Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Všežravý stát-Mýty o zahraniční politice, obchodu a turistice

Státu neunikne nikdo. Spořádá daně fyzických i právnických osob, zbaští cla, odkousne si z darovaného majetku a předčasně se raduje i jeho umírající občan, protože státu neunikne ani po smrti - v účtu za pohřeb bude daň z přidané hodnoty.    

18. Mýty o zahraniční politice, obchodu a turistice         

Zahraničně politická činnost původních vyslanectví spočívala ve vzájemném informování, a tedy předcházení konfliktům. V krajních situacích kvůli problémům s přenosem informací, byl k cizímu panovníkovi vyslán zvláštní vyslanec. Přijížděl s titulem ´mimořádný a zplnomocněný´. Kompetenční žárlivost stálých vyslanců na ty mimořádné vedla k tomu, že také získali titul mimořádný a zplnomocněný a dnes jsou mimořádní a zplnomocnění všichni.

Nejen kvůli současným komunikačním možnostem udržovat stálé zastoupení v desítkách států ne že ztratilo smysl, ale ani ho ve skutečnosti nikdy nemělo. Vztahy s naprostou většinou zemí světa máme stabilní, především asi proto, že vlastně žádné nejsou - se zeměmi jako Ázerbájdžán, Mongolsko, Etiopie, Maroko, Zimbabwe, Uzbekistán, Peru nebo Malajsie.

Malé velvyslanectví, bylo dokázáno, o dvou diplomatech a obslužném personálu věnuje veškerou pracovní činnost jenom na udržování své existence. Kolik je to u velkého, známo není, ale bude to významná porce pracovní doby. Další část činnosti je věnována formálnímu zastupování, které nepřináší pro vysílající zemi nic, a je pouze vnější známkou její existence. To, co zbude po udržování se při životě a po formálních aktech – a co má být hlavní náplní činnosti velvyslanectví – je zasílání informací do mateřské země. Jenže ve skutečnosti o žádné informace vlastně nejde, protože kdyby šlo o informace, musely by ovlivňovat chování příjemce. Stohy zpráv zasílaných z desítek zemí světa však příjemce – a tedy státní zahraniční politiku – ale neovlivňují nijak. Zahraničně politické vztahy k Malajsii, Peru, Libanonu, Keně, Jordánsku nebo Ghaně zasílané zprávy neovlivňují. Neboli to, co se ze zahraničních zastoupení zasílá, nejsou ve své podstatě informace, protože neovlivňují chování příjemce. Pak jsouale zbytečné.

To se ale netýká jen vzdálených oblastí, ale i zemí Evropské unie, s nimiž se udržují styky na půdě Unie samotné, ale pak nepochopitelně také v každé zemi zvlášť. S Irskem se stýkáme na velvyslanectví v Dublinu, ale také zvlášť v Bruselu. Co si asi tak máme co říci, neví ani pánbůh.

Shrnuto: 1. Formální zastupování v dané zemi je možné v případě potřeby realizovat vysláním zástupce státu. 2. Velvyslanectví neprodukují informace. 3. Není tedydůvod pro vydržování zahraničních velvyslanectví České republiky.

Jenže k nějaké redukci nikdy nedojde, protože by to narazilo na koncentrované zájmy všech, kteří jsou jakýmkoli způsobem napojeni na rozpočet Ministerstva zahraničí - ministrem počínaje a domovníkem na velvyslanectví v Chile konče, od stavebních firem získávajících stamiliónové zakázky na rekonstrukce velvyslanectví až po tu, která pere ubrusy a čistí koberce v budově ministerstva. Místa velvyslanců, generálních konzulů a všelijakých zastupitelů u mezinárodních organizací jsou také zajímavá pro všechny politické klany, a nikdy jich pro ně nebude dost.

Ministerstvo zahraničí funguje stejně jako za totalitního režimu, protože je založeno na naprosto stejných zájmech náměstků, ředitelů a úředníků. Po roce 1989 se zcela změnila naše zahraniční orientace, ale o dvanáct let později se při analýze nákladů na zahraniční zastoupení zjistilo, že velikost a směry nákladových toků do jednotlivých zemí jsou stejné – například ty z nejvyšších výdajů stále směřovaly do Ruska, ačkoli jeho politický a ekonomický význam pro nás řádově poklesl - ale náklady zůstaly stejné.

