Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MK

Západ, potažmo USA vnímal rusko rovněž vždy jako nepřítele. V poslední době jako oslabeného a rozvráceného. Pravdou je, že se to velice zmírnilo za Busche ml., který jako jeden z mála chápal, že studená válka skončila a je nutno s Ruskem vytvořit partenrství proti skutečně největšímu nebezpečí celé západní civilizace tedy radikálnímu islámu. Bohužel dnes jsou islamisté jako za studené války používání namísto klacku a USA se nestydí valit sankce na Rusko a namísto Krymu to odůvodnit podporou Assada. Co se toho nepřátelství týká, tak to není tak dávno co se západ mohl zbláznit protože si Rusko dovolilo řešit po svém zákon o homosexuálech, připomínám, že zatímco v Rusku hrozil Homosexuálům postih za veřejnou prezentaci tak v Kataru nebo v Saudské Arábii, kde prezident USA lidská práva ani nezmiňuje se homosexualita trestá smrtí.  

V případě UA, zkusme si představit jak Rusko požádá OSN o možnost zásahu proti vládním silám, které vedou válku s části svých obyvatel. Po odmítnutí, ustaví Rusko mezinárodní koalici třeba s Venezuelou a Kubou, vyhlásí bezletovou zónu, kterou vynutí Ruská letadla a po dohodě se spojenci zaútočí na Kyjev, po svržení vlády uspořádá "demokratické" volby a stanoví velmi pružně datum odchodu svých vojáků, zničenou infrastrukuru pak opraví významné Ruské firmy. O odklizení zajatců se postará Kuba a tam zbudovaná Ruská vojenská základna. Z takového scénáře by patrně západ omdlel, ale přesto je to kopie doposud jím samým užívaného postupu.

Představa, že budeme vždy na špici, nikdo si nedovolí to co my bohužel pro západ končí a momentální chování k Rusku je směs pokrytectví a obav. Západ měl v UA krizi trvat na podepsané dohodě s Janunkovičem, důrazně varovat Rusko před zásahem na Krymu, a nastínit skutečné sankce. Po Ruském postupu, vyzvat Rusko ke stažení ještě  před tamním referendem, výměnou za federalizaci země a zárukami o nevstupu do NATO - státnickou dohodou a postupem, mohlo být nyní Rusko opět spojenec náš a nikoliv Číny.

0 0
možnosti
JS

Jsou to zajímavé úvahy odborníků, kteří si nevidí ani na špičku nosu. Podle mého názoru východ Ukrajiny živí celý stát zemědělstvím, těžkým průmyslem, těžkým růmyslem a zbrojní výrobou. O žádnou z těchto komodit nemá EU ani USA zájem. Na žádné z těchto komodit není Rusko závislé. Takže Putin pouze přihlíží, kolik NATO a USA je ochotno zaplatit za přiblížení k Rusku, než jim dá najevo, chlapci máte smůlu  a vyberte si jestli domů pojete v rakvích nebo jinak. Tragedie EU je, že v této tragedii nebo komendii hraje roli kašpárka.

2 3
možnosti
MB

Vcelku trefné, osobně mi Putin byl vcelku sympatický, vypadal jako pravicový politik, který si dovede poradit s oligarchy, rozkrádáním,  agresivními ekoteroristy nebo homosexualisty. 

Poněkud jsme se podivoval Putinovu skotačení a předvádění strategických bombardérů, zastrašování v souvislosti s radarem který vůbec nebyl určený na sledování Ruska, to vypadalo jako nějaká Putinova obsese. Ale je to jak píše autor bohužel Rusko není partner Rusko si chce hrát na svém zamindrákovaném písečku na velmoc.

 Řekl bych že u nás a zřejmě i jinde na Západě teď ztratil Putin opravdu hodně sympatizantů,  na Krymu nešlo o záchranu krymských Rusů, těm nikdo nic nedělal tady šlo  jen a jen o lup loupežníka, tedy přístavy, dokonce nebylo ani trapné ukrást ukrajinskou flotilu a ruský mužík nad loupeží nadšeně tleská. 

Zkrátka Putin předvedl,  že myšlení v Rusku se od dob Brežněva vůbec nezměnilo, rozpoutání ruského nacionalismu na Ukrajině to je opravdu ošklivé, takhle začala válka na Balkáně tam to také začalo rozpoutáním  srbského nacionalismu u menšin.  Tohohle džina co Putin vypustil to bude těžké zahnat zpátky do lahve.

4 1
možnosti
JK

J39a36n 94K39r73a12u91s

10. 5. 2014 15:45

Co uděláte, autore, až západ nehne prstem pro Ukrajinu a tam propukne hladomor?

