Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Všežravý stát -22. A co s ním lze dělat

Jestliže stát je všežravý a do nekonečna nenasytný – jak jsme se tu snažili v jednadvaceti pokračováních dokázat -  pak zřejmě jedinou možností, jak ho zkrotit, je omezit mu přísun potravy.

22. A  co s ním lze dělat

 Po vysvětlení a kritice fungování státu, tedy těch, kteří v jeho barvách vystupují, vzniká otázka, co s tím vším lze dělat.

Předně by co nejširší veřejnost měla vědět, co se vlastně děje, jaké jsou motivace a cíle jednotlivých politických hráčů a aktérů živících se z veřejné ekonomiky, protože ty jsou zakrývány nebo špatně chápány. Prvním krůčkem v krocení všežravého státu by měla být počáteční osvěta a propagace teorií racionálně vysvětlujících problémy se státem spojené. (Což je také smysl série těchto článků).

 Výsledkem by nakonec mělo být razantní omezení toků veřejných peněz – právě to je v zájmu velkého počtu rozptýlených voličů, kteří jsou ale neinformovaní: nevědí například, že z jejich peněz je placeno něco, na co by je nikdy nedali, kdyby se o tom mohli rozhodnout sami. Kdyby věděli, že jejich daně jsou ve skutečnosti mnohem vyšší, než to, co vidí na výplatní pásce a že výsledně platí za činnosti a instituce, v jejich existenci by ani neuvěřili. A také že přispívají institucím mezinárodním a o výši těchto příspěvků  nerozhodují ani jimi zvolení zástupci.

 Prvním krokem vedoucím ke změně je proto voliče informovat. Pak by snad byla větší možnost uspět s volebním programem, který by kaprům a kapříkům vypustil rybník. A oni by nezahynuli, jen by chvilku lapali po vzduchu. A pak by se museli pustit do jiného byznysu, než je existence za veřejné peníze a podnikání s veřejnými penězi a být placeni až tehdy, kdy svou práci prodají – a nikoli z rozpočtu a tedy předem. Bylo by to ku prospěchu všech, protože schopnosti se alespoň některým z nich upřít nedají.

 Pak může následovat druhý krok, tedy učinit tyto a další vědomosti povinnou součástí alespoň středoškolského vzdělání. Předmět obsahující základy politické a ekonomické gramotnosti, by zabral ve srovnání s jinými předměty minimum prostoru a s těmito budoucími voliči by to pak měli političtí demagogové podstatně těžší. A naopak mnohem více sluchu a hlasů by se asi dostalo politikům a stranám propagujícím svobodu jednotlivce a jeho přednost před státem. Získání politické a ekonomické gramotnosti by tedy mělo být součástí vzdělání.

 Neboli postupně přes osvětu a informovanost voličů ke změně struktury vzdělání, čímž bychom mohli dojít ke změně voličského chování a ke změně – samozřejmě jen u části z nich – jejich volebního rozhodování. My všichni jsme jako občané závislí na rozhodování těch druhých. Lze předpokládat, že alespoň část nově gramotných voličů by při volbách volila jiné strany a jiné politiky s jinou nabídkou, která by preferovala rozhodování individua před rozhodováním skupiny (politiků, byrokratů, poslanců).

Tedy řešení ve třech krocích – osvěta, gramotnost, změna volebního chování – tedy změna politické mapy, posílení politických stran zasazujících se o co nejmenší podíl státu na veřejném prostoru, o redukci podnikání za a s veřejnými penězi, omezení korupce, snížení daňové zátěže, nárůst prostoru pro rozhodování jednotlivce, zvýšení tempa růstu hrubého domácího produktu a růstu národního bohatství v nejširším slova smyslu.

 Tedy také omezení současného společenského a veřejného stresu a celkově více bohatství pro všechny a každého. Růst bohatství je koneckonců závislý na rozšiřování prostoru pro svobodnou volbu. To ovšem není v zájmu těch, kteří si užívají nebo žijí ze současného stavu a kterých není ovšem zrovna málo. Ale my ostatní budeme bohatší o slušnější politiku a politiky, bohatší o šetrný stát a menší byrokracii a korupci. A to všechno jen nádavkem k tomu podstatnému, že totiž budeme svobodnější.

 Ani potom, známe se, to tady nebude zemský ráj na pohled, ale každý krůček tímto směrem stojí zato. Byť třeba vyjde málo nebo i nic. Když tady parafrázujeme filmového hrdinu, budeme moci říci: „Aspoň jsme to zkusili“. Přitom oběti žádný, náklady mizivé, eventuální výsledky viditelné.

 Je tedy třeba připravovat vzpouru daňových poplatníků proti podnikatelům s jejich penězi.

 Vzpouru občanů proti Všežravému státu.         

