Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Chvála nešťastným událostem

Nadešel čas znovu se vrhnout k psaní něčeho vážnějšího a doplnit zde všechny nové zážitky z mé oblíbené Belgie. Nicméně ještě než se dostanu ke svým nejnovějším objevům – Braine-l’Alleud, Nivelles a Charleroi, ještě jsem slíbila pár slov věnovat malíři Něco-Pignot-Něco.

Konečně se podařilo najít jeho jméno a k tomu i pár podrobností k jeho životu a dílu. Říká si Ernest-Pignot-Ernest a narodil se v roce 1942 v Nice. Poprvné začal vystavovat v roce 1966 a dnes je jedním z hlavních představitelů ‚street art‘ ve Francii.

Jeho dílo se vyjadřuje k současným společenským a politickým problémům a předpokládám, že to je důvod, proč si vybral street art jako prostředek, který má jeho zprávu přiblížit co největšímu počtu lidí. Přeci jen galerie a muzea dnes už nepřitahují každého. Jeho obrazy tak kromě výstav najdete mnohdy na plonkových zdech či na chodnících, ve stanicích metra či na schodech ke katedrále. Dle svých vlastních slov, se E-P-E snaží pracovat s prostorem, s historií a se vzpomínkami, které jsou na daném místě pohřbené a již nejsou dál viditelné. Jeho dílo tedy vyvěrá nejen z dané situace a ale i z prostoru a spolu s ním vytváří nový pohled na realitu.

Pokud Vám cokoli z výše napsaného nedává smysl, či přijde příliš vzletné, potom znovu doporučuji najít si jeho dílo. Je skutečně oslovující ve své jednoduchosti, která dokáže vyjádřit více, než bych kdy čekala. Jeho dílo mi velice připomíná jiného francouzského street umělce, který si říká JR, který byl jedním z řečníků na konferenci TED (a tentokrát Vám dám i link, protože on dokáže přiblížit svou ale do určité míry E-P-Ernestovu tvorbu lépe, než bych kdy zvládla já: http://www.ted.com/talks/jr_s_ted_prize_wish_use_art_to_turn_the_world_inside_out.html)

A pro ty, které jsem ještě neunudila mými objevy ze světa umění, nastal čas dostat se k mým belgickým cestovatelským zážitkům. Nejakčnější z nich se zatím stal přesně týden poté, co se osvědčilo povolat náhodu k vybrání destinace. Aalst a Geraardsbergen se mi natolik líbili, že jsem se další sobotu rozhodla cestovat stejným způsobem.

Na nádraží se ukázalo, že první vlak měl namířeno do Charleroi, což je město s patrně nejhorší pověstí v celé Belgii. Ale já jsem samozřejmě byla odhodlaná prohlédnout si to místo na vlastní oči a nepodlehnout tomu, co říká dav. Doběhla jsem do vlaku, vyplnila si jízdenku a již dvacet minut poté jsem najednou stála v městečku Braine-l’Alleud, protože se vlak porouchal a nikdo nevěděl, jak dlouho bude trvat, než se znovu rozjede.

Nechtělo se mi v parném horku čekat na nádraží a tak jsem šla zjistit, co je toto místo zač. Kromě jednoho poměrně roztomilého náměstíčka, které působilo mile především kvůli hezké staré radnici, za kterou se ve zcela belgickém stylu nacházel super moderní obytný dům, nebylo v tomto městečku, které je domovem téměř 40 000 lidí, vůbec nic. Jako kdyby tam někde spala Šípková Růženka. Jediný důvod, proč je toto městečko alespoň trochu známé, je, že se odsud pěšky velice rychle dostanete k památníku bitvy u Waterloo (překvapivě je totiž památník bitvy u Waterloo blíže k Braine-l’Alleud než k Waterloo – no jsme v Belgii, nikoho to vlastně nepřekvapuje). A ještě pro představu, jak surrealistická Belgie je, musím poznamenat, že vlámský název pro toto místo je Eigenbrakel, což je samozřejmě velice podobné francouzské verzi Braine-l’Alleud.

Po krátké procházce po zdejším centru jsem se tedy poměrně brzy vrátila zpět na nádraží. Zrovna když se můj vlak chystal odjet. Tedy přesněji řečeno, vlak, který jsem já ze záhadného důvodu považovala za ten samý, jako byl ten, kterým jsem přijela. Což se ukázalo být velice ukvapeným závěrem.

