Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Mechelen a Antverpy

A tentokrát k mým mimopracovním aktivitám, které jsou tu velice zajímavé. Před dvěmi týdny se mi povedlo vyrazit na zajímavý výlet do Mechelenu, kam se se mnou vydali ještě dva další cizinci, se kterými jsem se seznámila přes couchsurfing. A minulý víkend se mi povedlo úspěch výletničení opakovat – tentokrát do Antverp.

Mechelen se nachází v holandsky mluvící části Belgie na půli cesty mezi Bruselem a Antverpami, asi 20 minut jízdy vlakem. Mechelen býval bohaté město díky obchodu s textiliemi a v polovině 16. století byl na určitou dobu dokonce hlavním městem Nizozemí. Poté se všechny instituce přesunuly do Bruselu a Mechelen zůstal malým provinčním městečkem s roztomilým centrem a krásnou procházkou okolo řeky.

Protože se Mechelen nachází v důležité průmyslové oblasti, byla zde postavena první železnice v Belgii, ale jelikož se dobré ve špatné rádo obrací (a snad i vice versa), právě dobré dopravní spojení předurčilo Mechelen k tomu, aby se z něj později za německé okupace stal důležitý tranzitní tábor (SS-Sammellager Mecheln).

Návštěva města nevyžaduje nutně celý den, nejedná se o příliš rozlehlé místo. Nicméně procházka u řeky je romantická, centrum je krásné, typicky belgické a navíc zde mají vlastní speciální pivo, které je strašně dobré. A právě při ochutnávce tohoto piva se na mě a Isabelu jeden z našich mužských spolucestovatelů obrátil a řekl: ‚Vy jste svobodné, že?‘ (což není úplně nejmilejší kompliment, který si umím představit) a na můj tázavý pohled odpověděl: ‚Vypadáte tak šťastně a spokojeně.‘ A zdálo se, že tu poznámku i ten smutný tón myslel vážně.

Druhé město, které bych vám chtěla představit, jsou Antverpy, kam jsme s mojí nejmilejší spolustážistkou vyrazili následující víkend.

Antverpy jsou půl miliónovým městem s nádherným nádražím. Bylo to příjemné překvapení, po té, co jsem si pomalu začala zvykat na bruselská nádraží, která jsou většinou skrytá pod zemí, anebo se na té nadzemní části velice těžko hledá cokoli krásného.

Legenda říká, že jméno Antverp pochází z holandských slov hand (ruka) a werpen (házet). Zde bych vás zarazila na chvíli ve čtení a zeptala se, jakou legendu byste na základě těchto slov, vymysleli vy?

Říká se, že zde na řece Šeldě bydlíval obr Angtigón, který byl zlý a strašný, a vybíral poplatek ode všech, kteří chtěli po řece přeplout. Pokud někdo odmítl, obr mu usekl ruku a hodil jí do řeky. (Mimochodem, umíte si představit, že stojíte před zlým obrem a dobrovolně mu odmítnete zaplatit?) Ovšem nakonec se našel statečný mladík jménem Brabo, kterému se podařilo useknout obrovu ruku a věnovat jí stejný osud, jako mělo již tolik rukou předtím. Odtud tedy prý jméno Antverp a mladíkovo jméno se pak dostalo nejen šlechtické rodině Brabantů ale také několika regionům.

Dlouhou dobu byly Antverpy jedním z nejdůležitějších měst Beneluxu a dodnes je zde jeden z nejvýznamnějších přístavů. Právě kvůli němu byly Antverpy během obou válek strategickým městem. Během druhé z nich, spadlo na Antverpy více raket V2 (ano, zjistila jsem si, co to znamená, ale prokazovat své znalosti se raději neodvážím) než na všechny ostatní cíle dohromady. Přístav se sice zničit nepodařilo, ale celé město to značně odneslo. A tak je velká část města moderně přestavěna.

Dají se tu tak potkat části města, které spolu stylově nijak nesouvisí. Ale to si po nějaké době člověk v Belgii zvykne. Centrum připomíná bruselský Grand Place a je krásné. Hned kousek od centra se dostanete k řece a podél ní až k modernímu muzeu, jehož budova je naprosto obdivuhodná. Typicky belgicky nezapadá do svého okolí a rozhodně stojí za navštívení. Muzeum samotné zavírá už v 6 hodin, ale budova samotná zůstává otevřena až do půlnoci, dá se vyjet až nahoru na střechu, odkud je krásný rozhled na celé město. Ne zcela překvapivě jsme zde potkali skupinku dvacetliletých výrostků, kteří si sem vyrazili na piknik. Nedivím se jim. Připojili jsme se. A navzdory tomu, že to tu pro takové příležitosti musí být oblíbená destinace, vše bylo čisté, nikde žádné odpadky a ani jiné pozůstatky předcházejících party.

Na cestě domů jsem pak přemýšlela, jak dlouho by to tak asi zůstalo u nás.

