Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Budoucí velmoc Blízkého východu se rodí v Sýrii

V posledních dnech budí alespoň omezenou pozornost operace syrské armády v okolí města Hamá. Tance mocností a blízkovýchodních zemí kolem Sýrie jsou však neméně zajímavým objektem k sledování. Sýrie je již několik let pevnou součástí íránských snah o pozici regionálního hegemona. Společně s Libanonem, a do značné míry již i Irákem a Bahrajnem, V tomto okamžiku se však tamní, doposud věrně proíránský, režim viditelně otřásá. To otvírá nové kolo otázek kolem mocenského vlivu v tradičně nestabilní oblasti.

Na širším Blízkém východu existují tři významné lidnaté státy – Egypt s 80 milióny obyvatel, Turecko s 71 miliony a po nich Írán s 65 miliony. Mnohokrát je zmiňována též Saudská Arábie, nicméně její pozice je velice vratká. Ekonomicky zcela závisí na vývozu ropy, jehož objem, stejně jako počet nalezených ložisek, klesá. Po sociální stránce je na tom snad ještě hůř – královská rodina (sunnitská) řídí v 21. století zemi spoléhající se na středověké právo a zřízení. O šiítské většině na východním pobřeží (tom bohatém na ropu) nemluvě. Připočteme-li nemalou podporu radikálních duchovních (zejména proto, aby nebrojili proti vládě) a islámských radikálů ve světě (částečně proto, aby se vyhnuli samotné Arábii), dostáváme celkem výbušný koktejl. Velice ošemetnou pozici má zejména Saudská Arábie i v otázce Sýrie. Ač saúdská vláda (přesnější by bylo říci královská rodina, která je vládou „Arábie, která je Saúdů“) nemůže syrský režim v podstatě ani cítit, neboť se jedná o prodlouženou ruku Íránů a obecně režim stojící proti klasické blízkovýchodní protiíránské a částečně i proamerické alianci Egypt-Saudové-Katar, má nemalé obavy vystoupit na podporu demonstrujících, neboť by se to rovnalo zahrávání si s ohněm – jak v jedné zemi podpořit Araby rebelující proti vládě, a v druhém (Bahrajn) je vojensky potlačit? A jak to celé teprv skloubit s vytrvalým odpíráním základních politických práv vlastním obyvatelům? Stabilita celé oblasti je křehká a zdánlivá – jak ostatně už téměř půl roku můžeme sledovat na vlastní oči.

V celé oblasti je Írán zdaleka nejagresivnější, proto poutá přirozenou pozornost zbytku světa (zejména Spojených států a Izraele). To ale není zárukou hlavního mocenského postavení, jak by Írán přál. Ačkoliv velice obratně buduje jakési své klienty (Hizballáh, Hamás) a nemalou sféru vlivu – jejíž je Sýrie úhelným kamenem – zároveň musí, nejen v diplomatické rovině, směřovat nemalý podíl svých zdrojů na ochranu proti Spojeným státům. A vzhledem ke geografické poloze Íránu (samý okraj Blízkého východu, východně se nachází už jen silně nestabilní Pákistán a Afghánistán), převládající šíitské orientaci (dalšími většinově šíitskými státy jsou pouze Ázerbajdžán, Bahrajn a Irák), ekonomickým problémům (jeden příklad: ač je Írán jedním z největších těžařů ropy, prakticky nemá benzín) a všeobecnému arabskému nacionalismu (Írán je perská země, nikoliv arabská) není mocenský vzestup Íránu až do pozice hegemona regionu nejpravděpodobnější. Především ale jsou pro něj náklady na každý tah stále vyšší, dost možná i více než jeho hodnota. Ono je navíc celkem složité stát se regionální mocností, když se na vás velice pozorně upírá zrak hegemona.

Výrazné postavení v regionu měl i Egypt, přirozené centrum sunnitského islámu (s nejstarší islámskou univerzitou v Káhiře a bezpočtem kleriků) stejně jako panarabského nacionalismu. Nicméně, ekonomicky na tom není nejlépe, svržení prezidenta Mubaraka (či přesněji řečeno výměny hlavy režimu, zbytek jsou jen spekulace) jeho pověsti příliš neprospělo a již od roku 1978 (mírová smlouva s Izraelem) má Egypt velmi malou váhu. Můžeme tedy oprávněně předpokládat, že se Egypt stane součástí sféry vlivu nějakého jiného hegemona – ať už Ruska, Spojených států nebo třeba Íránu či Turecka – ostatně, je to jeho osud už dlouhá staletí.

Třetím případem je Turecko, země sousední k Sýrii, u které nebude nijak překvapivé, pokud zaplní mocenské vakuum – ať už rebelové zvítězí (a budou se orientovat více k Turecku než k s předchozím režimem spjatým Íránem, což je nejistá spekulace v obou ohledem), či naopak Turecko pomůže Sýrii přestát stávající problémy (uprchlíci z povstalecké oblasti se shromažďují na jihu Turecka – a Sýrie bude za součinnost nepochybně vděčná). Proč by se Turecko mělo stát hegemonem? Předně je to 17. největší ekonomika, navíc velmi moderní a rychle se rozvíjející. Historické dědictví Osmanské říše a velmi obratnou diplomacii také nelze podceňovat. Skutečnost, že je blízkým spojencem USA a členem NATO navíc omezuje averzivní reakci západního světa (kterou Írán pociťuje při každém posílení).

