Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

My nejsme volové, volové nejsme my!

Do věku devíti let jsem si myslel, že ten chlap, který s námi bydlel a který mě hlídat, když se vrátil z práce, byl Ježíš Kristus. Byl jsem si zcela jistý, že jsem ze stavu nemanželského, protože toto přesvědčení bylo v mé mysli v mém raném věku permanentně upevňováno mojí matkou Marií. "Ježíši Kriste!", ještě teď jí slyším křičet na toho chlapa, co nosil čepici na stranu a se kterým jsem chodil chytat ryby. Jakoby věděla, co se vždycky stane: "Když už toho parchanta bereš s sebou k řece, dej na něj aspoň pozor, ať se tam někde neutopí!" Ježíš Kristus neřekl nic, vzal mne za ruku, ale zřejmě Marii slyšel, neboť když jsem u Naběračky v Koretově sklouznul do špinavých vod řeky Úplavy, Ježíš, který byl levák, mne vytáhl plného vody, za což jsem mu byl vděčen. To ale naštvalo Marii, neboť voda nenatekla jen do mě, ale i do jeho cenných Omeg, které mu Marie koupila a které bohužel nebyly vodotěsné. Proč ale tohle všechno píši?

Četl jsem kdysi v novinách zajímavý článek od nějaké chytré psycholožky, jejíž jméno jsem bohužel zapomněl, že za narůstající nežádoucí hrubost a vulgaritu českého jazyka vlastně mohou mladé matky, které denně užívají vulgárních výrazů. Že to prý učí své děti od raného mládí a ty to později praktikují na svých potomcích přesně tak, jak je to jejich maminky naučily. I když, jak je vidno, s paní doktorkou souhlasím, musím se zastat přepracovaných mladých matek a dodat, že otcové jsou vinni něčím úplně jiným, neméně odstrašujícím.

 

Ty vole sem, ty vole tam. To je normální oslovení v noční tramvaji č. 22, která jezdí na Mírák, kde jsme se ženou bydleli. Žena moje, květinka křehká a duše jemná, toto nemohla dlouho poslouchat.

"Pojď, půjdeme pěšky."

"Proč?"

"Víš, ono to není to samé jako v angličtině," ujistila mě, jako kdybych to nevěděl, "říkat někomu vole". V angličtině to znamená, že je někdo silný a ne blbý.

"Já to nemohu poslouchat." řekla. Mně to bylo jedno, neboť já beztak špatně slyším když je kolem hluk a neposlouchám lidi kolem mě, o čem a jak se baví v češtině, angličtině, španělštině či ruštině.

 

Během let mé práce u NASA jsem poznal pár astronautů a jednomu z nich, Jimovi van Hoftenovi, se říkalo Ox. Pokud se podíváte na jeho anglický životopis (http://en.wikipedia.org/wiki/James_van_Hoften) a pak na ten český (http://cs.wikipedia.org/wiki/James_van_Hoften), shledáte, že ten, kdo překládal jeho životopis do češtiny, jeho slavnou přezdívku Ox (Vůl), úplně vynechal. Škoda. Jinak šikovný a schopný překladatel měl našincům raději vysvětlit, o co jde. A o to se tu snažím já. Problém je ten, že když budete někomu po léta říkat, že je blbý, což 'vůl' v češtině de facto znamená, tak blbým opravdu bude. Jak to říkal Goebels, 'Tisíckrát opakovaná lež, se stává pravdou!'. Nedávno se na mne rozzlobil jeden čtenář, pan Kalina, že si Česko nemůže dovolit zavřít vysoké školy, neboť jen 50 % lidí má maturitu a že kvantita nemá nic společného s kvalitou. Opravdu?  Měli bychom hlavně jeden druhému přestat říkat, že ostatní jsou bez inteligence a vzdělání. Ne?

Inteligence národa ale není o tom, kolik lidí má maturitu či diplom z vysoké školy (která často za moc nestojí), ale je také o tom, jak spolu lidé interagují. Jaká je kultura národa. Nedovedu si představit, že bych říkal svému synovi nebo své dceři, že je blbý či blbá. Dále nevidím 'feedback' jako zpětnou vazbu, tj. 'když ty dáš do vazby mě, já na oplátku dám zase tebe', ale spíše 'když vidíš, jak bych to mohl dělat lépe, tak mi to řekni, já to na oplátku zase řeknu tobě'. Slovo 'feed' neznamená 'vázat', ale znamená 'krmit' ci 'dávat někomu něco' (informace). V originále má tedy positivní význam, ale ten, kdo toto slovo překládal, nemyslel positivně. Dáte někomu 'feedback' a on se 'urazí'. To je typicky česká vlastnost. Urážení se. To je také to, na co jsem myslel, když jsem v minulém blogu napsal, že pokud nový premiér nebude schopný změnit kulturu, jak toho například nebyl schopny Dr. Mahatir Mohammad, bývalý premiér Malajska, nebude úspěšný. A na tom stále trvám. Jen čas nám ukáže, zda náš nový premiér bude Berlusconi nebo Bloomberg.

