Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jednání s dodavateli energií; stejné jako hybridní útok z Ruska

Pokud se člověk vystresovaný několikanásobným zvýšením cen energií setká ze strany zaměstnanců dodavatelských firem se lhaním, manipulací, hloupostí či přímo hybridním útokem, tak věřím, že s radostí bude volit Hitlera i Putina.

Všechno jednou končí, a tak nám v rodině skončila fixace ceny plynu. Dosavadní dodavatel nasadil laťku tak vysoko, že v obchodním vztahu nešlo pokračovat, a to i když jej jedno velké město zachraňovalo půjčkou. Zřejmě se chce zbavit zákazníků a z toho vyplývajících závazků.

Ujal jsem se tedy zajištění změny. Při jednání se stávajícím dodavatelem, ale i dalšími hlavními hráči na trhu, jsem se setkal s mnoha nesmysly, zavádějícími informacemi na hranici podvodu. Hlavní prohřešek je nabízení komodit s cenami bez DPH. Týká se to telefonických hovorů, protože v písemné (mailové) korespondenci jde chybějící DPH obtížně zatajit. Přitom pro konečného spotřebitele musí být uvedena vždy cena s DPH. Jedná se o stejný prohřešek, jako kdyby v supermarketu byly u zboží cenovky bez DPH s tím, že konečnou sumu se dozvíte u kasy.

Druhým problémem je předkládání ceníků (v mailové komunikaci) i uvádění cen v telefonických hovorech, kde chybí cena distribučních služeb. Ty jsou sice v celém rozsahu regulovány státem a u jednotlivých dodavatelů se nemohou lišit, ale…. Pokud máte produkt s názvem „Komplet plyn“, tak většina lidí předpokládá, že je to komplet. Připomíná mi to solicitora Ducháčka ve filmu „Ducháček to zařídí“, který vysvětlovat, že „dohromady a za všechny“ není totéž. I zde slovo komplet neznamená všechno. Prostě když se díváte do ceníků dodavatelů energií, nevíte, zda jde opravdu o konečnou cenu nebo není něco nad ní, co bylo zamlčeno, překrouceno.

Energetické firmy, proč toto děláte? Každý si přece uvědomuje, že došlo ke zdražení plynu a elektřiny, nikdo nic nedostane zadarmo a mezi dodavateli není moc na výběr. Proč se tedy snažíte „soutěžit“ pomocí podvodů na zákazníky?

Opravdu výživný zážitek byl s telefonním operátorem jednoho distributora ohledně změny dodavatele. Zdůrazňuji, nic jiného se neměnilo, prostě stávající zákazník chtěl odebírat plyn od někoho jiného.

Telefonista za účelem změny dodavatele požadoval:

  • číslo místa spotřeby, které je však pro každého dodavatele energií exkluzivní a někteří jej nepoužívají vůbec,
  • výrobní číslo plynoměru,
  • parcelní číslo a katastrální území kde se nachází odběrní místo,
  • číslo smlouvy o připojení k distribuční soustavě (jde o smlouvu s majitelem potrubních rozvodů, která může být stará 20 - 30let),
  • příkon instalovaných spotřebičů. Když jsem mu ze srandy řekl, zda mám hledat výrobní štítky u spotřebičů 15 let starých, tak mě oznámil, že dodavatel bude požadovat revizní zprávu ne starší 6 měsíců. Když toto zaznělo, tak jsem zavěsil.

Kladl jsem si otázku, zda operátor zešílel nebo jestli se mnou hrál nějakou hru „zabij zákazníka telefonátem“. Možná ale zákaznickou linku „hacknul“ někdo z Ruska a „mužik“ či český kolaborant na druhém konci drátu se v rámci hybridní války snažil šířit v české společnosti hněv a nenávist. Samozřejmě, změna dodavatele proběhla i bez těchto údajů, a to na základě komunikace s jiným telefonistou. Většinu informací si distributor plynu totiž může zjistit na základě EIC, které je pro každé odběrní místo unikátní v celé plynovodní síti nebo je nepotřebuje. O to více se mi jeho požadavky jevily absurdně.    

Kdo kdy měl v ruce faktury dodavatelů ví, že vyznat se v nich není vůbec jednoduchý sport. Někdy jsem ochoten se přiklonit ke spikleneckým teoriím, že faktury jsou dodavateli koncipovány schválně tak, aby se v nich nikdo nevyznal.

