Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Lesk a bída talk-show u nás

Klidný a kultivovaný rozhovor s tibetským dalajlámou, který vstává ve 3:30 ráno nepovažuji za show, ale za televizní setkání s moudrým člověkem. Na druhé straně některé pořady zařazované do kategorie talk-show bych označil až za bulvár. Někdy se stydím za moderátora a někdy i za hosta. Nejen za způsob vyjadřování, ale i za obsah. Někteří lidé nejen doma nemají televizi, ale nesledují ji ani jinde. Jsou tak ušetřeni konstatování, že ztratili čas sledováním hloupého pořadu, ale na druhé straně nemohou více poznat zajímavé osobnosti z jiné stránky. To už ale za bulvár nepovažuji Domnívám se, že většině lidí dnes chybí posezení a vyprávění ve společnosti příjemných a zajímavých lidí. A tak si to částečně nahrazujeme sledováním různých rozhovorů v televizi, nebo setkáním blogerů. :-) Většina moderátorů vydává své nejlepší rozhovory také knižně a jsou čtenářsky velmi úspěšné.

Bolkoviny se reprízujíwww.bolkoviny.cz

Tištěnému slovu chybí nejen gesta a výraz tváře autora, ale hlavně barva hlasu a jeho intonace. Naštěstí při přímém televizním přenosu máme "téměř" jistotu, že nebylo nic vystřiženo. V televizním internetovém archivu jsou sice rozhovory sestříhané, ale velmi rád si najdu pořad, který má výborného moderátora a pozval si zajímavé hosty.

A tak se těším, že si večer v klidu sednu a poslechnu si zajímavé názory karikaturisty Vladimíra Renčína . Šikovný Marek Eben se většinou zeptá na věci, které by mne také zajímaly. Víte, že dnes již klasická postava Dlabáček je pojmenována podle přítele karikaturisty, který souhlasil s využitím jména v kresbách? Naopak pro použití jiného jména musel Vladimír Renčín jít k soudu. Od srdce jsem se zasmál, když autor nakreslil vtip, kde Rambousek mu dluží 20 Kč. Poštou začal dostávat "dlužné" dvacetikoruny od mnoha Rambousků v Čechách i na Moravě.

To jsem uvedl jen jako krátký příklad humorných obsahů rozhovorů, ale je to pohoda "pozvat si k počítači třeba Roberta Redforda a dozvědět se více o aféře Watergate, nebo natáčení filmu "Zaříkávač koní". Díky dobré angličtině Marka Ebena je mnoho zajímavých hostů i ze zahraničí. Velmi úspěšný pořad běží již 10 let a má více než 300 pokračování. Divácké ohlasy jsou natolik pozitivní, že nevadí ani menší sledovanost pořadu, protože jde skutečně o kvalitu. Chcete rozhovor s dalajlámou? Je zde .

 

V pořadu "Na plovárně" se soustředí moderátor vždy na jednoho hosta. "V baru jménem Krásný ztráty" obsluhuje vždy dva hosty hudebník a výborný hostitel Michal Prokop . Má také velmi zasvěcené otázky z oblasti kultury a společnosti, protože také pracoval jako náměstek ministra kultury a v řadě dalších funkcí. V archivu najdete zajímavé dvojice hostů a určitě si snadno vyberete- např. "slovenské" zpěvačky Hanu Hegerovou a Janu Kirschner, bratry Etzlery- (herec a zpravodaj).aj. Michal Prokop dříve moderoval politický pořad a má bohaté zkušenosti. Pořad s názvem podle písně na text Pavla Šruta je vysílán již 8 let a měl na návštěvě již přes 500 hostů.

Zvláštní kategorie talk-show je dlouholetá "Noc s Andělem", která bývá navštěvována velmi zajímavými hosty a moderována je citlivým Pavlem Andělem, ale pro normální smrtelníky, kteří musí ráno do zaměstnání je začátek ve 23:30 příliš pozdní. Škoda. Jsou to rozhovory a hudba v reálném čase a on-line můžete psát dotazy mobilem. Je to opravdu pořad pro noční diváky.:-( (doplněno 21.11.08)

 

Pak je celá řada talk-show, kde bývají pozváni tři hosté - Všechnopárty - Karla Šípa , která měla například ve svém speciálním sobotním provedení sledovanost přes 1,3 miliónu diváků a předběhla krátkodobě ve sledovanosti i další pořad se třemi hosty "Uvolněte se, prosím" Jana Krause . Také zde bývají velmi zajímaví hosté a svérázný humor obou moderátorů pobaví toho, kdo se chce trochu zasmát. Navíc někdy jsou v talk-show i pěkné hudební vstupy.

