Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Odvolání II. - jak se vyjádřit k odvolání

Článek navazuje na dříve publikovaný popis toho, jak v opatrovnických soudních sporech probíhá odvolání. Dovoluji si navázat několika drobnými postřehy, které se mohou hodit těm, kdo se do této situace dostali, avšak nejsou tou "stranou", která se odvolává, naopak se k odvolání vyjadřují. Nebo pro srovnání těm, kdo tento typ zkušeností mají. A samozřejmě všem zvídavým a těm, co se právě teď nudí a tak čtou a čtou a čtou.

K tématice "odvolání pro neprávníky" se vztahuje článek Odvolání - co to vlastně znamená. Snaží se laicky shrnout základní informace o procesu odvolání a přidat pár tipů, jak takové odvolání zpracovat. Dnes nabízím opačný pohled na toto téma. Pokusím se v něm zformulovat pár tipů zaměřených na to, jak se k odvolání vyjádřit a na co si dát pozor.

Pokud jste získali tu nezáviděníhodnou zkušenost a absolvovali soudní spor zaměřený na vyřešení problematiku péče o vaše děti po rozpadu vztahu u prvoinstančního soudu (to jsou ty "okresní") je možné, že váš bývalý partner nebo partnerka nebude s rozhodnutím soudu spokojený/á a odvolá se. Odvolání je, zjednodušeně řečeno, cestou k tomu, aby se na váš případ ještě jednou podíval soud a zrušil, schválil nebo změnil rozhodnutí s nímž nesouhlasí jedna ze zúčastněných stran. Pro tuto chvíli se na téma podíváme z pohledu strany, která se neodvolává.

Odvolání má odkladný účinek, což neznamená nic jiného než to, že sice máte v rukou a šuplíku rozsudek, ten se ale až do rozhodnutí odvolacího soudu nerealizuje. Je to na jednu stranu logické - odvolávající se účastník pochybuje o správnosti rozhodnutí. Na druhou stranu se tím celý proces protahuje. To je ale jakousi "vlastností stávajícího systému" a protože se pohybujeme v existujících rámcích, je potřeba s nimi počítat.

Ale teď už k "praxi". Jakmile se vaše "protistrana" odvolá, doručí své odvolání na soud. Bude to ten prvoinstanční (okresní). Odsud příjde odvolání vám a budete mít možnost se k němu vyjádřit, k tomu dostanete samozřejmě lhůtu. Samozřejmě se k odvolání vyjadřovat nemusíte - je to vaše právo, nikoliv povinnost. Nedovedu si představit situaci v níž by bylo lepší se k odvolání nevyjadřovat, zato si dovedu přestavit příliv emocí, který se může projevit poté, co si odvolání přečtete a informace v něm obsažené se vám nebudou líbit (a je téměř jisté, že se vám líbit nebudou, dost pravděpodobně je budete vnímat jako "převržený kbelík hnusu"). Dřív, než se pustíte do přípravy podkladů pro vyjádření, nechte je odeznít. Poryjte zahradu, ujeďte na kole desítky kilometrů, zvedejte činky, vařte, tancujte, dělejte cokoliv co vám pomáhá.

Podklady pak připravujte s co nejchladnější hlavou. Protože odvolání je pro vás důležité (verdikt odvolacího soudu už je vykonatelný a tedy i vymahatelný), dejte si na přípravě vyjádření záležet. Pokud jste doposud nevyužívali služby právníka, v této fázi už vřele doporučuji nějakého si najít.  Pomůže vám jednak udržet onen racionální přístup a jednak vám doporučí správnou cestu tak, abyste neudělali zbytečné chyby. Právník vám poradí nejlépe. Pokud však máte důvod, proč právní rady nechcete, přečtěte si alespoň následující tipy. Snad vám pomohou držet se rozumné cesty.

  • Vyjádřete se ke všem částem odvolání a nezapomeňte na vlastní návrh pro rozhodnutí soudu. Univerzální rada je, že to vaše bude totožné s rozhodnutím, které vyřkl prvoinstanční soud (vy byste se neodvolali, tedy souhlasíte). 
  • Dobre si promyslete, co je pro odvolací soud důležité a vyjadřujte se k jen k tomu, pokud odvolání obsahuje citové výlevy, které s problémem přímo nesouhlasí, pokud to trochu zvládnete, nereagujte na ně, pokud vám příjde podstatné reagovat, udělejte to stručně a věcně.
  • Ve vyjádření se soustřeďte na věci, které se přímo vztahují k tomu, co může ovlivnit rozhodnutí. Upozorněte na stutečnosti, které nemusí být soudu zřejmé.
  • Věcnou reakci lze doporučit opřít o důkazy, v této době už máte za sebou dlouhou cestu a poměrně obsáhlou dokumentaci. Upozorňujete-li na místa, kde se odvolání rozchází s vaším náhledem, naveďte soud k prokazatelně jasné situaci. (Například pokud váš expartner tvrdí, že na děti řádně platí a vy tvrdíte, že opak je pravdou, můžete si vypomoci výpisem z účtu.) Hledejte v dokumentaci OSPOD, v dokumentaci soudu, v poradnách a tam, kde o vašich aktivitách existuje záznam. Sami nelépe víte, kde všude jste hledali pomoc a oporu a kterým obtížím jste čelili. Stručně na ně odkažte.
  • Vaší základní mantrou by měla být stručnost. Pokud se nevejdete asi tak na tři strany, zamyslete se, zda text neobsahuje zbytečnosti. Uvědomte si, že odvolací soud bude studovat celý váš spis, nemusíte ho tedy do vyjádření opakovat.
  • Napsané vyjádření nechejte přečíst někomu, koho třeba ani nemáte moc rádi, ale považujete ho za věcného a férového. Upozorní vás na chyby a úzká místa. Že nebude souhlasit? No to právě potřebujete, je to takový malý nácvik na samotný soud. Pak se ještě jednou zamyslete, upravte vyjádření tak, abyste si za ním plně stáli a přiložte ho ke spisu.