Bude proto velmi zajímavé sledovat dění v Sýrii, neboť nám může trochu poodhalit mocenské poměry na Blízkém východě – místě, kam se celý svět na vlastní nebezpečí vměšuje. Kdysi se říkávalo (za časů Násira) „Kudy Egypt, tudy Blízký východ“. V následujících týdnech to bude platit o Sýrii.

 

Autor: Tomáš Konečný | úterý 2.8.2011 7:30 | karma článku: 12,97 | přečteno: 1013x
  • Další články autora

Tomáš Konečný

Zkreslený obraz dějin při výročí sarajevského atentátu

V souvislosti s výročím atentátu na arcivévodu Ferdinanda se v posledních dnech vyrojila řada mediálních „speciálů“, věnovaných této události a počátkům 1. světové války. Je bohužel velká škoda, že i sto let poté, v době, kdy i v českém prostředí byla celá otázka podrobena historickým zkoumáním, se média uchylují k překonaným a chybným konstrukcím. V tomto trendu kráčí ruku v ruce s novináři i jejich oblíbený kritik Miloš Zeman, který dnes obohatil veřejný prostor ještě o výzvu českým historikům, aby začaly zkoumat příčiny a zejména objasnily, proč k ní došlo.

24.6.2014 v 15:45 | Karma: 19,99 | Přečteno: 1143x | Diskuse| Politika

Tomáš Konečný

Se Zemanem do Výmaru

Včerejší jmenování premiéra Rusnoka nemá v českých dějinách srovnání. Při pohledu do historie však zjistíme, že pozoruhodnou paralelu nalezneme v Německu. V roce 1930, s počínající krizí a vzrůstajícím extremismem, jmenoval prezident Hindenburg první z takzvaných „prezidentských kabinetů“, které vládly proti vůli parlamentu v posledních letech výmarské republiky.

26.6.2013 v 15:03 | Karma: 24,12 | Přečteno: 1013x | Diskuse| Politika

Tomáš Konečný

Nevhodnost Keynese v Čechách

V souvislosti s krizí, která vypukla ve finančním sektoru a postupně přešla v krizi hospodářskou, se vyrojila řada ekonomů s návrhy řešení současných problémů, které vycházejí z klasických učebnic politické ekonomie – v současné době roli této oprášené zákonitosti hraje poučka Johna M. Keynese o nutnosti státní podpory ekonomiky a zaměstnanosti v časech krize.

14.10.2012 v 18:07 | Karma: 12,66 | Přečteno: 1048x | Diskuse| Ekonomika

Tomáš Konečný

Republikánský souboj po primárkách v Jižní Karolíně

Zhruba po čtvrté ranní našeho času byly dopočítány výsledky republikánských prezidentských primárek v Jižní Karolíně, v nichž s 41 % zvítězil Newt Gingrich, což do republikánské kampaně za prezidentskou nominaci vnáší novou dynamiku a nové otázky. Prakticky od počátku ostré části republikánské kampaně o nominaci se v průzkumech střetávají dva bloky – liberálnější část republikánů profilující se po jménem Romney, oproti konzervativnější, která se fakticky profiluje jako anti-Romney.

22.1.2012 v 5:01 | Karma: 10,12 | Přečteno: 571x | Diskuse| Politika

Tomáš Konečný

Za atentát 21 let? Žádná náhoda

Nemálo lidem se dnes začne vařit krev v žilách, dozví-li se z médií, že norský atentátník může dostat nejvyšší trest 21 let. A takřka každému, doslechl-li by se, že je to snad správně. Nicméně ve skutečnosti to není ani trochu překvapivé. Jedná se jen o praktický výsledek v Evropě řadu let trvajícího procesu humanizace trestní politiky.

24.7.2011 v 21:35 | Karma: 12,19 | Přečteno: 1502x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Gruzínská prezidentka vetovala „ruský“ zákon. Jde do boje s vládou

18. května 2024  16:55,  aktualizováno  18:28

Gruzínská prezidentka Salome Zurabišviliová podle tiskových agentur vetovala kontroverzní zákon o...

Turisté si zajeli do Afghánistánu. Střelci část Evropanů povraždili i s průvodci

18. května 2024  17:57

Neznámí ozbrojenci v pátek večer v provincii Bámján v centrální části Afghánistánu zabili tři...

Projekt Východní štít. Polsko na hranicích postaví opevnění za miliardy

18. května 2024  17:48

Polsko investuje deset miliard zlotých (asi 58 miliard Kč) do zvýšení bezpečnosti své hranice s...

Kdysi ji voda nezajímala, teď jí chybí. Francii dráždí hráz Ženevského jezera

18. května 2024  17:07

Švýcarsko nemá o vodu nouzi. Jeho sousedé však ano. Francie, kterou loni zasáhla extrémní sucha, se...

  • Počet článků 35
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 975x
Student teorií dějin se zájmem o Spojené státy a historické kořeny dnešních procesů, který trpí příležitostnou potřebu se porůznu vyjadřovat. Krom toho člen TOP 09 a obvykle se vším nespokojený člověk s konzervativními sklony.