Miroslav Štorch

Který významný Člověk dnes slaví sto let od narození ?

Úmyslně píšu Člověk s velkým počátečním písmenem. První nápověda : Jeho matka Barbara byla první dívkou v Německu, které se podařilo složit maturitu. Druhá nápověda : Jmenovala se dříve Wertheimerová. Třetí indicie : V roce 1933 získal tento skvělý muž kvalifikaci pilota, protože si vždy přál létat. Čtvrtá pomoc : V roce 1938 patřil do olympijského výběru šermířů jistého státu. Pátá rada : V době II. světové války vstoupil do RAF ( Royal Air Force - Královské letecké síly Velké Británie), ale pro slabší zrak nemohl létat jako bojový pilot. Šestá indicie : Je zapsán údajně v Guinessově knize rekordů jako nejstarší osoba, která létala na rogalu. Ještě nevíte o jakou osobu jde ? V roce 2003 udělila britská královna tomuto skvělému muži titul Sir a povýšila ho do šlechtického stavu. Stejně jako trenérovi Manchesteru United. Sedmá rada : O činnosti tohoto muže v Praze byl natočen celovečerní hraný film a EMMY AWARD oceněný celovečerní dokumentární film. Stále jste ještě neuhodli o jakou významnou osobu jde? V roce 1998 udělil tomuto muži řád T.G.Masaryka prezident Václav Havel. Na podzim v roce 2008 se s ním setkala britská královna Alžběta II v Bratislavě na Slovensku..Jestliže stále ještě nevíte o jakou významnou osobu jde, tak si klikněte zde na slovo TAJENKA. Sté narozeniny oslavoval již zmíněný oslavenec s předstihem 16.května na českém velvyslanectví v Londýně.

19.5.2009 v 6:33 | Karma: 18,75 | Přečteno: 2206x | Diskuse| Kultura

Miroslav Štorch

Nerudovy " Kosmické písně " jsou už v kosmu

Kdysi jsme se ve školách museli učit báseň "Jak lvové bijem o mříže" od Jana Nerudy , ale netušili jsme, že jeho celá sbírka "Písně kosmické" přeložená do angličtiny bude jednou opravdu vynesena do prostoru, o kterém psal. Právě před 40-ti lety odstartovala také americká posádka Apollo 10, která úspěšně provedla generální zkoušku na přistání na Měsíci. Lunární modul obletěl Měsíc jen 15 km nad povrchem a vrátil se zpět k velitelské sekci. Posádka Apolla 10 , ve které byl také astronaut česko-slovenského původu Eugene Cernan odstartovala 18.května 1969 a přistála úspěšně 26.května1969. Tehdy finišoval nevyhlášený závod "o Měsíc" mezi USA a Sovětským svazem. V roce 1972 byl Eugene Cernan 12.prosince posledním člověkem, který stál v projektu Apollo na Měsíci.

16.5.2009 v 16:06 | Karma: 15,19 | Přečteno: 2461x | Diskuse| Kultura

Miroslav Štorch

Sta let se dožívá hrdina z Čech - Sir Nicholas Winton.

Již za týden se může dožít obdivuhodného věku sta let mimořádná osobnost sir Nicholas Winton , který působil před II.světovou válkou v Praze jako britský burzovní makléř a zachránil 669 židovských dětí před deportací do koncentračních táborů. Pravděpodobně jak byl zvyklý riskovat na burze, tak ve svém volném čase organizoval záchranu zejména židovských dětí z Čech i Slovenska. Zajistil nejen povolení k výjezdu z protektorátu Čechy a Morava ve speciálních vlacích, ale i adoptivní rodiny ve Velké Británii. V posledních letech několikrát navštívil Českou republiku a v roce 1998 mu prezident Václav Havel udělil řád T.G.Masaryka za jeho humanitární činnost v Československu. V roce 2003 byl Nicholasi Wintonovi udělen britskou královnou Alžbětou II. titul Sir a byl povýšen do šlechtického stavu. Setkal se s královnou i v Bratislavě (video) . O jeho životě byl natočen velmi zajímavý a dojemný dokumentární film, ve kterém vystupuje jako průvodce jedno ze zachráněných dětí - dnes již zkušený reportér televizní stanice CBC Joe Schlesinger.

