Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Sportem k trvalé invaliditě

Nálepka absolutního dřeva v oblasti sportu se se mnou táhne už od nejútlejšího dětství. Můj první sportovní výkon byl spojený s červeným kolem s pomocnými kolečky na stranách, které jsem dostala ke čtvrtým narozeninám. Rodiče neodolali a rozhodli se hned druhý den pochlubit svojí sportovně nadanou ratolestí před celým sídlištěm.

Patřičně vyšňořená do teplákové mikiny, která byla zakoupená speciálně k tomuto účelu, jsem byla vysazená do sedla a rodiče, v té době oba aktivně sportující, s napětím čekali, jak se s nástrahami zemské přitažlivosti poperu. Nu, po svém… opřela jsem se do pedálů a… neomylně to napálila do kočárku, ve kterém pospávala moje mladší sestra…  Uklidním vás - přežila jsem, sestra taky a to hlavně díky pohotové reakci taťky, který zabránil její přímé katapultaci směrem k pískovišti vlastním tělem.

Po tomto výkonu putovalo kolo na několik týdnů do nejtemnějšího koutu panelákového sklepa a rodiče po večerech dlouho přemýšleli, jestli v porodnici náhodou nedošlo k záměně. Postupem času, kdy jsem jim byla více a více podobnější, museli uznat, že k záměně (bohužel) nedošlo a že to dítě, které každou chvíli vodily ze školky a později ze školy paní učitelky domů s omluvným úsměvem a větou: „Lucinka ZASE upadla a stěžuje si na bolest v zápěstí,“ bude opravdu jejich.

Mohli jste se vsadit, že pokud mě mamka „vypustila“ ven vyřádit se s kamarády, tak řev ozývající se po dvaceti minutách z dětského hřiště patří mně. Ale i příště jsem se aktivně hrnula do brány, abych čelila ofenzívnímu náporu týmu z vedlejšího bloku, nedbaje na to, že skóre „můj obličej versus tvrdá meruna“ hraje výrazně v můj neprospěch.

Peklem pro mě ale byly hodiny cvičení ve škole. Svojí první dvojku na vysvědčení jsem nevyfasovala z matematiky, fyziky nebo chemie, ale ve třetí třídě z tělocviku! Paní učitelku tehdy neobměkčily moje slzy, ani pekelná snaha vydrápat (pardon, vyšplhat)se po kluzké tyči alespoň do půlky, popřípadě pokus o přemet, který málem skončil na ARO chomutovské nemocnice. Byla tam… a mezi samými jedničkami vydržela trůnit až do sedmé třídy…

Pak jsem přestoupila na místní gympl…a stala se postrachem všech zdejších tělocvikářů a následně lékařů na chirurgických ambulancích.

Skok do výšky mi přišel naprosto jednoduchý do chvíle, kdy jsem s bolestným heknutím ve druháku poprvé (a naposledy)dopadla na duchnu… laťka, která byla nastavená na ohromující výšce 100 centimentrů, mě vzala nemilosrdně přes záda, protože jsem neuhnula… Ono to totiž už nešlo. Hlavu jsem jaksi zapomněla pod sebou (pro pochybovače – ano jde to – empiricky ověřeno!). Výsledkem byla pohmožděná krční páteř, dva měsíce rehabilitací a při každém dalším skákání do výšky „nenápadná“ snaha naší tělocvikářky odklidit mě z bojiště („Luci, nechceš jít na rotoped do posilovny?“)

Své snahy o vyniknutí v nějakém jiném odvětví jsem ale nevzdala, jen jich postupem času začalo ubývat. Běh jsem zavrhla z toho důvodu, že mě nebavilo věčně koukat na záda ostatním, oštěpem jsem si málem vypíchla oko, s gymnastikou holky v mém věku už končí. Mé naděje ve skoku do dálky utnul natržený stehenní sval… a to jsem se k tomu veleskoku teprve rozebíhala!

Ještě zbývaly míčové hry. Jenže… to bychom se před volejbalem nesměli rozcvičovat hrou „Chodí Pešek okolo“. Nevím, kdo na ten stupidní nápad přišel, každopádně výsledkem byl zlomený kotník… můj samozřejmě! Lékař na pohotovosti, kam mě rovnou z tělocvičny vezli, si celou událost nechal převyprávět třikrát a pokaždé málem smíchy snědl psací stroj.

Tělocvikářka pak smrtelně bledla pokaždé, když mě zahlédla v cvičebním úboru a popaměti vyťukávala číslo na místní ambulanci, ať už na sádrovně míchají sádru. Ve školní knize úrazů je moje jméno vyvedeno zlatým písmem… minimálně šestkrát.

Mé snahy o sportovní výkony se (bohužel) neomezovaly (a stále ještě neomezují) jen na čtyři stěny školní tělocvičny. Dlouho jsem si přála inline brusle. O jedněch Vánocích jsem je pod stromečkem skutečně našla. Rodiče pravděpodobně ještě stále doufali, že ve mně drobet talentu na nějaký ten sport dříme.

Myslím, že teď už nedoufají. Na těch bruslích jsem si hned při první projížďce zlomila ruku. Chirurg, u kterého jsem skoro jako doma, jen zalomil rukama: „Doufám, že nemáš i koloběžku.“ Po mém ujištění, že samozřejmě mám, málem padl do mdlob.

Ale já to nevzdávám a pořád věřím, že jednou najdu sport, u kterého se hned při prvním pokusu nepřizabiju. Kuličky? Petanque? Šachy? Možná…  ale teď uvažuji, že zkusím ještě jednou ty kolečkové brusle… taťka už mi pro jistotu zvýšil úrazovku… :)

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Lucie Štěrbová | čtvrtek 18.6.2009 22:46 | karma článku: 23,73 | přečteno: 1800x
  • Další články autora

Lucie Štěrbová

Tak mě mami okradli!

