Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Za atentát 21 let? Žádná náhoda

Nemálo lidem se dnes začne vařit krev v žilách, dozví-li se z médií, že norský atentátník může dostat nejvyšší trest 21 let. A takřka každému, doslechl-li by se, že je to snad správně. Nicméně ve skutečnosti to není ani trochu překvapivé. Jedná se jen o praktický výsledek v Evropě řadu let trvajícího procesu humanizace trestní politiky.

Řada lidí tady i u nás po léta obdivovala norský model přístupu ke společnosti a dnes patří k těm, kdo ostře kritizují směšně nízkou výši možného maximálního trestu. V žádném případě nechci atentátníkům čin jakkoliv schvalovat či ospravedlňovat, nicméně rád poukáži na tento opomíjený kaz na kráse u jinak široce obdivovaného norského modelu.¨

Obdobně jako je norský systém sociálního zabezpečení řazen k „nejpokrokovějším“ (což má být ekvivalentem k „nejrovnostářštějším“), je i jejich trestní politika počítána mezi nejhumánnější. Do značné míry představuje završení po více jak dvě století probíhajícímu evropskému procesu humanizace trestní politiky.

V zásadě můžeme vystopovat zatím tři velké milníky tohoto procesu. První je spojen s osvícenstvím, v našich krajích zejména s Josefem II., kdy bylo zrušeno mučení (za Marie Terezie stále uplatňované, byť v omezené míře), de facto trest smrti, z trestního zákoníku zmizely do té doby „oblíbené“ zločiny jako čarodějnictví či kacířství. Krom víry v lidský rozum se totiž osvícenci opírali i o humanistické ideály, učení o přirozených právech či víru v lidskou důstojnost, což se vše projevilo i ve snahách o zmírnění údělu odsouzených. Během období novověku bylo zvykem trestat většinu zločinů trestem smrti – vycházelo to z prostého faktu, že za zločiny byly považovány prohřešky proti desateru, zkrátka „smrtelné hříchy“. Toto osvícenství mění a začíná právo formulovat jako vyjádření vztahu občanů a státu. Číst pod tímto prizmatem Prohlášení nezávislosti severoamerických osad či Deklaraci práv člověka a občana, jeden z mála pozitivních produktů velké francouzské revoluce, může být dodnes poučné.

Druhá vlna přišla v hlavní míře po druhé světové válce, kdy nacistická zvěrstva napomohla všeobecnému uznání přirozených práv, jejímž hlavním vyjádřením se stala Všeobecná deklarace lidských práv s celou širokou škálou starých i nových lidských práv. Nedílnou součástí té doby bylo i trestání válečných zločinců a zločinů proti lidskosti. V rámci humanizace trestní politiky se však postupně přistoupilo k pojetí trestu coby poučení a výchovy pro pachatele, nikoliv coby pomsty na pachatelovi (což je dodnes vlastní americkému pojetí trestního práva). Právě tento zlomový bod mnohým, kteří se dnes podivují nad směšně nízkým norským trestem, uniká.

Třetí vlna se konstituovala v souvislosti se vznikem nové levice v 70. – 90. letech a je spojena s dalšími změnami v rámci trestní politiky – na jedné straně se zavádí alternativní tresty (nejen domácí vězení, ale i pokuty, veřejně prospěšné práce a podobně, což je změna k lepšímu oproti věznicím), na druhé se do této oblasti promítají různé regulace stylu antidiskrimačních směrnic, což nevidím vždy jako pozitivní změnu.

Co se společně prolíná všemi oblastmi je neustálé snižování horní hranice sazby trestu. Co začala v osvícenství rušením trestu smrti (pojednání o jeho nevhodnosti napsal pro pruskou akademii věd sám Fridrich II.), pokračovalo po celé 20. století zlepšováním podmínek ve věznicích a snižováním času, který ve výkonu trestu odsouzení strávily – ať už jeho snižováním v zákonících či zavedením institutu podmíněného trestu.

To, co bylo v uplynulých několika letech oceňováno jako „sociálně citlivé“, „humánní“ či „společensky prospěšné“, totiž norský trestní systém, spočívající na víře, že každý pachatel se dá napravit a vychovat a pobyt ve vězení je jen přebytkem, je dnes (často ze stejného zdroje) napadáno jako prostě „nespravedlivé“. To, že ten trest 21 let může být po vypršení vždy prodlužován o 5 let nikoho nezajímá. Třeba se alespoň zamyslí, zda se ve zlepšování „humanity“ v trestním procesu nezašlo trochu dál, než bylo vhodné - což konzervativci říkají minimálně už po dvě desetiletí.

Autor: Tomáš Konečný | neděle 24.7.2011 21:35 | karma článku: 12,19 | přečteno: 1502x
  • Další články autora

Tomáš Konečný

Zkreslený obraz dějin při výročí sarajevského atentátu

V souvislosti s výročím atentátu na arcivévodu Ferdinanda se v posledních dnech vyrojila řada mediálních „speciálů“, věnovaných této události a počátkům 1. světové války. Je bohužel velká škoda, že i sto let poté, v době, kdy i v českém prostředí byla celá otázka podrobena historickým zkoumáním, se média uchylují k překonaným a chybným konstrukcím. V tomto trendu kráčí ruku v ruce s novináři i jejich oblíbený kritik Miloš Zeman, který dnes obohatil veřejný prostor ještě o výzvu českým historikům, aby začaly zkoumat příčiny a zejména objasnily, proč k ní došlo.