12.5.2009 v 18:56 | Karma: 17,25 | Přečteno: 3402x | Diskuse| Kultura

Miroslav Štorch

Labyrinty ve světě a UFO ? - fotoblog

Je zajímavé, že v lidské historii se vyskytoval často jako prvek hledání cesty - labyrint, kde cesta k cíli není přímočará, ale složitá a točitá. Často se slepými uličkami, ze kterých se musíme vracet na původní cestu a hledat znova cestu k cíli. V řecké mytologii je známá Ariadna , která dala klubko niti hrdinovi Théseovi, aby si označil cestu v labyrintu jejího otce krále Mínoa na Krétě. Théseus zabil nestvůrného Minotaura mečem a díky cestě označené nití našel cestu zpět z bludiště, kde jeho předchůdci zahynuli. Ariadnu, která Thésea milovala si vzal s sebou, ale pak ji zanechal na ostrově Naxos a ona se vdala za boha Dionýsa. Ale to už je jiná legenda.

4.5.2009 v 19:10 | Karma: 17,72 | Přečteno: 3420x | Diskuse| Kultura

Miroslav Štorch

Psí chřipka a výkaly v koších

Mezi lidmi existují běžné každoroční epidemie chřipky, které se někdy změní na pandemie. Kdysi jsem měl pratetu, která sice přežila španělskou chřipku na začátku 20.století, ale měla značné následky v deformované páteři. Z krásné ženy byla invalidní dáma s hrbem. Letos mi zaměstnavatel zaplatil očkování proti některému z mnoha kmenů chřipky. Nechal jsem se očkovat, i když jsem věděl, že ochranná vakcinace nemusí být účinná, protože variant kmenů chřipky je údajně mnoho a snadno se mění. Člověk se musí utěšovat tím, že alespoň průběh chřipky může být mírnější. Před 14-ti dny jsem skutečně chřipku prodělal a měla opravdu mírný průběh. Asi to byl zřejmě jiný "nepřátelský" kmen než v injekci. V Čechách se nedávno likvidovaly některé chovy drůbeže pro prokázaný výskyt "ptačí chřipky" a veterináři kontrolovali uhynulé labutě a kachny. Pochopitelně většina lidí má obavy z neznámého ohrožení. K tomu přispívají i katastrofické filmy o šířících se nákazách - z roku 2007 například Pandemic .

27.4.2009 v 18:47 | Karma: 15,72 | Přečteno: 2564x | Diskuse| Kultura

Miroslav Štorch

Sláva ! Nejsem úchyl.

Tak se mi moc ulevilo, že asi přece jen nemám úchylku. Vždy když jsem v přírodě, tak mám nutkání sbírat odpadky, které tam zanechali jiní lidé. A taky je sbírám častěji než houby a odnáším je z lesa pln radosti, že je to tam teď hezčí. Na zeleném mechu mi třeba lesklá plechovka od piva nepřipadá příliš dekorativní. Prostě tam nepatří. Ve městech mi odpadky také vadí, ale od toho je tam úklidová technická služba. Stejně je to neuvěřitelné jak jsme schopni sami sobě zaneřádit prostředí, kde se pohybujeme. Z kybernetického hlediska si většina lidí neuvědomuje, že nepořádek kolem nás neustále zatěžuje naše vnímání a myšlení. Když máte uklizenou a čistou plochu stolu nebo náměstí, tak máte pocit klidu a míru. Náš mozek totiž nemusí vyhodnocovat mnoho předmětů a jejich polohu a umístění v zorném poli. Robot, který má za úkol vybrat ze skupiny předmětů jen jeden určitého tvaru, tak musí zhodnotit mnoho viditelných hran a předmětů a porovnávat v paměti se žádanou předlohou. My když hledáme klíče mezi mnoha předměty, tak nám to trvá daleko déle - než když je vidíme viset na místě, kde jsme zvyklí - nebo na uklizeném stole.

21.4.2009 v 17:57 | Karma: 17,20 | Přečteno: 2446x | Diskuse| Kultura

Miroslav Štorch

Soutěž " Nepodceňuj blondýnky " se zlepšuje

Vyhrát jackpot jeden milión korun za jedno natáčení v televizním studiu může vypadat jako dostatečně silná motivace pro odvážné lidi. Promotérovi Pavlovi se to v pořadu "Nepodceňuj blondýnky" málem podařilo v dílu vysílaném v pátek 27.března. Chybělo jen málo ! Ale dosáhnout jackpotu není tak snadné. - Řada z nás se pobaví dobře i bez televizních pořadů , ale někteří si přece jen doma vylepšenou digitální televizi pustíme. Televizní společnosti bojují o sledovanost a pozornost diváků, aby dostaly dobře zaplaceno za televizní reklamy, stejně jako společnosti na internetu. Diváci se rychle nasytí jednoho provedení pořadu, a tak dramaturgové hledají nové a nové formáty, které by diváky mohly zaujmout. Nejsem profesionální televizní ani filmový recenzent, ale v blogu jen krátce popíšu své pocity jako pasivní divák i jako aktivní účastník řady televizních soutěží.