 K tomu přibývala stálá zastoupení u mezinárodních organizací, která svůj význam dávno ztratila nebo ho nikdy neměla. Nikdy se ale neztratil prospěch, který má pro některé vydržování stálého zastoupení při Radě Evropy nebo OECD a všech ostatních organizací jako je Visegrádská čtyřka, OBSE anebo  zastoupení OSN ve Vídni. Jaký je z toho přínos, nezajímá nikoho a odpovědný není také nikdo.

Analýza porovnávající efekty plynoucí z nákladů na jednotlivá zahraniční zastoupení kompetentní osoby zajímat nikdy nebude. Protože cokoliv, co by poskytovalo objektivnější měřítka pro jejich rozhodování, by omezovalo jejich volnost rozhodování, tedy jejich moc. Není potom divné, že ministerský ředitel nebude chtít žádné analýzy a pravidla a jakákoli omezení. Pokud bude, snad kromě života věčného, po něčem toužit, bude to jeho co nejméně omezená svoboda rozhodování. 

Celé Ministerstvo zahraničí, způsob jeho fungování a rozsah činností je zkrátka přežitek minulého století a celá zahraniční politika by se dala pořídit asi tak za dvě procenta současných nákladů.

Pak je tu také zahraniční obchod, který se také užívá jako argument pro nutnost existence stálých zahraničních zastoupení. Zahraniční obchod a politiku pro ně propojuje koncept takzvané ekonomické diplomacie, což by doslova znamenalo úsporná, efektivní diplomacie, zatímco její autoři mají na mysli něco jiného – ale to jim nevadí, protože o tom nevědí. A k tomu všemu je třeba mít ministerstvo. Neboli Ministerstvo průmyslu a obchodu – rozumí se že zahraničního. Když bylo po roce 89 komunistické Ministerstvo zahraničního obchodu zrušeno, vyhozeni oknem, vrátili se exportéři dveřmi – a dokonce na stejnou adresu.

Zahraničním obchodem se jednoduše zabývají ti, kteří se zabývají zahraničním obchodem. Ti, kteří se nezabývají zahraničním obchodem, se zabývají něčím jiným. To by měla být jednoduše celá historie. Ale není.

Slyšíme totiž hned o tom, kolik hrubého domácího produktu prochází zahraničním obchodem, kolik zaměstnává lidí a že odvádí daně. Ale výrobce židlí, který je prodává jen v okolí, také zaměstnává a platí daně - a také prodává cizím lidem. Jediný rozdíl je, že ne v zahraničí. Neboli nezabývá se zahraničním obchodem. Ale musí prodávat své výrobky stejně jako ten, kdo prodává v zahraničí. O obou většinou nevíme ani to, zda existují a co dělají a také nemáme žádný důvod, aby nás to zajímalo. Stejně jako on nemá žádný důvod, zajímat se o naši existenci, a také, to se dá lehce poznat, se o nás opravdu vůbec nezajímá.

Existuje ale silná skupina, kterou spojuje zájem získat něco za to, že prodávají do zahraničí. Jako kterákoli jiná lobby předstírají, že jejich zájem je zájmem všech. Má-li prospěch každý, mají zase oni právo na státní podporu exportu, na dotace a subvence a na existenci té ekonomické diplomacie. Na naše daně. Pod záminkou prospěšnosti zahraničního obchodu pro všechny se jim daří přicházet k veřejným penězům, které jim snižují náklady, a tedy zvyšují jejich zisky. Ty zůstávají v kapsách exportérů – ostatním je dovoleno daněmi přispívat na jejich  náklady.

 Bez umělého snižování nákladů exportérů za veřejné peníze by prostě jen někteří, a třeba i polovina z nich, musela dělat něco jiného a někde jinde. A tam někde by zvýšili konkurenci, tedy úsilí o kvalitu nebo by nabídli novou službu nebo zboží – a tím by naopak všem ostatním prospěli.

V bleděmodrém se to týká i turistického ruchu, který také spravuje zvláštní ministerstvo. Otázka zase je, proč vlastně potřebujeme příliv turistů nebo spíše kdo to potřebuje.

 Má se tady taky za samozřejmé, že zahraniční turisté jsou užiteční pro všechny.  Jedny, pravda, turisté ze zahraničí živí, zatímco všichni ostatní po nich jen sklízejí vyšší ceny v restauracích, vysoké vstupné kamkoli, kde se turisté objevují, prodírat se přeplněnými centry historických měst a pak si zajistit předražené ubytování tamtéž. Protože turistika je ´potřebná – a skutečně ´potřebná´ je, ale jen pro podnikatele v turistice. Ostatní nesou jen náklady.