Existují určitá slova, většinou rasové nadávky, která se používají, i když by se používat neměla. V USA je slovo 'negr' zakázané. Pokud někoho takhle nazvete na veřejnosti nebo, nedej Bože, v médiích a máte určitou kariéru, tak ji druhý den už nemáte.

A co bych chtěl ještě říci novému panu premiérovi?

Pokud chcete trochu změnit českou kulturu a malonko zvednout IQ českého národa, tak zakažte používat slovo 'vůl' a na nový překlad anglického slova 'feedback' vypište celo-národní konkurz.

_________________________________________________________________

PS:

21.srpna 1989 se v Československu stal 'zázrak'. Z cca 11-13 milionů 'soudruhů' jich přes noc deset milionů 'zmizelo'. S těmi 'voly' by to snad šlo udělat také, nebo ne? Tak, na co čekáme, 'soudruzi'? Na ZÁZRAK?

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Carl Sinclair | pátek 22.11.2013 13:02 | karma článku: 28,76 | přečteno: 4335x
  • Další články autora

Carl Sinclair

Proč bych stále chtěl být diktátorem v ČR?

Je to měsíc, co jsem četl o panu radním z Teplic. Nelíbilo se mu, že ženy bohatých přistěhovalců ze Středního východu, konkrétně z pouštního království Kuvajtu, skupují pozemky, kde se dá, aby na nich mohli budovat svá letní sídla. Kromě toho chtějí taky chodit zahalené v černých hábitech. Pan radní má pocit, že to není náš zvyk a že by ty dotyčné dámy zahalené po Teplicích chodit neměly.

7.10.2014 v 8:56 | Karma: 37,12 | Přečteno: 3711x | Diskuse| Politika

Carl Sinclair

Býk číslo čtyři

V Seville jsme už dva měsíce. Velká rozhodnutí v naší rodině dělám já. Jít na koridu, nebo-li býčí zápasy, jsem viděl jako nutnou životní zkušenost, kulturní povinnost. Nikdy jsem na na ní nebyl, ani moje žena. Brána číslo patnáct napsaná na našich dvou lístcích (jeden stál třicet šest euro) stojí naproti slavné čtvrti Triana a taky hospodě, kam rádi chodíme během přestávek mezi lekcemi španělštiny, asi šedesát metrů od mé školní židle.

3.10.2014 v 9:00 | Karma: 10,87 | Přečteno: 401x | Diskuse| Kultura

Carl Sinclair

Proč bych chtěl být diktátorem v ČR?

Protože diktatura je lepší (k vysvětlení viz můj blog z 10. ledna) a také protože na to mám: charakter, vizáž, vzdělání, zkušenosti i léta. Jak jistě víte, diktátorů jsou dva základní typy: 1) Diktátor tzv. “benevolentní“, se šedivými licousy a 2) Diktátor tzv. “nebenevolentní“, s černým fouskem. Obyčejně, když zkorumpovaná demokracie jako byla Weimarská republika (viz: http://cs.wikipedia.org/wiki/V%C3%BDmarsk%C3%A1_republika) padne, přijde diktátor č. 2. Tak to na tomhle světě funguje. Nicméně v dalších volbách, budete-li ještě mít tu možnost volit, zvolte mě. Jak to uděláte? Vezmete si propisovačku (aby se to nedalo vymazat) a na volebním lístku všechny přeškrtnete a napíšete tam moje jméno. A abyste věděli, do čeho lezete, tak jako každý správný Diktátor vám v kostce nastíním ty nejpodstatnější věci, kterými svou diktaturu začnu:

16.8.2014 v 9:00 | Karma: 34,63 | Přečteno: 4240x | Diskuse| Politika

Carl Sinclair

Nikdy se nepřepínej. Udržuj si rezervy

"ELVIS, OREL AMERICKÝ: Bajka skoro pravdivá" je příběhem všech, kteří hledají skrytý smysl života. Je to příběh o lásce a přátelství, jak dospět k moudrosti a jak se spojit s vlastní duší. Orel jménem Elvis, nám ukazuje, že lze přijmout nové myšlenky a nechat za sebou ty, které jsme přerostli. Kniha je napsaná v tradici "Racka Jonathana" pro nové tisíciletí. I když si někteří čtenáři myslí, že je to příběh Elvise Presleyho, krále Rock & Rollu, autor nás ujišťuje, že tomu tak není. Psal jenom o lidech, spirituálnim životě a nášem vztahu s orlem svobody, kterého máme každý z nás v srdci. _________________________________________________________________________________ ELVIS, OREL AMERICKÝ, Kapitola 15. Opět letěli jeden za druhým. Ike dal znamení a začali klesat. Elvis pozoroval Ika, jak nabírá rychlost, pomáhal si ocasem a předvedl salto. Udělal dvě hvězdy a při té třetí se nechal vynést výš, obrátil se, předvedl další přemet a potom následovala celá plejáda nejkrásnějších skluzů jaké kdy Elvis viděl. Po hodinách cvičení, jež bylo pro Elvise jako škola hrou, to vypadalo, jako byly oba přátelé spojeni dohromady.

25.7.2014 v 9:00 | Karma: 6,44 | Přečteno: 236x | Diskuse| Ona

Carl Sinclair

Systém nelze zlomit. Zlomí tebe.

"ELVIS, OREL AMERICKÝ: Bajka skoro pravdivá" je příběhem všech, kteří hledají skrytý smysl života. Je to příběh o lásce a přátelství, jak dospět k moudrosti a jak se spojit s vlastní duší. Orel jménem Elvis, nám ukazuje, že lze přijmout nové myšlenky a nechat za sebou ty, které jsme přerostli. Kniha je napsaná v tradici "Racka Jonathana" pro nové tisíciletí. I když si někteří čtenáři myslí, že je to příběh Elvise Presleyho, krále Rock & Rollu, autor nás ujišťuje, že tomu tak není. Psal jenom o lidech, spirituálnim životě a nášem vztahu s orlem svobody, kterého máme každý z nás v srdci. _______________________________________________________________ ELVIS, OREL AMERICKÝ, Kapitola 14. Letěli do žulového lomu a usadili se přímo veprostřed na jednom balvanu. Připomínalo jim to obrovský amfiteátr se stěnami do půlkruhu kolem nich. "Tohle místo má nejlepší akustiku na světě," řekl Ike. "Nemusíš si zničit hlasivky, když cvičíš." Zaklapal jemně zobákem. "Slyšíš?" poznamenal s uspokojením. Klapání se odráželo od stěny a vracelo se zpátky silnější, plnější a jasnější, jako v opeře. "Chvěje se to!" vykřikl Elvis překvapeně. "Zesiluje to energii," objasnoval Ike. "Musíš ale používat jenom spodní část svého hlasového ústrojí. Myslím tím průdušnice." Ike si sáhl na krk. "Jinak si totiž zničíš hlas."

18.7.2014 v 9:00 | Karma: 6,36 | Přečteno: 320x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Soud v Haagu začal řešit Gazu. Genocida dosáhla strašlivé úrovně, zaznělo

16. května 2024  22:40

Genocida, kterou Izrael páchá v Pásmu Gazy, dosáhla strašlivé úrovně, prohlásil zástupce...

Ukrajinu překvapila míra neúspěchu raket z KLDR, selže až polovina z nich

16. května 2024  21:15

Severokorejské rakety krátkého doletu KN-23, které Rusko používá ve válce na Ukrajině, vykazují...

Rusko nemá na průlom u Charkova dost lidí, Ukrajinci se udrží, řekl velitel NATO

16. května 2024  20:19,  aktualizováno  20:46

Ruská armáda nedisponuje dostatečným počtem vojáků k dosažení strategického průlomu v oblasti...

Politik má chodit mezi lidi. Fiala po útoku na Fica nezmění své návyky

16. května 2024  20:34

Po středečním útoku na slovenského premiéra Roberta Fica se Petr Fiala nechal slyšet, že nebude...

  • Počet článků 60
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1044x
Jsem byvaly sr. inzenyr ktery pracoval na orbitalni stanici ve Washigtonu a Houstonu. Muj sef byl druhy astronaut z Apollo 13, Fred Haise. Pred tim jsem pracoval jako Projektovy manazer na mega projektech v USA a strednim vychode. Pozdeji jsem byl vysokoskolsky pedagog na trech Australskych universitach a VSE.

Seznam rubrik