Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Dohánění starých restů

Poslední příspěvek je v tuto chvíli natolik vzdálen, že už ani pořádně nevím, kde vlastně začít. A velice se stydím a omlouvám všem, kdo si zvykli mé příspěvky pravidelně sledovat. Pokusím se vyčerpavajícím způsobem dohnat krok s realitou, aniž bych vás tím příliš vyčerpala, což se v tuto chvíli zdá být docela výzvou.

Událostí, které chci věnovat prvních pár odstavců, byla moje návštěva zdejších pivovarů s názvem Toer de Geuze. Každé dva roky se otevírají všechny pivovary v okolí Bruselu a nabízí všem odvážlivcům možnost ochutnat pro nás velice podivné pivo typu lambik. Dle toho, co si myslím, že jsem pochopila, a dle mého pocitu se má lambik k pivu podobně jako se má burčák k vínu. Jedná se o velice kyselé pivo, které najdete hned v několika různých příchutích. Jedna kyselejší než druhá a tak se vám lehce může stát, že strávíte den hledáním nejméně kyselého lambiku a nakonec vám přijde, že každý další je kyselejší než ten předchozí. Místy máte pocit, že se vám vnitřnosti začínají uvnitř obracet naruby, ale stejně vám to nedá. Po celém dni jsem měla pocit, že mě toto pivo nakonec vlastně ani nenechalo, abych se vzdala, a vytvořila jsem si k němu jakýsi zvláštní vztah.

Následující úterý bylo výročí utrechtského míru, který ukončil jakési války o španělské dědictví v Evropě. A někdy později jsem zjistila, že utrechtské míry byly dokonce dva. No z popisu je vám předpokládám jasné, že jsem se v průběhu akce o tomto významném historickém mezníku moc nedozvěděla. Těšila jsem se konferenci či výstavu, a jediné, co se zde nacházelo byly dva panely - jeden s mapou, druhý s roky. Ale zjistila jsem, že se zde nabízí víno a jídlo zdarma a to byl dost dobrý důvod zůstat. A nejen to, ukázalo se, že náš známý ví o další akci pořádané souběžně v jiné části parlamentu. Ta měla cosi společného s irským předsednictvím. O tom proč nám znovu nic neřekli, ale byl tam koncert irské hudby, byly tam irští tanečníci a bylo tam víno a jídlo. Jídlo nás už tentokrát nezajímalo, tak jsme museli uvolněný čas vyplnit dalším vínem. Výborný večer. Neméně překvapivý byl fakt, že parlament pořádá podobné akce častěji. Teď se již jen seznámit s někým z parlamentu, kdo vynese ven potřebné kulturní informace.

Po pár dalších dnech následoval víkend, kdy jsem své obvyklé individuální cestování vyměnila za skupinové. A byla jsem za to velice ráda. I když tedy i navzdory tomu, stále trvám na heslu: ‚Dobrého pomálu.‘ Ve čtyřech jsme vyrazili do Genku. Genk je od Bruselu přibližně 40 minut vlakem. A průvodcování zde se ujal můj drahý spolupracovník. Díky němu jsme z města viděli pouze náměstí a spoustu mnohem zajímavějších věcí mimo hlavní centrum. Dostali jsme se do skanzenu belgických vesniček, což je vlastně obrovský park se spoustou starých baráčků, kde se převlečené paní snaží lidem ukázat, jaké to kdysi bývalo, a mezi tím se motají ovce, prasata a další zábavná zvířátka. Park a domečky jsme proběhli s překvapivou rychlostí, protože další na programu byla prohlídka dolů. (Genk začal prosperovat poté, co byly v této oblasti na začátku 20. století objeveny značné zásoby uhlí a po první světové válce se sem začalo stahovat i mnoho imigrantů. Genk se stal důležitým průmyslovým centrem. Nejvýznamnější doly pak byly sice do konce osmdesátých let zavřeny, nicméně Genk si svou důležitost udržel, dnes jsou zde hlavním zdrojem pracovních míst automobilky, které ale zavření čeká pravděpodobně v nejbližší budoucnosti.) V těchto dolech bylo velice zajímavě zpracované muzeum. A jak jsem později zjistila, většina belgických muzeí je velmi moderně pojata, je interaktivní a překvapivě zábavná.

