Miluj bližního svého

Nevím jak vy, ale já jsem schopná pořádného výkonu jen, když jsem pod stresem a čas mě neúprosně tlačí ne k zemi, ale ke klávesnici noťasu (v posledních měsících mého nejvěrnějšího společníka v oblasti psaní:) Podobné to bylo i při tvorbě tohoto příspěvku. Chomutovský kalamář je soutěž, která je psavcům v bývalém chomutovském okrese dobře známá. Letos proběhl již osmý ročník. Účastním se pravidelně.. pravidelně svůj příspěvek píšu v noci před uzávěrkou... a zatím mi to nosí štěstí:) Příjemné počtení  

Pomalu upila z dnešní třetí kávy a koukla na hodiny. Ani upřený pohled nedonutil rafičky k větší rychlosti. „Ach jo,“ vzdychla při pomyšlení na následujících pět hodin, které stráví na sesterně. Znovu usrkla hořký nápoj a jako už tolikrát bojovala s touhou sáhnout do cukřenky pro dvě kostky, které by zmírnily hořkost.

Neměla ráda noční směny, kdy ticho chodeb přerušovaly alarmy, které byly jen málokdy posly dobrých zpráv. Dřív než se zvedla na další obchůzku oddělení, zalistovala kalendářem.

„Dnes má svátek Jana,“ vyklouzlo jí ze rtů, až se sama svého hlasu lekla. Zavřela oči a pokusila se z hlavy vypudit myšlenky na dceru, které před rokem touto dobou přála.

„Odešla sama, já ji nevyhnala,“ proběhlo jí hlavou, když za sebou zavírala dveře sesterny.

 

Bála se. Stála opřená o stůl a zhluboka dýchala.

„Proč já, proč já?“ vzlykavě mechanicky opakovala pokaždé, když přišel nový stah. Znělo to jako zaříkávadlo, které zmírní bolest, ale pomáhalo málo. Další nával bolesti ji poslal do kolen.

„Mami,“ šeptala, ale věděla, že na to, co přijde teď, bude sama… jako na všechno v posledním roce. Kolikrát za těch dvanáct měsíců došla k bytovce, kde měla ve druhém patře svůj pokoj, své dřívější zázemí? Vlastní pýcha, ale byla vždycky silnější.

„Mám snad zazvonit a oznámit jí, že mě přítel těhotnou vyhodil z bytu? Jsem plnoletá, zvládnu to,“ šklebila se ironicky pokaždé, když se sociální pracovnice v azylovém domě zmínila o její matce.

Zakousla se do hřbetu ruky, aby ztlumila výkřik. Teď už věděla, že to půjde zvládnout jen těžko…

„Nemůžu spát, sestři,“ ozvalo se za ní, když zavírala dveře pokoje.

„Přinesu vám prášek, jestli chcete,“ unaveně se otočila a pokusila se alespoň o bodrý tón svého hlasu.

„To budete hodná.“

Smutně se pousmála. Hodná. Taková bývala málokdy. Mnohem častěji byla pedantská, puntičkářská, náladová a otrávená. Hádku s Janou dokázala vyvolat i sebevětší hloupost. Pak se ani jedna nerozpakovala použít ta nejtvrdší obvinění.

„Já už s tebou nebudu, stěhuju se k Radkovi!“

Přesně si vybavovala dikci Janina hlasu, když na ni křičela své rozhodnutí a do sportovní tašky házela nejnutnější věci.

„Jak myslíš,“ poznamenala tehdy suše, „ještě se s prosíkem vrátíš.“

 

Držela v rukou malý křičící uzlíček a po tvářích jí tekly slzy. Třesoucíma rukama se pokoušela základně ošetřit pupeční šňůru. Z hlouby paměti tahala poučky, které si kdysi četla v mamčiných knížkách.

„Neplakej, no tak,“ houpala ji na rukách a sama přes slzy nic neviděla.

Nemohla si ji nechat, to věděla už od chvíle, kdy jí Radek zavřel dveře před nosem. Kolik nocí pak strávila přemýšlením, jak dál. „Odvahu“ jít na přerušení nenašla.

Až do teď si myslela, že tohle řešení bude nejlepší. Už si tak jistá nebyla. Ale když nic lepšího nevymyslela za celých devět měsíců, teď už ji těžko něco napadne.

Pomalu se postavila na mátožných nohách a natáhla se pro velkou osušku.

„Půjdeme se projít,“ hladila svou dceru zlehka po chmýří na hlavičce, když ji opatrně balila do teplé osušky.

