Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Budeme na tom lépe, když budeme mít více policajtů?

Někdo si patrně myslí, že disciplinovanějšími budeme úměrně s množstvím zákonů, vyhlášek a nařízení. Analogicky se pak můžeme také domnívat, že budeme zdravější, budeme-li mít více lékařů, či vzdělanějšími díky počtu učitelů. 

Policajti řeší v prvé řadě důsledky porušování norem, které generuje každý systém prostřednictvím zákazů, příkazů a pravidel. Velké množství stále nových a nových norem odpovídá buď tristnímu stavu společnosti, nebo zvrácenosti systému, který pak často označujeme jako totalitní, případně obojímu, protože špatné systémy, jak známo, vytváří zkaženou společnost a ze zkažené společnosti těžko může vzejít dobrý systém.  

I lékaři se z převážné části snaží jen napravovat to, co jsme si zavinili sami nebo to, jak jsme byli determinováni. Učitelé pak, byť rozhodně nejsou jedinými zprostředkovateli vzdělání a už vůbec ne výchovy, sice vytváří určitou „prevenci“, nicméně podstata vzdělávání a učení se tkví v touze či alespoň ochotě se vzdělávat a cokoli učit.

Dodržuje-li někdo i smysluplná a opodstatněná pravidla až tehdy, kdy mu hrozí postih, podobá se tomu, kdo zahodí cigaretu, když mu je diagnostikována rakovina plic, skoncuje s alkoholem, když mu tvrdnou játra a přestane se přežírat po prvním infarktu myokardu. Tedy pozdě. Pro koho je vzdělání jen prostředkem k dosažením formálních met důležitých pro příslušná uplatnění, zůstává často faktickým a trvalým vzděláním téměř nezasažen.

Tohle není žádná hlubokomyslná úvaha, ale jen prostý popis toho, co můžeme vidět kolem sebe, a co se velmi „hezky“ ukáže, nastane-li jakákoli nestandardní situace, ve které se mají lidé projevit jinak než jen nějakou formální prezentací a formálním osvědčením. V takové chvíli lehko zjistíme, že absolventi škol a učilišť pouze tyto ústavy absolvovali, že lidé sobě i druhým jen nalhávají, že žijí zdravě a disciplinovaně a také, že když není nebo selhává moc, která by vymohla dodržování různých pravidel, tak velká část společnosti na ona pravidla rezignuje.

Nemohu se zbavit pocitu, že žijeme v době plné pokrytectví a předstírání, které se z osobní roviny přenáší přes rovinu veřejnou až po establishment, a zase vesele zpátky od představitelů státní správy a moci k poslednímu občánkovi. Naše aktuální problémy tkví pouze v neochotě dodržovat rozumná pravidla a být disciplinovaný i v okamžiku, když se nikdo nedívá a není na blízku žádný policajt. Bláhový systém pak hledá řešení v chrlení restrikcí a v rozmnožování policajtů předstíraje, že to tak vlastně funguje a jinak to fungovat ani nemůže.

Přijde mi, že tento stav lze demonstrovat na příkladu jedné mé sousedky, která sebere psí hovínko z chodníku jen za světla, kdy může být viděna, ale v noci, když si myslí, že viděna není, ho tam klidně nechá ležet. V rámci jiného podobenství můžeme spatřit jedince, kteří porušováním všemožných pravidel protestují proti jejich existenci, proti systému či čemukoli jinému, aniž by se zamýšleli nad tím, která pravidla mají, a která nemají smysl a účel. Další a zvýšené restrikce pak jen eskalují míru odporu a militantnost odpůrců.

K smrti nesnáším různé zákazy, příkazy a všemožná nařízení, jejichž účel a smysl mi nikdo nevysvětlil, a nemám rád pocit, že mi stále stojí za zády nějaký policajt, který dle norem, se kterými se neztotožňuji, posuzuje, činím-li správně či špatně. Naopak si lehko sám sobě určím i nepříjemná pravidla, která mi dávají smysl. Myslím si, že to tak má většina z nás. Svéprávný člověk přeci nezpomalí auto v obci před školou jen proto, že tam má „padesátku“ a značku „Pozor děti!“, nikdo asi nechce šlapat do hovínek, vlastních stejně jako cizích, každý chce být zdravý i vzdělaný a snad málokdo si přeje žít svázán úředními restrikcemi, které by nemusely být, kdyby lidé dodržovali ty privátní, a to z vlastního přesvědčení, a ne proto, že je to nařízeno.   

Autor: Jiří Turner | neděle 5.12.2021 11:21 | karma článku: 0 | přečteno: 286x
  • Další články autora

Jiří Turner

Je Země plochá nebo dutá?

Na Slovensku to asi brzy budou rovnocenná stanoviska se skutečností, že je Země obecně kulatá a že žijeme na jejím povrchu, a ne v dutině.

15.5.2024 v 8:16 | Karma: 16,62 | Přečteno: 303x | Diskuse| Ostatní

Jiří Turner

Noční vlci na Olšanech? Jak je to vůbec možné?

Naše liberálnost už překračuje snad všechny meze. Po Praze se prohánějí Putinovi hoši, kterým sekundují proruští kolaboranti, a nic se neděje.

7.5.2024 v 15:07 | Karma: 41,18 | Přečteno: 4147x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Respektujte můj názor!

Pletete si názory s fakty a také právo názor vyjádřit s povinností ho respektovat, sdílet či šířit. Myslíte-li si, že Slunce obíhá kolem Země, není to názor.

7.5.2024 v 10:36 | Karma: 19,78 | Přečteno: 520x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

O mrtvých jen dobře?

Říká se to a mnozí se dle tohoto rčení také chovají. Je to však nutné? Argument, že mrtvý se nemůže bránit, je asi jediným relevantním argumentem. Já si myslím: O mrtvých jen pravdu.

26.4.2024 v 9:39 | Karma: 23,02 | Přečteno: 654x | Diskuse| Ostatní

Jiří Turner

Už začínám věřit tomu, že ANO příští parlamentní volby nevyhraje

Proč? Inu proto, že část aktuálně nespokojených voličů pochopí, že Babišovo hnutí není konstruktivní politickou silou, ale spíše destruktivní „sektou“.

24.4.2024 v 9:25 | Karma: 28,33 | Přečteno: 1035x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Klimatičtí aktivisté ochromili letiště v Mnichově, vybrali si rušné svátky

18. května 2024  8:34,  aktualizováno  9:49

Letiště v Mnichově dnes ráno dočasně přerušilo provoz v důsledku protestu klimatických aktivistů z...

Spolupředsedové AfD vyzvali Bystroně, ať opustí předvolební kampaň

18. května 2024

Spolupředsedové německé pravicově populistické strany Alternativa pro Německo (AfD) Alice Weidelová...

Západ má strach z ruské porážky stejně jako z té ukrajinské, soudí Zelenskyj

18. května 2024  8:46

Sledujeme online Západ se bojí porážky Ruska stejně jako porážky Ukrajiny, což je absurdní. Řekl to v pátek...

Kvůli nehodě kamionu je uzavřena D35 u Olomouce ve směru na Mohelnici

18. května 2024  7:39,  aktualizováno  7:45

Kvůli nehodě kamionu byla dnes časně ráno uzavřena dálnice D35 u Olomouce-Nemilan ve směru na...