Vzýváním míru se přivolává válka

Andrej Babiš a Alena Schillerová jasně říkají, že jsou proti posilování obranyschopnosti Česka a přípravám na vojenské ohrožení, nesouhlasí s dodržení spojeneckých závazků ve výdajích na obranu nebo s vojenskou pomocí spojencům.

17.4.2024 v 16:56 | Karma: 38,90 | Přečteno: 2750x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Proč ANO nehlasovalo pro usnesení o bezpečnostních hrozbách

Poslanecká sněmovna 20. března 2024 schválila usnesení k bezpečnostním hrozbám pro Českou republiku. Hnutí ANO pro toto usnesení nehlasovalo.

10.4.2024 v 13:28 | Karma: 20,13 | Přečteno: 669x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Výzvy, aby Ukrajina jednala o míru jsou pobídkami ke kapitulaci

Během více než dvou let trvání války mezi Ruskem a Ukrajinou se objevují názory, že je nutné zastavit boje a uzavřít příměří, které by umožnilo zahájit jednání o míru. Na první pohled jde o dobrý plán, tak co tomu brání?

4.4.2024 v 17:00 | Karma: 27,19 | Přečteno: 840x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Nejsou „zemědělci“ jako zemědělci

Pěší demonstrace na Václavském náměstí sebou nese riziko, že se pár stovek účastníků vystaví posměchu. Když se stejný počet „demonstrantů“ posadí do traktorů, města včetně Prahy kolabují, účinek je o několik řádů vyšší.

25.3.2024 v 16:46 | Karma: 16,34 | Přečteno: 516x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Ani vás nepustí do haly. Podvodů při prodeji lístků na MS v hokeji přibývá

6. května 2024

Organizátoři i policie varují: Kupovat vstupenky na mistrovství světa v hokeji od někoho jiného než...

Katar plánuje vyhoštění lídrů Hamásu, ale není kam. Jordánsko je zpět nechce

6. května 2024

Premium Katar je místo, kde si lídři teroristické organizace Hamás léta užívali pětihvězdičkového luxusu....

Za bydlení politiků platíme tisíce, vládní byty a vily mnozí z nich nevyužívají

6. května 2024

Premium Stát jen za tento rok zaplatí za bydlení v Praze mimopražského ministra školství Mikuláše Beka...

Izrael zavřel hraniční přechod do Pásma Gazy. Humanitární pomoc tam končí

5. května 2024  14:36,  aktualizováno  22:53

Izraelská armáda v neděli oznámila, že po ostřelování uzavírá hraniční přechod Kerem Šalom, určený...

  • Počet článků 291
  • Celková karma 22,90
  • Průměrná čtenost 2227x
Každý má právo hledat své štěstí, pokud to není na újmu jiným lidem. Vycházím ze zásady, že stát je tu pro občana a nikoliv naopak. Každý z nás má právo hodnotit, zda pravomoci vykonávané státem by nešly vykonávat lépe nebo jinak, například zda je nevrátit občanům. Neustále je třeba hledat, jak věci dělat levněji, rychleji, přesněji, prostě efektivněji.

Seznam rubrik