Neděle po návratu proběhla jako každá jiná. Ranní výlet na trhy se spoustou zeleniny, rychlé zpracování zeleniny, uvaření všeho, co se dá stihnout. Trocha stresu. „Zase už vyrážím pozdě.“ Ostatně jako vždycky, když je sraz v blízkém okolí. A pak už pivo a setkání s přáteli. Tentokrát ještě lepší než kdy jindy. Já, můj kamarád z Londýna, osmdesátiletá dáma z Ameriky, z okolí New Yorku, kamarád z Anglie, kde se mluví značně nesrozumitelnou angličtinou a jeho známý z Maroka. V této sestavě se setkáváme každý týden v neděli, pijeme pivo, sdílíme příběhy a hrajeme scrabble. Pro ty, kteří mají pocit, že mě nepoznávají, musím přiznat, že hrajeme v týmech a já jsem vždy v týmu s Nickem – za prvé proto, že je nejlepší, a za druhé pro to, že jsem tak do hry zapojená jenom na oko, on to ví a je ochoten mě v této šarádě podporovat.

Další týden jsem přivítala s očekáváním a nadšením. Čekaly mě pouze dva dny práce, potom volná středa a kamarádky, které jsem potkala v Moldávii. Nemohla jsem se dočkat. Pondělí a úterý jsem strávila jenom vymýšlením, kam bychom mohly jet, co by se jim tady mohlo líbit, co bych měla uvařit a co bych měla mít v ledničce, kdyby náhodou.

Středu jsem chtěla věnovat vzdělávání se a objevování nových míst v Bruselu a tak se muzeum Střední Afriky zdálo být ideálním cílem. Provedla jsem náležitý průzkum na internetu, kdy a jak je otevřeno a podobné detaily – velice mě nepodobná činnost. Vše jsem zjistila a hádejte co, přijela jsem tam a bylo zavřeno. Čímž pádem oficiálně vzdávám jakékoli podobné snahy - mívám stejný úspěch, když jezdím jen tak a navíc je to větší dobrodružství. Prošla jsem si tedy přilehlý park a vyrazila zpět domů, kde se mé vzdělávání smrsklo na hledání vhodného materiálu pro mou diplomku.

A už tu byl čtvrtek. První jsem vyzvedla Alexandru. Alexandra má druhé nejvíc kudrnaté vlasy, co znám, a má je zářivě červené. Jenom se na ní podíváte a celý den se vám rozzáří. Je jí třicet, je z Rumunska, je fotografka a malířka a je naprosto skvělá. Vyrazili jsme k Atomiu, na čokoládu zadarmo, chvíli po městě a už byl najednou večer a já běžela vyzvednout Jill. Jill je ze Skotska, je jedním z mála lidí, kteří dělají něco, čemu opravdu z hloubi duše věří a je to ten typ člověka, se kterým se cítíte tak pohodlně, že ať jste kdekoli, máte vždy pocit, že jste doma a že všechno je vždycky v pořádku. A je s ní skvělá zábava.

Nakonec navzdory všemu mému vymýšlení jsme strávily následující dva dny v Bruselu a procházely město. A byl to nejlepší nápad, který kohokoli napad. Ve velmi uvolněné atmosféře jsme neviděly ani polovinu turistických ‚must‘ a měly jsme se lépe, než jsem si uměla představit. Poslední večer se Alexandra vydala za svojí maminkou, která je ve svých více než padesáti letech v Belgii na univerzitním výměnném pobytu. Rozhodla se, že když konečně otevřeli univerzitu, kterou vždycky chtěla studovat, tak se tam musí přihlásit a fakt, že již nemá studentská léta, jí nezastavil. A když se jí nabídla možnost využít program Erasmus, čile se toho chopila. Je to odvážná a obdivuhodná paní, která navzdory tomu, že se nikdy ve škole anglicky neučila a uměla jen to, co pochytila během svého života ze svého okolí, dělala, co mohla a intenzivně se snažila s námi komunikovat.

No a, já a Jill jsme poslední večer vyrazily do místního baru využít každou zbývající minutu společného času. A tak se nám stalo, že na pozvání mých známých, jsme se ocitly na karaoke. Pro obě z nás to bylo první karaoke vůbec. A ač se tam sešli lidé různých talentů, bylo to zábavné a příjemné. Paní, které zpívání vůbec nešlo, DJ vypnul mikrofon, aby ostatní hosty nerušila. Norton nám vysvětlil, že pro ní je vše tak hlasité, že se stejně zpívat neslyší, a tak tuto laskavost nemůže ani ocenit. A možnost, že se na DJ bude zlobit je tím hlukem snížena na minimum.

Do postele jsme se dostaly až kolem třetí ráno. A v pět ráno budíček. Pro mě to znamenalo pouze přípravu svačiny pro Jill, ona chudák měla před sebou celou cestu, ale i tak se zdálo, že nelitovala. Možná to nakonec byl zbytkový alkohol, který jí udržel v náladě a odhodlání v šest ráno již cestovat bruselskými ulicemi.

