Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Marie, kdybys viděla, jak já na něj vřískala

Zdá se, že nám přestává vládnout zdravý rozum a začíná technika. Může s tím souviset to, že ztrácíme schopnost zastavit se, vcítit a zamyslet? Ztrácíme s přistupem k technologiím a informační přesyceností stud? Nebo se prostě jen mohou lépe projevit slabé stránky našich osobností? Tento příspěvek volně navazuje na předcházející. I v něm hraje téměř hlavní roli záznamová technika v rukou naštvaného rodiče.

Včera jsem si "zavychovávala" a vložila na svůj blog pár řádků o nerozumnosti vkládání osobních informací do prostoru internetu. Internet totiž nezapomíná a vše, co se ocitne na propojených serverech tam může zůstat navždy. Odkaz na článek (to pro pilné čtenáře a deštivý večer) najdete ve spodní části stránky.

Dnes si dovolím na toto téma navázat příběhem paní Ludmily. Ludmila je křehká blondýnka. Znáte ty typy - čtyřicet kilo i s kabelkou, něžné rysy, tichý a medový hlas. Dovedu si ji vybavit pouze načesanou, klidně kráčející na vysokých podpatcích, na sobě něco pečlivě vyžehleného. I téhle jemné dívko-ženě se ovšem povedlo dočasně se změnit v ježibabu. Tady je její příběh.

*****

Manželství se mi rozsypalo na letní dovolené, v září už jsem byla i s dětmi odstěhovaná a zabydlovali jsme se v novém. Klukům bylo v té době šest, chodili do první třídy a nedovedu si představit odlišnější děti než moje dvojčata. Jeden přemýšlivý kliďas, druhý hyperaktivní divoch, který vteřinu neposedí. Kdo máte skutečně hyperaktivní dítě, víte o čem mluvím. Dítě, které neumí sedět ani u jídla. Dítě, které pořád poskakuje, utíká a je schopné se proběhnout i po zdi. Dítě, které vás nenechá vydechnout, oči máte setrvale i na zadku a večer padáte únavou, zatímco váš ďáblík si dělá z postele trampolínu. Tak tohle je Vojtíšek. Hned v první třídě mne rozumná paní učitelka navedla do školního sportovního oddílu, o dva roky později už kluk hrál hokej. Hrál ho hrozně rád a co bylo úžasné - dokonce se tam občas unavil. Neslo to s sebou několik komplikací, pro tento příběh je podstatné to, že sobotní trénink byl v půl sedmé ráno. Vojta vstával v pohodě, ale já bývala naprosto zoufalá a na stadion s ním došla v podstatě poslepu. Právě na stadioně jsem se seznámila se svým přítelem. Prostě jsme se na lavičce postupně dali do řeči a já se na ta sobotní rána snad i začala těšit. O pár měsíců později jsme spolu začali "chodit". Ono to tak nějak vzniklo. Stalo se to zrovna v době, kdy se otci kluků rozpadl vztah a nějak měl tendenci znovu si mne všímat. Asi tak o půl roku později, než jsem si přestala všímat já jeho.

Můj nový vztah měl několik výhod. Dvoumetrový chlap mi dával pocit bezpečí, naučil mne trochu sportovat a měl zásadní skvělou vlastnost. Byl to sport milující skřivan. Zatímco já, sova, jsem se ráno potácela bytem a místo na hokej chtěla jít na operu, on už měl nachystanou snídani a v kuchyni si ZPÍVAL (mimochodem - příšerně). Víkendy jsme obvykle trávili spolu a tak přitel postupně začal s Vojtou chodit na tréninky. Na ten sobotní a později  ho vyzvedával i ze středečního cestou z práce. To začalo vadit tátovi kluků a začal mi vysvětlovat, že mám Vojtu vodit já a vyjasňoval mi, že jsem mizerná matka, která nezvládá výchovu vlastních dětí. Nebrala jsem to nijak vážně, on to byl vždycky trochu ješitný chlap typu "já-mám-pravdu", v podstatě jsem na to byla zvyklá a zůstávala v klidu. Až do jedné středy.

