Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Volební právo a rovnost jinými úhly pohledu

Zastupitelská demokracie zajišťuje, aby o záležitostech, spojených s vedením státu, rozhodovali zástupci, kteří se o danou oblast zajímají a jsou v ní vzdělaní. Takovými zástupci jsou politikové. Občané příslušné země si mají zvolit vlastní zástupce, kteří dále jednají právě v pověření občany. Zde ale narážíme na určitý problém: Pokud mají tito zástupci zastupovat politicky nezainteresované občany, jakým způsobem onen občan pozná, který z politiků je vhodný právě pro jím ucházenou funkci? Tímto tématem se budu zabývat na následujících řádcích.

tiscali.cz

Do problematiky se ponořím zejména ve spojitosti s nedávno schválenou přímou volbou hlavy státu. Právě při volbě prezidenta lze totiž rozumné argumenty najít u obou úhlů pohledu.

Závěrem se zmíním o vlivu věku voliče na volby. Rakouské volební právo zajišťuje účast při volbách již šestnáctiletým, v Jižní Koreji až devatenáctiletým.  Obyvatelé Malajsie si musí počkat až do 21 let. Jaký vliv na volbu má toto rozpětí pěti let?

Každý hlas má stejnou váhu. Je to správně?

Lidé si od dávných dob volebního práva vážili a využívali ho podle svého nejlepšího svědomí. Možnost volit totiž v historii neměli zdaleka všichni. S moderní dobou přišlo rovné volební právo a s tím také možnost rozhození volebních výsledků těmi, kteří politice a vedení státu nerozumí.

Nejzákladnější otázkou je, zda je vůbec vhodné mít rovné volební právo. Protiargumentem totiž je, že politické strany používají čím dál více populistické kroky, které mají získat sympatie nikoliv pro politický program a politickou orientaci strany, ale pro jakousi image strany, která je vzhledem k dlouhodobému kurzu směřování konkrétního subjektu často irelevantní. Nerozhodnutí voliči jsou totiž často těmi, kdo nemá svou představu o politické situaci příliš srovnanou a rozhodují se na poslední chvíli právě prostřednictvím emocionálního působení. Tím ale maří volební rozhodnutí těch, kdo se o situaci zajímají a v prostředí se orientují. Volebním vítězem se tak tedy začínají stávat ti, kteří mají nejúčinnější P.R. kampaň namísto těch, kdo nabízí nejúčinnější cestu k prosperitě a úspěšnému vedení státu. Šokovalo mě, že spousta lidí nedokáže odpovědět na otázku, proč volil konkrétní politickou stranu. Někteří nedokáží odpovědět, jiní hovoří o takzvaném nejmenším zlu. 

Zde se tedy dostáváme k otázce, zda je vůbec rovné volební právo vhodné. Svěřujeme totiž do rukou moc rozhodovat i lidem, kterým na politice vůbec nezáleží. Zdá se, že je jen otázkou času, kdy nastane problém s kupčením hlasů.

Jak tedy odlišit ty, kteří mají o politice jasno od těch, kteří nedávají politice žádný zásadní význam? Bylo by snad vhodné posílit hlasy těch, kteří situaci rozumí, naproti těm, kdo se neorientuje? To je velmi nereálné. Sporná by byla pravidla, podle nichž by se síla hlasu posuzovala.

Řešením které mě napadlo, je test. Podobně jako se získává řidičské oprávnění zkouškou v autoškole, mohlo by se i volební právo udílet na základě zkoušky vědomostí o politice a systému vedení státu. Ten už mi tak nereálný nepřipadá, avšak dal by se jistě čekat velký úbytek volební účasti, což by nahrálo zničení principu demokracie.

Problém však může být na opačné straně, u politiků. Politické vládnutí začíná být tak netransparentní, že mu nezainteresovaní občané přestávají rozumět, neorientují se v něm a ztrácí zájem. Mohli by se tedy snažit procesy přiblížit lidem, posílit zájem o politiku a podnítit v občanech touhu po zvolení vlastního kandidáta, který by pomohl ke zlepšení situace státu.

Prezident občanů, nebo prezident politik?

Před několika měsíci nastala významná změna. Bylo rozhodnuto, že se česká hlava státu bude volit přímou volbou, tedy občany. Kompetence mu však změněny nebyly. Je tedy občan ten, kdo by skutečně měl vybírat mezi kandidáty?

