Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Byl to sjezd nebo slalom ČSSD? A co „děd rozvratitel“ a „ujo našepkávač“?

Můžeme jízlivě a sarkasticky mentorovat proces, kterým tato strana prochází, můžeme spekulovat o chybách jejího minulého vedení, ale měli bychom mít také na paměti, že mluvíme o jediném přijatelném reprezentantu levice.

Řeknu vám rovnou, že ač jsem pravicový volič, nemám rád ty kecy sympatizantů jiných politických subjektů o tom, co kdo měl a neměl, jak byl kdo slabý lídr, kdo by to tam měl vzít pevně do ruky a podobně. Je namístě se ideologicky i věcně vymezit proti tomu, s čím nesouhlasím, a co nepovažuji za správné, stejně jako mohu kritizovat představitele strany, pokud se chovají v rozporu s tím, jak se mají veřejně činní lidé chovat, a jak mají jednat, ale všechno ostatní je jen interní záležitost příslušné partaje, a mě do toho nic není.

Netroufnu si analyzovat volební neúspěch ani v tomto ohledu neúspěšné poslední vládní angažmá, ale osobu bývalého premiéra Sobotky vnímám vcelku pozitivně, protože jeho zjevná negativa se týkají právě jen interních záležitostí sociální demokracie. Obecně se Bohumil Sobotka prezentoval jako slušný a uvážlivý člověk, jako nekontroverzní a předvídatelný státní úředník. Jestli byl slabý v konfrontaci s přebujelým egem prezidenta a s ambiciózní osobou představitele koaličního partnera, je věc jiná.

To je věc, kterou měli řešit delegáti sociálně-demokratického sjezdu, a také ji konečně snad řešili. Mě to zajímá až v podobě důsledků, což v praxi znamená, že si přeji silnou a voličsky úspěšnou ČSSD. Je to tak, a není to proto, aby oslabovala mnou preferovanou pravici, ale aby právě ČSSD byla tím soupeřem pravicových stran. Nepřeji si mít v oné „opozici“ komunisty, zelené a už vůbec ne ta hnutí, která nejsou nikterak ideologicky zařaditelná, a která jen vyzobávají na základě stále naladěných peoplemetrů nálady a emoce voličů.

ČSSD by měla být podle mého soudu jasně čitelnou, spíše konzervativní levicovou stranou s kvalitním lídrem, který však nemusí být žádný sekerník a exhibicionista, což je možná trochu v rozporu s tím, co by si přáli někteří sympatizanti levice. Z mého pohledu je tak Jan Hamáček dobrou volbou, jistě lepší než zkompromitovaný populista Chovanec a kontroverzní Zimola. Na druhou stranu chápu obavy (a to nejen z řad ČSSD), aby to nebyl nový nevýrazný Sobotka. Z tohoto úhlu pohledu také pozitivně vnímám vlažné reakce na slova „děda rozvratitele“ a „uja našepkávače“, kterým, alespoň v případě toho prvního, nevěřím nějakou upřímnou starost o osud strany.

Janu Hamáčkovi není co závidět. Stojí před dilematem, jehož podstatou je větší a menší zlo, přičemž není jasné, které je které. Jestli je lepší být v nevýrazné opozici, nebo v nevýrazné koalici ve vládě, případně v její tiché podpoře? Osobně mi přijde ta koaliční varianta lepší, protože je tak možno s nějakým dalším politickým subjektem vytlačit z případné koalice komunisty a okamurovce, které by Babiš sice nakonec asi neváhal použít, ale je si vědom toho, že to není zcela taktické, protože averze proti nim je ve společnosti značná. V tomto ohledu je problematická role stíhaného premiéra, jehož odstoupení bylo deklarováno jako podmínka pro další jednání o koalici nebo podpoře menšinové vlády. I z toho bude muset asi ČSSD ustoupit, protože KSČM ani SPD tato skutečnost nevadí. Proč by také měla, že ano. Na každý pád nás čekají zajímavé události. 

Autor: Jiří Turner | pondělí 19.2.2018 17:47 | karma článku: 29,35 | přečteno: 2456x
  • Další články autora

Jiří Turner

U nás mají Babišem vychovávaní důchodci třicetiprocentní přirážku

„Tak to máme cappuccino, koláčky, velkou becherovku, buřtíky a pivečko. Dělá to 275 korun.“- „A důchodcovská sleva by, pane vedoucí, nebyla?“- „Nebyla, ale mohu vám naúčtovat třicetiprocentní důchodcovskou přirážku!“

5.3.2024 v 12:09 | Karma: 44,05 | Přečteno: 12451x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Prima zprávy

Pamatuji, jak za bolševika byla média přehlídkou vítězství, úspěchů, pozitiv a jistot. Dnes jsou to katastrofy, neúspěchy, hrozby, varování, katastrofální vyhlídky a prognózy vyvolávající strach, nejistotu, zklamání a skepsi.

4.3.2024 v 14:27 | Karma: 30,78 | Přečteno: 810x | Diskuse| Média

Jiří Turner

Dvě sociální demokracie? A není to málo, „příteli“ Paroubku?

Ambice některých lidí jsou bezbřehé a patrně rostou přímo úměrně se ztrátou soudnosti a věkem. Hrobař staré dobré sociální demokracie se vložil do nové sociálně demokratické strany a nepokřtil mu ji nikdo jiný než lánský důchodce.

28.2.2024 v 14:05 | Karma: 20,37 | Přečteno: 337x | Diskuse| Politika

Jiří Turner

Jak levně, rychle a spolehlivě oživit protiromské nálady ve společnosti?

Recept na to našel zpěvák Jan Bendig, který na Českém slavíku zinscenoval své rasově motivované přebílení, patrně aby vzbudil u posluchačů lítost na trpkým osudem romského chlapce, který musí překonávat překážky a příkoří.

22.2.2024 v 11:16 | Karma: 26,56 | Přečteno: 934x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Koho brání Národní domobrana?

Taky tápete ve všech těch vlasteneckých hnutích a spolcích, které vznikly na ochranu našich národních zájmů a které se svorně prezentují jako nezávislé, apolitické a nadstranické iniciativy? Tak se na jednu z nich podívejme.

21.2.2024 v 15:39 | Karma: 36,98 | Přečteno: 2431x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Musíme to řešit rychle, říká Válek. TOP 09 má po konci Tuleji čtyři možnosti

3. května 2024  15:46

Hledá se nový ministr. Zn.: Rychle. Takový inzerát by si teď mohla dát vládní TOP 09 poté, co...

V Berlíně hoří výrobní hala firmy produkující zbraně poskytnuté Ukrajině

3. května 2024  15:44

Hasiči na jihozápadě Berlína likvidují rozsáhlý požár výrobní haly, ve které jsou uskladněny...

Tuleja vzdal nominaci na ministra, připustil selhání. Fiala rozhodnutí vítá

3. května 2024  14:19,  aktualizováno  15:20

Pavel Tuleja se vzdal nominace na post ministra pro vědu, výzkum a inovace. Připustil selhání v...

Vagony po nehodě u Klínce odklidí dopravce. Policie zahájila úkony trestního řízení

3. května 2024  11:11,  aktualizováno  15:17

Policie prověřuje čtvrteční vykolejení osobního vlaku bez strojvůdce poblíž Klínce u Prahy pro...