Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Dnes se Západu láme hřbet

NATO prý rozhoduje kolektivně. I trpaslíci jako Česko mohou Spojeným státům připomenout historická poučení. Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyen řekla, že je ohrožená celá Evropa. Tak kruci podle toho jednejme.

Ještě nikdy jsem necítil takovou hanbu z počínání Západu. Včetně mé vlády. I když vyvěsíme modrožlutou vlajku a paní z Ukrajiny obsluhující v bistru dáte spropitné pětkrát větší než útratu, stud zůstane.

Nejde jenom o emoce cloumající člověkem při on-line sledování ruské agrese. I z čistě pragmatického hlediska jednáme hloupě. 

Tisková konference amerického prezidenta Joe Bidena 24. února, na které oznamoval (pouhé) sankce, byla trapná z hlediska dojmu i obsahu. Jeho nepřítomné úsměvy na „pohřbu Ukrajiny“ navozují otázku, zda vůbec chápe situaci. Jím přijatá opatření proti Rusku ukazují, že ne. Neustálé opakování, že je třeba počkat, až sankce začnou působit, bylo směšné. Ukrajina krvácí, jde o hodiny, nanejvýš dny. A co změní sankce působící v čase? Katolická církev dobře ví, proč biskupové mají funkční období omezené věkem 70ti let. Snad Spojené státy budou mít ještě šanci přijmout ústavní dodatek v podobném duchu.

Co je vlastně dnes naším cílem? Bezprostřední záchrana Ukrajiny nebo budoucí potrestání Ruska sankcemi? Obstavení majetku oligarchům tanky, letadla a vrtulníky nezastaví. Na ně účinkují pouze rakety obsluhované vycvičenými vojáky. Nic z toho nejsme ochotni nasadit. Až bude po válce a Ukrajina prohraje, rozlije se snad nad námi duha a nastane ráj? Ne, začne normalizace. Sankce se začnou drolit a obcházet. Do veřejného prostoru nastoupí proruští trollové s relativizováním, rozmělňováním, srovnáváním nesrovnatelného, obrátí role oběti a agresora, potvrdí „Putinovu genocidu“ a válečné zločiny ukrajinské strany konfliktu. Což se ostatně děje již dnes. Za půl roku nikdo nebude vědět kdo je kdo a čemu věřit. Vždyť stačí říct, Západ byl s Ruskem dohodnut, proto Ukrajinu nechal bez pomoci. A bude to znít naprosto logicky, zvláště při pohledu na chování Německa. Elementární důvěra v soudržnost NATO a Unie zmizí. Jenže to nebudou všechny škody. Lidé, kteří byli rozčarováni ze směřování v oblasti multikulti, gender, LGBT, ekologismu mohla rázná odpověď Rusku dát šanci na opětovné ztotožnění se Západem, s jeho silou. Se slabochem se ztotožňovat nikdo nebude. Dnešní pasivita Aliance proto ještě více rozdělí společnost a znejistí spojenecké závazky.     

NATO prý rozhoduje kolektivně. I trpaslíci jako Česko mohou Spojeným státům připomenout principy a historická poučení. Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyen řekla, že je ohrožená celá Evropa. Tak kruci v sídle Aliance podle toho jednejte. Trvejte na úplném odříznutí Ruska od mezibankovního systému SWIFT a prosazujme přímou vojenskou pomoc v podobě alespoň leteckého krytí. Kdyby se John. F. Kennedy za Karibské krize v roce 1962 bál jako současní politici, tak z Kuby je dodnes ruská letadlová loď. Západ má jaderné zbraně také a Putin musí vědět, že se při jejich použití vypaří. Jako kdyby přestalo platit vzájemné jaderné odstrašení. Atomové zbraně Ruska se změnily z prostředku odstrašení na nástroj aktivního prosazení požadavků pomocí výhružek jejich použití. Když na to přistoupíme, a nebude jasné, že také umíme zmáčknout červený knoflík, je s námi konec.

Ještě ke schopnosti obrany Česka. Všechny vlády po roce 1989 nesou díl viny, že vojáci stále používají 40 či 50 let staré ruské zbraně. Věnujme jej všechny Ukrajině. Na konci své životnosti alespoň poslouží dobré věci.

