Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Ukrajinská krize a zamindrákované Rusko

Při výměně inscenované výměně Putina za nového prezidenta Medvěděva se ukázalo, že stát se hlavou jaderné mocnosti je možné při splnění tří podmínek 1/ kandidát je z Leningradu 2/ zná se s V. V. Putinem 3/ neměří víc než 164 centimetrů.

 

 

Prvním bodem aktuální ukrajinské krize bylo zvolení Janukovyče a parlamentu s jeho většinou s rozhodnou pomocí východních ukrajinských oligarchů - sám doněcký Rinat Achmetov v parlamentu údajně ovládal padesát poslanců. Plus s podporou hrdiny Oranžové revoluce Viktora Juščenka, který nejprve naprosto selhal jako prezident a dílo korunoval vyřizováním osobních účtů s Janukovyčovou protikandidátkou Tymošenkovou.

Následovalo ovládnutí a korupční drancování země novou vládnoucí věrchuškou a dále pak obecně známé události. Mezi nimi se trochu pozapomíná na násilí v oblasti trestněprávní, tedy z Ruska opsané a janukovyčovým parlamentem schválené drakonické zákony proti demonstracím. Vše zatím skončilo anexí Krymu.

 Vladimír Vladímirovič Putin ovšem neslíbil patnáct miliard dolarů a levný plyn Janukovyčovi jen tak pro nic za nic. Požadoval samozřejmě zachování ruského (tedy svého) vlivu na Ukrajině – což se rovnalo požadavku rozehnat Majdan. Za každou cenu. Dost možná k tomu poskytl také své různé „specialisty“, zřejmě mimo jiné vycvičené ostřelovače. A že je ukrajinská armáda, policie, tajné služby a státní orgány všeho druhu po celou dobu ukrajinské samostatnosti prolezlá ruskými agenty nelze pochybovat v nejmenším.  

         Vladimíru Vladímiroviči zatím zřejmě, jak se zdá, v ukrajinské krizi vychází téměř vše, nač sáhne. Ale ne tak docela. Janukovyč se mu ukázal jako měkota a zbabělec, na Krymu pak V.V. musel vyslat své speciální jednotky, které přejmenoval na krymskou domobranu – aniž by bylo zřetelné, před čím a kým se domobránily – ale přes hrubou agresi se mu ozbrojený konflikt vyvolat nepodařilo.

Dále je na řadě ukrajinský Východ. Ten ovšem po desetiletí ovládali a ovládají ukrajinští oligarchové – ti vybírali prezidenty a ministry, ti měli své poslance a oblastní gubernátory. V Rusku ovšem by ti samí oligarchové museli držet v lepším případě „krok a ústa“, v horším by mohli dopadnout jako jejich kolega Chodorkovskij. Museli by být na hlavu padlí, aby toužili po připojení k Rusku. Ukrajinští oligarchové nejsou na hlavu padlí.

Kromě toho existuje cosi jako ´kolektivní paměť´ a v ní musí být i na Východě uložena zkušenost z dob hladomoru, který jej postihl jen o málo méně než oblasti centrální Ukrajiny. A hladomor přišel z Kremlu.

Takže Vladimíru Vladímiroviči na východě nezbývá než vrstva místních quislingů – podle sociologických výzkumů je většina místního obyvatelstva pro zachování Ukrajiny – a potom autobusy s ruskými „turisty“ procházejícími přes propustnou hranici a nově také s nájemnými žoldáky včetně Čečenců. Tudíž se bude snažit vyprovokovat ozbrojený střet – neboť putinovsko-KGB model zní: „vyvolej válku a volej po míru – který ovšem nastolíš ty“.

Nyní je tedy Vladimír Vladimírovič na vrcholu popularity, dalších kolik let u moci má jisté, vždyť úspěšně rozpoutal revanš za Sovětským svazem  prohranou studenou válku - a kromě toho má nekonečné surovinové zdroje. Ale bude ho tlačit čas. Až Západ poskytne rozsáhlejší finanční pomoc Ukrajině, což by se mělo stát v krátkodobém horizontu, a ona se ekonomicky a finančně stabilizuje, bude jakákoli podpora Ruskem propagované ukrajinské federalizaci (tj. její neutralizace) daleko obtížnější, o eventuálním rozdělení země ani nemluvě. Je tedy možné očekávat další vyvolávání napětí ze strany Ruska na Ukrajině.

Západ si snad již konečně také do důsledku uvědomil, že ho Rusko považuje – a vždycky považovalo – prostě a bez všech  servítků za nepřítele. Neboli Rusko za nepřítele považuje země demokratické, s fungujícím právním pořádkem, se zaručenými osobními svobodami, a svobodou názoru. Pak ale logicky považuje za nepřátelské právě tyto hodnoty, na nichž Západ stojí. A v tom je podstata věci, protože přesně takové Rusko je, a tak funguje. A nikdy tomu nebylo jinak. Jestli bude jediným poučením z této krize pochopení Západu, že není a nikdy nebyl pro Rusko partnerem, ale vždy nepřítelem, že shovívavost a demonstrování dobré vůle si tam vykládají jako jeho slabost, i tak to bude dost a dost. 

