Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nové nebezpečí ze severu aneb grónskou mutaci viru mohou přenášet i lední medvědi

Nejen z jihu Afriky a zpoza Lamanšského průlivu se k nám dostávají nebezpeční mutanti. Podle zprávy vědeckého týmu univerzity v Ittoqqortoormiitu, kterou potvrzuje i Institut Erika Rudého, je tato polární mutace obzvláště zákeřná.

Ve vědeckých kruzích se pro tuto podobu mutujícího viru, který byl detekován v Grónsku, vžil název „Viking“, a nyní se intenzivně diskutuje o jeho přenašečích. Nejpravděpodobněji se jeví, že zásadní vliv na šíření viru mají díky globálnímu oteplení driftující lední medvědi, ale svůj podíl na tom mají i papuchalkové, respektive domorodí Gróňané, kteří tyto ptáky (také kajky) loví, velmi nechutným způsobem je uskladňují a pak je po několika měsících fermentace pojídají. Při tomto procesu se sice v mladých opeřencích zachovávají živiny i vitamíny, ale bohužel také vir.

Vedle medvědů a sekundárně nebezpečných papuchalků se aktuálně hodně mluví i o tom, že přenašečem by mohl být i plejtvák myšok, který je takovým permanentním velrybím migrantem, který sbírá mutace viru po všech světových oceánech a u grónských břehů z nich „uvaří“ smrtící koktejl. Z toho také plyne ona zákeřnost severských variant viru. Není ovšem nikterak vyloučeno, že budou v brzké době nalezeny i jiné mechanismy přenosu a jiní přenašeči, hodně se v této souvislosti mluví o tuleních, jejichž nadměrný úhyn by, a to i s ohledem na jejich častou nadváhu, mohl s covidem souviset.

Grónské Ministerstvo pro covid, které fakticky řídí sám grónský premiér Kim Kielsen, může být vzorem nejen pro nás, ale pro všechny státy postižené pandemií. Gróňané se jako první pustili do plošného testování medvědů a stovky dobrovolníků aktuálně zastřihávají papuchalkům letky a provádí osvětu u pravověrných Inuitů.  Grónský Inatsisartut (parlament) ale poctivě přiznává, že potíže jsou s plejtváky.  Na návrh mořské bioložky Dr. Alison Kock počali vědci plejtvákům vysílat echosignál „Pozor vorvaň!“, který měl zabezpečit, aby se kytovci neshlukovali, ale výsledek je zcela opačný a pro jiné vědecké kapacity předvídatelný: plejtváci se shlukují více a tajně.

Vzorem nám mohou být i vládní restrikce, které mají zamezit šíření viru. V Grónsku začal ihned po identifikaci prvních nakažených platit zákaz shlukování obyvatelstva.  Bylo striktně nařízeno, že vzdálenost mezi jednotlivými Gróňany musí být minimálně sedmnáct kilometrů, což odpovídá hustotě zalidnění 0,0279 obyvatel / km2, tedy jde o to, aby obyvatelstvo využilo celé území ostrova. Existuje sice výjimka týkající se rodin, ta ale platí jen pro lední medvědy, respektive pro matky s mláďaty. Grónsko také zavedlo půldenní karanténu (celou polární noc, nebo celý polární den trvající cca půl roku) pro přilétnuvší i připlavavší návštěvníky, a to jednotně na otužilecké základně Oaanaaq (Thule), kde jsou s ohledem na 79°severní šířky poměrně nevhodné podmínky pro šíření viru.

V Grónsku došlo k výměně i na postu ministryně zdravotnictví, Annu Angenheim nahradila Ellisa Snedakket (v překladu Sněžná), která je zárukou toho, že nebude probíhat lobbing ze strany inuitských šamanů, a která by se měla ostře vyhrazovat proti formální hlavě státu, tj. dánské královně Markétě II., jejíž oblíbenkyní byla právě Angenheim. Ministryně Snedakket také hned po své inauguraci přišla s revolučním systémem zvaným QIMMIAT (také Kalaallit Qimmiat), což je označení pro psa, respektive grónského tažného psa, který má sehrát zcela zásadní úlohu pro testování, přenášení statistických údajů i distribuci vakcíny. Jakým způsobem, je asi každému jasné.