Z ničeho nic jsem se tedy nechala odvážet do města jménem Nivelles, o kterém jsem předtím nikdy neslyšela. Vlámsky - Nijvel. (A jeden by si skoro až myslel, že se ocitl mimo Belgii, když věci začínají dávat smysl.) Za to, že jsem se čirou náhodou ocitla právě zde, jsem byla nakonec velice ráda. Nivelles o dost menší než Braine-l’Alleud, ale je o to kouzelnější a živější. Centrum, tedy asi pět uliček, je velice přívětivé, a uprostřed stojí obrovská úchvatná románská (!) katedrála, která naprosto bere dech.

První abatyší zde se stala slečna Gertruda, která byla později prohlášena za svatou a jejíž jméno tato katedrála nese. Vzhledem k tomu, že toto místo přitahovalo mnoho poutníků, bylo nezbytné katedrálu stále zvětšovat. Nicméně město samotné od poloviny 17. století trpělo mnohými povstáními a válkami a především ve druhé světové válce bylo extrémně poničeno, což nakonec vyústilo v onen překvapivý nepoměr, mezi velikostí města a katedrály.

 Po prohlédnutí si všeho, co se zde zdálo k vidění, jsem se opět vrátila na nádraží a jelikož následující vlak pokračoval do Charleroi, neuposlechla jsem varování osudu a rozhodla se, že navzdory všem dosavadním potížím se tam podívám.

Průvodce, kterého jsem si výjimečně vzala s sebou, upozorňoval na to, že se zde kvůli vývoji města nacházejí vlastně dvě centra a kromě upozornění na fakt, že se jedná o průmyslové město, zde zmínil i pár památek a kostelů.

Musím předeslat, že v žádném případě nelituji, že jsem se sem vydala, zároveň je ale třeba podotknout, že většina zpráv se zakládá na pravdě. Charleroi je plné lidí všelijakého původu, a musím říct, že jsem si zde byla velice dobře vědoma toho, že jsem bílá. Na čemž není nic špatného, koneckonců ve čtvrti, kde jsem v té době bydlela, to bylo úplně stejné, ale zásadní rozdíl byl v tom, že Charleroi není vůbec veselé a šťastné místo. V mé čtvrti se Arabové a Turci  schází, společně grilují a smějí se. Když člověk prochází okolo, vidí, že to je šťastné místo. V Charleroi nic podobného nebylo.

Abych nebyla nespravedlivá, musí upozornit, že zde jsou hezká místa a zajímavé budovy, a že je to opravdové město, které si na nic nehraje. Okamžitě zde víte, na čem jste, a že nestojíte před žádnou přetvářkou, či něčím upraveným pro turisty. Charleroi je takové jaké je a pokud se někomu nelíbí, tak si z toho nic nedělá. Je to sebevědomé místo svým zvláštním způsobem, nijak se nevnucuje ani nepodlézá. Chová se ve stylu: ‚Take it or leave it.‘

Z nádraží jsem vyrazila ve směru, ve kterém jsem doufala, že bude centrum, které jsem zatím vždy bezpečně poznala. Tentokrát jsem šla přes hodinu a stále jsem měla pocit, že se nacházím na okraji města, až jsem došla k mapě, kterou jsem začala zvědavě studovat, když se ke mně přitočil jakýsi chlápek s předloktími pokrytými jizvami. Zajímavé, že si vůbec nepamatuju jeho obličej, ale jeho ruce mám v živé paměti doteď. Spustil něco francouzsky. Chtěla jsem být slušná a milá navzdory určitým obavám, a tak jsem mu vysvětlila, že neumím francouzsky a zeptala se, zda tedy může mluvit anglicky. Okamžitě přešel do srozumitelné angličtiny a zeptal se, zda nepotřebuji pomoc. S ulehčením jsem jej odmítla a on odešel. Ulevilo se mi. Poté, co jsem z mapy zjistila, že jsem obě centra již prošla, aniž bych si toho všimla, rozhodla jsem se vydat zpět, stavit se v některé z kaváren, odkud jsem chtěla napsat rodičům a vyrazit domů.

V kavárně mě čekalo nemilé překvapení. Prohledala jsem poprvé svou kabelku, podruhé a potřetí. To už jsem se začala cítit značně nervózně. Vyndala jsem ven všechny věci a okamžitě jsem pochopila, že chlápek od mapy usoudil, že potřebuje můj telefon více než já. Ne že by nejspíš neměl pravdu, ale i tak jsem z toho neměla radost.

Chvíli mi trvalo, než jsem dostala duplikát své sim karty a než jsem našla někoho, kdo by byl ochoten zapůjčit mi telefon, a strávila jsem tak téměř týden bez telefonu. Byly to jedny z nejuvolněnějších dní, které pamatuji. Svým způsobem jsem byla onomu chlápkovi za tento čas až vděčná.