„Dej si hlavně bacha na kabelku,“ vtloukala mi pravidelně do hlavy mamka. „Prosim tě,“ odfrkla jsem vždycky. Kdyby se mi do ní snad někdo pokusil dostat, tak to přeci hned poznám, a pak bude nebohý kapsář ještě rád, že nejsem zrovna dobrá v běhu a černý (a vůbec jakýkoli) pásek v karate mi zatím uniká.

28.9.2010 v 0:29 | Karma: 48,28 | Přečteno: 29306x | Diskuse| Osobní

Lucie Štěrbová

Na nízký tlak jedině Tachecí

Trpím na nízký tlak. Doktorka mi už několik let vyhrožuje tím, že mám sklony k „tichýmu omdlívání“. Vždycky říká, ať si dám občas kafe, nebo párkrát vyběhnu do schodů. Jenže já kafe nerada a na běhání jsem líná. Takže si radši párkrát do měsíce pouštím po sedmý večer Fakta na Primě,... protože projev a vystupování hlavní aktérky Barbory Tachecí mi tlak zvedne zaručeně vždycky.

28.1.2010 v 23:38 | Karma: 16,26 | Přečteno: 3116x | Diskuse| Média

Lucie Štěrbová

„A kdo zachrání velryby?!“

Při průchodu vestibulem metra na Florenci si připadám dost často jako lovná zvěř. Kdo má těmito místy párkrát do týdne cestu, určitě ví, o čem mluvím. Obratně se vyhnete slečně rozdávající letáky, svým nasupeným výrazem odradíte prodejce mobilních tarifů všeho druhu, aby vás ze zálohy přepadla jiná slečna nabízející „originální a 100% pravé francouzské parfémy za úžasnou zaváděcí cenu 199 korun“ - mimochodem, kdo k nim někdy čuchal, tak ví, že líp voní snad i Biolit. I tu zvládám setřást. Ale „grýnpísáci“ ... to je jiná liga a občas FAKT DOST neodbytná.

29.10.2009 v 23:47 | Karma: 21,55 | Přečteno: 1416x | Diskuse| Osobní

Lucie Štěrbová

Chcete (něco) provést?

Už jako malej prcek jsem obdivovala slečny průvodkyně na hradech. U pasu měly svazek klíčů, kterým by se nechala rozbít hlava nesympatického návštěvníka, bez zaškobrtnutí chrlily data, jména a názvy měst a znaly odpověď na každou otázku. Mám za sebou tři měsíce průvodcování po budově bývalého Federálního shromáždění – místo svazku klíčů jsem nafasovala magnetickou kartu (a tou hlavu nerozbijete), data a jména jsem první dny jejich učení div nekřičela hrůzou ze spaní a měla štěstí na návštěvníky, kteří ze mě dokázali udělat jedním přesně mířeným dotazem blbečka před celou skupinou – „Slečno, jestli jsem to dobře pochopil, tak tyto částečně předepnuté rámové příčle s parabolickými pásy představují zajímavou alternativu klasických příhradových vazníků, je to tak?“ „Eh?“

24.10.2009 v 16:00 | Karma: 13,83 | Přečteno: 1259x | Diskuse| Osobní

Lucie Štěrbová

Jsem hudební negramot a ignorant – byla jsem totiž na Kabátech!

Každý rok v polovině srpna řeším co koupit taťkovi k narozeninám. Z různých sprejů, vod po holení a kolínských by si mohl založit slušnou živnost, má jich totiž už plnou skříň. Oblečení má pod palcem mamka, čokoláda nebo láhev alka je poslední varianta pro chudáky bez fantazie. Letos to ale bylo o dost jednodušší – Kabát ohlásil „po čertech velkej koncert“ a mě napadlo, že by mohl taťka svoji sbírku cédéček podepřít „live zážitkem“ z koncertu.

14.9.2009 v 1:48 | Karma: 29,05 | Přečteno: 2241x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Při vystoupení prezidentského kandidáta se v Mexiku zřítilo pódium. Zemřeli čtyři lidé

23. května 2024  6:39

Čtyři lidé zemřeli a dalších 15 utrpělo zranění, když se zřítila konstrukce scény, na níž...

Konec týdne bude ve znamení přeháněk a bouřek. Nejdeštivější bude pátek

23. května 2024  6:30

V následujících dnech počasí u nás bude ovlivňovat nevýrazná oblast nízkého tlaku vzduchu, a tak...

Děti podle obžaloby sprchovala ledovou vodou i bila. Vychovatelku soudí za týrání

23. května 2024  6:30

Soud v Českých Budějovicích začne dopoledne projednávat kauzu týrání dětí ve věku do tří let....

Čína chce vyzkoušet bojové kapacity. Zahájila další cvičení v okolí Tchaj-wanu

23. května 2024  6:13

Čínská armáda ve čtvrtek v okolí Tchaj-wanu zahájila cvičení, do kterého zapojila různé druhy...

  • Počet článků 26
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 5667x
Studentka, sportovní redaktorka, copywriter. Na moje články můžete narazit na webu BydlimeKvalitne.cz, na stránkách hokejové Sparty a Pirátů Chomutov.

Cestuju, čtu, sleduju filmy (kvalitní i nekvalitní), poslouchám muziku (spíše nekvalitní:) Snažím se skloubit školu a práci a nezbláznit se z toho :)