Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Brusel - život stážistky v hlavním městě EU

Po norimberské rozcvičce se pomalu dostáváme k tomu, že jsem se na půl roku ocitla v Bruselu. Jelikož jsem tady na delší dobu, ráda bych věnovala i pár slov tomu, co vlastně k tomu všemu vedlo. Zatím žádný začátek mých příběhů nebyl příliš objevný a ani tentokrát vás nezklamu. Všechno to začalo tak, že jsem jednou potkala jednoho chlapce. A teď se připravte na opravdovou romantiku. Láska na první pohled to sice nebyla, na tu stále úporně odmítám věřit. Ale na první pohled se mi líbil a já jemu taky, a to evidentně stačí. Potom fast-forward, prožili jsme krásné dva měsíce se všemi nesmyslnými nej a on se pak vrátil do Ameriky. Tradá a tady máme konec děsivého začátku. Jenomže navzdory očekávání chodit po místech, kde jsme předtím byli spolu, nebylo až tak jednoduché, jak jsem si myslela, a tak jsem si místo hysterie a sebelítosti vybrala vydat se znovu do světa. A vzhledem k tomu, že jsem se vlastně už od návratu z Kazachstánu těšila na něco dalšího a tak tohle bylo to správné pošťouchnutí vpřed. A tak jsem tedy teď zde.  

V úvahu přicházely dvě stáže – jedna v Bruselu a jedna v Rusku. Nikoho asi moc nepřekvapí, že mě mé srdce táhlo spíš do Ruska, kde očekávalo více dobrodružství a svět hodně odlišný od toho našeho. Tentokrát jsem ale podlehla hlasům, které říkaly, že stáž v Bruselu se mi bude více vyjímat v životopisu. Myslím, že ve chvíli, kdy jsem souhlasila s tím, že budu život žít tak, aby se dal hezky napsat do životopisu, tak jsem se naprosto zkompromitovala a udělala krok na cestě, po které vlastně nechci jít. Nicméně ale když si vezmu, jaká mi je zima tady, tak si vlastně nejsem jistá, jestli si sebe v Rusku představit.
 
Samotnému odjezdu předcházelo ještě spousta věcí, které se udály v tak rychlém sledu, že teď po nich v mé paměti zůstala jedna veliká rozmazaná šmouha. Poslední noc jsem nespala vůbec, rozloučit se s kamarády bylo mnohem důležitější a poslední drobnosti jsem tedy zařizovala s docela ucházející hladinkou a jen jsem se těšila až se zhroutím do autobusu a usnu.
 
No a tak jsem teď najednou tady. A musím říct, že tohle město jsem si naprosto zamilovala. (Jako ostatně každé místo, které jsem navštívila. Musím uznat, že mám neuvěřitelně šťastnou ruku na výběr úžasných a zajímavých destinací.) Nejlépe si Brusel představíte, když popustíte uzdu své fantazii trochu ve směru Harryho Pottera. Je tu spousta různých světů, které se zajímavě prolínají. Jsem tu zatím jenom krátce a zatím jsem ještě nenašla, ta místa, která vás přenesou z jednoho světa do druhého a tak se mi zatím na mých procházkách stává, že jdu, a najednou z ničeho nic se octnu na místě, které s tím předcházejícím vůbec nesouvisí. Začínám tady svým nejbližším okolím, které je plné malých arabských krámků se zeleninou vystavenou na ulici. Kousek od práce mám Lucemburské náměstí, kde se pořádají moderní party, s náležitě oblečenými slečnami, alkoholem, cigaretami, hudbou a spoustou smíchu. Potom někde mezi těmito dvěma místy jsou obrovské rušné pětiproudé silnice, kde lidé spěchají i v noci. Je tu také takový Žižkov, je tu centrum s nejhonosnějšími zlatými domy a nejlepšími ukázkami staré světské architektury (uznávám, tohle mám z průvodce) a jsou tu staré majestátní katedrály, které vás už svou přítomností vtáhnou do dob hluboké zbožnosti. A tohle všechno jenom během dvou krátkých procházek! Moje šéfová říká, že je to město bez identity. Já si myslím, že je kouzelné. S trochou fantazie a dokořán otevřenýma očima a srdcem.
 
A ještě k náplni mé zdejší práce. Nemám o ní nejmenší ponětí. Během prvního dne jsem dostala takovou spoustu informací, že jsem si z toho odnesla akorát to, že budu vlastně pracovat pořád.

Autor: Aneta Toboříková | úterý 12.3.2013 8:15 | karma článku: 9,75 | přečteno: 1064x
  • Další články autora

Aneta Toboříková

Kolumbie - jak získat vízum

Tak vlastně ani úplně nevím, jak se to stalo, ale již čtvrtým měsícem žiju v Kolumbii. Jednoho dne jsem narazila na pracovní nabídku, ozvala jsem se a zhruba dva měsíce boje o získání víza jsem se ocitla tady.