Je třeba se zmínit i o tom, že Gróňané vyvíjí vlastní vakcínu, a to právě na základě výše zmíněného národního pokrmu z fermentovaných ptačích mláďat. Ptáci pod zemí kvasící v tuleních tělech (kiuviak) totiž neobsahují jen živé viry, ale i mrtvý patogen, který by měl být základem pro vakcínu. Inuité, žijící tradičním způsobem života, se však velmi zarputile brání vydat zásoby této lahůdky k vědeckému zkoumání. Tvrdí, že to je jejich ochrana před nemocemi a skutečně ještě ani jeden z pěti případů nakažení coronavirem se netýká domorodců. Zde ovšem opět nastupuje QIMMIAT, pro kterého není žádným problémem kiuviak vyčmuchat.

Působí to takřka neuvěřitelně, ale i v Grónsku se najdou zpochybňovači nákazy, odmítači nošení tuleních roušek a byly dokonce zaznamenány případy nevládních psích spřežení, která porušila sedmnáctikilometrový bezpečnostní perimetr a vyskytly se bohužel i případy, kdy někteří s 31 poslanců Inatsisartutu  byli viděni v restauraci U Knuda Rasmussena v Nuuku, jak se cpou sobím salátem (to je sobí žaludek naplněný lišejníky, bobulemi a dalšími rostlinami, které se smísí se žaludečními šťávami a tímto vznikne pikantní salát), Suaasatem a nalévají se pivem s chaluh. Těla těchto delikventů prý nahradila kůže chráněných tuleňů a inuitští šéfkuchaři si tuto alternativu pochvalují.

Závěrem by se dalo shrnout, že vedle Izraele, Ruska, Číny a Maďarska je Grónsko státem, ze kterého bychom si měli brát příklad (Grónsko je vyjma armády a zahraniční politiky již prakticky nezávislé na Dánsku, které naopak vůbec žádným příkladem není). Máme se, jak vidno, stále co učit.

Poznámka: Tento článek vznikl i na základě rozhovorů a konzultací s panem Jaroslavem Klempířem, největším českým „Gróňanem“, znalcem tamních reálií, nositelem aktuálních zpráv z největšího ostrova na světě a milovníkem Grónska, za což mu patří můj dík.  

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jiří Turner | sobota 6.2.2021 11:15 | karma článku: 20,15 | přečteno: 541x
  • Další články autora

Jiří Turner

Je Země plochá nebo dutá?

Na Slovensku to asi brzy budou rovnocenná stanoviska se skutečností, že je Země obecně kulatá a že žijeme na jejím povrchu, a ne v dutině.

15.5.2024 v 8:16 | Karma: 16,63 | Přečteno: 309x | Diskuse| Ostatní

Jiří Turner

Noční vlci na Olšanech? Jak je to vůbec možné?

Naše liberálnost už překračuje snad všechny meze. Po Praze se prohánějí Putinovi hoši, kterým sekundují proruští kolaboranti, a nic se neděje.

7.5.2024 v 15:07 | Karma: 41,18 | Přečteno: 4148x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Respektujte můj názor!

Pletete si názory s fakty a také právo názor vyjádřit s povinností ho respektovat, sdílet či šířit. Myslíte-li si, že Slunce obíhá kolem Země, není to názor.

7.5.2024 v 10:36 | Karma: 19,78 | Přečteno: 521x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

O mrtvých jen dobře?

Říká se to a mnozí se dle tohoto rčení také chovají. Je to však nutné? Argument, že mrtvý se nemůže bránit, je asi jediným relevantním argumentem. Já si myslím: O mrtvých jen pravdu.

26.4.2024 v 9:39 | Karma: 23,02 | Přečteno: 654x | Diskuse| Ostatní

Jiří Turner

Už začínám věřit tomu, že ANO příští parlamentní volby nevyhraje

Proč? Inu proto, že část aktuálně nespokojených voličů pochopí, že Babišovo hnutí není konstruktivní politickou silou, ale spíše destruktivní „sektou“.

24.4.2024 v 9:25 | Karma: 28,33 | Přečteno: 1035x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Mají rakovinu, metastázy a nic nezabírá. Léčba je, ale pacienty by stála miliony

22. května 2024

Premium Muži s metastazující rakovinou prostaty, na kterou už nezabírá jiná léčba, se upínají k poslední...

Zvedneme minimální mzdu o tisíce, drtí predikce Zaorálek

22. května 2024

Sociální demokracie, kdysi nejsilnější strana, vypadla ze Sněmovny a teď se snaží proniknout...

Proč se malým Němcům nedaří v matematice. Ve školství nefunguje integrace

22. května 2024

Premium Vypadá to, jako by němečtí žáci najednou ztratili schopnost počítat. Podle nové studie německé...

Vyhrajte vstupenky na finále MS v hokeji. Máte jedinečnou šanci s iDNES Premium

22. května 2024

Je tady ještě jedna šance, jak získat vstupenky na finále hokejového mistrovství světa! Dvě místa v...