Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Bruselské počasí

Druhý týden jsem se konečně pořádně dozvěděla, co je to belgické počasí. A musím uznat, že to vyžaduje trochu představivosti a odvahy, aby si ho člověk dokázal užít. Můj největší objev byl, že to, co by doma znamenalo jenom příležitost třikrát si zlomit nohu, se v cizím městě mění ve výzvu – protože když jsem tu jenom na půl roku, tak přeci nejsem blázen, abych dovolila sněhu zničit mi zdejší zážitek.

Celé město najednou začalo připomínat maškarní bál plný klaunů s více či méně červenými nosy. Kuřáci patrně usoudili, že v tom nechtějí nechat červené nosy samotné a přidali si k tomu i červené prsty. A jedinci, kteří měli za to, že kostýmy klaunů jsou již obnošené, si zahalili celý obličej do šál nejrůznějších vzorů, čímž všichni rázem začali připomínat nešikovné zloděje.

Druhý den si s námi Brusel zahrál jinačí hru. Usoudil, že zdejší obyvatelé málo sportují a že si tedy dáme všichni hodinu ranního bruslení. Aby se nestalo, že se někteří obyvatelé budou snažit sportování vyhnout s omluvenkou, že na bruslení nemají patřičné vybavení, zařídil nám kluziště po celém městě, které brusle vůbec nevyžadovalo. Při jednom neobyčejném skluzu, který měl daleko k ladnosti a blízko ke zvrtnutému kotníku, jsem od protijdoucího pána dostala úžasný úsměv na cestu. Asi abych statečně pokračovala v tréninku.

A poslední hra, kterou jsme si zahráli ve čtvrtek, se jmenovala ‚Uhádni, jak bude za pět minut‘. A věřte nebo ne, naprosto jsem jí prohrála, bez jediného bodu v můj prospěch. Největší podraz byl, když nám tu z jasného nebe začalo sněžit. V téhle hře člověk bez dlouhé praxe v místním prostředí nemá šanci obstát.

Novinky z práce žádné. Jenom to, že Andrea má zvláštní zvyk svolávat schůzky anebo zadávat práci, kterou nutně potřebuje, chvíli před koncem pracovní doby. Když si tak vybavuji svoji stáž Kazachstánu, tak pak velvyslanec na tom byl úplně stejně. Musím vykoumat, čím to je. Jinak s velikým povděkem musím uznat, že kromě toho, že nezdraví, když přichází anebo odchází, tak je moc milá a její příjemný přístup velmi usnadňuje zvládání rozšiřující se agendy.

Čím dál tím zábavnější se zdá být můj sociální život a vše, co mě tady čeká. Po velice vydařené schůzce s Italem pracujícím pro Komisi (v reakci na předchozí komentáře dvou pánů: ano, už se pomalu dostáváme k těm takzvaným příživníkům, zdaleka ještě ne ke sňatku). Dnes francouzština s někým snad již konečně místním, o víkendu moje první oficiální návštěva – přijíždějící překvapivě z Německa, příští týden kino a předběžně rozplánovaná další tři kafe.

Ať mě tu čeká cokoli, na nudu to zatím opravdu nevypadá.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Aneta Toboříková | pátek 15.3.2013 18:20 | karma článku: 6,83 | přečteno: 351x
  • Další články autora

Aneta Toboříková

Kolumbie - jak získat vízum

Tak vlastně ani úplně nevím, jak se to stalo, ale již čtvrtým měsícem žiju v Kolumbii. Jednoho dne jsem narazila na pracovní nabídku, ozvala jsem se a zhruba dva měsíce boje o získání víza jsem se ocitla tady.

23.5.2016 v 2:40 | Karma: 15,36 | Přečteno: 811x | Diskuse| Cestování

Aneta Toboříková

Období 'Po návratu'

Nikdo nikdy nemluví o období ‚po návratu‘. Než se někam vydáte na dlouhou cestu, tak se vždycky najde někdo, kdo vám vysvětlí, jaké jsou možné nástrahy dlouhého pobytu v zahraničí. Každý vám řekne, že venku na vás bude čekat pět základních období, které jdou od nadšení, přes stýskání, nenávist všeho cizího až ke konečnému přijetí. Nikdo vám ale neřekne, ani vás dvěma slovy nevaruje, co se stane v období ‚po návratu‘.