24.6.2014 v 15:45 | Karma: 19,99 | Přečteno: 1143x | Diskuse| Politika

Tomáš Konečný

Se Zemanem do Výmaru

Včerejší jmenování premiéra Rusnoka nemá v českých dějinách srovnání. Při pohledu do historie však zjistíme, že pozoruhodnou paralelu nalezneme v Německu. V roce 1930, s počínající krizí a vzrůstajícím extremismem, jmenoval prezident Hindenburg první z takzvaných „prezidentských kabinetů“, které vládly proti vůli parlamentu v posledních letech výmarské republiky.

26.6.2013 v 15:03 | Karma: 24,12 | Přečteno: 1013x | Diskuse| Politika

Tomáš Konečný

Nevhodnost Keynese v Čechách

V souvislosti s krizí, která vypukla ve finančním sektoru a postupně přešla v krizi hospodářskou, se vyrojila řada ekonomů s návrhy řešení současných problémů, které vycházejí z klasických učebnic politické ekonomie – v současné době roli této oprášené zákonitosti hraje poučka Johna M. Keynese o nutnosti státní podpory ekonomiky a zaměstnanosti v časech krize.

14.10.2012 v 18:07 | Karma: 12,66 | Přečteno: 1048x | Diskuse| Ekonomika

Tomáš Konečný

Republikánský souboj po primárkách v Jižní Karolíně

Zhruba po čtvrté ranní našeho času byly dopočítány výsledky republikánských prezidentských primárek v Jižní Karolíně, v nichž s 41 % zvítězil Newt Gingrich, což do republikánské kampaně za prezidentskou nominaci vnáší novou dynamiku a nové otázky. Prakticky od počátku ostré části republikánské kampaně o nominaci se v průzkumech střetávají dva bloky – liberálnější část republikánů profilující se po jménem Romney, oproti konzervativnější, která se fakticky profiluje jako anti-Romney.

22.1.2012 v 5:01 | Karma: 10,12 | Přečteno: 571x | Diskuse| Politika

Tomáš Konečný

Budoucí velmoc Blízkého východu se rodí v Sýrii

V posledních dnech budí alespoň omezenou pozornost operace syrské armády v okolí města Hamá. Tance mocností a blízkovýchodních zemí kolem Sýrie jsou však neméně zajímavým objektem k sledování. Sýrie je již několik let pevnou součástí íránských snah o pozici regionálního hegemona. Společně s Libanonem, a do značné míry již i Irákem a Bahrajnem, V tomto okamžiku se však tamní, doposud věrně proíránský, režim viditelně otřásá. To otvírá nové kolo otázek kolem mocenského vlivu v tradičně nestabilní oblasti.

2.8.2011 v 7:30 | Karma: 12,97 | Přečteno: 1013x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Brusel zveřejnil 10 kroků pro přijímání migrantů, z nichž se Česko nevyzuje

12. června 2024  18:34

Evropská komise zveřejnila harmonogram, který má zajistit, aby v jednotlivých členských státech EU...

Pravda o střelbě na fakultě. Unikátní rekonstrukce, vrah přišel ve 13:23

17. června 2024

Premium Pravda o střelbě na filozofické fakultě se vynořuje postupně a některé detaily jdou proti tvrzením,...

Evropu čeká vlna veder, dorazí i do Česka. Ve Španělsku čekají 45 stupňů

11. června 2024  15:34,  aktualizováno  15:49

Teploty v Evropě od víkendu výrazně vzrostou. Od pondělí do čtvrtka příštího týdne bude letní až...

Po nehodě na Islandu zůstává šest Čechů v nemocnici, dva jsou v umělém spánku

18. června 2024  14:59

Po páteční nehodě autobusu s českými turisty na Islandu zůstává šest klientů pojišťovny Uniqa v...

Policie řešila podezřelé kufry u stanice Můstek, centrem nejezdily dvě linky metra

18. června 2024  13:53,  aktualizováno  14:57

V úterý odpoledne policie uzavřela část Václavského náměstí kvůli nálezu podezřelých zavazadel....

Když jsem ho pouštěl, chrápal, hájí se koloběžkář souzený za zardoušení motorkáře

18. června 2024  14:57

U plzeňského krajského soudu dnes pokračovalo hlavní líčení s Janem Navrátilem, který se vloni na...

Farageovi kandidáti chválí Hitlera. Může za to prověřovací firma, čílí se lídr

18. června 2024  14:33

Kandidáti britské nacionalistické strany Reform UK vedené Nigelem Faragem čelí kontroverzím. Jeden...

Nejlepší tip na letní grilovačku: Bez něj se neobejdete
Nejlepší tip na letní grilovačku: Bez něj se neobejdete

Ajvar skvěle dochutí všechny grilované pokrmy. V redakci jsme vyzkoušely jemný i pálivý Ajvar, který se hodí k masu i zelenině. Jaké recepty se...

  • Počet článků 35
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 975x
Student teorií dějin se zájmem o Spojené státy a historické kořeny dnešních procesů, který trpí příležitostnou potřebu se porůznu vyjadřovat. Krom toho člen TOP 09 a obvykle se vším nespokojený člověk s konzervativními sklony.