Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Pyramida pro Ing. Babiše

Můj přítel Alex Novosedly není jen tak nějaký obyčejný matematik z ČVUT, ale matematik aplikovaný. Jeho oborem jsou vysoce efektivní inženýrské systémy. Když jsem s ním jednou v Kalifornii obdivoval úžasně vysokou sekvoj, já jsem se bavil o tom, kolik toho ten strom zažil a jak všestrategickypřežil. Alex obdivoval jeho „pumpovací systém“ a hned mi vysvětlil, že takovýto systém musí pumpovat do té šílené výšky spoustu litrů vody 24/7 (čtyřiadvacet hodin, sedm dní v týdnu). Alex vše vidí matematicky. Když jedna slavná filmová herečka podstoupila plastickou operaci, která jí změnila 'matematiku obličeje', Alex správně předpověděl, že teď jí skončila kariéra, neb o práci už ani nezavadí. Měl pravdu. Nikdo jí nepoznal.

Každé úterý spolu chodíme na japonské kari a probíráme současnou situaci. Já jako stratég, on jako aplikovaný matematik. Včera byl na našem programu znova Ing. Babiš.

"Chtěl jsem se tě na něco zeptat. Někdo mi říkal, že pokud by mu národ dal mandát, aplikoval by singapurský vzor ekonomie a politiky na Česko." přerušil mě Alex. "Tys tam přece žil. Tak, co ty na to?"

Trochu mne jeho otázka zaskočila. Nebyl jsem si jistý, že by EU dovolila české vládě, aby vyplácela na zadek dva centimetry tlustou, pět centimetrů širokou a metr dlouhou ratanovou lajsnou všem těm sprejerům, co hyzdí Matičku Prahu. A take, Singapur je takový, i když 'blahovolný' - diktat.

"Tak to jsem neslyšel."

"Setkal ses kdysi v Bílém domě s tím prvním singapurským ministerským předsedou, ne?"

"Ano. Studoval jsem jejich systém."

"Jak se on jmenoval?"

"Jmenuje. Ještě je naživu. Lee Kuan Yew. Říká se mu LKY."

"Šlo by to teda," ptá se Alex, "vést Česko jako Singapur?"

"Také mě to už jednou napadlo," přemýšlím nahlas a vzpomněl jsem si na diskusi s jednou mojí VŠE studentkou nyní Ing. Mílou Petrovou, jejíž diplomová práce na toto téma byla. "Tam toho taky nic moc není, kromě lidí. Ale je třeba změnit kulturu celého národa. To je ten klíčový problém. LKY se to povedlo, ale jeho malajský soused, ministerský předseda Mahathir Mohamad z Kuala Lumpur, pohořel jako papír." Povídám Alexovi: "Mrkni se na tenhle hyperlink http://www.malaysiakini.com/news/3937.“

*          *          *

"Babiš říká, že hlavní problém Česka je ekonomický, co ty na to?" ptal se Alex.

"S tím nesouhlasím. Je to kultura. Ekonomický problém Česka je čislo 2. Korupce a zlodějina není politická událost, ale kulturní. Na Novém Zélandu lidé neplivají na chodník jako třeba v Číně. Ani je to nenapadne a zákony na to nejsou. Cedule, které jsem viděl v Aucklandu a v jiných městech před čínskými restauracemi, "Po jídle neplivejte na chodník," jsou v čínštině. Platí pro čínské turisty. Češi zase kradou. Ne, že by patřili k nějaké politické straně, ale protože to mají z komunistické historie: "Kdo neokrádá stát, okrádá svojí rodinu. Pamatuješ?" Alex tento historický fakt pamatoval, ale chabě. Možná, že předstíral. V době 'sametové' revoluce mu bylo šest.

 *         *          *

„Hele, já ti něco ukážu." Vytáhl jsem notes a nakreslil jsem pyramidu, kterou jsem rozdělil na šest vrstev. Cítil jsem se, jako bych byl ve vysokoškolské učebně.

"Jak vidíš, na samotné špičce t.zv. 'Sinclair Pyramid'," řeknu hrdě jako jeji autor, "je HISTORIE. Historie národa je číslo 1. S tím se nedá nic dělat. My máme v ní Bilou Horu, němci zase Hitlera. Ta tvoří KULTURU, tj. vrstvu číslo 2. No a ty přece víš, jaká je česká kultura. Číňané plivají po jídle, Afričané krkají po jídle, a …."