18.2.2014 v 8:00 | Karma: 8,45 | Přečteno: 409x | Diskuse| Ostatní

Aneta Toboříková

První a druhá vzdělávací filosofická

Jelikož se mé studium pomalu blíží ke konci a já se probojovávám skrze zkoušky, tak bych se ráda pozastavila trochu u filosofického rozměru vzdělávání, zkoušek a vůbec toho, co může vést a vede k tomu, aby se člověk učil rád, efektivně a hlavně, aby s ním jeho nabyté vědomosti zůstaly. No a také musím přiznat, že učení a učení se je mé oblíbené téma (což tedy přiznávám jen potichu).

27.1.2014 v 8:00 | Karma: 6,19 | Přečteno: 269x | Diskuse| Cestování

Aneta Toboříková

Pozitiva života v Polsku a zásady čtení blogových příspěvků

Po zveřejnění posledního příspěvku mi bylo vynadáno, že mnou popsané zkušenosti s Poláky nejsou dostatečně pozitivní, a že tedy na Polsko nevrhají příznivé světlo. Svůj první letošní příspěvek jsem se tedy rozhodla koncipovat jako reakci na onen bojovný přístup k mému příspevku a věnovat jej nejen pozitivům života v Polsku, ale také zásadám čtení blogových příspěvků (alespoň mých). A že na každém šprochu sice nemusí být pravdy trochu, ale každý šproch odráží svět a vidění pisatele ale i čtenáře.

7.1.2014 v 8:00 | Karma: 21,43 | Přečteno: 1797x | Diskuse| Cestování

Aneta Toboříková

Zvláštnosti interakcí nejen s Poláky

Obecně mám s Poláky (a i s ostatními lidmi, co zde potkávám) zatím pouze dobré zkušenosti a 99 % z nich je velice vstřícných, nápomocných a vůbec takových, jací by měli být lidé, které ve svém životě chcete potkávat. Ale jelikož z toho obvykle nevznikají nikterak zajímavé historky, tak se tady zaměřím na věci, které jsou pro mě dost nepochopitelné.

5.12.2013 v 8:00 | Karma: 11,86 | Přečteno: 679x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

Pavel se zranil na motorce. V nemocnici na pozorování zůstane několik dní

23. května 2024  20:03,  aktualizováno  22:32

Prezident Petr Pavel se zranil při jízdě na motorce. Zranění nejsou vážná, ale vyžádají si...

V Dillí naměřili rekordních 49,9 stupně. Šetřete vodou, nabádají úřady občany

29. května 2024  11:04

Meteorologové v indickém hlavním městě Dillí v úterý naměřili rekordní teplotu 49,9 stupně....

Před volbami v Mexiku zabili už 22 kandidátů. Favoritkou na prezidentku je žena

29. května 2024  11:01

Necelý týden před prezidentskými, parlamentními a komunálními volbami v Mexiku byl zastřelen další...

Středočeští policisté pátrají po uprchlém vězni. Může být nebezpečný, varují

29. května 2024  10:55

Policisté pátrají po jednatřicetiletém vězni, který v úterý večer odešel z nestřeženého pracoviště...

KOMENTÁŘ: Ústavní soud hájí hlavně svoje platy. Zdá se, že sobě pomůže vždycky

29. května 2024  10:54

Ústavní soud zrušil snížení platů představitelů státu od roku 2024. Zatímco však pro soudce toto...

Jaké vitamíny brát v těhotenství? Poradíme vám, jak se rozhodnout.
Jaké vitamíny brát v těhotenství? Poradíme vám, jak se rozhodnout.

Každá budoucí maminka se snaží zajistit pro své miminko jen to nejlepší. GS Mamavit je komplexní multivitaminový doplněk, který je speciálně...

  • Počet článků 30
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 534x
Po mnohých změnách se v tuto chvíli nacházím v Kolumbii a svá dobrodružství pokračuji na druhé straně planety - nejnovější příběhy tedy budou odtud :-)