Počítejte s delší časovou prodlevou do jednání soudu. Soudím, že ani v optimistické variantě se pod půlrok nedostanete (což je naprosto šílené) a po celou dobu budou děti čelit různým typům tlaku a i na vás bude postupně doléhat únava.

Jednejte prakticky a věcně a ani v tomto období se nepřestávejte zkoušet dohodnout. Vždyť nejhorší, co se může stát bude to, že dohoda nenastane. Tedy totéž, co by se stalo, kdybyste to nezkoušeli. Třeba se to právě vám povede.

Pokud řešite podobný typ starostí, přeji vám hodně štěstí a vašim dětem dobrý výsledek.

Autor: Marie Vavrušová | sobota 3.11.2012 23:11 | karma článku: 12,72 | přečteno: 5424x
  • Další články autora

Marie Vavrušová

O porozchodových starostech s dětmi - Asociace neúplných rodin

Máme je všichni, kdo jsme prošli rozpadem manželství a zůstali jsme sami s dětmi. Nebo naopak bez dětí. Starosti. Jeví se nám jedinečné a neopakovatelné. Většinou to tak není. Lidské příběhy jsou si podobné a dá se z nich leccos přiučit. Když o sobě víme. Když starosti známe. Když o nich dokážeme věcně mluvit a upozorňovat na to, co mezi námi i ve společnosti nefunguje. Když dovedeme problém pojmenovat.

21.2.2013 v 10:27 | Karma: 9,73 | Přečteno: 1055x | Diskuse| Ostatní

Marie Vavrušová

Rovné příležitosti? Máme co jsme chtěli (nebo chtěly?).

Ať se nám to líbí nebo ne, společnost se mění. Ženy získávají sebevědomí, jsou vzdělané a vzdělávají se dál, mají své zájmy. Jejich hlas je (pomalu ale přece) slyšitelnější. O tzv. "rovných příležitostech" se mluví, píše, vytvářejí se pro ně rozumné podmínky na pracovištích. A jako každé konání, i tyto "akce" probouzejí "reakce" a ty dál mění společnost. Společnost, jejíž součástí jsme my všichni. Dospělí i děti.

18.11.2012 v 17:19 | Karma: 12,26 | Přečteno: 2178x | Diskuse| Ostatní

Marie Vavrušová

Pod ořechem

Ořešák byl odjakživa důležitý strom. Jeho koruna přináší stín, kořeny odvedou vodu od základů domu, oříšky provoní vánoce. Ve stínu ořechu se v létě obědvá a večer zpívá s kytarou, na lavičce se řeší věci lehounké i vážné. Ořešák na naší zahradě je přesně takový. Pan strom, střed zahrady, střed našeho malého světa. Pod ořechem se i u nás dějí důležité věci.

11.11.2012 v 23:17 | Karma: 9,94 | Přečteno: 834x | Ostatní

Marie Vavrušová

Když se děti začnou ptát

Když se rodiče nedokáží domluvit a po jejich rozchodu se děti stanou součástí jejich sporu, můžete je nějakou dobu poměrně účinně držet stranou všeho. Dřív nebo později se ale začnou ptát. Spor běží, děti rostou. Dokud jsou malé, můžete se tvářit, že konflikt neexistuje. S běžícím časem to přestane být možné. Co s tím? Nevěděli jsme a tak se šli zeptat odborníka.

28.10.2012 v 23:30 | Karma: 11,82 | Přečteno: 1285x | Diskuse| Společnost

Marie Vavrušová

Malá říjnová rekapitulace

Mariin blog už nějaký ten pátek existuje a původně naivní přestavy (o sdílení zkušeností a nacházení rad a rozumných přístupů k řešení konfliktů v péči o děti po rozpadu vztahu rodičů) se mění. Jsou daleko realističtější, obroušené rašplí nových zkušeností, potažené středně silnou odrazovou vrstvou proti emotivním výlevům lidí s jinou životní zkušeností. V polovině týdne se na idnes.cz uzavřou současné diskuse. Snad proto vzniká tento můj uzlík zkušeností právě teď.

28.10.2012 v 0:04 | Karma: 7,43 | Přečteno: 874x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

KOMENTÁŘ: EU byla naše výhra a šťastné rozhodnutí, byť přinesla i chyby

2. května 2024  10:41

Česká republika i Evropská unie stály před dvaceti lety před velkým rozhodnutím. Pro obě strany to...

Z Kolumbie pašoval tašku plnou kokainu, v Praze na letišti ho zadrželi celníci

2. května 2024  10:32

Na konci minulého týdne zadrželi celníci na pražském Letišti Václava Havla cizince, který měl ve...

Zřícená dálnice v jižní Číně má již 48 obětí, další pátrání komplikuje počasí

2. května 2024  6:23,  aktualizováno  10:28

Nejméně 48 lidí zemřelo v hornaté oblasti na jihu Číny, kde se ve středu po silných deštích zřítila...

Kyjev na Rusko vyslal drony, balistická raketa v Oděse způsobila požár

2. května 2024  7:20,  aktualizováno  10:24

Sledujeme online Ukrajinské drony v noci na čtvrtek poškodily energetickou infrastrukturu v západoruské Orlovské...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...