Při parlamentní volbě prezidenta by se dalo očekávat, že poučení politici budou snáze odhadovat, kdo se na funkci opravdu hodí a kdo ji bude zastávat nejlépe. Výhodné by to bylo tehdy, pokud by se tak skutečně členové Parlamentu České republiky chovali. Realita byla ale jiná. Členové politických stran podporovali kandidáta své strany a šlo jim o to, aby měl budoucí prezident podobné cíle jako právě ta strana, která jej volí. Taková strana by volila svého kandidáta i přesto, že by jiný uchazeč měl lepší zkušenosti, nebo znalosti. Byl tedy tento způsob volby pro pozici prezidenta vhodný? Způsob ano, praxe pokulhávala.

Máme tady přímou volbu. Konečně? Je skutečně lepší než ta nepřímá? Je takto volený prezident volen správně? A co to vůbec znamená? Má být prezident lidí anebo politické reprezentace? Na tyto otázky neexistuje jediná správná odpověď. Opět se nabízí více úhlů pohledu.

Pokud vezmeme v úvahu tezi, že prezident má reprezentovat svou zemi a své občany, pak je jistě přímá volba tou nejlepší možností. Tím, že by měl každý občan možnost vyjádřit se ke kandidátům, by byla naplněna demokratická vůle občanů, které má prezident zastupovat. Znovu ale narážíme na problematiku vzdělanosti voličů. Ti by sice prošli určitou informační bouří, kterou by zajistily masivní předvolební kampaně, otázkou však je, jestli vyhraje skutečně ten nejvhodnější program, anebo zase jen správně zacílená reklama. Jsou skutečně všichni občané schopni správně odhadnout, kdo se do funkce hodí nejvíce? Bojím se, že by lidé kteří se v politice neorientují, mohli zvolit někoho, kdo se na funkci prezidenta nehodí. Nevolili by jej podle zkušeností, znalostí a programu, ale například pouze podle osobní sympatie, nebo vzhledu. Nedá se nic dělat, prezidenta mají nyní právo volit všichni plnoletí a způsobilí.

Další teze, kterou je potřeba brát v úvahu, je ta, že má role prezidenta významnou a nezastupitelnou pozici zejména v politice. Je proto přínosné, aby měla hlava státu řadu zkušeností se současným politickým systémem, vůdčí pozicí a aby se orientovala také v právu, zahraničních vztazích i zahraniční politice. Těžko bude ale tyto schopnosti na kandidátech posuzovat 10 miliónů českých občanů. Z tohoto pohledu je naopak výhodnější volba nepřímá.

Význam věku voličů

Již v úvodu jsem naznačil svůj údiv nad rozdílností věkové hranice volebního práva v různých zemích světa. Ačkoliv jsou základy politického řízení země vyučovány již v sedmé třídě na základní škole, pochybuji, že by se byl šestnáctiletý mladík schopen objektivně vyjádřit o politické situaci. Přestože připouštím, že by se našli jedinci, kteří by v tomto věku měli určitý přehled, rozhodně jich dle mého názoru není většina. Proto rakouskou věkovou hranici pro volební právo, považuji za přehnaně nízkou.

Je otázkou, do jaké míry přispějí dva roky vědomostnímu vývoji českých mladíků. V tomto období je mentální vývoj velmi individuální a neúměrný věku. Koneckonců, existují i jednadvacetiletí, pro které je proces státní správy stále velikým a nepřehledným labyrintem. Předpokládám ale, že stanovení české volební hranice k dosažení dospělosti, bylo vhodným krokem. Posiluje význam samotné dospělosti a svým způsobem to i podněcuje čerstvě plnoleté k zájmu o politiku.

Na předchozích řádcích jsem nastínil svůj pohled na problematiku volebního systému v České republice. Přestože v něm vidím mouchy, musím se přiznat, že i tak mi připadá logický a nedokážu odhadnout, zda by ony mnou navrhované změny opravdu fungovaly. Mým cílem v tomto textu nebylo vytvořit návod na lepší volební systém. Chtěl jsem vyjádřit různé úhly pohledu, upozornit a zamyslet se nad věcmi, nad nimiž se možná mnozí ani nezamýšlí, protože jim přijdou běžné.

Autor: Tomáš Kabát | čtvrtek 28.6.2012 7:46 | karma článku: 6,16 | přečteno: 785x
  • Další články autora

Tomáš Kabát

Životní úspěch? Co to vlastně je?

