Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Rozpačitá inaugurace ukrajinského prezidenta

Na rozdíl od minulých ukrajinských prezidentů - komunistického aparátčika, rudého ředitele, neschopného Juščenka a zbabělého gangstera Janukovyče - se Porošenko jeví jako energická, inteligentní a vzdělaná osobnost. 

Už úvodní příchod Petra Porošenka do Parlamentu byl poznamenán náhlou nevolností jednoho z vojáků čestné stráže – přičemž k tomu došlo asi v ten nejméně vhodný moment, když ho budoucí prezident jako posledního míjel. Po složení přísahy a projevu už coby prezident odcházel z Parlamentu a na stejném místě se u vojáka zastavil. Ten byl v úplném pořádku. Jen to byl jiný voják, než ten, který tam omdlíval.

 Pokračování inaugurace se pak konalo na nevelkém Sofijském náměstí, které má tu zvláštnost, že ze všech událostí od listopadu loňského roku se zde neodehrálo vůbec nic. Teď se tam při inauguraci sešla v podstatě hrstka občanů – nejoptimističtější odhady mluví o dvou tisících lidí.

 Na historicky obdobně významném nějakých osm set metrů vzdáleném Michajlovském náměstí byla v době občanské vzpoury barikáda a polní tábor a v areálu samotného Michajlovského kostela stála polní kuchyně a veřejná jídelna a po lednových událostech polní nemocnice. Tam lidé nosili šatstvo a potraviny, tam byly k vidění doslova hory doma zavařovaných okurek, zelí a nakládaného ovoce. Na zahradu byli také přineseni v lednu někteří mrtví z Institutské ulice. Na tu si organizátoři inaugurace také nevzpomněli. Na tu ulici, kde ostřelovači ze střech vzdálených domů povraždili naprostou většinu z obránců barikád, takzvané Nebeské roty.Tedy skutečně obránců, ne útočníků. Pravda, někteří měli v ruce klacek, lépe vyzbrojení pak baseballové pálky a chránili se dřevěnými nebo plechovými štíty, na hlavě stavební nebo v lepším případě motoristické helmy. Ale to všechno jim proti snajprům bylo k ničemu. Daleko agresivněji – s Molotovovými koktejly a dlažebními kostkami v rukou - byli naladěni jiní demonstranti o kus dál na souběžné Bankovní ulici.Tam však bylo kupodivu obětí minimum.

 Inaugurace nezavadila ani o samotný Majdan, kde bylo centrum všeho, kde se odehrály mítinky s účastí tisíců. (Na pravou míru je třeba uvést čísla, která se objevovala o počtu demonstrantů – nikdy jich nebylo sto tisíc nebo i víc, jak se uvádělo, z toho prostého důvodu, že na Majdan se takové množství lidí prostě nevejde).

Vyhnutí se Majdanu snad mohlo mít čistě pragmatický důvod, protože ten je stále neprůjezdný a zastavěný stany. Část z nich, pravda, už zmizela, ale jak říkají v místním Informačním centru, s některými dalšími obyvateli je těžká domluva. S původními demonstranty mají málo nebo vůbec nic společného, ale odmítají Majdan vyklidit. Proč tam ještě teď sedí, to asi vědí jen oni sami. 

Samotná inaugurace tak proběhla v parlamentu očekávaně, ačkoli v přední řadě se vypínal běloruský diktátor Lukašenko – který také jako snad hlavní celebrita pak v ukrajinských televizních kanálech rozdával rady na všechny strany – co s Ruskem, co s Krymem a co s Janukovyčem. Výmluvný byl  také pohled do auditoria na (znovu) poraženou kandidátku na prezidenta Julii Tymošenkovou. Ta mohla sloužit jako model koncentrované hořké závisti.     

 Samotný Petr Porošenko je zkušený politický harcovník, ostatně také Janukovyčův bývalý spolupracovník, zdůrazňují se jeho miliardy, ke kterým přišel jako majitel čokoládovny - ale jak přišel k té čokoládovně, slavné kvalitou svého zboží již v sovětských dobách - to se neví. Na rozdíl od minulých ukrajinských prezidentů - komunistického aparátčika, rudého ředitele, neschopného Juščenka a zbabělého gangstera Janukovyče - se jeví jako energická, inteligentní a vzdělaná osobnost. A nevyhnutelně kompromisní – chce usilovat o Evropu, ale zároveň dobře ví, že protiruský být nemůže. Ostatně i jeho podniky jsou závislé na exportu do Ruska.

 Jenže má před sebou úkol reformovat téměř nebo úplně všechno – armádou počínaje, jejíž příslušníci někdy dělají dojem, že si na vojáky dosud jen hráli. Hned za ní by měly následovat takzvané „právo chránící orgány“: policie, soudy, prokuratury. Neboli orgány, které ho naopak masově porušovaly. Ale ani tady není konec, protože korupce kvete doslova všude a koupit se tu dá všechno. Diplom a státní zkouška, řidičský průkaz, výuční list nebo titul profesora - na co si kdo vzpomene. Bezdětní možná kupují i rodné listy.