30.3.2009 v 22:01 | Karma: 14,06 | Přečteno: 2079x | Diskuse| Kultura

Miroslav Štorch

Vzpomínka na českého Johnnyho Cashe

Pročítal jsem si stovky jmen měst, městeček i obcí, ve kterých si čtou čtenáři naše blogy a někteří je také vytvářejí. Najednou jsem si vzpomněl na krásnou písničku "Já tu zemi znám", ze které kdysi udělal celorepublikový tehdy ještě československý hit zpěvák s nezaměnitelnou barvou hlasu - Ladislav Vodička. Letos v březnu je to už bohužel 10 let od jeho smrti, když se dožil jen 68-mi let. Celý život zpíval country styl a tak mu přezdívali - Český Johnny Cash. Krátké vysvětlení pro mladší čtenáře, kteří neví kdo byl Johnny Cash. Byl to celosvětově známý americký zpěvák a kytarista country and western hudby, který vystupoval také při koncertním evropském turné v Praze. Některé písničky, jenž zpíval se dodnes hrají u českých táboráků a na country festivalech. Na konci článku si můžete pustit videoklip s Johnnym Cashem, kde zpívá ve videoklipu píseň, která je bilancí jeho života - stejně jako u Ladislava Vodičky. Tento geniální videoklip "Hurt" vidělo na světě přes 18,5 miliónů diváků na internetu. Ladislav Vodička byl nejen výborný zpěvák, ale i textař a skladatel. Vzpomínám na něj rád, protože se mi dodnes líbí jeho hlas a písně.

23.3.2009 v 19:38 | Karma: 23,59 | Přečteno: 5282x | Diskuse| Kultura

Miroslav Štorch

Nepodceňuj blondýnky - televizní soutěž

Občas je třeba změnit rytmus života a vedle práce se trochu odreagovat a pobavit. Nejmenovaná komerční televize spustila včera 6.3 nový formát soutěžního pořadu pro zábavu se slibným názvem "Nepodceňuj blondýnky". Název je výstižný, protože všichni víme, že blondýnky nejsou hloupé. Ale stávají se často terčem humoru mužů, protože se jim líbí. Co se škádlívá to se rádo má. Jak říká známý výrok :" Mužům se líbí blondýnky, ale berou si brunetky." Dnes může být díky profesionálním barvám snadno brunetka blondýnkou a naopak. A to nemluvíme o dalších odstínech a melírech.

7.3.2009 v 14:21 | Karma: 20,28 | Přečteno: 4356x | Diskuse| Kultura

Miroslav Štorch

Neuvěřitelná nekonečnost Netu

Původně tajná armádní síť počítačů ARPANET v USA spuštěná 29.10.1969 měla čtyři uzly. Po oddělení vojenské části MILNET v roce 1983 se do dneška "poněkud" rozrostla . V současné době má internet více než miliardu uživatelů na celém světě. Matematik by správně namítl, že počet připojených počítačů je konečný a nikoliv nekonečný. Sice každý dnem přibývají další a další připojené počítače, které jsou spočitatelné, ale z pohledu našeho omezeného času života nemáme šanci si prohlédnout vytvořené webové stránky a blogy, které by nás zajímaly. Někdo namítne, že s filmy a knížkami je to stejné. To je pravda. Nemáme čas prohlédnout a pročíst si vše , co by nás zajímalo. I tady na serveru blog.idnes.cz již přesahuje počet článků sedmdesát tisíc. Nezbývá než stručně a rychle nahlédnou do blogů podle vlastního nebo cizího výběru. Každý si sám musí odpovědět - co mu taková četba přináší a jaký to má pro něj smysl. Ten sympaticky se usmívající pán na snímku to má na svědomí. Je to Angličan Tim Berners-Lee, který v roce 1989 napsal první program pro webový prohlížeč WorldWideWeb. V roce 2007 mu britská královna udělila " Order of Merit " tj. "Řád za zásluhy". (Oba jeho rodiče byli matematici a pracovali na přípravě prvních anglických elektronických počítačů.) Jablko nepadlo daleko od stromu.

5.3.2009 v 19:29 | Karma: 13,18 | Přečteno: 2026x | Diskuse| Kultura

Miroslav Štorch

Film pro všechny " Cesta na Měsíc - 3D "