To se "mým chlapům" mířícím k domovu postavil do cesty táta Vojty a začal chtít po mém příteli občanku a ptát se ho, kde vzal to dítě a jakým právem s ním jde a co si vlastně jako myslí, že na něj zavolá policii, protože mu unesl syna. Vojtík, který byl z celé situace tumpachový a nechápal, proč otec křičí a mává rukama, se rozbrečel. Přitel je kliďas, tak ho chvilku užasle pozoroval (později mi řekl, že byl fakt zvědavý, jestli ty policajty zavolá) a pak chtěl odejít. Vojtův táta ho začal tahat za rameno, ale to už Vojtík řval jako by ho na nože brali. A jeho otec fotil a fotil.

Co čert nechtěl, měla jsem takové to divné tušení, co na člověka někdy příjde a s druhým ze synků jim šla naproti. Uviděli jsme je zdálky, doběhli k nim, chvilku mi trvalo, než jsem se v situaci vyznala (to už kluci brečeli oba). Přítel v klidu podal mému bývalému vizitku a prý mu má zavolat, až ho ten amok přejde, že to proberou u piva. Nevěřícně kroutil hlavou ještě pár metrů, ale pak jsme si všichni vyrazili na chvilku na bruslích a ono to nějak přešlo (mne rychle, neb mi to bruslení moc nejde a nad vztekem zvítězil pud sebezáchovy). Kluci se k tomu ještě porůznu vraceli, nějak jsme to vysvětlovali, já otci dětí psala, co to jakože má znamenat...a....

...a za pár dní mi přišel mail. Bylo v něm vysvětleno, jak mizerná jsem matka, která nutí dítě chodit ven s člověkem, který ho trápí a nutí vstávat a po škole sportovat a pak s těžkou aktovkou běžet až domů a že je to jako ale fakt týrání a on to může dokázat a hodlá se obrátit na příslušné instituce a na celou neutěšenou situaci upozornit. Dokazoval fotogalerií. Vojta na fotkách  - brečící Vojta, batoh odkládající Vojta, Vojta s nudlí u nosu, Vojta s bráchou (Vítkem) jak brečí oba, já s nepřičetným výrazem ve tváři hledím do objektivu, přítel s brečícíma klukama...no tak dvanáct - patnáct fotek. Byly umístěné ve fotogalerii na volně přístupném serveru a v mailu byl odkaz. V seznamu adres byli naši společní kamarádi, moje i exmanželova rodina a nejspíš každý na koho si vzpomněl.

A do mne vjeli všichni čerti. Sedla jsem na kolo (dodnes netuším proč právě na kolo a ne do auta) a jak jsem byla v teplákách a triku jsem vyrazila za bývalým manželem do kdysi našeho bytu. Opřela jsem se mu o zvonek a zvonila a zvonila a zvonila. A když mi otevřel, tak jsem ječela a ječela a ječela. Na celý barák. Nebudete tomu věřit, ale vtáhle mne do bytu (Lído, nedělej ostudu) a já ječela dál (já že dělám ostudu? Já věším fotky po netu a šířím prachsprosté lži?) Po čtvrthodině amoku jsem najednou byla naprosto vyčerpaná a svezla se po zdi na podlahu. To už mi ale volal přítel, že čeká autem před domem a abych s ním jela domů. S exmanželem ještě stihl domluvit, ať mi schová kolo, kterým jsem prostě mrskla na trávník.

Když tohle někomu povídám, nevěří mi. Nikdo jiný mne v zásadě neslyšel křičet a dneska vlastně netuším, kde se to ve mně vzalo. To ty fotky a ta nesmyslná historka.

Tehdy to dopadlo dobře. Přítel se mi stavoval pro kolo a chlapi se nějak domluvili. Fotogalerie z netu zmizela, pár dotazů jsem přežila, na malér se zapomnělo. Vojtův hokej jsem časem vzala na milost, už je na sportovní škole. A postupně mu začal fandit i jeho otec. A tak ho na ranní tréninky vozí s přítelem na střídačku. Ne, že by spolu chlapi chodili "na jedno", ale normálně se snesou a co se týče hokeje, dokážou se i domluvit. Oni to prostě muži asi zas tak moc neřeší.

No a já s Vítkem stihnu konečně i to divadlo.

(Autorská poznámka závěrem: Tímto bych si téma "vliv technologií na rodičovské konflikty" dovolila prohlásit za uzavřené.)