Alex se zasmál: "A Češi vypijí pár dvanáctek."

"No a kultura formuje POLITIKU. Ta je číslo 3.

"Co je pod politikou?"

"EKONOMIE. Ta je číslo 4."

"Nemělo by to být obráceně?" ptá se Alex.

"V Singapuru to tak je. I Čína na to přišla. Jejich EKONOMIE je nad POLITIKOU. "

"Aha! Tak to dříve bylo v Americe, že? Business of America is Business. Kdo to říkal?" ptá se Alex.

"Byznys Ameriky je byznys? Myslím, že to řekl Sloan, bývalý šéf General Motors. Tak tomu tehdy bylo. No ale, to už není dávno pravda."

"Teď byznys Ameriky je světové policajtsví," řekl Alex "a místo toho, aby vydělávali, stojí je to spoustu peněz. No a další vrstva?" 

"Na 5. místě je BUSINESS. Domácí a mezinárodní. A hned pod ním je číslo 6, MANAGEMENT průmyslu a ADMINISTRACE vládních úřadů a státu. Proto Babiš musí změnit KULTURU. Jinak změny v politice nemají šanci. Když jí změní, změní i vsechno co leží pod ní. LKY nasadil na Singapur tvrdou ruku. Byla to, a pořád je, země pokut. Plivneš  na zem žvýkačku, pět set dolarů pokuta. Nespláchneš záchod či odhodíš vajgla, ta samá pokuta. A tak to jde do nekonečna. Žádné podrážení, flákání a hlavně žádná korupce. V Singaporu se nekrade a neloupí. Nestoji to tam za to."

"No, a to zřejmě ten malajský předseda vlády neudělal, co?" ptá se Alex.

"Ne. A pak prohlásil, že se mu nepodařilo předělat tu jejich lenost. Kamaráde, měl bys vidět ten cvrkot na internetu, jak mu všichni nadávali, že Malajci přece nejsou líní! Ještě horší, než když Škvorecký napsal Zbabělce."

*          *          *

"To jsou všechno takové velké tahy, co říkáš. A jak se říká „Čert miluje maličkosti“. Co by tedy měl Babiš dělat nejdříve?" ptá se Alex. "Něco s tou korupcí?"

"Jo. To bych vyřešil na to tata. Dal bych do všech vedoucích pozic ženy."

"Proč?"

"Ty nejsou zkorumpované jako chlapi."

"Myslíš to vážně? Co ta ..." řekl Alex, ale já ho přerušil.

"Pár jich je, ale zdaleka ne tolik jako chlapů."

"No a pak?"

"Bankovnictví a exekuce, samozřejmě.  No ale součastně bych řešil ty věci, které moc nestojí."

"Všechno něco stojí."

"Začal bych se školstvím."

"Jak?"

"Polovičku vysokých škol bych zavřel. Hned by se zvedla kvalita."

"A zbylo bych jich dvacet dva?"

"Jo. Ať si EU říká, co chce, vysoká škola není pro každého. Anglie má tři elitní instituce: Oxford, Cambridge a LSE."

"London School of Economics?"

"Ano."

"A co u nás?"

"My máme UK, ČVUT a VŠE."

"Ale když už jsi v tom, tak nezapomeň na ty Moraváky!" varoval mě Alex.

"Jo, pardón", omlouvám se okamžitě. "Jedna či dvě jsou na Moravě," dodávám s hrůzou a respektem, aby na mě Moraváci náhodou nevyhlásili fatvu.

"Známkování. Na těchto elitních školách by byly jen dvě známky. Jenom jednotka a dvojka."

"Proč?"

"Protože by na nich byli samí sebemotivovaní jedničkáři. Nikdo jiný by se jinak na tyto školy nedostal. Chceš přeci doktora, jako je Jan Pirk z IKEMu, ne doktora, který prolezl na medicíně s odřenýma ušima, či právníka, který dělá hrubky."

"Sledoval jsi ty volby na dekana na pravu UK?"

"Ne."

"Meli moznost si zvednout kulturu, ale ..."

"Zalekli se toho kandidata co jim novou kulturu nabizel, co?"

"Jo. A ekonoma?"