2 1
možnosti
JN

J83o82s67e61f 73N20o35v87a40k

10. 5. 2014 16:49

hladomor na ukrajine zorganizovalo ve tricatych letech rusko, pocet obeti šest mega (spodni hranice)  az 16 mega (horni odhad), miliony ukrajincu byly vyvezeny do koncentracnich taboru na sibiri, (temer) veskera ukrajinska inteligence byla postrilena, vylidnenou vychodni ukrajinu "osidlili" rusti koloniste.

ukrajinci maji duvod rusy nenavidet.

6 1
možnosti
AS

A79d62a90m 39S66t75a33v12a

10. 5. 2014 14:43

"....zamindrákované Rusko": Hahahahaha, to je gól! To byste měl poslat do Dikobrazu!

3 12
možnosti
Foto

O86t79a20k96a33r 39S53e96k83l

10. 5. 2014 15:47

ad/58761

Rusové pochopitelně žádný mindrák nemají. Proč by také měli mít ? Vždyť jsou přeci jeden z nejpracovitějších národů v Evropě , mají příznivě dlouhou průměrnou dobu života , jsou zdraví , nemají problém s alkoholismem , machorku už prakticky neznají , jsou vzdělaní a jejich rodinný život je příkladný - zkrátka jde o etnikum předurčenou vést celý svět.

Navíc - mají v čele státu geniálního státníka , lovce , pilota ,zvěda , hokejistu , motoristu , potápěče..... Ne ,nejde o Járu C. , je to sám VVP:-).

12 0
možnosti
PK

P53a14v56e85l 89K80u91r16a68l

10. 5. 2014 14:37

Jenomže to by "pomoc" od unie musela směřovat do průmyslového východu země který je v současnosti zcela závislí na dovozu surovin z Ruska, a exportu své produkce do ruska... nemluvě o 3 milionech ukrajinců kteří jezdí do ruska pracovat...

Nemám pochybnosti že pokud by jim EU toto živobytí teĎ a tady okamžitě v plné výši nahradila tak by byli pro...

Jenomže EU sponzoruje především západní agrární regiony, chce po ukrajině cla a víza vůči rusku (což lidem na východě ničí živobytí)... ale zase to by se západu ukrajiny nelíbilo kdyby EU poslala prachy dál na východ... oni jsou přece ti chudší co nic nemají.

Peníze vražené do západu ukrajiny a zároveň chcítít po východu cla a vízovou povinnost vůči Rusku? Na to ti lidi na východě ukrajiny fakt slyšet nebudou.

A jinak ano v ideálním případě by neměli nic proti zachování jednotné ukrajiny...

Ale zkuste se jich zeptat jestli jsou pro její zachování i v případě že zůstane vládnout prozápadní vlády v Kyjevě trhající jim ekonomické vazby na rusko které mají TEĎ. Dejte jim federaci kde defacto východ nebude moc rozhodnout o západu a západ o východě (tedy že nikdo nic nebude schopen změnit) a budou na východě spokojení... jen nechtějí Kyjevskou vládu. A co se Ruska týká... tak chová se prakticky stejně jako USA když Castro svrhl jejich kamaráda Batystu na Kubě... a nebo když jim chtěla nová revoluční panamská vláda zakázat používat Panamský průplav... tak jí prostě svrhli... co se kuby týká tak se v zátoce sviní pokusili... ale moc to nedopadlo. Označil by jste v těchto případech za zamindrákované USA?   (Realita je že co se na ukraině děje je naprosto normální šachová hra velmocí která se nijak nevymyká historickým precedensům z celé planety...) Blbnotu a prohlašovat to za něco nenormálního je z hlediska západu v první řadě pokrytecké, v druhé řadě trapné, a v třetí řadě nesmyslné.

2 1
možnosti
PK

P74a89v44e97l 32K53u14r25a93l

10. 5. 2014 14:42

A mimochodem - to že by oligarchové drželi hubu a krok je jedna z věcí na které se schodnou jako o imponující i vysoce prozápadní ukrajinci...

Protože Putin to na rozdíl od Tymošenkové, Jeltzina, Janukoviče a spol nakonec dokázal. (Zejména Jeltzinovskou dobu kdy měl na ulici 3členný gang prodejců drog víc moci než vláda by rusové opakovali jenom velmi neradi)

0 1
možnosti
  • Počet článků 27
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 626x
Ekonom zabývající se použitím ekonomických metod v politice, píšící tak jednoduše, jak to jen jde. S cílem popisovat příčiny veřejného stresu z politiky a navrhnout možnou cestu jeho zmírnění. Její součástí by měl být tento blog.

Seznam rubrik