(Zdrojem faktických informací v tomto článku jsou oficiální stránky obou měst a anglická verze wikipedie)

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Aneta Toboříková | čtvrtek 18.4.2013 16:06 | karma článku: 8,20 | přečteno: 470x
  • Další články autora

Aneta Toboříková

Kolumbie - jak získat vízum

Tak vlastně ani úplně nevím, jak se to stalo, ale již čtvrtým měsícem žiju v Kolumbii. Jednoho dne jsem narazila na pracovní nabídku, ozvala jsem se a zhruba dva měsíce boje o získání víza jsem se ocitla tady.

23.5.2016 v 2:40 | Karma: 15,36 | Přečteno: 811x | Diskuse| Cestování

Aneta Toboříková

Období 'Po návratu'

Nikdo nikdy nemluví o období ‚po návratu‘. Než se někam vydáte na dlouhou cestu, tak se vždycky najde někdo, kdo vám vysvětlí, jaké jsou možné nástrahy dlouhého pobytu v zahraničí. Každý vám řekne, že venku na vás bude čekat pět základních období, které jdou od nadšení, přes stýskání, nenávist všeho cizího až ke konečnému přijetí. Nikdo vám ale neřekne, ani vás dvěma slovy nevaruje, co se stane v období ‚po návratu‘.

18.2.2014 v 8:00 | Karma: 8,45 | Přečteno: 409x | Diskuse| Ostatní

Aneta Toboříková

První a druhá vzdělávací filosofická

Jelikož se mé studium pomalu blíží ke konci a já se probojovávám skrze zkoušky, tak bych se ráda pozastavila trochu u filosofického rozměru vzdělávání, zkoušek a vůbec toho, co může vést a vede k tomu, aby se člověk učil rád, efektivně a hlavně, aby s ním jeho nabyté vědomosti zůstaly. No a také musím přiznat, že učení a učení se je mé oblíbené téma (což tedy přiznávám jen potichu).

27.1.2014 v 8:00 | Karma: 6,19 | Přečteno: 269x | Diskuse| Cestování

Aneta Toboříková

Pozitiva života v Polsku a zásady čtení blogových příspěvků

Po zveřejnění posledního příspěvku mi bylo vynadáno, že mnou popsané zkušenosti s Poláky nejsou dostatečně pozitivní, a že tedy na Polsko nevrhají příznivé světlo. Svůj první letošní příspěvek jsem se tedy rozhodla koncipovat jako reakci na onen bojovný přístup k mému příspevku a věnovat jej nejen pozitivům života v Polsku, ale také zásadám čtení blogových příspěvků (alespoň mých). A že na každém šprochu sice nemusí být pravdy trochu, ale každý šproch odráží svět a vidění pisatele ale i čtenáře.

7.1.2014 v 8:00 | Karma: 21,43 | Přečteno: 1797x | Diskuse| Cestování

Aneta Toboříková

Zvláštnosti interakcí nejen s Poláky

Obecně mám s Poláky (a i s ostatními lidmi, co zde potkávám) zatím pouze dobré zkušenosti a 99 % z nich je velice vstřícných, nápomocných a vůbec takových, jací by měli být lidé, které ve svém životě chcete potkávat. Ale jelikož z toho obvykle nevznikají nikterak zajímavé historky, tak se tady zaměřím na věci, které jsou pro mě dost nepochopitelné.

5.12.2013 v 8:00 | Karma: 11,86 | Přečteno: 679x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Premiér nesmí ochranku zaskočit, říká Ficův předchůdce. Její výměnu by zvážil

16. května 2024  18:41

Premium Atentát na slovenského premiéra mohou někteří politici využít ve svůj prospěch, řekl v rozhovoru...

V laboratoři Zentivy unikla nebezpečná chemikálie, likvidovali ji hasiči

16. května 2024  17:35,  aktualizováno  18:19

Pražští hasiči ve čtvrtek odpoledne zasahovali v chemické laboratoři v Dolních Měcholupech v ulici...

Strážníci nepomohli oběšenci, po rozsudku u městské policie končí

16. května 2024  18:17

Městský soud v Praze potvrdil ve čtvrtek peněžité tresty dvěma pražským strážníkům, kteří loni v...

Ruský transgenderový politik se vrátil k původnímu pohlaví. Omluvil se národu

16. května 2024  18:13

Ruský transgenderový politik Roman Aljošin se po několika letech se ženskou identitou rozhodl...

Zkraťte si čas v kuchyni: Vyhrajte kořenící pasty od Podravky
Zkraťte si čas v kuchyni: Vyhrajte kořenící pasty od Podravky

Zrychlete vaření s kořenícími pastami Podravka Natur. Usnadní a zjednoduší přípravu pokrmů, protože zeleninu nemusíte čistit ani krájet, ale...

  • Počet článků 30
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 542x
Po mnohých změnách se v tuto chvíli nacházím v Kolumbii a svá dobrodružství pokračuji na druhé straně planety - nejnovější příběhy tedy budou odtud :-)