Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Vyrábí televize Nova reportáže na objednávku?

Televize Nova odvysílala v neděli 15. února 2009 ve večerním zpravodajství Televizních novin reportáž s názvem Internetová past na podnikatele. Po shlédnutí příspěvku vás napadne – jak je možné, že podnikatel Michal Malý a jeho manželka Vladana nebyli ještě obviněni policií? Pokud se však zamyslíte nad reportáží, zřejmě dojdete k závěru, že byla „ušita“ horkou jehlou, narychlo a možná i natočena na objednávku…

CO JSTE MOHLI V REPORTÁŽI VIDĚT

Televize Nova odvysílala v neděli 15. února 2009 ve večerním zpravodajství Televizních novin reportáž s názvem „Internetová past na podnikatele“. Autory jsou Petr Zapletal a Jiří Pánek.

Z úst novináře Pánka se dozvíme, „že v Česku je stále více podnikatelů, kteří varují před firmou TopInternet. Její stránky nazvané www rejstrik firem nabízejí podnikatelům, že je do této databáze zapíšou. Problém je v tom, že služba se tváří jako bezplatná, po několika dnech ji ale TopInternet zpoplatní“.

V průběhu příspěvku se dozvíte, že firma TopInternet s. r. o. rozesílá nevyžádané e-maily s nabídkami na inzerci, že podnikatele umístí do svého rejstříku firem.

Vystupují zde dva podnikatelé, Petr Mrázek a Jaromír Žaludek, kteří mají údajně špatné zkušenosti s Rejstříkem firem. Jak při záběru s Mrázkem tak Žaludkem, můžete vidět fakturu, kterou vystavila společnost TopInternet s. r. o. Pokud si však reportáž pustíte pomalu a zastavíte záběr na dokumentu, zjistíte, že se jedná o jeden a tentýž doklad Žaludka.

Ten si stěžuje, že firma TopInternet za bezplatné zaregistrování jeho společnosti JarMac, s. r. o., ke kterému došlo zřejmě před dvěma lety, požaduje zpětné uhrazení faktury za inzerci. Brání se, že když se registroval na Rejstříku firem, byla registrace zdarma a proto jí využil.

Podle Mrázka chce TopInternet platbu za služby, které si jako firma neobjednali a jde o podvod. TopInternet nereaguje na telefony ani na e-maily.

Pánek vysvětluje, že ve firmě TopInternet s. r. o. figuruje „dvojice, která rozjela svůj byznys po roce 2000, jejich firmy ale měly jiná jména“. Na obrazovce uvidíte fotografie podnikatele Michala Malého a jeho partnerku Vladanu Malou (rozenou Petržílkovou).

Součástí reportáže je jedna věta mluvčí Úřadu pro ochranu osobních údajů Hany Štěpánkové, která byla řečena pro Občanské judo. To bylo odvysílané 22. června 2006.

Společně se štábem TV Nova vidíme, jak se Pánek snažil zastihnout podnikatele Malého na Praze 6. Až sousedka Pánkovi sdělila, že už delší čas v domě Malý nebydlí. Další adresou, kam TV Nova zamířila, bylo sídlo firmy TopInternet s. r. o., které je na adrese U Habrovky 247/11 na Praze 4. Ale ani zde neměl štěstí.

V závěru příspěvku nás reportér Pánek informuje, „že na firmu TopInternet s. r. o. bylo podáno několik trestních oznámení, ale dosud nebyl nikdo obviněn.“

CO SE MI NA REPORTÁŽI NEZDÁ

Tvrzení Pánka, že „služba se tváří jako bezplatná, po několika dnech ji ale TopInternet zpoplatní“ je v naprostém kontrastu s tím, že na www.rejstrikfirem.cz najdete na první stránce hned na dvou místech odkaz na ceník.

Reportér Pánek hledal podnikatele Malého na Praze 6. Ze samotné reportáže se však dozvíte, že na Praze 6 podnikatel Malý dávno nebydlí. Proč tedy reportéři hledali Malého v místě, kde nebydlí?

Televizní štáb se také vydal na Prahu 4, kde má firma TopInternet s. r. o. sídlo. Ani tam však nikoho nezastihli. Z informací od podnikatele Malého vím, že ani jeho ani manželku Vladanu nikdo nekontaktoval a přitom byli celý víkend k zastižení na svém bydlišti. Proč je nikdo nekontaktoval?

Běžným novinářským postupem je, že se pokoušíte zastihnout daného člověka na mobilním telefonu (když ho nebere, pošlete SMS), pevné lince a na e-mailu. Z vlastní novinářské praxe vím, že jde o ověřený postup a že je téměř 99 % šance, že člověka zastihnete.

Reportáž byla zařazena na první místo zpravodajství Televizních novin hned po upoutávkách. Kdo je jen trochu informován o tom, jak funguje mediální trh, ten ví, že se jedná o nejsledovanější část zpravodajství.

Podle serveru www.strategie.cz sleduje Televizní noviny na TV Nova zhruba okolo 30 % populace v ČR starších 15 let. Tedy jakákoliv reportáž zařazena do zpravodajství TV Nova bude mít nejvyšší sledovanost a také největší dopad na společnost. Pro srovnání: Události na ČT 1 sleduje okolo 12 % populace starších 15 let, Zprávy PRIMA sleduje zhruba 8 % populace starších 15 let.

Základním pravidlem vyvážené reportáže je, aby byl dán prostor oběma stranám, kterých se případ týká. Pokud nebyl dán prostor podnikateli Malému ani jeho manželce, neměla být reportáž odvysílána vůbec.

