Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Čert český

Představy o světcích, jako je třeba sv. Mikuláš, stejně jako o andělech jsou docela standardizované. Mnohem zajímavější, a to jak teologicky, mytologicky i folkloristicky je postava čerta. Naprosto specifický je pak čert český.

V naší kultuře a folkloru se postava čerta poněkud vzdaluje teologickým principům křesťanského náboženství, mísí v ní totiž pohanské prvky slovanské, a také antické. Jednak jsou to slovanští bohové a různí démoni a ustálená podoba čerta se navíc poměrně paradoxně odvozuje řeckého boha Pana (římského Fauna).

Křesťanská teologie se čerty příliš nezaobírá. Ve Starém zákoně se slovo „sátán“ vyskytuje v právním významu „odpůrce, žalobce“ nebo „protivníka, nepřítele“. Na některých místech se ovšem objevuje jako žalobce před soudem Hospodinovým. Tuto představu rozvinula zejména kniha Jób, kde si Satan nejprve vyžádá Hospodinovo dovolení, aby mohl spravedlivého Jóba zkoušet, pak se ale ukáže, že má nad ním téměř úplnou moc. Přesto i zde patří Satan mezi „syny Boží“ a jedná jen se svěřenou mocí. V závěru knihy Hospodin Jóbovi potvrdí svou svrchovanou moc a nakonec mu požehná.

V Novém zákoně představuje ďábel či satan „pokušení“, nebezpečnou lež, která člověka ohrožuje na životě. Proto také Ježíš slovem ďábel označuje své protivníky. Jen zcela okrajově se v Novém zákoně zmiňuje pověst o pádu andělů a zápasu s ďáblem, jak ji obsahuje apokryfní Kniha Henoch. Na dalších místech Nového zákona se Satan chápe jako zosobněný nepřítel Boha i člověka, kterého však Bůh brzy zbaví moci nad světem a potrestá. Jako padlého anděla Iblíse chápe ďábla islám, přičemž roli čertů plní různí démoni.  

Sv. Mikuláš je reálnou postavou z 3. stol. (biskup v Miře); podle legendy obživil tři chlapce zabité zlým hostinským, zachránil tři dívky před otroctvím a vynikal mimořádnou štědrostí. Obecně je chápán jako vítěz nad zlem - ďáblem, se kterým trochu paradoxně 5. prosince obchází domácnosti. Míní se, že tento čert vlastně původně nebyl čertem, ale právě oním hostinským jako zosobněním zla, které spravedlivý Mikuláš symbolicky poráží.

Vraťme se ale k čertům. V lidovém folkloru našich zemí se postava čerta z obecně negativní postavy často mění v jakousi docela pozitivně zabarvenou protiváhu Pánaboha a peklo je vlastně spravedlnost prosazující institucí.  Z čertů se také velmi často stávají komické figurky, což je dost možná výrazem našeho národního naturelu. Jinde na světě vážná a negativní podoba pekla a ďáblů se u nás mění v jakousi taškařici.

Není proto divné, že třeba nejúspěšnější pohádky uplynulých let, ve kterých čerti vystupují, mají právě tento charakter. Konečně není nám s ohledem na filmy Anděl páně (I. i II.) ani moc svatá postava Boha. O čertech je i nejnovější čeká pohádka, která nedávno přišla do kin: Čertí brko. I v ní se spojí oba zmíněné prvky: peklo je instituce vykonávající spravedlnost a mnozí čerti jsou komické postavy. Tyto principy jsou mně osobně sympatické a mohou souviset kromě zmíněného naturelu (nic nám není svaté)  i s ateistickým klimatem v našich zemích, nebo spíše se skutečností, že náboženství nevnímáme příliš ortodoxně a už vůbec ne jakkoli bigotně.

Autor: Jiří Turner | čtvrtek 6.12.2018 14:59 | karma článku: 18,08 | přečteno: 682x
  • Další články autora

Jiří Turner

U nás mají Babišem vychovávaní důchodci třicetiprocentní přirážku

„Tak to máme cappuccino, koláčky, velkou becherovku, buřtíky a pivečko. Dělá to 275 korun.“- „A důchodcovská sleva by, pane vedoucí, nebyla?“- „Nebyla, ale mohu vám naúčtovat třicetiprocentní důchodcovskou přirážku!“

5.3.2024 v 12:09 | Karma: 44,05 | Přečteno: 12451x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Prima zprávy

Pamatuji, jak za bolševika byla média přehlídkou vítězství, úspěchů, pozitiv a jistot. Dnes jsou to katastrofy, neúspěchy, hrozby, varování, katastrofální vyhlídky a prognózy vyvolávající strach, nejistotu, zklamání a skepsi.

4.3.2024 v 14:27 | Karma: 30,78 | Přečteno: 810x | Diskuse| Média

Jiří Turner

Dvě sociální demokracie? A není to málo, „příteli“ Paroubku?

Ambice některých lidí jsou bezbřehé a patrně rostou přímo úměrně se ztrátou soudnosti a věkem. Hrobař staré dobré sociální demokracie se vložil do nové sociálně demokratické strany a nepokřtil mu ji nikdo jiný než lánský důchodce.

28.2.2024 v 14:05 | Karma: 20,37 | Přečteno: 337x | Diskuse| Politika

Jiří Turner

Jak levně, rychle a spolehlivě oživit protiromské nálady ve společnosti?

Recept na to našel zpěvák Jan Bendig, který na Českém slavíku zinscenoval své rasově motivované přebílení, patrně aby vzbudil u posluchačů lítost na trpkým osudem romského chlapce, který musí překonávat překážky a příkoří.

22.2.2024 v 11:16 | Karma: 26,56 | Přečteno: 934x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Koho brání Národní domobrana?

Taky tápete ve všech těch vlasteneckých hnutích a spolcích, které vznikly na ochranu našich národních zájmů a které se svorně prezentují jako nezávislé, apolitické a nadstranické iniciativy? Tak se na jednu z nich podívejme.

21.2.2024 v 15:39 | Karma: 36,98 | Přečteno: 2431x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Zřícená dálnice v jižní Číně má již 36 obětí, další pátrání komplikuje počasí

2. května 2024  6:23

Nejméně 36 lidí zemřelo v hornaté oblasti na jihu Číny, kde se ve středu po silných deštích zřítila...

Poslanci mají jednat o změně zákoníku práce, o minimální a zaručené mzdě

2. května 2024  5:42

Poslanci by měli na mimořádné schůzi začít projednávat úpravu zvyšování minimální mzdy. Novela...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...