Když komunisté v minulém volebním období sebrali armádě 10 miliard korun, to bylo na politické scéně křiku. Teď, za nové vlády vojáci přišli o 15,5 miliardy a jako by se nic nedělo. A slibovaná 2 procenta HDP na obranu jsou kde? Fiasko s výběrem pásových obrněných vozidel evokuje otázku. Kdyby si ministerstvo obrany mělo vybrat mezi nejlepšími tanky světa jako jsou Abrams (USA), Leclerc (Francie), Leopard (Německo), Merkava (Izrael) a Challenger (Velká Británie). Byl by alespoň jeden z nich pro Čechy dost dobrý? Nechtěli by tzv. odborníci z „komis“ na korbě uši, schopnost jezdit po kolejích, plavat v moři a aby v tankové věži byla děla dopředu i dozadu? Důvěra se vytrácí a dost lidí si myslí, že celá tato fraška je způsobena nedohodou „mazaných“ a mazacích“.       

 

 

 

 

 

Autor: Vilém Barák | pondělí 14.3.2022 18:56 | karma článku: 40,94 | přečteno: 8896x
  • Další články autora

Vilém Barák

Pro republikány Trump musí být prezidentem, i kdyby USA i svět měli zhynout

Názory Donalda Trumpa konvenující s míněním běžných Američanů, blokování pomoci Ukrajině kvůli intrikám jeho věrných, nutnost potupného škemrání Evropy za schválení pomoci, to vše vede k závěru, že na USA se již nedá spolehnout.

29.4.2024 v 10:46 | Karma: 12,98 | Přečteno: 284x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Vzýváním míru se přivolává válka

Andrej Babiš a Alena Schillerová jasně říkají, že jsou proti posilování obranyschopnosti Česka a přípravám na vojenské ohrožení, nesouhlasí s dodržení spojeneckých závazků ve výdajích na obranu nebo s vojenskou pomocí spojencům.

17.4.2024 v 16:56 | Karma: 38,90 | Přečteno: 2750x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Proč ANO nehlasovalo pro usnesení o bezpečnostních hrozbách

Poslanecká sněmovna 20. března 2024 schválila usnesení k bezpečnostním hrozbám pro Českou republiku. Hnutí ANO pro toto usnesení nehlasovalo.

10.4.2024 v 13:28 | Karma: 20,13 | Přečteno: 669x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Výzvy, aby Ukrajina jednala o míru jsou pobídkami ke kapitulaci

Během více než dvou let trvání války mezi Ruskem a Ukrajinou se objevují názory, že je nutné zastavit boje a uzavřít příměří, které by umožnilo zahájit jednání o míru. Na první pohled jde o dobrý plán, tak co tomu brání?

4.4.2024 v 17:00 | Karma: 27,19 | Přečteno: 840x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Nejsou „zemědělci“ jako zemědělci

Pěší demonstrace na Václavském náměstí sebou nese riziko, že se pár stovek účastníků vystaví posměchu. Když se stejný počet „demonstrantů“ posadí do traktorů, města včetně Prahy kolabují, účinek je o několik řádů vyšší.

25.3.2024 v 16:46 | Karma: 16,34 | Přečteno: 516x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Ani vás nepustí do haly. Podvodů při prodeji lístků na MS v hokeji přibývá

6. května 2024

Organizátoři i policie varují: Kupovat vstupenky na mistrovství světa v hokeji od někoho jiného než...

Katar plánuje vyhoštění lídrů Hamásu, ale není kam. Jordánsko je zpět nechce

6. května 2024

Premium Katar je místo, kde si lídři teroristické organizace Hamás léta užívali pětihvězdičkového luxusu....

Za bydlení politiků platíme tisíce, vládní byty a vily mnozí z nich nevyužívají

6. května 2024

Premium Stát jen za tento rok zaplatí za bydlení v Praze mimopražského ministra školství Mikuláše Beka...

Izrael zavřel hraniční přechod do Pásma Gazy. Humanitární pomoc tam končí

5. května 2024  14:36,  aktualizováno  22:53

Izraelská armáda v neděli oznámila, že po ostřelování uzavírá hraniční přechod Kerem Šalom, určený...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 291
  • Celková karma 22,90
  • Průměrná čtenost 2227x
Každý má právo hledat své štěstí, pokud to není na újmu jiným lidem. Vycházím ze zásady, že stát je tu pro občana a nikoliv naopak. Každý z nás má právo hodnotit, zda pravomoci vykonávané státem by nešly vykonávat lépe nebo jinak, například zda je nevrátit občanům. Neustále je třeba hledat, jak věci dělat levněji, rychleji, přesněji, prostě efektivněji.

Seznam rubrik