I tady by se nakonec znovu sáhlo k argumentu, že firmy a podniky profitující z turistiky platí daně a poskytují práci. Pravda, kdyby nebylo veřejných peněz daňových poplatníků, bylo by těch profitujících taky méně. Neboli aby oni mohli vydělávat na turistice, musí jim k tomu ostatní přispět na jejich náklady. Ale kdyby jim ostatní nemuseli připlácet, a tudíž by někteří přestali vydělávat, nestalo by se zase vůbec nic jiného, než že by ti méně efektivní začali prostě dělat něco jiného.

Neboli když se říká, že je potřeba zahraniční ministerstvo, ministerstvo pro průmysl a obchod, když se říká, že potřebujeme zahraniční turisty, vždy je třeba se znovu otázat, kdo je potřebuje. Nakonec se vždycky ukáže, že je to jen nějaká skupina napojená na zdroje veřejných peněz pocházejících z daní.

 

(pokračování)

           

 

Autor: Vaclav Rambousek | sobota 7.6.2014 14:53 | karma článku: 17,45 | přečteno: 686x
  • Další články autora

Vaclav Rambousek

Všežravý stát -22. A co s ním lze dělat

Jestliže stát je všežravý a do nekonečna nenasytný – jak jsme se tu snažili v jednadvaceti pokračováních dokázat - pak zřejmě jedinou možností, jak ho zkrotit, je omezit mu přísun potravy.

15.6.2014 v 16:16 | Karma: 15,80 | Přečteno: 703x | Diskuse| Politika

Vaclav Rambousek

Všežravý stát - 21. Politická a ekonomická gramotnost

V zájmu všech je, aby povinnou součástí středního vzdělání bylo získání politické a ekonomické gramotnosti. Voliči budou mít vždycky vládu, jakou si zaslouží, ale politicko-ekonomicky gramotní voliči získají jinou vládu a jiné politiky.

13.6.2014 v 14:57 | Karma: 10,48 | Přečteno: 262x | Diskuse| Politika

Vaclav Rambousek

Všežravý stát -20. Stresovaná veřejnost

Společnost, ve které se přestává vyplácet spolupráce a kde si mnozí připadají jako kdekým zneužívaní, je zamořená stresem a spějící k nemocem. Jestliže již přímo nemocná není.

12.6.2014 v 17:30 | Karma: 18,82 | Přečteno: 788x | Diskuse| Politika

Vaclav Rambousek

Všežravý stát - 19. Zestátněná ekonomie

Paradoxy státní ekonomické politiky lze demonstrovat na politice prezidenta Reagana, kdy se snížily daně na základě jedné makroekonomické teorie – ale ještě spíš osobní zkušenosti prezidenta z doby jeho filmového herectví, kdy udělat denně větší než malé množství záběrů znamenalo ocitnout se ve vyšším daňovém pásmu. Zároveň se ale zvýšily státní výdaje - na základě teorie jiné.

11.6.2014 v 16:19 | Karma: 10,06 | Přečteno: 521x | Diskuse| Politika

Vaclav Rambousek

Rozpačitá inaugurace ukrajinského prezidenta

Na rozdíl od minulých ukrajinských prezidentů - komunistického aparátčika, rudého ředitele, neschopného Juščenka a zbabělého gangstera Janukovyče - se Porošenko jeví jako energická, inteligentní a vzdělaná osobnost.

10.6.2014 v 12:57 | Karma: 10,91 | Přečteno: 700x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  20:19

Přímý přenos Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

Na Plzeňsku hořela hala sklárny, oheň zasáhl třetinu střechy

2. května 2024  18:22,  aktualizováno  20:15

V Heřmanově Huti na severním Plzeňsku hořelo v areálu sklárny. Podle informací iDNES.cz od hasičů,...

Trump se vidí jako disident, soud je pro něj marketingová sklizeň, tvrdí expert

2. května 2024

Premium Pokud dojde na televizní debatu Donalda Trumpa a Joea Bidena, jako jednoznačný vítěz z ní vzejde...

Vlak bez strojvůdce ujel několik kilometrů, pak vykolejil. Řítil se stovkou

2. května 2024  14:51,  aktualizováno  19:55

Na železniční trati mezi obcemi Čisovice a Měchenice v okrese Praha-západ vykolejil vlak. V...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 27
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 626x
Ekonom zabývající se použitím ekonomických metod v politice, píšící tak jednoduše, jak to jen jde. S cílem popisovat příčiny veřejného stresu z politiky a navrhnout možnou cestu jeho zmírnění. Její součástí by měl být tento blog.

Seznam rubrik