 

Otevřela skříň s léky a do dlaně zručně odklepla  růžový prášek. Na chodbě ještě přibrala konvici černého čaje. Nechtělo se jí pro něj vracet, kdyby ve sklenici na nočním stolku už nebyl.

„Děkuju,“ vděčně se usmála pacientka, když jí podala pilulku, „já toho poslední dobou moc nenaspím. Vzbudí mě všechno, nejhorší je, když se syn vrací v noci domů z flámu. To jsem vzhůru po prvním otočení klíče v zámku.“

„To vám závidím.“

Ji doma nikdo ze spaní nebudil. Po Janině odchodu na ní po návratu z práce čekaly jen smutné a tiché stěny třípokojového bytu. V práci trávila celé dny, a když přišla nabídka pozice na jiné klinice s vyšším úvazkem, neváhala. Doma by se zbláznila.

Chtěla zavolat Janě, ale vždycky „hrdě“ odložila telefon dřív, než se na druhé straně ozval vyzváněcí tón. O tom, že jí udělat první krok nepřísluší, ale byla poslední dobou přesvědčená stále méně.

 

Cestu nočním autobusem zavrhla. Plačící novorozenec by přilákal zbytečnou pozornost na její ztrápenou postavu. Ke klinice se vydala pěšky. Štěrk tlumil její kroky, ale na zvuk jejího pláče byl krátký.

„Budeš se mít fajn, uvidíš,“ vyrážela ze sebe trhaně a snažila se do paměti vtisknout barvu a tvar očí její dcery. „Já bych nebyla dobrá máma, fakt.“ Dál už nemohla, hlas ji zradil. Odhrnula si z čela vlasy a usykla, když ji po prudkém pohybu píchlo v podbřišku.

Světla kliniky svítila do noci jako maják varující lodě před ztroskotáním. Ona už ztroskotanec byla, ale malá si zaslouží lepší bytí.

Otevřela dveře do vstupní haly a před náporem světla musela přivřít oči. Pevněji přitáhla osušku k drobnému tělíčku a sbírala síly. Na rozloučení, na stisknutí zvonku pohotovostní služby, na útěk…

Zlehka přitiskla své rty na drobnou tvář a položila dítě na rohožku.

„Je mi to líto.“

 Stiskla zvonek.

 

Trhla sebou. Zvonek ji probudil z krátkého spánku, který si cestou do vstupní haly vyčítala. Nikdy by neměla usnout v práci!

Nejdříve si myslela, že jde zase jen o další pokus o vtip. Kromě kusu hadru, který ležel na rohožce, nic a nikdo v hale nebyl. Sehnula se, aby látku uklidila.

„Panebože.“

Strnula při pohledu na modré oči ubrečeného novorozence. Opatrně ho vzala do náruče a ještě vyběhla ven před budovu. Tušila, že tenhle pokus je nejspíš marný. Za roh ulice právě rychlým krokem zahýbala dívka, která jí opět bolestně připomněla Janu.

„Zítra jí už určitě zavolám,“ slíbila sama sobě v duchu, když o chvíli později s dítětem v náručí vytáčela linku nočního lékaře…

    

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Lucie Štěrbová | pondělí 25.5.2009 19:03 | karma článku: 14,22 | přečteno: 1331x
  • Další články autora

Lucie Štěrbová

Tak mě mami okradli!

„Dej si hlavně bacha na kabelku,“ vtloukala mi pravidelně do hlavy mamka. „Prosim tě,“ odfrkla jsem vždycky. Kdyby se mi do ní snad někdo pokusil dostat, tak to přeci hned poznám, a pak bude nebohý kapsář ještě rád, že nejsem zrovna dobrá v běhu a černý (a vůbec jakýkoli) pásek v karate mi zatím uniká.

28.9.2010 v 0:29 | Karma: 48,28 | Přečteno: 29306x | Diskuse| Osobní

Lucie Štěrbová

Na nízký tlak jedině Tachecí

Trpím na nízký tlak. Doktorka mi už několik let vyhrožuje tím, že mám sklony k „tichýmu omdlívání“. Vždycky říká, ať si dám občas kafe, nebo párkrát vyběhnu do schodů. Jenže já kafe nerada a na běhání jsem líná. Takže si radši párkrát do měsíce pouštím po sedmý večer Fakta na Primě,... protože projev a vystupování hlavní aktérky Barbory Tachecí mi tlak zvedne zaručeně vždycky.

