Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Rovné příležitosti? Máme co jsme chtěli (nebo chtěly?).

Ať se nám to líbí nebo ne, společnost se mění. Ženy získávají sebevědomí, jsou vzdělané a vzdělávají se dál, mají své zájmy. Jejich hlas je (pomalu ale přece) slyšitelnější. O tzv. "rovných příležitostech" se mluví, píše, vytvářejí se pro ně rozumné podmínky na pracovištích. A jako každé konání, i tyto "akce" probouzejí "reakce" a ty dál mění společnost. Společnost, jejíž součástí jsme my všichni. Dospělí i děti.

Mluví se o tom jako o genderové korektnosti. Nebo hezky-česky (?) o rovných příležitostech. Mluví se o diskriminaci žen v české (nejen, ale držme se doma) společnosti. Mluví se o tom tak intenzivně, že se i něco děje. Pomalu a ztěžka, ale děje. Mámy jsou jiné. Mají děti později, už s nimi nejsou nepřetržitě. I v období, kdy pečují o maličké děti si ponechávají svoje zájmy. Chtějí mít čas pro sebe, chtějí se o sebe starat, rozvíjet se, vzdělávat, udržovat kontakty. Je to v pořádku a jako zástupkyně matek, které trávily čas jen tím, čím jej mohly trávit se svými dětmi a současně matka dvou dcer, které už to budou mít jinak, jsem ráda.

Nebyla jsem nadšená máma na mateřské. Doslova jsem cítila, jak mi lenivějící mozkové buňky upadají do kómatu a jak se ztrácím v základních společenských tématech. Děti jsem po mateřské vodila do školky bez výčitek svědomí a do práce šla docela ráda. No jo, byla to honička, ale být doma bylo horší. A tak dnešním maminkám fandím. Dokážou si uhájit svůj čas a domluvit se se svým partnerem. Mají své koníčky (ta chodí do volejbalu, jiná na aerobic a třetí třeba do pěveckého sboru), nepřestávají se vzdělávat a dokážou si zorganizovat čas tak, aby se mohly i pobavit. Znám i takové, které si i během mateřské zachovávají kontakt se svým oborem a tak trošku pracují.

"Službu" u dětí v té době přebírají jejich otcové. Přišlo to nenápadně, ale dneska už je zcela normální vidět otce s malošky na bazénech, hřištích, ve cvičení. Tátové nosí batolata v šátcích a všelijakých udělátkách na ležení a sezení, vozí vozíčky za koly. Bují akce typu "expedice Apalucha", která byla ve filmu S tebou mne baví svět raritní. Dneska jsou pánsko-dětské jízdy běžné. Zvykli jsme si a soudné ženské všech věkových kategorií tuhle změnu přijímají se spokojeným úsměvem. I otcové si zvykli. Zvláště ti vzdělanější si tatínkovskou roli dovedou užít. S mrňaty chodí po horách, válí tenis, lyžují. Zajistit jídlo, odpočinek a zábavu pro své prcky dokážou stejně samozřejmě jako matky. Role otce a matky se tak v rodinách srovnávají a skvěle to funguje až do...

...až do rozchodu takového páru. Těžko totiž můžete po otci, který tráví s dětmi poměrně dost času, chtít, aby se najednou spokojil s návštěvou co druhý víkend. A z role vychovatele sklouzl na pozici "čistého plátce" a zábavní jednotky pro dva víkendy v měsící. A stejně, jako se v rámci rovných příležitostí emancipují ženy, v dalším kroku se o svá práva, konkrétně o právo být se svým dítětem, hlásí i muži. Těžko jim to lze zazlívat. Chtějí jen být se svými mláďaty stejně, jako byli za trvání vztahu. A totéž se líbí i dětem. Proč by jim měl někdo brát právě toho JEJICH tátu?

Většinou se bývalí parneři nějak dohodnou. Kvůli dětem to zvládnou. Ale není to tak vždycky a v okamžiku, kdy musí rozhodnout soud, dostávají se všichni do soukolí nesmírně zatuhlého systému, který si jen pomalu všímá společenských změn a nedokáže na ně přiměřeně reagovat. I sem ty změny dojdou. Musí. Protože každá akce budí reakci a ta další a další. Reagovat musí i naše legislativa a používané přístupy. Už teď se (pomalu, ztěžka ale přece) blýská na lepší časy. 

Snad nám ta rovnost příležitostí přinese dobré možnosti pro nás všechny a pro všechny naše děti.

 

(Za navedení na toto téma děkuji rodinné přítelkyni s níž jsme si nedávno povídaly a která má s péčí o děti letité zkušenosti. Téma se točilo právě kolem toho, že samy matky jsou hybatelkami změn tím, že si dokáží prosadit volný čas na své aktivity a kariéru a děti jsou s otci více než před dvanácti - patnácti lety. A že nelze chtít všechno.)

