Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

"Existují určitá slova, většinou rasové nadávky, která se používají, i když by se používat neměla. V USA je slovo 'negr' zakázané. Pokud někoho takhle nazvete na veřejnosti nebo, nedej Bože, v médiích a máte určitou kariéru, tak ji druhý den už nemáte."

To je, myslím, nádherně (byť jistě nechtěně) popsaná součást úpadku Ameriky.

1 0
možnosti
Foto

jak se soudruh neobratně vyjádří, už zítra není soudruh...co mi to připomíná?;-)

0 0
možnosti
DK

Článek mě v první polovině velmi zaujal. Žel, pak sklouzl do nesmyslnosti a vyústil v hloupost.

Škoda.

0 0
možnosti
Foto

pitomá hyperkorektnost ameriky je přesně to čemu se potřebujeme vyhnout. Taxikář ví, že zastavit v problémové čtvrti v noci černochovi (pardon, trapáci v US trvají na afroameričanovi...nebo už taky ne?) je vstupenka do říše velkých problémů ne-li poslední životní zážitek...ale nebezpečí je ne slovo negr....to radši ty voly v puse...než jimi být:-P;-)Rv

0 0
možnosti
Foto

to "ne" navíc jsem chtěl umazat;-)

0 0
možnosti
VZ

No to je snad sen. Nějak nemohu uvěřit, že existuje technik inženýr, který má problém s výrazem zpětná vazba. Zpětná vazba je naprosto běžně používaný ustálený terminus technicus, abych se vyjádřil ve stylu některých našich starých kozáků z oboru a snad nikdo koho znám s tím nemá problém. Je všeobecně známo, že slovo nebo spojení, které je takovým odborným termínem, má v daném oboru přesně vymezený význam, který se často liší od základního významu.

Vazba navíc nemusí nutně znamenat pobyt za mřížemi. Budeme snad nutit chemiky také ke změně terminologie. Tam se to vazbami jen hemží. Vřele bych doporučoval toto nechat spát a nemrzačit jazyk. Nebo z toho vyleze podobná blbost, jako když nám náš profesor na technice jednou vyprávěl o jakémsi šílenci, který chtěl z angličtiny převzaté slovo kompresor nahradit českým ekvivalentem tlakovač či stlačovač nebo jak to mělo být. Děkuji nechci.

2 1
možnosti
JB

Oslovení vole už přímo přece neznamená přímo blbý, je to prostě vulgární oslovení. Něco, jako si černoši mezi sebou bez problémů říkají negře. A hlavně vole se používá hodně dlouho, určitě 100 let. Není to nic nového.

A nevím, v USA je dnes i v normální řeči každé druhé slovo f..., a nemusejí to být žádní pobudové.

Ano, všichni bychom měli mluvit méně vulgárně, a ženy zvlášť.

1 0
možnosti
VM

V75a12c75l19a57v 70M13a25c39h

22. 11. 2013 23:28

...ja myslim, ze uz ztratilo i tu vulgaritu a zminovany smysl "blby"...to uz je pripad pro jazykovedce, tipoval bych to na citoslovce, pouzivajici se ke zdurazneni , eventuelne jako uvozeni ci naopak ukonceni vety, nebo osloveni bez hlubsiho vyznamu...:D puvodni smysl samozrejme neztraci ve vete "Ty jsi vul ! " :D

1 0
možnosti
Foto

p. J.M. je asi pněkud ,,mimo mísu";-)

1 0
možnosti

I87v14o 12Ž46á83č75e97k

22. 11. 2013 22:36

Mimo mísu je spíš autor článku, a to hned v několika věcech.

1 0
možnosti
JA

J61i64ř55í 22A14l84e20x84a

22. 11. 2013 13:50

To sousloví "zpětná vazba" se asi odkoukalo z elektroniky :-).

Tam se to běžně používá (a anglicky je to feedback) pro spoj, kterým je vstup systému zpětně navázán na výstup. A to sedí. Pro komunikaci mezi lidmi to zní možná divně, ale co naděláte.... :-P

5 0
možnosti
PV

Souhlasím s Vámi, ale neviděl bych největší problém ve slově "vazba" ve smyslu trestu - uvěznění. Spíš si myslím, že to bude ono zmíněné nepříjemné upozornění na chybu.  V anglicky mluvících zemích může být považována zpětná vazba jako prostředek k vytvoření lepšího stavu věci/projektu, než je, a možná že je proto brána jako povzbuzení nebo opravení v dobrém slova smyslu. V Čechách si jej asi většina spojuje jen s tím, že Vám vedoucí napaří další práci, protože vám něco v projektu chybí. Prosím, opravte mě pokud se mýlím :-)

0 0
možnosti
JM

Ano, zákaz je prostředek, který někoho zkultivuje;-D Na tomto příkladu je vidět, že na to, aby člověk chytil soudružské způsoby nemusel žít pod bolševikem.

3 5
možnosti
  • Počet článků 60
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1044x
Jsem byvaly sr. inzenyr ktery pracoval na orbitalni stanici ve Washigtonu a Houstonu. Muj sef byl druhy astronaut z Apollo 13, Fred Haise. Pred tim jsem pracoval jako Projektovy manazer na mega projektech v USA a strednim vychode. Pozdeji jsem byl vysokoskolsky pedagog na trech Australskych universitach a VSE.

Seznam rubrik