Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Návštěva Abylai Khanova bojiště

Na stáž jsem odjížděla s mnoha sny o tom, jak zde budu cestovat a podívám se na všechna místa, kam se normální smrtelník normálně nedostane, od Bajkonuru, Semipalatinsku až po kaňon Charyn. Nakonec se pro mě nejvzdálenějším výletem krom Almaty stal památník bitvy Abylai Khana v Borovém, kde jsem díky rodičům strávila poklidný výlet.

Nejprve ale pár doplnění k předcházejícím dílům a k Astaně. Trochu se nám tu změnilo osazenstvo ambasády. Spousta lidí odjela na dovolenou - počínaje panem velvyslancem a jeho paní, přes jeho asistentku až po pana hospodáře. Zůstalo tu tedy pouze celé konzulární oddělení a místní síla. Jeden by si skoro myslel, že bych díky tomu mohla mít více práce. Skutečnost je taková, že více práce mají pouze ti ostatní, co tu zůstali, a mají mnohem méně času přemýšlet nad tím, co bych tu mohla dělat já.

Svět mimo práci je tedy mnohem zajímavější. Neuvěřitelným zážitkem zde jsou cesty autobusem. Občas když se mi nechce ráno vstávat a nestíhám (nemám práci, ale smlouvu na osm hodin v kanceláři ano) a tak musím jet autobusem a jelikož tady všichni začínají v 9, autobusy jsou neuvěřitelně přeplněné. Pod tím si představte český přeplněný autobus, ve kterém je ještě třikrát tolik lidí (tentokrát opravdu nepřeháním). No takže se tam vmáčknete, jako kdybyste se snažili vtisknout do živé hmoty o konzistenci plastelíny. Platba za jízdu probíhá tak, že mezi všemi těmi lidmi se prodírá paní, která náležitý obnos vybírá. A další specialitou je, že jakmile se zavřou dveře, a autobus se rozjede dál, tak lidé, kteří chtějí vystupovat na další zastávce, se začnou prodírat ke dveřím. Takže v autobuse, kde není dost místa ani, abyste se mohli nadechnout, neustále dochází k vlnění, který mi připomíná pohyby ve kapalině o velice hutné konzistenci.

Počasí je tu obecně stále horké a velmi suché, příležitostně se ale objeví bouře. Ještě jsem nezjistila, odkud přichází. Sedíte v kanceláři, venku je krásně slunečno a najednou je tu bouřka. Prší, prší, několikrát vypadne elektřina a prší. A najednou je znovu jasno. Pak přijde překvapení - místní silnice nemají kanály, detail, kterého si jinak nevšimnete. A přes cestu se vytvoří jezera, která mi v nejhlubších místech dosahují po kolena, a přes několik dalších ulic je potřeba hledat příhodnější cestu, kde jezera dosahují hloubky jen po kotníky.

Typickým rysem tohoto města je také, že se vám téměř před očima mění. Občas jdete ráno do práce jedna silnice je rozkopaná, pak jdete odpoledne z práce a je rozkopaná jiná ulice. Je to skoro, jakoby se samo celé město hýbalo a přelévalo. Vypadá to podobně jako u nás, určitý počet lidí pracuje a zhruba dvojnásobný počet sleduje, jak jim to jde. Ale přesto se tu staví akčně a rychle. S tím také souvisí, že asi není čas rozestavovat varovné značky, že silnice je momentálně rozkopaná a nikam nevede. Často to neví ani autobusy, které když to zjistí, tak se na maličké rušné křižovatce začnou otáčet a chtějí jet zpět. Čímž naprosto bezpečně zablokují dopravu ve všech přilehlých ulicích.

Ve svém vyprávění se pomalu dostávám k oné nejvýraznější události posledních pár dní. Přijeli mi sem na návštěvu rodiče. Poté co jsem překonala první divné pocity, že mi někdo naruší můj pobyt tady a vnikne do města, do kterého jsem se v průběhu doby tady zamilovala, začala jsem se těšit na možnost podělit se s někým o své zážitky.