A zde prozatím znovu přeruším vyprávění svých zážitků a k dalším městům, místům a událostem se vrátím co nejdříve. 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Aneta Toboříková | pondělí 5.8.2013 9:18 | karma článku: 6,84 | přečteno: 354x
  • Další články autora

Aneta Toboříková

Kolumbie - jak získat vízum

Tak vlastně ani úplně nevím, jak se to stalo, ale již čtvrtým měsícem žiju v Kolumbii. Jednoho dne jsem narazila na pracovní nabídku, ozvala jsem se a zhruba dva měsíce boje o získání víza jsem se ocitla tady.

23.5.2016 v 2:40 | Karma: 15,36 | Přečteno: 811x | Diskuse| Cestování

Aneta Toboříková

Období 'Po návratu'

Nikdo nikdy nemluví o období ‚po návratu‘. Než se někam vydáte na dlouhou cestu, tak se vždycky najde někdo, kdo vám vysvětlí, jaké jsou možné nástrahy dlouhého pobytu v zahraničí. Každý vám řekne, že venku na vás bude čekat pět základních období, které jdou od nadšení, přes stýskání, nenávist všeho cizího až ke konečnému přijetí. Nikdo vám ale neřekne, ani vás dvěma slovy nevaruje, co se stane v období ‚po návratu‘.

18.2.2014 v 8:00 | Karma: 8,45 | Přečteno: 409x | Diskuse| Ostatní

Aneta Toboříková

První a druhá vzdělávací filosofická

Jelikož se mé studium pomalu blíží ke konci a já se probojovávám skrze zkoušky, tak bych se ráda pozastavila trochu u filosofického rozměru vzdělávání, zkoušek a vůbec toho, co může vést a vede k tomu, aby se člověk učil rád, efektivně a hlavně, aby s ním jeho nabyté vědomosti zůstaly. No a také musím přiznat, že učení a učení se je mé oblíbené téma (což tedy přiznávám jen potichu).

27.1.2014 v 8:00 | Karma: 6,19 | Přečteno: 269x | Diskuse| Cestování

Aneta Toboříková

Pozitiva života v Polsku a zásady čtení blogových příspěvků

Po zveřejnění posledního příspěvku mi bylo vynadáno, že mnou popsané zkušenosti s Poláky nejsou dostatečně pozitivní, a že tedy na Polsko nevrhají příznivé světlo. Svůj první letošní příspěvek jsem se tedy rozhodla koncipovat jako reakci na onen bojovný přístup k mému příspevku a věnovat jej nejen pozitivům života v Polsku, ale také zásadám čtení blogových příspěvků (alespoň mých). A že na každém šprochu sice nemusí být pravdy trochu, ale každý šproch odráží svět a vidění pisatele ale i čtenáře.

7.1.2014 v 8:00 | Karma: 21,43 | Přečteno: 1797x | Diskuse| Cestování

Aneta Toboříková

Zvláštnosti interakcí nejen s Poláky

Obecně mám s Poláky (a i s ostatními lidmi, co zde potkávám) zatím pouze dobré zkušenosti a 99 % z nich je velice vstřícných, nápomocných a vůbec takových, jací by měli být lidé, které ve svém životě chcete potkávat. Ale jelikož z toho obvykle nevznikají nikterak zajímavé historky, tak se tady zaměřím na věci, které jsou pro mě dost nepochopitelné.

5.12.2013 v 8:00 | Karma: 11,86 | Přečteno: 679x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

V Kladně hořel sklad olejů a autodílů, škoda se odhaduje na desítky milionů

16. května 2024  12:31,  aktualizováno  19:35

V kladenské ulici Železničářů ve čtvrtek hořela průmyslová hala se skladem olejů a autodílů. U...

Španělská levice chce zablokovat zbraně do Česka. Tvrdí, že je získá Izrael

16. května 2024  19:03

Španělská levicová aliance Sumar, která je součástí vládní koalice, chce zablokovat v přístavu...

Premiér nesmí ochranku zaskočit, říká Ficův předchůdce. Její výměnu by zvážil

16. května 2024  18:41

Premium Atentát na slovenského premiéra mohou někteří politici využít ve svůj prospěch, řekl v rozhovoru...

V laboratoři Zentivy unikla nebezpečná chemikálie, likvidovali ji hasiči

16. května 2024  17:35,  aktualizováno  18:19

Pražští hasiči ve čtvrtek odpoledne zasahovali v chemické laboratoři v Dolních Měcholupech v ulici...

  • Počet článků 30
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 542x
Po mnohých změnách se v tuto chvíli nacházím v Kolumbii a svá dobrodružství pokračuji na druhé straně planety - nejnovější příběhy tedy budou odtud :-)