Nebudu vyjmenovávat všechny v nich uvedené údaje, ale 80 procent lidí nevycvičených ve čtení faktur za dodávky plynu nebo elektřiny nemá šanci se nic kloudného dozvědět. Co v nich však chybí je „konečná cena za 1 m3 zemního plynu“ a „konečná cena za 1 kWh elektrické energie“ v podobě ....celková zaplacená částka dělaná počtem dodaných m3 nebo kWh. Dávám do uvozovek, protože by šlo pouze o orientační údaj zkreslený stálými měsíčními platbami, které jsou rozdílné u jednotlivých dodavatelů, produktů a dle pásem roční spotřeby.

Vyzývám tímto ministerstvo průmyslu, aby vyhláškou nebo jiným aktem, třeba Energetického regulačního úřadu, upravili náležitosti:

  • cenových nabídek
  • faktur.

Pokud se člověk vystresovaný několikanásobným zvýšením cen energií současně setká se lhaním, manipulací a nedej bože i hloupostí či hybridním útokem zaměstnanců energetických firem, tak věřím, že s radostí bude volit komouše, okamůristy, trikolóristy, případně Adolfa Hitlera spolu s Vladimírem Putinem. A pokud toto ministerstvo průmyslu ani Energetický regulační úřad nechápe, není jim, ale ani nám, pomoci.

 

 

Autor: Vilém Barák | středa 31.8.2022 12:33 | karma článku: 21,80 | přečteno: 556x
  • Další články autora

Vilém Barák

Pro republikány Trump musí být prezidentem, i kdyby USA i svět měli zhynout

Názory Donalda Trumpa konvenující s míněním běžných Američanů, blokování pomoci Ukrajině kvůli intrikám jeho věrných, nutnost potupného škemrání Evropy za schválení pomoci, to vše vede k závěru, že na USA se již nedá spolehnout.

29.4.2024 v 10:46 | Karma: 12,69 | Přečteno: 281x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Vzýváním míru se přivolává válka

Andrej Babiš a Alena Schillerová jasně říkají, že jsou proti posilování obranyschopnosti Česka a přípravám na vojenské ohrožení, nesouhlasí s dodržení spojeneckých závazků ve výdajích na obranu nebo s vojenskou pomocí spojencům.

17.4.2024 v 16:56 | Karma: 38,87 | Přečteno: 2709x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Proč ANO nehlasovalo pro usnesení o bezpečnostních hrozbách

Poslanecká sněmovna 20. března 2024 schválila usnesení k bezpečnostním hrozbám pro Českou republiku. Hnutí ANO pro toto usnesení nehlasovalo.

10.4.2024 v 13:28 | Karma: 20,13 | Přečteno: 665x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Výzvy, aby Ukrajina jednala o míru jsou pobídkami ke kapitulaci

Během více než dvou let trvání války mezi Ruskem a Ukrajinou se objevují názory, že je nutné zastavit boje a uzavřít příměří, které by umožnilo zahájit jednání o míru. Na první pohled jde o dobrý plán, tak co tomu brání?

4.4.2024 v 17:00 | Karma: 27,19 | Přečteno: 839x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Nejsou „zemědělci“ jako zemědělci

Pěší demonstrace na Václavském náměstí sebou nese riziko, že se pár stovek účastníků vystaví posměchu. Když se stejný počet „demonstrantů“ posadí do traktorů, města včetně Prahy kolabují, účinek je o několik řádů vyšší.

25.3.2024 v 16:46 | Karma: 16,34 | Přečteno: 516x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Nová odhalení z fakulty: studenti viděli vraha dřív, policie byla v budově víckrát

3. května 2024

Premium Masový vrah David K., který v prosinci při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v...

Na důchodce zaklekli, chalífát neřeší. Němce děsí mdlé reakce jejich politiků

3. května 2024

Premium Snímky stovek radikálních islamistů demonstrujících v ulicích severoněmeckého Hamburku, kteří...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 291
  • Celková karma 22,87
  • Průměrná čtenost 2227x
Každý má právo hledat své štěstí, pokud to není na újmu jiným lidem. Vycházím ze zásady, že stát je tu pro občana a nikoliv naopak. Každý z nás má právo hodnotit, zda pravomoci vykonávané státem by nešly vykonávat lépe nebo jinak, například zda je nevrátit občanům. Neustále je třeba hledat, jak věci dělat levněji, rychleji, přesněji, prostě efektivněji.

Seznam rubrik