 

 

Autor: Marie Vavrušová | neděle 18.11.2012 17:19 | karma článku: 12,26 | přečteno: 2178x
  • Další články autora

Marie Vavrušová

O porozchodových starostech s dětmi - Asociace neúplných rodin

Máme je všichni, kdo jsme prošli rozpadem manželství a zůstali jsme sami s dětmi. Nebo naopak bez dětí. Starosti. Jeví se nám jedinečné a neopakovatelné. Většinou to tak není. Lidské příběhy jsou si podobné a dá se z nich leccos přiučit. Když o sobě víme. Když starosti známe. Když o nich dokážeme věcně mluvit a upozorňovat na to, co mezi námi i ve společnosti nefunguje. Když dovedeme problém pojmenovat.

21.2.2013 v 10:27 | Karma: 9,73 | Přečteno: 1055x | Diskuse| Ostatní

Marie Vavrušová

Pod ořechem

Ořešák byl odjakživa důležitý strom. Jeho koruna přináší stín, kořeny odvedou vodu od základů domu, oříšky provoní vánoce. Ve stínu ořechu se v létě obědvá a večer zpívá s kytarou, na lavičce se řeší věci lehounké i vážné. Ořešák na naší zahradě je přesně takový. Pan strom, střed zahrady, střed našeho malého světa. Pod ořechem se i u nás dějí důležité věci.

11.11.2012 v 23:17 | Karma: 9,94 | Přečteno: 834x | Ostatní

Marie Vavrušová

Odvolání II. - jak se vyjádřit k odvolání

Článek navazuje na dříve publikovaný popis toho, jak v opatrovnických soudních sporech probíhá odvolání. Dovoluji si navázat několika drobnými postřehy, které se mohou hodit těm, kdo se do této situace dostali, avšak nejsou tou "stranou", která se odvolává, naopak se k odvolání vyjadřují. Nebo pro srovnání těm, kdo tento typ zkušeností mají. A samozřejmě všem zvídavým a těm, co se právě teď nudí a tak čtou a čtou a čtou.

3.11.2012 v 23:11 | Karma: 12,72 | Přečteno: 5424x | Diskuse| Ostatní

Marie Vavrušová

Když se děti začnou ptát

Když se rodiče nedokáží domluvit a po jejich rozchodu se děti stanou součástí jejich sporu, můžete je nějakou dobu poměrně účinně držet stranou všeho. Dřív nebo později se ale začnou ptát. Spor běží, děti rostou. Dokud jsou malé, můžete se tvářit, že konflikt neexistuje. S běžícím časem to přestane být možné. Co s tím? Nevěděli jsme a tak se šli zeptat odborníka.

28.10.2012 v 23:30 | Karma: 11,82 | Přečteno: 1285x | Diskuse| Společnost

Marie Vavrušová

Malá říjnová rekapitulace

Mariin blog už nějaký ten pátek existuje a původně naivní přestavy (o sdílení zkušeností a nacházení rad a rozumných přístupů k řešení konfliktů v péči o děti po rozpadu vztahu rodičů) se mění. Jsou daleko realističtější, obroušené rašplí nových zkušeností, potažené středně silnou odrazovou vrstvou proti emotivním výlevům lidí s jinou životní zkušeností. V polovině týdne se na idnes.cz uzavřou současné diskuse. Snad proto vzniká tento můj uzlík zkušeností právě teď.

28.10.2012 v 0:04 | Karma: 7,43 | Přečteno: 874x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Jestli Rusko prolomí frontu, můžeme na Ukrajinu vyslat vojáky, zopakoval Macron

2. května 2024  13:18

Francouzský prezident Emmanuel Macron opět připustil možnost vyslání západních pozemních jednotek...

Bezpečnostní úřad má nového šéfa. Čuřín chce víc digitalizace a méně prověrek

2. května 2024  11:51,  aktualizováno  13:15

V Národním bezpečnostním úřadu (NBÚ) je podle nového šéfa Jana Čuřína prostor pro digitalizaci a...

POLITICKÝ DIÁŘ: O falešné hře Evropana Fialy a štoku navíc

2. května 2024

Premium O tom, jak se za deset let změnil názor Petra Fialy na Evropskou unii či o debatě k důchodové...

Protesty studentů eskalovaly i v Kalifornii, policie ničí barikády a zatýká

2. května 2024  8:11,  aktualizováno  12:58

Na Kalifornské univerzitě v Los Angeles (UCLA) se v noci na středu střetli proizraelští a...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...