Nádherné prostorově působivé počítačové animace skutečné cesty amerických astronautů na Měsíc v červenci 1969 se doplňují ve scénáři s pohádkovými náměty ze světa hmyzu pro děti. Scénáristé se snaží zaujmout jak dospělé diváky, tak i děti. Pozornost dětí se snaží získat milými postavičkami tří muších neposlušných mladíků, kteří chtějí zažít něco dobrodružného. Lidé se v této době pokoušejí o uskutečnění přistání na Měsíci poprvé v dějinách lidstva. A tak se muší hrdinové se zvláštními jmény IQ, Nat a Cvalda snaží dostat tajně do rakety připravené k odletu, aby se mohli pochlubit svým starším kamarádům, že něco zvláštního zažili. Film má označení jako rodinný a řekl bych, že na něj mohou jít především prarodiče s vnoučaty, protože dědečkové a babičky ještě pamatují přímé televizní přenosy ze startu i přistání na Měsíci v červenci 1969. Z dospělých se může na film jít podívat kdokoliv, kdo má jen trochu zájem o historii výzkumu vesmíru a zajímavé třírozměrné (3D) pohledy na Zemi a Měsíc. Budete mít opravdu prostorový dojem, že jste s astronauty vystoupili také na měsíční povrch a rozhlížíte se..

19.1.2009 v 22:09 | Karma: 15,03 | Přečteno: 5564x | Diskuse| Kultura

Miroslav Štorch

Cesta na Lunu - Vánoční 1968

Namodralé měsíční světlo dopadalo zasněženým oknem do dětského pokoje. Hodiny ve vzdáleném obývacím pokoji odbíjely tlumeně půlnoc a právě začínal Štědrý den. Malý chlapec byl zahloubaný do knihy, kterou si osvětloval baterkou. Od takové knihy se přece nemůže odtrhnout. Rodiče nechápou, že to musí dočíst a donutili ho zhasnout. Podíval se oknem na velký jasný kotouč Měsíce. Ale přece jen byl unavený a skláněl pomalu hlavu a víčka se mu pomalu zavírala. Trhnul hlavou a zkoušel číst dál, ale hlava zase klesala a klesala až se dotkla polštáře a pomalu usnul. Kniha mu vypadla z rukou na zem. Na deskách byl známý obrázek s nápisem „Ze Země na Měsíc“ Jules Verne.

23.12.2008 v 22:31 | Karma: 19,61 | Přečteno: 2481x | Diskuse| Kultura

Miroslav Štorch

Měli by učitelé při vyučování rapovat ?

Přednášející na univerzitě vběhl do přednáškové síně s indiánskou čelenkou na hlavě a doprovázel to odpovídajícím křikem. Pak za katedrou sejmul čelenku s péry a rozhlédl se s úsměvem po studentech a řekl jim :“Dnes vám budu přednášet o chemickém složení jedu curare používaném indiány na jejich zbraních. Předpokládám, že si to budete dobře pamatovat.“ Kdo zažil klasickou frontální výuku, tak jistě chápe, že po podobných podnětech si studenti hluboce zapamatují přednášenou látku i scénu. Navíc jistě ocenili i odvahu a kreativitu učitele. Pobavil i naučil.

19.12.2008 v 11:17 | Karma: 14,89 | Přečteno: 2103x | Diskuse| Kultura

Miroslav Štorch

Lesk a bída talk-show u nás

Klidný a kultivovaný rozhovor s tibetským dalajlámou, který vstává ve 3:30 ráno nepovažuji za show, ale za televizní setkání s moudrým člověkem. Na druhé straně některé pořady zařazované do kategorie talk-show bych označil až za bulvár. Někdy se stydím za moderátora a někdy i za hosta. Nejen za způsob vyjadřování, ale i za obsah. Někteří lidé nejen doma nemají televizi, ale nesledují ji ani jinde. Jsou tak ušetřeni konstatování, že ztratili čas sledováním hloupého pořadu, ale na druhé straně nemohou více poznat zajímavé osobnosti z jiné stránky. To už ale za bulvár nepovažuji Domnívám se, že většině lidí dnes chybí posezení a vyprávění ve společnosti příjemných a zajímavých lidí. A tak si to částečně nahrazujeme sledováním různých rozhovorů v televizi, nebo setkáním blogerů. :-) Většina moderátorů vydává své nejlepší rozhovory také knižně a jsou čtenářsky velmi úspěšné.

20.11.2008 v 20:20 | Karma: 25,03 | Přečteno: 4471x | Diskuse| Kultura

Miroslav Štorch

Krásný folk-rockový večer s Čechomorem.

Včera jsme s přáteli navštívili díky "volňáskům" (tj. lístkům zdarma) od portálu idnes.cz velmi pěkně připravený koncert skupiny Čechomor a skupiny Martina Hrbáča z Horňácka v pražském libeňském divadle "Pod Palmovkou". Jako dítě a dorostenec jsem žil v Libni a znám ta místa důvěrně. Blízko divadla byla již zrušená restaurace s názvem "Svět", kde sbíral náměty pro své knihy spisovatel Bohumil Hrabal, a také jsme ho tam potkávali stát u piva.

15.10.2008 v 20:01 | Karma: 22,08 | Přečteno: 3394x | Diskuse| Kultura