Bulvární a vulgární pojetí talk-show podle mne zastupují pořady "Mr.GS" a "Pustit žilou", kde jsou moderátory lidé, kteří dříve působili společně v pořadu Tele Tele. Nenašel jsem podrobný popis sledovanosti jejich "produktů", ale negativní divácké reakce vyjadřují názor části diváků. I když je zřejmé, že i tento druh humoru a zábavy si své diváky také najde. Naštěstí bývají vysílány po 22 hodině, a tak tam moderátorka donutila redaktorku z novin vyslovit tak ubohé výroky, že se červenal i pozvaný místopředseda vlády Jiří Čunek.

Naštěstí se údajně uvažuje o ukončení vysílání po 15.tém dílu "Pustit žilou", který byl natočený podle smlouvy. Kdysi se Veronika Žilková znechuceně vyjádřila o jídelní kombinaci banánů a rybiček, ale její pořad má daleko horší úroveň .

 

Celá řada pořadů s rozhovory z různých důvodů již skončila - např. Bolkoviny , Banánové rybičky , Café-X ale v archivu na internetu je možné některé díly ještě vidět . A některé se ještě reprízují.Troufám si říci, že byly obsahově na vyšší úrovni, než dříve uvedené.

Dramaturgové televizí však nezahálejí a hledají nové moderátory a nové formy talk-show, takže můžeme očekávat nový pořad, který bude uváděn fotografem Janem Saudkem.

Nechme se možná příjemně překvapit.

Bohužel největší nepříjemné talk-show nám doslova předvádějí v televizi "naši" politici, kteří jeden den vysloví jeden postoj a pár dní po volbách prohlásí, že budou spolupracovat s někým, koho původně ze spolupráce kategoricky vylučovali. To bohužel není humor ani vtip.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Miroslav Štorch | čtvrtek 20.11.2008 20:20 | karma článku: 25,03 | přečteno: 4471x
  • Další články autora

Miroslav Štorch

Chceme v Česku domobranu ?

Zrušení některých hraničních kontrol v Evropě způsobilo opravdu volný pohyb osob a zboží. Za zboží můžeme považovat ale i drogy, zbraně. A bohužel kvete i obchod s lidmi. Touha EU po zisku je větší, než potřeba pocitu bezpečí.

17.11.2016 v 19:40 | Karma: 19,51 | Přečteno: 388x | Diskuse| Společnost

Miroslav Štorch

Porazí dnes Plíšková opět světovou jedničku ?

V semifinále US Open sesadila Karolína Plíšková dlouholetou světovou jedničku Serenu Williams a dnes ve finále ji čeká nová světová jednička Angelique Kerber z Německa. Karolína jí na trůn pomohla a hned dnes ji může porazit.Věřme

10.9.2016 v 20:37 | Karma: 21,34 | Přečteno: 614x | Diskuse| Sport

Miroslav Štorch

Můj první kilometr v roce 1967

Kdysi dávno před půlstoletím si děti nehrály doma na počítačích a tabletech, ale hodně běhaly venku s kamarády. Kluci lezli po stromech, hráli fotbal na každém plácku, kde bylo místo. Nebo s hokejkami proháněli tenisové míčky.

30.8.2016 v 15:46 | Karma: 21,02 | Přečteno: 495x | Diskuse| Letní běh

Miroslav Štorch

Televizní perličky na OH v Riu

Těšili jsme se doma na kvalitní přenosy z OH 2016 v HD rozlišení na dvou vysílacích kanálech a osmi streamech na webu České televize. Bohužel v některých případech šlo o rozhlasové zprávy ze soutěží, které nebyly přímo přenášeny.

22.8.2016 v 21:46 | Karma: 25,27 | Přečteno: 3562x | Diskuse| Společnost

Miroslav Štorch

Česká pošta mne štve.

Od letošního 1.května Česká pošta opět zdražila po třech letech o 23% známky na dopisy, pohlednice na 16 Kč , doporučené dopisy z 34 Kč na 38 Kč (o 11,7%). Úroveň služeb se ale podstatně zhoršuje. Mám dost nepříjemných zkušeností.

8.5.2016 v 20:12 | Karma: 34,10 | Přečteno: 2136x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Odpověď „západním štváčům“. Rusko se pustilo do taktického jaderného cvičení

21. května 2024  19:31,  aktualizováno  20:38

Ruská armáda zahájila první fázi manévrů, které zahrnují nácvik přípravy a použití taktických...

Jedna velezrada za druhou. Moskva zametá s vývojáři hypersonických střel

21. května 2024  20:20

Ruský soud poslal fyzika Anatolije Maslova na 14 let do vězení za vlastizradu. Ten obvinění odmítá....

Ukrajinská artilerie končí hladovku. Munice dorazila, přiznávají Rusové

21. května 2024

Premium Uprostřed samých špatných zpráv z fronty jedna trochu lepší: ukrajinská armáda podle všeho dostala...

Krásná kněžna Zaháňská ovlivňovala politiku Evropy. Skrze pletky, ví Vševěd

21. května 2024

Premium Ze školy o ní obvykle víme jen to, že pronesla větu „Šťastná to žena!“ a že šlo o majitelku...