Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Aktivní blbec je horší než třídní nepřítel

Neměl jsem tuto "normalizační hlášku" nikdy moc rád. Vždy mi evokovala princip, že nejlepší je raději nedělat nic, jen pasívně čekat, jak to dopadne. Že je směšná a kontraproduktivní jakákoli snaha něco změnit. Platí to asi stále.

Ke slovu "aktivní" se váže ke slovo "aktivista", což je pojem, který je aktuálně často vnímán jako negativní nebo směšný. Vlastně to tak bylo, vyjma období revolučních změn, vždy. Obecně je to výraz neutrální a na základě určitého druhu asociací má blízko třeba k pojmu "neziskovka". Ke spojení "nezisková organizace" se aktuálně váží synonyma  "zloději", "podvodníci", "sluníčkáři", "dobroserové" a "pomatenci", a to bez ohledu na to, že se pod tímto označením skrývají častěji  než zločinci a různí vyčůránkové, ušlechtilí lidé, kteří provozují ušlechtilé projekty z ušlechtilých pohnutek. Možná na to někteří lidé přijdou, až když skončí na kolečkovém křesle, a někdo cizí jim bude utírat zadek. 

To jsem trochu odbočil, ale paralela s aktivisty, kteří svoji aktivitu směřují k něčemu obecně pozitivnímu, je jasná. Ti jsou směšní do té doby, než dojde i díky jejich aktivitě k nějaké pozitivní změně. Úcta k aktivistům je však přechodná záležitost, protože po nějaké době každá pozitivní změna jaksi zevšední a brzy se začne její pozitivnost relativizovat a mnozí dojdou k přesvědčení, že to vlastně nic pozitivního nebylo, a aktivisté se opět stanou aktivními blbci a dokonce někdy i třídními nepřáteli. Historie je takových příkladů plná a i v běžném životě jich nalezneme bezpočet. 

Jako na aktivní blbce (a asi i třídní nepřátele) nahlíží mnozí na organizátory a tváře aktuálních protestů. Mnohým asi přijdou důvody protestů malicherné, nepatřičné či snad dokonce nedemokratické. Pragmatikům se pak mohou zdát zcela zbytečné, protože ti, proti kterým je protestováno, jsou lidé zcela neprůstřelní, pozbyvší jakékoli cti a morálky a je aktuálně k dispozici zoufale málo demokratických prostředků, jak je přimět něco změnit, či snad rezignovat. 

Ani v období normalizace nemohli signatáři Charty ´77 a jiných občanských aktivit předpokládat, že jejich protesty a apely hned něco změní, že se snad představitelé komunistického režimu sami nad sebou zamyslí, prohlásí sebe za lumpy a svůj vlastní zločinný režim za zločinný režim a sami sebe svrhnou. Aktivistům muselo být jasné, že jediným viditelným dopadem bude jejich perzekuce. A přesto je to neodradilo.

V současnosti tomuto druhu aktivistů zatím žádný postih nehrozí, ale těžko mohou očekávat, že na tom budou nějak profitovat. To se týká i známých osobností, které se k hnutí připojili, a to bez ohledu na to, jestli mu opravdu pozitivně pomáhají nebo spíše škodí. Herci kvůli tomu nebudou lépe obsazováni a placeni, hudebníkům nevyjde více desek a spisovatelům více knih. Dost možná ani politikové nedostanou díky takovéto aktivitě více hlasů. A přesto je to neodrazuje.   

Proč asi? Třeba si myslí, že je správné se postavit zlu. Ono se totiž sice mnoho špatného dá různě relativizovat a "ohovárať", ale úplně a trvale to nejde nikdy. Zlo a lež se totiž vždycky nakonec nějak zdiskreditují, takže to časem pochopí i lidé malověrní a zaslepení nějakými svými nebo častěji importovanými "pravdami". Do té doby ovšem pro aktivisty platí ono heslo o aktivním blbci, které je možno chápat i třídně. 

Nelze si totiž nevšimnout, že v očích různých komentátorů aktuálních událostí jsou demonstrující nějakou reálnou třídou. Dostávají označení pražských kavárníků (přestože protesty přesáhly Prahu  i její" kavármu"), městských intelektuálů (jako by snad byla hanba žít ve městě a být intelektuálem), levicových liberálů (přestože jako levicoví liberálové se občas chovají i oni kritizovaní), neomarxistů (což sice nikdo nedokáže zargumentovat, ale říci lze cokoli) a oněch aktivistů, což vyjadřuje pouze fakt, že je někdo aktivní tak, jako byl kdysi někdo aktivní i za ty, kteří byli zcela pasivní a tehdy, stejně jako dnes se starali jen o to, co mají v korýtku, a pasivně čekali, jak to dopadne.  Kritizovat  výsledek však budou v každém případě.