K čemu se hnát za životním úspěchem, když se naše priority s dobou mění? Není naopak příliš omezující, stanovovat si nějaký cíl, který mermo moci budeme považovat za životní úspěch?

7.11.2014 v 9:06 | Karma: 8,43 | Přečteno: 386x | Diskuse| Společnost

Tomáš Kabát

Zahraničním novinářem na zkoušku

Organizace European youth press uspořádala v říjnu na půdě Evropského parlamentu dny mladých novinářů (European youth media days). Jednalo se o workshopy pro studenty novinařiny nebo mladé novináře ze zemí Evropské unie. Ti si vybrali druh workshopů podle svých zaměření – na výběr byly skupiny televizní, printové i rozhlasové novinařiny, fotografie a sociálních médií. Každá skupina dostala také téma, na kterém měla pracovat.

11.2.2014 v 18:02 | Karma: 4,22 | Přečteno: 226x | Diskuse| Média

Tomáš Kabát

Nejsou vzdělávací pořady hovadina?

Už mnoho desetiletí se média využívají i pro prezentaci naukového obsahu. Za minulého režimu například druhý program Československé televize vysílal v průběhu dopoledních hodin pořady, které měly doplňovat výuku na základních školách. Díky tehdejším striktně stanoveným osnovám bylo jasné, co se žáci ve školách v daných dnech učili. Už tehdy byly ale i tyto vzdělávací pořady spíše na škodu. Místo pedagogického uchopení témat totiž často převládalo propagandistické ideologické pojetí. Doba se naštěstí změnila, vzdělávací pořady však stále příliš dobře nevzdělávají.

12.11.2013 v 18:51 | Karma: 8,81 | Přečteno: 670x | Diskuse| Média

Tomáš Kabát

Expo 1958 se komunistům vymklo kontrole

Zajímali jste se někdy o Expo 1958? V tom případě je tento článek pro vás. Vznikal jako práce do školy, ale bylo mi líto jej po odevzdání rovnou "zavřít do šuplíku". Když už jsem si s tím dal tu práci, tak to alespoň zveřejním, aby si to zájemci přečetli také. Tento článek je poněkud delší, tak si uvařte kávu a pohodlně se usaďte.

16.7.2013 v 6:18 | Karma: 17,53 | Přečteno: 1435x | Diskuse| Kultura

Tomáš Kabát

Rozhlasový trh se s březnem mění

Mluvené slovo už jen na Českém rozhlasu Plus. S prvním březnovým dnem končí vysílání hned tří stanic mluveného slova. Sloučí se stanice Leonardo, Rádio Česko a ČRo 6. Mění se i zprávy.

20.2.2013 v 21:04 | Karma: 4,75 | Přečteno: 345x | Diskuse| Média
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Auto vjelo na chodník a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  18:53

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zkouška z češtiny? Oproti dřívějšku to byla dávačka, hodnotí maturanti

3. května 2024  8:24,  aktualizováno  10:46

Studenti posledních ročníků maturitních oborů v pátek ráno znovu usedli k písemné části společné...

Poslanci rozhodují o podmínkách prodeje některých lehčích drog

3. května 2024  10:38

Přímý přenos Politici rozhodují o tom, zda umožní za pevně daných podmínek prodej některých lehčích drog jako je...

Poslanci kývli na zákaz prodeje zemědělské půdy cizincům ze třetích zemí

3. května 2024  5:16,  aktualizováno  10:30

Přímý přenos Vyšší ochranu nejkvalitnější zemědělské půdy schválila Sněmovna. Nemají na ní do budoucna vznikat...

Za zvuků techna házela nahá žena před dětmi hlínou. Vystoupení řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  10:27

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 72
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1744x
Tomáš Kabát pochází z Ostravy, nyní žije v Praze, kde pracuje v rozhlasových médiích. Má rád kulturu, filmy, každý rok tradičně jezdí na mezinárodní filmový festival do Karlových Varů. Rád cestuje a poznává nové lidi. Články na blog píše pro radost.

----

Aktualizace z roku 2015: Zdravím všechny návštěvníky mého blogu. Již nějakou dobu se psaní nevěnuji. Zdejší články jsou spíše historickou záležitostí a vyjadřují spíše názory a postoje nezralého středoškolského/vysokoškolského studenta. Mnoho zde popsaných postojů jsem změnil, berte prosím vše s rezervou. Zde uvedené názory rovněž nevyjadřují postoje organizace, v níž pracuji.