 Pak přijde na řadu ekonomika, která je polosocialistická, deformovaná státními zásahy do všech oblastí včetně cen, v tržních kulisách se odehrává jen částečně a to se ještě většina obchodů sjednává šeptem za tmy. A jak by ne, když úspěšnější podnikatel sotva stačí vyřizovat kontroly daňové, sanitární, požárnické, bezpečnosti práce – a všechny přicházejí s nataženou dlaní. A to je jen začátek všech reforem, protože pak přijde na řadu všechno to ostatní, politickou strukturou počínaje a školstvím konče. Ačkoli úspěšný byznysmen snad si nový ukrajinský prezident nepředstavuje, že stát lze řídit jako firmu a má tedy o nutnosti a podobě těch reforem konkrétní představy.

Ale zpět k inauguraci, k jejíž rozpačitosti jsme ostatně přispěli také sami, totiž zastoupením jen na úrovni ministra zahraničních věcí - půl světa vzdálená Kanada poslala ministerského předsedu.Takový začátek prezidentování nemusí nutně signalizovat, že stejně rozpačitý bude i jeho konec. Je i v našem politickém i ekonomickém zájmu, aby byl nový ukrajinský prezident naopak co nejúspěšnější.    

 

Kyjev

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Autor: Vaclav Rambousek | úterý 10.6.2014 12:57 | karma článku: 10,91 | přečteno: 700x
  • Další články autora

Vaclav Rambousek

Všežravý stát -22. A co s ním lze dělat

Jestliže stát je všežravý a do nekonečna nenasytný – jak jsme se tu snažili v jednadvaceti pokračováních dokázat - pak zřejmě jedinou možností, jak ho zkrotit, je omezit mu přísun potravy.

15.6.2014 v 16:16 | Karma: 15,80 | Přečteno: 703x | Diskuse| Politika

Vaclav Rambousek

Všežravý stát - 21. Politická a ekonomická gramotnost

V zájmu všech je, aby povinnou součástí středního vzdělání bylo získání politické a ekonomické gramotnosti. Voliči budou mít vždycky vládu, jakou si zaslouží, ale politicko-ekonomicky gramotní voliči získají jinou vládu a jiné politiky.

13.6.2014 v 14:57 | Karma: 10,48 | Přečteno: 262x | Diskuse| Politika

Vaclav Rambousek

Všežravý stát -20. Stresovaná veřejnost

Společnost, ve které se přestává vyplácet spolupráce a kde si mnozí připadají jako kdekým zneužívaní, je zamořená stresem a spějící k nemocem. Jestliže již přímo nemocná není.

12.6.2014 v 17:30 | Karma: 18,82 | Přečteno: 788x | Diskuse| Politika

Vaclav Rambousek

Všežravý stát - 19. Zestátněná ekonomie

Paradoxy státní ekonomické politiky lze demonstrovat na politice prezidenta Reagana, kdy se snížily daně na základě jedné makroekonomické teorie – ale ještě spíš osobní zkušenosti prezidenta z doby jeho filmového herectví, kdy udělat denně větší než malé množství záběrů znamenalo ocitnout se ve vyšším daňovém pásmu. Zároveň se ale zvýšily státní výdaje - na základě teorie jiné.

11.6.2014 v 16:19 | Karma: 10,06 | Přečteno: 521x | Diskuse| Politika

Vaclav Rambousek

Všežravý stát-Mýty o zahraniční politice, obchodu a turistice

Státu neunikne nikdo. Spořádá daně fyzických i právnických osob, zbaští cla, odkousne si z darovaného majetku a předčasně se raduje i jeho umírající občan, protože státu neunikne ani po smrti - v účtu za pohřeb bude daň z přidané hodnoty.

7.6.2014 v 14:53 | Karma: 17,45 | Přečteno: 686x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Trump se vidí jako disident, soud je pro něj marketingová sklizeň, tvrdí expert

2. května 2024

Premium Pokud dojde na televizní debatu Donalda Trumpa a Joea Bidena, jako jednoznačný vítěz z ní vzejde...

Vlak bez strojvůdce ujel několik kilometrů, pak vykolejil. Řítil se stovkou

2. května 2024  14:51,  aktualizováno  19:55

Na železniční trati mezi obcemi Čisovice a Měchenice v okrese Praha-západ vykolejil vlak. V...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  19:55

Přímý přenos Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

Americký podmořský dron inspirovaný rejnokem už není jen vize, prošel testy

2. května 2024  19:28

Americká společnost Northrop Grumman dokončila testy podvodního plavidla bez posádky (UUV) s...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 27
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 626x
Ekonom zabývající se použitím ekonomických metod v politice, píšící tak jednoduše, jak to jen jde. S cílem popisovat příčiny veřejného stresu z politiky a navrhnout možnou cestu jeho zmírnění. Její součástí by měl být tento blog.

Seznam rubrik