Pro mě neděle proběhla ve stejném duchu, jako každá jiná. Jen ranní trh jsem vynechala a mé každotýdenní setkání se protáhlo až do deseti do večera. Nakonec je tu na mém životě zdravější asi jen fakt, že jím výrazně více zeleniny než kdy předtím. A vůbec toho nelituji.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Aneta Toboříková | čtvrtek 9.5.2013 15:48 | karma článku: 6,95 | přečteno: 407x
  • Další články autora

Aneta Toboříková

Kolumbie - jak získat vízum

Tak vlastně ani úplně nevím, jak se to stalo, ale již čtvrtým měsícem žiju v Kolumbii. Jednoho dne jsem narazila na pracovní nabídku, ozvala jsem se a zhruba dva měsíce boje o získání víza jsem se ocitla tady.

23.5.2016 v 2:40 | Karma: 15,36 | Přečteno: 811x | Diskuse| Cestování

Aneta Toboříková

Období 'Po návratu'

Nikdo nikdy nemluví o období ‚po návratu‘. Než se někam vydáte na dlouhou cestu, tak se vždycky najde někdo, kdo vám vysvětlí, jaké jsou možné nástrahy dlouhého pobytu v zahraničí. Každý vám řekne, že venku na vás bude čekat pět základních období, které jdou od nadšení, přes stýskání, nenávist všeho cizího až ke konečnému přijetí. Nikdo vám ale neřekne, ani vás dvěma slovy nevaruje, co se stane v období ‚po návratu‘.

18.2.2014 v 8:00 | Karma: 8,45 | Přečteno: 409x | Diskuse| Ostatní

Aneta Toboříková

První a druhá vzdělávací filosofická

Jelikož se mé studium pomalu blíží ke konci a já se probojovávám skrze zkoušky, tak bych se ráda pozastavila trochu u filosofického rozměru vzdělávání, zkoušek a vůbec toho, co může vést a vede k tomu, aby se člověk učil rád, efektivně a hlavně, aby s ním jeho nabyté vědomosti zůstaly. No a také musím přiznat, že učení a učení se je mé oblíbené téma (což tedy přiznávám jen potichu).

27.1.2014 v 8:00 | Karma: 6,19 | Přečteno: 269x | Diskuse| Cestování

Aneta Toboříková

Pozitiva života v Polsku a zásady čtení blogových příspěvků

Po zveřejnění posledního příspěvku mi bylo vynadáno, že mnou popsané zkušenosti s Poláky nejsou dostatečně pozitivní, a že tedy na Polsko nevrhají příznivé světlo. Svůj první letošní příspěvek jsem se tedy rozhodla koncipovat jako reakci na onen bojovný přístup k mému příspevku a věnovat jej nejen pozitivům života v Polsku, ale také zásadám čtení blogových příspěvků (alespoň mých). A že na každém šprochu sice nemusí být pravdy trochu, ale každý šproch odráží svět a vidění pisatele ale i čtenáře.

7.1.2014 v 8:00 | Karma: 21,43 | Přečteno: 1797x | Diskuse| Cestování

Aneta Toboříková

Zvláštnosti interakcí nejen s Poláky

Obecně mám s Poláky (a i s ostatními lidmi, co zde potkávám) zatím pouze dobré zkušenosti a 99 % z nich je velice vstřícných, nápomocných a vůbec takových, jací by měli být lidé, které ve svém životě chcete potkávat. Ale jelikož z toho obvykle nevznikají nikterak zajímavé historky, tak se tady zaměřím na věci, které jsou pro mě dost nepochopitelné.

5.12.2013 v 8:00 | Karma: 11,86 | Přečteno: 679x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

V Kladně hořel sklad olejů a autodílů, škoda se odhaduje na desítky milionů

16. května 2024  12:31,  aktualizováno  19:35

V kladenské ulici Železničářů ve čtvrtek hořela průmyslová hala se skladem olejů a autodílů. U...

Španělská levice chce zablokovat zbraně do Česka. Tvrdí, že je získá Izrael

16. května 2024  19:03

Španělská levicová aliance Sumar, která je součástí vládní koalice, chce zablokovat v přístavu...

Premiér nesmí ochranku zaskočit, říká Ficův předchůdce. Její výměnu by zvážil

16. května 2024  18:41

Premium Atentát na slovenského premiéra mohou někteří politici využít ve svůj prospěch, řekl v rozhovoru...

V laboratoři Zentivy unikla nebezpečná chemikálie, likvidovali ji hasiči

16. května 2024  17:35,  aktualizováno  18:19

Pražští hasiči ve čtvrtek odpoledne zasahovali v chemické laboratoři v Dolních Měcholupech v ulici...

  • Počet článků 30
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 542x
Po mnohých změnách se v tuto chvíli nacházím v Kolumbii a svá dobrodružství pokračuji na druhé straně planety - nejnovější příběhy tedy budou odtud :-)