28.1.2010 v 23:38 | Karma: 16,26 | Přečteno: 3116x | Diskuse| Média

Lucie Štěrbová

„A kdo zachrání velryby?!“

Při průchodu vestibulem metra na Florenci si připadám dost často jako lovná zvěř. Kdo má těmito místy párkrát do týdne cestu, určitě ví, o čem mluvím. Obratně se vyhnete slečně rozdávající letáky, svým nasupeným výrazem odradíte prodejce mobilních tarifů všeho druhu, aby vás ze zálohy přepadla jiná slečna nabízející „originální a 100% pravé francouzské parfémy za úžasnou zaváděcí cenu 199 korun“ - mimochodem, kdo k nim někdy čuchal, tak ví, že líp voní snad i Biolit. I tu zvládám setřást. Ale „grýnpísáci“ ... to je jiná liga a občas FAKT DOST neodbytná.

29.10.2009 v 23:47 | Karma: 21,55 | Přečteno: 1416x | Diskuse| Osobní

Lucie Štěrbová

Chcete (něco) provést?

Už jako malej prcek jsem obdivovala slečny průvodkyně na hradech. U pasu měly svazek klíčů, kterým by se nechala rozbít hlava nesympatického návštěvníka, bez zaškobrtnutí chrlily data, jména a názvy měst a znaly odpověď na každou otázku. Mám za sebou tři měsíce průvodcování po budově bývalého Federálního shromáždění – místo svazku klíčů jsem nafasovala magnetickou kartu (a tou hlavu nerozbijete), data a jména jsem první dny jejich učení div nekřičela hrůzou ze spaní a měla štěstí na návštěvníky, kteří ze mě dokázali udělat jedním přesně mířeným dotazem blbečka před celou skupinou – „Slečno, jestli jsem to dobře pochopil, tak tyto částečně předepnuté rámové příčle s parabolickými pásy představují zajímavou alternativu klasických příhradových vazníků, je to tak?“ „Eh?“

24.10.2009 v 16:00 | Karma: 13,83 | Přečteno: 1259x | Diskuse| Osobní

Lucie Štěrbová

Jsem hudební negramot a ignorant – byla jsem totiž na Kabátech!

Každý rok v polovině srpna řeším co koupit taťkovi k narozeninám. Z různých sprejů, vod po holení a kolínských by si mohl založit slušnou živnost, má jich totiž už plnou skříň. Oblečení má pod palcem mamka, čokoláda nebo láhev alka je poslední varianta pro chudáky bez fantazie. Letos to ale bylo o dost jednodušší – Kabát ohlásil „po čertech velkej koncert“ a mě napadlo, že by mohl taťka svoji sbírku cédéček podepřít „live zážitkem“ z koncertu.

14.9.2009 v 1:48 | Karma: 29,05 | Přečteno: 2241x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Přežil jsem rakovinu, jsem spokojený, říká Kajínek. A trvá na obnově procesu

23. května 2024

Premium Nejznámějšímu českému vězni Jiřímu Kajínkovi dnes vyprší sedmiletá podmínka, kterou dostal spolu s...

Blackface! Ne, jen mast na uhry. Škola v Kalifornii vyhodila žáky, teď jim zaplatí

23. května 2024

Premium Mlýn války proti „systémovému rasismu“ a cynismus školy semlel i studenty, kteří se v roce 2014...

Překvapivé oznámení. Volby budou už 4. července, oznámil britský premiér

22. května 2024  19:05,  aktualizováno  20:58

Britský premiér Rishi Sunak oznámil, že parlamentní volby v ostrovní zemi se uskuteční už 4....

Loď při smrtelné srážce na Dunaji řídil Čech. Soud mu zakázal opustit bydliště

22. května 2024  20:13,  aktualizováno  20:32

Kapitán výletní lodi, která v sobotu na Dunaji narazila do motorového člunu, je podle MTI Čech...

Rozdáváme tělové mléko Kind od Mádara ZDARMA
Rozdáváme tělové mléko Kind od Mádara ZDARMA

Kosmetiku Mádara určitě od nás už znáte – potkat jste je mohli veletrhu FOR KIDS v Praze nebo také v nedávném v uživatelském testování, kde jsme...

  • Počet článků 26
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 5667x
Studentka, sportovní redaktorka, copywriter. Na moje články můžete narazit na webu BydlimeKvalitne.cz, na stránkách hokejové Sparty a Pirátů Chomutov.

Cestuju, čtu, sleduju filmy (kvalitní i nekvalitní), poslouchám muziku (spíše nekvalitní:) Snažím se skloubit školu a práci a nezbláznit se z toho :)