23.5.2016 v 2:40 | Karma: 15,36 | Přečteno: 811x | Diskuse| Cestování

Aneta Toboříková

Období 'Po návratu'

Nikdo nikdy nemluví o období ‚po návratu‘. Než se někam vydáte na dlouhou cestu, tak se vždycky najde někdo, kdo vám vysvětlí, jaké jsou možné nástrahy dlouhého pobytu v zahraničí. Každý vám řekne, že venku na vás bude čekat pět základních období, které jdou od nadšení, přes stýskání, nenávist všeho cizího až ke konečnému přijetí. Nikdo vám ale neřekne, ani vás dvěma slovy nevaruje, co se stane v období ‚po návratu‘.

18.2.2014 v 8:00 | Karma: 8,45 | Přečteno: 409x | Diskuse| Ostatní

Aneta Toboříková

První a druhá vzdělávací filosofická

Jelikož se mé studium pomalu blíží ke konci a já se probojovávám skrze zkoušky, tak bych se ráda pozastavila trochu u filosofického rozměru vzdělávání, zkoušek a vůbec toho, co může vést a vede k tomu, aby se člověk učil rád, efektivně a hlavně, aby s ním jeho nabyté vědomosti zůstaly. No a také musím přiznat, že učení a učení se je mé oblíbené téma (což tedy přiznávám jen potichu).

27.1.2014 v 8:00 | Karma: 6,19 | Přečteno: 269x | Diskuse| Cestování

Aneta Toboříková

Pozitiva života v Polsku a zásady čtení blogových příspěvků

Po zveřejnění posledního příspěvku mi bylo vynadáno, že mnou popsané zkušenosti s Poláky nejsou dostatečně pozitivní, a že tedy na Polsko nevrhají příznivé světlo. Svůj první letošní příspěvek jsem se tedy rozhodla koncipovat jako reakci na onen bojovný přístup k mému příspevku a věnovat jej nejen pozitivům života v Polsku, ale také zásadám čtení blogových příspěvků (alespoň mých). A že na každém šprochu sice nemusí být pravdy trochu, ale každý šproch odráží svět a vidění pisatele ale i čtenáře.

7.1.2014 v 8:00 | Karma: 21,43 | Přečteno: 1797x | Diskuse| Cestování

Aneta Toboříková

Zvláštnosti interakcí nejen s Poláky

Obecně mám s Poláky (a i s ostatními lidmi, co zde potkávám) zatím pouze dobré zkušenosti a 99 % z nich je velice vstřícných, nápomocných a vůbec takových, jací by měli být lidé, které ve svém životě chcete potkávat. Ale jelikož z toho obvykle nevznikají nikterak zajímavé historky, tak se tady zaměřím na věci, které jsou pro mě dost nepochopitelné.

5.12.2013 v 8:00 | Karma: 11,86 | Přečteno: 679x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Zadržela podezřelého cizince

8. června 2024  23:01,  aktualizováno  9.6 12:41

Policie dopadla cizince podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém vyhlásila pátrání v...

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

Policie prověřovala nákup vojenského materiálu pro Ukrajinu. Zajistila 300 milionů

5. června 2024,  aktualizováno  8.6 21:12

Premium Česká policie v tichosti prověřovala třaskavý případ, který může mít negativní dopad na zbrojní...

Turek pod tlakem. Promazal sítě, ruší debaty. Zdviženou pravici řeší policie

6. června 2024  14:28,  aktualizováno  16:45

Lídr kandidátky Přísahy a Motoristů sobě Filip Turek se nezúčastní posledních debat před...

Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

10. června 2024

Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

Ruský bombardér havaroval v horách Severní Osetie, posádka zahynula

11. června 2024  7:03

V hornaté oblasti ruské Severní Osetie havaroval ruský bombardér Su-34. Při nehodě zemřeli oba...

Vojáci KLDR se octli na špatné straně hranice. Měli nářadí, zazněly výstřely

11. června 2024  6:32

Severokorejští vojáci v neděli krátce překročili hranice s Jižní Koreou, jejíž armáda na to...

„Všímá si kancléř vůbec, co se děje?“ Jak Německo poznamenal volební šok

11. června 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v Německu Je sečteno. Spíše by se dalo říct zúčtováno. Němci koaliční vládě kancléře Scholze nicnedělání...

Léto plné silničních uzavírek. Přehled, kde v Česku mohou řidiči čekat potíže

11. června 2024

Premium Ani letos při prázdninových toulkách po Česku nemohou lidé doufat v hladký průjezd po tuzemských...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 30
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 534x
Po mnohých změnách se v tuto chvíli nacházím v Kolumbii a svá dobrodružství pokračuji na druhé straně planety - nejnovější příběhy tedy budou odtud :-)