Když si přihřeji svou vlastní polívčičku, jako projev aktivního blbce může někdo hodnotit (a také hodnotí) publikování takovéhoto článku. Vždyť, jaký to má smysl? Nikdo mi za napsání tohoto blogu nic nedá, málokdo to verbálně ocení a naopak budu číst mimo jiné i výsměšné, útočné a urážlivé komentáře. Pominu-li to, že půjdu někam na náměstí, nemám bohužel jiný prostředek, jak aktivně vystoupit proti něčemu, co považuji za špatné. Volby sami o sobě neodděluji špatné od dobrého (nebo méně špatné od více špatného), ale pouze úspěšné od neúspěšného, a to  i v minulosti v případě, že tím úspěšným byl komunismus nebo nacismus. 

Poznámka: Lze dohledat autorství citátu v názvu článku připsané Janu Werichovi. Přijde mi zbytečné spekulovat, v jakém smyslu ho kdy použil, i bádat, jestli je skutečným autorem nebo ho jako zlidovělou hlášku použil stejně, jako jsem to učinil já. 

Autor: Jiří Turner | úterý 11.6.2019 11:28 | karma článku: 32,81 | přečteno: 6585x
  • Další články autora

Jiří Turner

Hokejisté prý posílili naši národní hrdost. A k čemu je to dobré?

S národní hrdostí je to podobné jako s vlastenectvím. Obecně pozitivní emoce se dle mého názoru aktuálně projevují spíše negativně, budí nacionální vášně a tím i konflikty.

30.5.2024 v 15:09 | Karma: 31,98 | Přečteno: 3020x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Je Země plochá nebo dutá?

Na Slovensku to asi brzy budou rovnocenná stanoviska se skutečností, že je Země obecně kulatá a že žijeme na jejím povrchu, a ne v dutině.

15.5.2024 v 8:16 | Karma: 17,18 | Přečteno: 342x | Diskuse| Ostatní

Jiří Turner

Noční vlci na Olšanech? Jak je to vůbec možné?

Naše liberálnost už překračuje snad všechny meze. Po Praze se prohánějí Putinovi hoši, kterým sekundují proruští kolaboranti, a nic se neděje.

7.5.2024 v 15:07 | Karma: 41,21 | Přečteno: 4170x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Respektujte můj názor!

Pletete si názory s fakty a také právo názor vyjádřit s povinností ho respektovat, sdílet či šířit. Myslíte-li si, že Slunce obíhá kolem Země, není to názor.

7.5.2024 v 10:36 | Karma: 19,98 | Přečteno: 526x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

O mrtvých jen dobře?

Říká se to a mnozí se dle tohoto rčení také chovají. Je to však nutné? Argument, že mrtvý se nemůže bránit, je asi jediným relevantním argumentem. Já si myslím: O mrtvých jen pravdu.

26.4.2024 v 9:39 | Karma: 23,02 | Přečteno: 662x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

Část Bavorska se potýká s následky lijáků, v Augsburgu zachraňoval lidi vrtulník

1. června 2024  11:27,  aktualizováno  14:21

Region Švábsko na jihozápadě Bavorska se potýká s následky lijáků. Kvůli mimořádné vydatným dešťům...

Slovenský ministr vnitra Šutaj Eštok je po Pellegrinim novým předsedou Hlasu

1. června 2024

Vládní stranu Hlas-sociální demokracie (Hlas-SD) na Slovensku nově povede Matúš Šutaj Eštok. Funkci...

Hasičská cisterna dostala smyk a havarovala, dva lidé se zranili

1. června 2024  12:13,  aktualizováno  13:55

V sobotu krátce po půl desáté dopoledne havarovala hasičská cisterna mezi obcemi Žulová a Vápenná...

Babiš se bavil na skákacím hradě. Rodiče trnuli, co na to jejich děti

1. června 2024  13:29

„Trnul jsem, že se syn pana Babiše zeptá: Co tu děláte?“ oddechl si pětatřicetiletý muž před...

Rozdáváme mléčnou výživu ZDARMA
Rozdáváme mléčnou výživu ZDARMA

Už jste slyšeli o nové pokračovací mléčné výživě BEBA SUPREMEpro 2 určené dětem od ukončeného 6. měsíce? Nyní můžete tuto nejdokonalejší recepturu...