Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

VŘSR made in USA aneb "zlo" jménem liberální demokracie

Je asi dost špatné být liberálem, a snad ještě horší demokratem, ale takový liberální demokrat to je učiněná zrůda. Liberální demokracie se šíří jako mor, ovládá západoevropské státy a dost možná se ta nákaza vrací i do Ameriky.

Liberální demokracie je pořád tím, co si o ní přečtete ve slovnících a v encyklopediích včetně Wikipedie, kde se praví: Liberální demokracie je politický režim, který vládne demokraticky, který oficiálně uznává a chrání práva jednotlivců a který je právním státem, tedy omezuje výkonnou moc zákonem. Ne každý se s těmito principy musí zcela ztotožňovat, ale měl by si uvědomit, že tak přestává být demokratem a zastáncem občanských svobod, tedy že se vydává na cestu k nějaké formě autokracie (k monokracii či k polykracii v podobě aristokracie, teokracie, plutokracie, oligarchie apod.), která snadno přeroste v diktaturu (jednotlivce, ale i proletariátu).

V této souvislosti je třeba konstatovat, že demokracie, potažmo liberální demokracie je velmi málo efektivní politický režim a aplikace takových idejí s sebou nese značné obtíže. Dobře to v jednom svém výroku vystihl Václav Havel: „Přirozenou nevýhodou demokracie je, že těm, kdo to s ní myslí poctivě, nesmírně svazuje ruce, zatímco těm, kteří ji neberou vážně, umožňuje téměř vše.“ Z toho docela jasně plyne, že demokracie není všespásná, že je to proces, cesta, při které s ní musí jít ruku v ruce vzdělanost, kultivovanost a dobrý životní standard příslušné společnosti. Proto také nejsou demokratické principy aplikovatelné kdekoli, kdykoli a jakkoli.

Vraťme se ale k liberální demokracii a jejím kritikům, respektive k těm, kteří toto slovní spojení používají v kritice určitého systému či přístupu. Mám takový pocit, že je problém jen v míře. Vypadá to, jako by si někdo myslel, že může být moc demokracie a moc svobody. Fakticky to tak může být, a to v tom smyslu, jak je to zmíněno v předešlém odstavci. Obecně to ale neplatí, je to podobné jako, když už jsem zmínil toho Havla, s láskou či pravdou. Nemůže být škodlivým moc pravdy či moc lásky, může se pouze stát, že uplatnění těchto principů není účelné pro dosažení určitých cílů. Lží, násilím, potlačením práv a svobod se téměř vše prosadí snáze.

Pochopitelně vím, co mají na mysli ti, co používají pojem „liberální demokracie“ jako označení pro určitý společenský neřád. Vnímám, že se to týká domnělého společenského neřádu ve smyslu zmíněné neefektivity a zneužitelnosti demokracie a liberalismu, a také k označení skutečných neřádů. Přijde mi poněkud nešťastné zlobit se na liberály a demokraty, že jsou liberální a demokratičtí, stačilo by věcně zkritizovat nějakou aplikaci obecných principů, třeba zneužitelnost přímé demokracie, to však oni odpůrci „liberální demokracie“ paradoxně nedělají. Atributem liberální demokracie také není pokrytectví politické korektnosti, přičemž samotný pejorativně používaný výraz „politická korektnost“ je poněkud nesmyslný, protože korektnost je pozitivní nebo neutrální vlastnost a v případě onoho spojení jde opět jen o pokrytectví, které je vždy možné popsat obecně i zcela konkrétně.

Někdy mám pocit, že ta podivná móda dávat obecně pozitivním či neutrálním pojmům a termínům negativní zabarvení, je projeven neschopnosti přesně a konkrétně popsat to, co se nelíbí, a hlavně srozumitelně a argumentačně vysvětlit, proč se to nelíbí a jak jinak by to mělo být. Žasnu nad tím, že i pojmy jako intelektuál, umělec či vědec (bez použití ironie) je někdo schopen použít v negativním zabarvení, stejně jako pojmy liberál, demokrat, humanista a podobně. Nebude tak asi žádným překvapením, když podstata pojmů, jako je rasista, xenofob či fašista u někoho volně splyne s pojmy jako je vlastenec, konzervativec a pragmatik.

Závěrem jen krátce k americkým volbám, jejich konečný výsledek bude asi znám právě na výročí VŘSR (pro mladší Velká říjnová socialistická revoluce, která vypukla 7. listopadu 1917), jež ve svých důsledcích zoufale poznamenala vývoj tohoto světa na mnoho desítek let, a ještě to neskončilo. Americké volby jsou jistě významnou událostí, ale asi není důvod k hysterii, ať už jejich výsledek bude jakýkoli.

Autor: Jiří Turner | pátek 6.11.2020 10:56 | karma článku: 19,82 | přečteno: 1233x
  • Další články autora

Jiří Turner

Hokejisté prý posílili naši národní hrdost. A k čemu je to dobré?

S národní hrdostí je to podobné jako s vlastenectvím. Obecně pozitivní emoce se dle mého názoru aktuálně projevují spíše negativně, budí nacionální vášně a tím i konflikty.

30.5.2024 v 15:09 | Karma: 31,91 | Přečteno: 3013x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Je Země plochá nebo dutá?

Na Slovensku to asi brzy budou rovnocenná stanoviska se skutečností, že je Země obecně kulatá a že žijeme na jejím povrchu, a ne v dutině.

15.5.2024 v 8:16 | Karma: 17,18 | Přečteno: 342x | Diskuse| Ostatní

Jiří Turner

Noční vlci na Olšanech? Jak je to vůbec možné?

Naše liberálnost už překračuje snad všechny meze. Po Praze se prohánějí Putinovi hoši, kterým sekundují proruští kolaboranti, a nic se neděje.

7.5.2024 v 15:07 | Karma: 41,21 | Přečteno: 4170x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Respektujte můj názor!

Pletete si názory s fakty a také právo názor vyjádřit s povinností ho respektovat, sdílet či šířit. Myslíte-li si, že Slunce obíhá kolem Země, není to názor.

7.5.2024 v 10:36 | Karma: 19,98 | Přečteno: 526x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

O mrtvých jen dobře?

Říká se to a mnozí se dle tohoto rčení také chovají. Je to však nutné? Argument, že mrtvý se nemůže bránit, je asi jediným relevantním argumentem. Já si myslím: O mrtvých jen pravdu.

26.4.2024 v 9:39 | Karma: 23,02 | Přečteno: 662x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

Část Bavorska se potýká s následky lijáků, v Augsburgu platí stav katastrofy

1. června 2024  11:27

Region Švábsko na jihozápadě Bavorska se potýká s následky lijáků. Kvůli mimořádné vydatným dešťům...

V JAR se bude poprvé skládat koalice, skončí dosavadní jednobarevná vláda

1. června 2024  10:45

Africký národní kongres (ANC) ve volbách v Jihoafrické republice po třech desetiletích u moci...

Nový masívní útok na ukrajinské domy a elektrárny. Střely letěly až ke Slovensku

1. června 2024  9:31,  aktualizováno  10:28

Sledujeme online Rusko v noci provedlo rozsáhlý útok na ukrajinskou energetickou infrastrukturu. Škody hlásí v pěti...

„Ráno to bývá šílenství.“ VELKÝ PŘEHLED samosběrů jahod v Česku

1. června 2024

Jahody mražený zatím není třeba vytahovat. Pěstitelé jahod napříč Českem hlásí, že spustili...