Přijeli ve čtvrtek brzy ráno, odpočali si a potkali jsme se po konci mé pracovní doby. Po chvíli vyzvídání jsem zjistila, že za tu dobu zvládli projít asi dvě ulice a ještě nic neviděli. Chtěla jsem je tedy vzít na levý břeh, kde je většina významných budov (slovo památky se k Astaně moc nehodí). Přešli jsme most, maminka si postěžovala na dopravu a smog a tatínek usoudil, že bychom neměli procházku začínat bez piva, a tak jsme zalezli do první hospody, kterou jsme potkali. A po čtyřech pivech, jsme se přes most zase vrátili a přes další hospodu jsme kolem druhé hodiny ráno úspěšně zakončili prohlížení zdejších důležitých míst.

Další den jsme se vydali do Borového. To je místo přibližně 250 kilometrů na sever od Astany, kam se většina Astaňanů jezdí na víkend anebo na dovolenou rekreovat, asi trochu jako Máchovo jezero. Rodičům se po značných peripetiích podařilo půjčit si auto a úspěšně jsme se ve správném směru dostali z Astany a najeli na správnou dálnici, kde jsem převzala řízení. Krajina kolem Astany je svérázně nenápaditá - rozlehlá rovná step, která se táhne do nekonečna. Připomíná moře, kde je voda akorát nahrazena zežloutlou trávou. Přibližně za půlkou občas nesměle vykoukne taková zvlněnina a rychle se hned zase zarovná, jako kdyby to bylo něco nevhodného vytvářet jiné tvary než rovinu, a až ke konci cesty (tj. 200km za Astanou) se začnou kopce tvořit trochu odvážněji a objeví se borovicové lesy.

Celou sobotu jsme strávili procházkami po místních lesích a okolo obrovského jezera. Takže krásný, klidný víkend, ale všeho všudy nic moc objevného. Navštívili jsme pouze ono důležité místo, kde slavný potomek Čingizchána - Abylai Khan, super významný kazašský vůdce, svedl v 18 století zásadní bitvu s Džungary (né s těmi křečky) a zasloužil se mimo jiné také o sjednocení Kazašských kmenů a tím o centralizaci říše a upevnění jejího mezinárodního postavení.

Po cestě zpět do Astany jsme si prohlédli jednu osadu (ráda bych použila nějaké běžnější slovo, ale slovo vesnice se nehodí, protože tato 'osada' je na to příliš veliká a rozhlehlá, ale ani město se nehodí, protože na to to prostě nevypadá.) Bylo to poměrně překvapivé místo. Asi jako kdybyste dali dohromady pohádkové domečky z ruských pohádek (krásné, malé, opečovávané domečky s malovanými okenicemi) a obydlí z kusů dřeva a vlnitého plechu, které drží pohromadě pomocí tří hřebíků a denodenních modliteb, a random je promíchali a rozestavili po stranách širokých prašných cest.

A ať se sebevíce snažím, žádná slova mi nestačí k tomu, abych dokázala názorně popsat atmosféru, kterou tady můžete zažít, a pocity, které ve Vás tato země vyvolá. Proto bych ráda tento příspěvek ukončila výzvou, abyste se tam vydali a na vlastní kůži vše prožili.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Aneta Toboříková | pátek 5.4.2013 17:19 | karma článku: 11,89 | přečteno: 441x
  • Další články autora

Aneta Toboříková

Kolumbie - jak získat vízum

Tak vlastně ani úplně nevím, jak se to stalo, ale již čtvrtým měsícem žiju v Kolumbii. Jednoho dne jsem narazila na pracovní nabídku, ozvala jsem se a zhruba dva měsíce boje o získání víza jsem se ocitla tady.