"Pravda, VŠE je teď jako kdysi býval milion".

"Milión?"

"Jo, milion. Ten teď už není to co býval. Tam potřebujeme pana Klause. Je tam ted konkurs na rektora. Tak ten bych zrušil a rektorem bych nominoval jeho. Má na VŠE pifku. Ví, co je třeba na VŠE srovnat".  http://www.klaus.cz/ekonomicke-texty/

 "No, a když by na těch elitních školach byli samí jedničkáři," ptá se Alex zvedavě, "proč bys tam teda nechal tu dvojku?"

"Protože dvojku může dostat i jedničkář, když má špatný den."

"No a jeste neco?" pta se Alex.

"Prestal bych dabovat anglicky-mluvici filmy."

___________________________________________________

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Carl Sinclair | pátek 25.10.2013 3:37 | karma článku: 35,27 | přečteno: 6632x
  • Další články autora

Carl Sinclair

Proč bych stále chtěl být diktátorem v ČR?

Je to měsíc, co jsem četl o panu radním z Teplic. Nelíbilo se mu, že ženy bohatých přistěhovalců ze Středního východu, konkrétně z pouštního království Kuvajtu, skupují pozemky, kde se dá, aby na nich mohli budovat svá letní sídla. Kromě toho chtějí taky chodit zahalené v černých hábitech. Pan radní má pocit, že to není náš zvyk a že by ty dotyčné dámy zahalené po Teplicích chodit neměly.

7.10.2014 v 8:56 | Karma: 37,12 | Přečteno: 3711x | Diskuse| Politika

Carl Sinclair

Býk číslo čtyři

V Seville jsme už dva měsíce. Velká rozhodnutí v naší rodině dělám já. Jít na koridu, nebo-li býčí zápasy, jsem viděl jako nutnou životní zkušenost, kulturní povinnost. Nikdy jsem na na ní nebyl, ani moje žena. Brána číslo patnáct napsaná na našich dvou lístcích (jeden stál třicet šest euro) stojí naproti slavné čtvrti Triana a taky hospodě, kam rádi chodíme během přestávek mezi lekcemi španělštiny, asi šedesát metrů od mé školní židle.

3.10.2014 v 9:00 | Karma: 10,87 | Přečteno: 401x | Diskuse| Kultura

Carl Sinclair

Proč bych chtěl být diktátorem v ČR?

Protože diktatura je lepší (k vysvětlení viz můj blog z 10. ledna) a také protože na to mám: charakter, vizáž, vzdělání, zkušenosti i léta. Jak jistě víte, diktátorů jsou dva základní typy: 1) Diktátor tzv. “benevolentní“, se šedivými licousy a 2) Diktátor tzv. “nebenevolentní“, s černým fouskem. Obyčejně, když zkorumpovaná demokracie jako byla Weimarská republika (viz: http://cs.wikipedia.org/wiki/V%C3%BDmarsk%C3%A1_republika) padne, přijde diktátor č. 2. Tak to na tomhle světě funguje. Nicméně v dalších volbách, budete-li ještě mít tu možnost volit, zvolte mě. Jak to uděláte? Vezmete si propisovačku (aby se to nedalo vymazat) a na volebním lístku všechny přeškrtnete a napíšete tam moje jméno. A abyste věděli, do čeho lezete, tak jako každý správný Diktátor vám v kostce nastíním ty nejpodstatnější věci, kterými svou diktaturu začnu:

16.8.2014 v 9:00 | Karma: 34,63 | Přečteno: 4240x | Diskuse| Politika

Carl Sinclair

Nikdy se nepřepínej. Udržuj si rezervy

"ELVIS, OREL AMERICKÝ: Bajka skoro pravdivá" je příběhem všech, kteří hledají skrytý smysl života. Je to příběh o lásce a přátelství, jak dospět k moudrosti a jak se spojit s vlastní duší. Orel jménem Elvis, nám ukazuje, že lze přijmout nové myšlenky a nechat za sebou ty, které jsme přerostli. Kniha je napsaná v tradici "Racka Jonathana" pro nové tisíciletí. I když si někteří čtenáři myslí, že je to příběh Elvise Presleyho, krále Rock & Rollu, autor nás ujišťuje, že tomu tak není. Psal jenom o lidech, spirituálnim životě a nášem vztahu s orlem svobody, kterého máme každý z nás v srdci. _________________________________________________________________________________ ELVIS, OREL AMERICKÝ, Kapitola 15. Opět letěli jeden za druhým. Ike dal znamení a začali klesat. Elvis pozoroval Ika, jak nabírá rychlost, pomáhal si ocasem a předvedl salto. Udělal dvě hvězdy a při té třetí se nechal vynést výš, obrátil se, předvedl další přemet a potom následovala celá plejáda nejkrásnějších skluzů jaké kdy Elvis viděl. Po hodinách cvičení, jež bylo pro Elvise jako škola hrou, to vypadalo, jako byly oba přátelé spojeni dohromady.

25.7.2014 v 9:00 | Karma: 6,44 | Přečteno: 236x | Diskuse| Ona

Carl Sinclair

Systém nelze zlomit. Zlomí tebe.

"ELVIS, OREL AMERICKÝ: Bajka skoro pravdivá" je příběhem všech, kteří hledají skrytý smysl života. Je to příběh o lásce a přátelství, jak dospět k moudrosti a jak se spojit s vlastní duší. Orel jménem Elvis, nám ukazuje, že lze přijmout nové myšlenky a nechat za sebou ty, které jsme přerostli. Kniha je napsaná v tradici "Racka Jonathana" pro nové tisíciletí. I když si někteří čtenáři myslí, že je to příběh Elvise Presleyho, krále Rock & Rollu, autor nás ujišťuje, že tomu tak není. Psal jenom o lidech, spirituálnim životě a nášem vztahu s orlem svobody, kterého máme každý z nás v srdci. _______________________________________________________________ ELVIS, OREL AMERICKÝ, Kapitola 14. Letěli do žulového lomu a usadili se přímo veprostřed na jednom balvanu. Připomínalo jim to obrovský amfiteátr se stěnami do půlkruhu kolem nich. "Tohle místo má nejlepší akustiku na světě," řekl Ike. "Nemusíš si zničit hlasivky, když cvičíš." Zaklapal jemně zobákem. "Slyšíš?" poznamenal s uspokojením. Klapání se odráželo od stěny a vracelo se zpátky silnější, plnější a jasnější, jako v opeře. "Chvěje se to!" vykřikl Elvis překvapeně. "Zesiluje to energii," objasnoval Ike. "Musíš ale používat jenom spodní část svého hlasového ústrojí. Myslím tím průdušnice." Ike si sáhl na krk. "Jinak si totiž zničíš hlas."

18.7.2014 v 9:00 | Karma: 6,36 | Přečteno: 320x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Britská učitelka spala s žáky, s jedním otěhotněla. U soudu přiznala „chyby“

14. května 2024  20:57

O chybách a zničeném snu nyní u soudu v Manchesteru vypráví britská učitelka, kterou policie viní...

Požár století: Drogově závislý podivín čelí obžalobě z ohnivé apokalypsy

16. května 2024  7:53

Zničených 1600 hektarů lesa, shořelé domy, škoda 350 milionů korun. Před ústeckým krajským soudem...

Slunečno a teplo se na pár dní loučí. O víkendu přijdou přeháňky i bouřky

16. května 2024  7:18

Podle předpovědi počasí má být na většině území ČR slunečno a teplo. Nicméně déšť nebo přeháňky ve...

Volal na Fica, ať jde blíž, pak začal střílet, líčí svědci atentátu

16. května 2024  7:06

Lidé, kteří stáli v bezprostřední blízkosti atentátu na slovenského premiéra Roberta Fica,...

Hrajeme o lístky na finále MS v hokeji. S iDNES Premium na 3 měsíce za 49 korun

3. května 2024,  aktualizováno  16.5 7:06

Mistrovství světa v hokeji je v plném proudu a při této příležitosti přichází iDNES Premium s...

  • Počet článků 60
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1044x
Jsem byvaly sr. inzenyr ktery pracoval na orbitalni stanici ve Washigtonu a Houstonu. Muj sef byl druhy astronaut z Apollo 13, Fred Haise. Pred tim jsem pracoval jako Projektovy manazer na mega projektech v USA a strednim vychode. Pozdeji jsem byl vysokoskolsky pedagog na trech Australskych universitach a VSE.

Seznam rubrik