 

Autor: Vaclav Rambousek | neděle 15.6.2014 16:16 | karma článku: 15,80 | přečteno: 703x
  • Další články autora

Vaclav Rambousek

Všežravý stát - 21. Politická a ekonomická gramotnost

V zájmu všech je, aby povinnou součástí středního vzdělání bylo získání politické a ekonomické gramotnosti. Voliči budou mít vždycky vládu, jakou si zaslouží, ale politicko-ekonomicky gramotní voliči získají jinou vládu a jiné politiky.

13.6.2014 v 14:57 | Karma: 10,48 | Přečteno: 262x | Diskuse| Politika

Vaclav Rambousek

Všežravý stát -20. Stresovaná veřejnost

Společnost, ve které se přestává vyplácet spolupráce a kde si mnozí připadají jako kdekým zneužívaní, je zamořená stresem a spějící k nemocem. Jestliže již přímo nemocná není.

12.6.2014 v 17:30 | Karma: 18,82 | Přečteno: 788x | Diskuse| Politika

Vaclav Rambousek

Všežravý stát - 19. Zestátněná ekonomie

Paradoxy státní ekonomické politiky lze demonstrovat na politice prezidenta Reagana, kdy se snížily daně na základě jedné makroekonomické teorie – ale ještě spíš osobní zkušenosti prezidenta z doby jeho filmového herectví, kdy udělat denně větší než malé množství záběrů znamenalo ocitnout se ve vyšším daňovém pásmu. Zároveň se ale zvýšily státní výdaje - na základě teorie jiné.

11.6.2014 v 16:19 | Karma: 10,06 | Přečteno: 521x | Diskuse| Politika

Vaclav Rambousek

Rozpačitá inaugurace ukrajinského prezidenta

Na rozdíl od minulých ukrajinských prezidentů - komunistického aparátčika, rudého ředitele, neschopného Juščenka a zbabělého gangstera Janukovyče - se Porošenko jeví jako energická, inteligentní a vzdělaná osobnost.

10.6.2014 v 12:57 | Karma: 10,91 | Přečteno: 700x | Diskuse| Politika

Vaclav Rambousek

Všežravý stát-Mýty o zahraniční politice, obchodu a turistice

Státu neunikne nikdo. Spořádá daně fyzických i právnických osob, zbaští cla, odkousne si z darovaného majetku a předčasně se raduje i jeho umírající občan, protože státu neunikne ani po smrti - v účtu za pohřeb bude daň z přidané hodnoty.

7.6.2014 v 14:53 | Karma: 17,45 | Přečteno: 686x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Brusel zveřejnil 10 kroků pro přijímání migrantů, z nichž se Česko nevyzuje

12. června 2024  18:34

Evropská komise zveřejnila harmonogram, který má zajistit, aby v jednotlivých členských státech EU...

Pravda o střelbě na fakultě. Unikátní rekonstrukce, vrah přišel ve 13:23

17. června 2024

Premium Pravda o střelbě na filozofické fakultě se vynořuje postupně a některé detaily jdou proti tvrzením,...

Evropu čeká vlna veder, dorazí i do Česka. Ve Španělsku čekají 45 stupňů

11. června 2024  15:34,  aktualizováno  15:49

Teploty v Evropě od víkendu výrazně vzrostou. Od pondělí do čtvrtka příštího týdne bude letní až...

Centrem Prahy nejezdí dvě ze tří linek metra, policie řeší odložené kufry

18. června 2024  13:53,  aktualizováno  14:13

Aktualizujeme V úterý odpoledne policie uzavřela část Václavského náměstí kvůli nálezu podezřelého zavazadla....

Potyčka na ubytovně v Ústí skončila vraždou, podezřelého policie zadržela

17. června 2024  12:06,  aktualizováno  18.6 14:01

Policisté vyšetřují vraždu na ubytovně v Ústí nad Labem. V násilný trestný čin zřejmě vyústila...

„Ficovi pomohlo, že sám bojoval.“ Lékař poprvé popsal dny po atentátu

18. června 2024  13:11,  aktualizováno  13:50

Rychlé zotavování slovenského premiéra Roberta Fica po atentátu v Handlové souviselo s tím, že...

Turisté na Gran Canarii mají po koupání. Úřady kvůli žralokům zavřely pláže

18. června 2024  13:18

Mnozí turisté teď na ostrově Gran Canaria musejí dát před plaváním v moři přednost jiné aktivitě....

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 27
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 626x
Ekonom zabývající se použitím ekonomických metod v politice, píšící tak jednoduše, jak to jen jde. S cílem popisovat příčiny veřejného stresu z politiky a navrhnout možnou cestu jeho zmírnění. Její součástí by měl být tento blog.

Seznam rubrik