Odkaz na související předchozí článek: Oprav mi tam hrubky a hoď to na blog

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Marie Vavrušová | čtvrtek 19.7.2012 20:35 | karma článku: 11,16 | přečteno: 1210x
  • Další články autora

Marie Vavrušová

O porozchodových starostech s dětmi - Asociace neúplných rodin

Máme je všichni, kdo jsme prošli rozpadem manželství a zůstali jsme sami s dětmi. Nebo naopak bez dětí. Starosti. Jeví se nám jedinečné a neopakovatelné. Většinou to tak není. Lidské příběhy jsou si podobné a dá se z nich leccos přiučit. Když o sobě víme. Když starosti známe. Když o nich dokážeme věcně mluvit a upozorňovat na to, co mezi námi i ve společnosti nefunguje. Když dovedeme problém pojmenovat.

21.2.2013 v 10:27 | Karma: 9,73 | Přečteno: 1055x | Diskuse| Ostatní

Marie Vavrušová

Rovné příležitosti? Máme co jsme chtěli (nebo chtěly?).

Ať se nám to líbí nebo ne, společnost se mění. Ženy získávají sebevědomí, jsou vzdělané a vzdělávají se dál, mají své zájmy. Jejich hlas je (pomalu ale přece) slyšitelnější. O tzv. "rovných příležitostech" se mluví, píše, vytvářejí se pro ně rozumné podmínky na pracovištích. A jako každé konání, i tyto "akce" probouzejí "reakce" a ty dál mění společnost. Společnost, jejíž součástí jsme my všichni. Dospělí i děti.

18.11.2012 v 17:19 | Karma: 12,26 | Přečteno: 2178x | Diskuse| Ostatní

Marie Vavrušová

Pod ořechem

Ořešák byl odjakživa důležitý strom. Jeho koruna přináší stín, kořeny odvedou vodu od základů domu, oříšky provoní vánoce. Ve stínu ořechu se v létě obědvá a večer zpívá s kytarou, na lavičce se řeší věci lehounké i vážné. Ořešák na naší zahradě je přesně takový. Pan strom, střed zahrady, střed našeho malého světa. Pod ořechem se i u nás dějí důležité věci.

11.11.2012 v 23:17 | Karma: 9,94 | Přečteno: 835x | Ostatní

Marie Vavrušová

Odvolání II. - jak se vyjádřit k odvolání

Článek navazuje na dříve publikovaný popis toho, jak v opatrovnických soudních sporech probíhá odvolání. Dovoluji si navázat několika drobnými postřehy, které se mohou hodit těm, kdo se do této situace dostali, avšak nejsou tou "stranou", která se odvolává, naopak se k odvolání vyjadřují. Nebo pro srovnání těm, kdo tento typ zkušeností mají. A samozřejmě všem zvídavým a těm, co se právě teď nudí a tak čtou a čtou a čtou.

3.11.2012 v 23:11 | Karma: 12,72 | Přečteno: 5432x | Diskuse| Ostatní

Marie Vavrušová

Když se děti začnou ptát

Když se rodiče nedokáží domluvit a po jejich rozchodu se děti stanou součástí jejich sporu, můžete je nějakou dobu poměrně účinně držet stranou všeho. Dřív nebo později se ale začnou ptát. Spor běží, děti rostou. Dokud jsou malé, můžete se tvářit, že konflikt neexistuje. S běžícím časem to přestane být možné. Co s tím? Nevěděli jsme a tak se šli zeptat odborníka.

28.10.2012 v 23:30 | Karma: 11,82 | Přečteno: 1285x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Bakterie z vody letos zabíjí častěji, zemřelo už 23 lidí. Řada nákaz uniká

17. května 2024

Premium Kromě jiných infekcí se v Česku letos více šíří i smrtelnější legionářská nemoc, která se...

Slovensko k tragédii směřovalo dlouho, tímhle prohráli všichni, míní expert

17. května 2024

Premium Bývalý slovenský novinář a bezpečnostní expert Milan Žitný je přesvědčen, že k tragické události,...

V Kladně hořel sklad olejů a autodílů, škoda je čtyřicet milionů korun

16. května 2024  12:31,  aktualizováno  22:59

V kladenské ulici Železničářů ve čtvrtek hořela průmyslová hala se skladem olejů a autodílů. U...

Soud v Haagu začal řešit Gazu. Genocida dosáhla strašlivé úrovně, zaznělo

16. května 2024  22:40

Genocida, kterou Izrael páchá v Pásmu Gazy, dosáhla strašlivé úrovně, prohlásil zástupce...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!