23.5.2016 v 2:40 | Karma: 15,36 | Přečteno: 811x | Diskuse| Cestování

Aneta Toboříková

Období 'Po návratu'

Nikdo nikdy nemluví o období ‚po návratu‘. Než se někam vydáte na dlouhou cestu, tak se vždycky najde někdo, kdo vám vysvětlí, jaké jsou možné nástrahy dlouhého pobytu v zahraničí. Každý vám řekne, že venku na vás bude čekat pět základních období, které jdou od nadšení, přes stýskání, nenávist všeho cizího až ke konečnému přijetí. Nikdo vám ale neřekne, ani vás dvěma slovy nevaruje, co se stane v období ‚po návratu‘.

18.2.2014 v 8:00 | Karma: 8,45 | Přečteno: 409x | Diskuse| Ostatní

Aneta Toboříková

První a druhá vzdělávací filosofická

Jelikož se mé studium pomalu blíží ke konci a já se probojovávám skrze zkoušky, tak bych se ráda pozastavila trochu u filosofického rozměru vzdělávání, zkoušek a vůbec toho, co může vést a vede k tomu, aby se člověk učil rád, efektivně a hlavně, aby s ním jeho nabyté vědomosti zůstaly. No a také musím přiznat, že učení a učení se je mé oblíbené téma (což tedy přiznávám jen potichu).

27.1.2014 v 8:00 | Karma: 6,19 | Přečteno: 269x | Diskuse| Cestování

Aneta Toboříková

Pozitiva života v Polsku a zásady čtení blogových příspěvků

Po zveřejnění posledního příspěvku mi bylo vynadáno, že mnou popsané zkušenosti s Poláky nejsou dostatečně pozitivní, a že tedy na Polsko nevrhají příznivé světlo. Svůj první letošní příspěvek jsem se tedy rozhodla koncipovat jako reakci na onen bojovný přístup k mému příspevku a věnovat jej nejen pozitivům života v Polsku, ale také zásadám čtení blogových příspěvků (alespoň mých). A že na každém šprochu sice nemusí být pravdy trochu, ale každý šproch odráží svět a vidění pisatele ale i čtenáře.

7.1.2014 v 8:00 | Karma: 21,43 | Přečteno: 1797x | Diskuse| Cestování

Aneta Toboříková

Zvláštnosti interakcí nejen s Poláky

Obecně mám s Poláky (a i s ostatními lidmi, co zde potkávám) zatím pouze dobré zkušenosti a 99 % z nich je velice vstřícných, nápomocných a vůbec takových, jací by měli být lidé, které ve svém životě chcete potkávat. Ale jelikož z toho obvykle nevznikají nikterak zajímavé historky, tak se tady zaměřím na věci, které jsou pro mě dost nepochopitelné.

5.12.2013 v 8:00 | Karma: 11,86 | Přečteno: 679x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Výcvik v Rusku a citáty Štúra. Juraje C. fascinovali padlí Slovenští branci

16. května 2024  15:27

Premium Jednasedmdesátiletý spisovatel Juraj C., který ve středu postřelil slovenského premiéra Roberta...

V Kladně hoří sklad olejů. Zasahovala stovka hasičů, situaci komplikoval vítr

16. května 2024  12:31,  aktualizováno  15:26

V kladenské ulici Železničářů hoří průmyslová hala se skladem olejů a autodílů. U požáru zasahovala...

Zabíjejí ve Vovčansku civilisty, nahánějí je do sklepů, viní Rusy Kyjev

16. května 2024  15:21

Ukrajinský ministr vnitra Ihor Klymenko obvinil ruské invazní síly ze zadržování a zabíjení...

Zkraťte si čas v kuchyni: Vyhrajte kořenící pasty od Podravky
Zkraťte si čas v kuchyni: Vyhrajte kořenící pasty od Podravky

Zrychlete vaření s kořenícími pastami Podravka Natur. Usnadní a zjednoduší přípravu pokrmů, protože zeleninu nemusíte čistit ani krájet, ale...

  • Počet článků 30
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 542x
Po mnohých změnách se v tuto chvíli nacházím v Kolumbii a svá dobrodružství pokračuji na druhé straně planety - nejnovější příběhy tedy budou odtud :-)