Ostatně ruská propaganda mluvící o banderovcích a fašistech a nacionalistech (mimochodem nejsou na Ukrajině také – nebo především – prostě také vlastenci?) jaksi zapomíná, že v ruském Parlamentu funguje skutečná fašistická strana a její předseda Žirinovský je dokonce jeho místopředsedou neboli jedním z nejvyšších ústavních činitelů v zemi! Ostatně jak charakterizovat celý ten politický systém, kde vládne jeden jediný člověk, navíc průpravou a mentalitou sovětský kágébák. Neboli slyšíme klasické: zloděj volá, chyťte zloděje!

Západ by se měl především soustředit na momentální ekonomickou pomoc Ukrajině. Protiruské politické a ekonomické akce jsou druhotné, i když mají svůj podstatný význam. Minimálně jako varování Vladimíra Vladimíroviče, že mu všechno neprojde.

Ale Ukrajina si především musí pomoci sama. Příklad za všechny: při ekonomicky efektivní spotřebě plynu na západoevropské úrovni by si vystačila se svým vlastní plynem a žádný ruský by nepotřebovala. Tedy přesně to, co je pro ni politicky a ekonomicky nezbytné. A ekonomická prosperita pak povede k tomu, že referenda o odtržení se na východě, a i v Doněcku nebo Charkově budou moci konat třeba každý rok.   

Nicméně zkušenosti z dlouhodobého pobytu v tomto prostoru by vyzněly v tom smyslu, že skutečně demokratickou a prosperující Ukrajinu nezahlédnou na stará kolena ani naše děti.

To je docela dobře možné. Ale chtějí jít touto cestou, a tak si zaslouží  naši pomoc. S bonusem znějícím: Co oslabí Vladimíra Vladimíroviče, posílí nás.

        

Autor: Vaclav Rambousek | sobota 10.5.2014 14:28 | karma článku: 20,39 | přečteno: 770x
  • Další články autora

Vaclav Rambousek

Všežravý stát -22. A co s ním lze dělat

Jestliže stát je všežravý a do nekonečna nenasytný – jak jsme se tu snažili v jednadvaceti pokračováních dokázat - pak zřejmě jedinou možností, jak ho zkrotit, je omezit mu přísun potravy.

15.6.2014 v 16:16 | Karma: 15,80 | Přečteno: 703x | Diskuse| Politika

Vaclav Rambousek

Všežravý stát - 21. Politická a ekonomická gramotnost

V zájmu všech je, aby povinnou součástí středního vzdělání bylo získání politické a ekonomické gramotnosti. Voliči budou mít vždycky vládu, jakou si zaslouží, ale politicko-ekonomicky gramotní voliči získají jinou vládu a jiné politiky.

13.6.2014 v 14:57 | Karma: 10,48 | Přečteno: 262x | Diskuse| Politika

Vaclav Rambousek

Všežravý stát -20. Stresovaná veřejnost

Společnost, ve které se přestává vyplácet spolupráce a kde si mnozí připadají jako kdekým zneužívaní, je zamořená stresem a spějící k nemocem. Jestliže již přímo nemocná není.

12.6.2014 v 17:30 | Karma: 18,82 | Přečteno: 788x | Diskuse| Politika

Vaclav Rambousek

Všežravý stát - 19. Zestátněná ekonomie

Paradoxy státní ekonomické politiky lze demonstrovat na politice prezidenta Reagana, kdy se snížily daně na základě jedné makroekonomické teorie – ale ještě spíš osobní zkušenosti prezidenta z doby jeho filmového herectví, kdy udělat denně větší než malé množství záběrů znamenalo ocitnout se ve vyšším daňovém pásmu. Zároveň se ale zvýšily státní výdaje - na základě teorie jiné.

11.6.2014 v 16:19 | Karma: 10,06 | Přečteno: 521x | Diskuse| Politika

Vaclav Rambousek

Rozpačitá inaugurace ukrajinského prezidenta

Na rozdíl od minulých ukrajinských prezidentů - komunistického aparátčika, rudého ředitele, neschopného Juščenka a zbabělého gangstera Janukovyče - se Porošenko jeví jako energická, inteligentní a vzdělaná osobnost.

10.6.2014 v 12:57 | Karma: 10,91 | Přečteno: 700x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Bohoslužba před bitvou. Ukrajinští kaplani kážou, i válčí s puškou v ruce

5. května 2024  9:32

Záporoží (Od zpravodajů iDNES.cz) Reportéři iDNES.cz se vypravili na Ukrajinu za vojáky, kteří bojují proti Rusku. Stres a strach jim...

Kvůli změnám klimatu nepřibývá tornád, jen se více dokumentují, říká expert

5. května 2024  9:17

Tornáda jsou nedílnou součástí počasí v České republice a v průměru meteorologové zaznamenají jedno...

Naši dinosauři umí čůrat ve stoje, páření se ale vyhýbáme, říká zakladatel parku

5. května 2024  8:56

V „dinosauřích“ zábavních parcích sítě DinoPark najdou návštěvníci věrně zachycená prehistorická...

Děti si hrály na střeše haly u Stuttgartu, čtyři se ze sedmi metrů zřítily

5. května 2024  8:22

Čtyři děti se v sobotu večer v Remshaldenu nedaleko Stuttgartu na jihozápadě Německa propadly...

  • Počet článků 27
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 626x
Ekonom zabývající se použitím ekonomických metod v politice, píšící tak jednoduše, jak to jen jde. S cílem popisovat příčiny veřejného stresu z politiky a navrhnout možnou cestu jeho zmírnění. Její součástí by měl být tento blog.

Seznam rubrik