Věta mluvčí Úřadu pro ochranu osobních údajů Hany Štěpánkové, která byla řečena pro Občanské judo v roce 2006 není v tomto případě relevantní, protože firma TopInternet s. r. o. vznikla až v roce 2007.

V reportáži se dozvíme, že s firmou podnikatele Malého a jeho partnerky Vladany jsou problémy od roku 2000. Ovšem podle údajů dostupných www.justice.cz zjistíme, že Vladana Malá (rozená Petržílková) nefigurovala ani jako jednatelka ani společník v žádné firmě až do roku 2007.

Podnikatel Michal Malý nebyl nikdy ve společnosti TopInternet s. r. o., ani jednatelem ani společníkem. Je zaměstnancem, který má na starosti jednání s klientelou a má oprávnění jednat s úřady. 

Z příspěvků se dozvíte, že „je v Česku stále více podnikatelů, kteří varují před firmou TopInternet“. Kdo kromě podnikatelů Petra Mrázka a Jaromíra Žaludka ještě před firmou varuje? Zevšeobecňování je rovněž zavádějící.

Novinář Pánek končí reportáž slovy, že „ na firmu Topinternet s. r. o. bylo podáno několik trestních oznámení, ale dosud nebyl nikdo obviněn.“ Reportéři formulují svá slova takovým způsobem, že je na místě, aby byl někdo obviněn nebo je to předpokládáno. A že se tak dosud nestalo. Tím uvádí TV Nova společnost v omyl.

Od podnikatele Malého jsem se dozvěděla, že od roku 2007, kdy byla založena firma TopInternet s. r. o. bylo podáno celkem pět trestních oznámení. Podnikatel Malý však ve všech případech doložil policii, že si autor trestního oznámení vědomě objednal placenou službu. Policie všechna trestní oznámení odložila. Vzhledem k tomu, že firma TopInternet s. r. o. poskytuje služby 14 000 klientům, je počet trestních oznámení zanedbatelné. Proč si takovou informaci novináři od policie nezjistili?

PÁR SLOV O REPORTÁŽI TV NOVA NA ZÁVĚR

Pokud odhlédneme od toho, že se jedná o reportáž v bulvárním střihu, přesto jsou v odvysílaném příspěvku závažné chyby, a řekla bych téměř školácké, které bych u novinářů s letitou praxí v televizi, již neočekávala.

Celá reportáž působí, jako kdyby byla ušita „horkou jehlou“ a to ve velmi krátké době a možná, že byla natočena se záměrem, poškodit podnikatele Michala Malého a jeho manželku.

www.flikr.com

http://archiv.nova.cz/search/type_id=372&parent_id=42173&group=true&order=date

http://www.strategie.cz/scripts/detail.php?pgid=988

http://www.justice.cz

www.rejstrikfirem.cz

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Hana Rebeka Šiander | čtvrtek 26.2.2009 9:15 | karma článku: 25,44 | přečteno: 4561x
  • Další články autora

Hana Rebeka Šiander

Jak ztratit kamarádku snadno a rychle díky sociálním sítím

Víc jak rok jsem se těšila z krásného přátelství. Pak jsem kamarádce poukázala na chybu v jejím životě, díky které trpěla. Následovalo ukončení vztahu. Jak negativně ovlivňují sociální sítě naše vztahy?

27.4.2024 v 12:06 | Karma: 25,68 | Přečteno: 3852x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Proč mě přestalo bavit nakupování oblečení

Ačkoliv se obchodní řetězce dušují, že se zaměřují na ochranu přírody, šetrnost a udržitelnost, nic není vzdálenější realitě. Nekvalitní oblečení stěží přežije dva roky, nemá styl, ale zato je z mizerných materiálů.

25.4.2024 v 21:55 | Karma: 38,16 | Přečteno: 5513x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Tuberkulóza, záškrt, černý kašel a jiné pohromy

Poslední roky, kdy už některá očkování nejsou povinná, nebo byly vyvinuty slabší vakcíny, je možné onemocnět záškrtem, tuberkulózou a černým kašlem. Už jste se s nimi setkali? Jaké jsou příznaky? Kolik je v ČR nemocných?

11.4.2024 v 19:18 | Karma: 15,08 | Přečteno: 778x | Společnost

Hana Rebeka Šiander

Recenze knihy „Přetížení“ od Arthura Haileyho

Napínavý román „Přetížení“ z pera Arthura Haileyho dává nahlédnout do zákulisí plynárenských a elektrárenských společností. Řeší otázku globálního oteplování, nedostatku vody, letních veder, čím dál větší spotřeby plynu a energie.

9.4.2024 v 19:06 | Karma: 11,37 | Přečteno: 519x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Dvanáctero pro lepší život Pražanů

Po dvou letech v Praze jsem v šoku, jak moc se Pražené změnili. Z milých, ohleduplných a vstřícných lidí se stali hrubí a arogantní lidé. Největší změny vidím u dvacátníků a třicátníků. Copak jim nikdo neřekl o etiketě?

8.3.2024 v 1:04 | Karma: 19,12 | Přečteno: 958x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Koho ještě zajímá? Trumpův soud jako reklama končí, demokraty neuspokojil

21. května 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Soudní proces s exprezidentem USA Donaldem Trumpem o údajné nelegálnosti úplatku pornoherečce...

iDNES Premium rozdává 1 000 Kč na letenky a čtení za 49 Kč na čtvrt roku

21. května 2024

K mimořádné nabídce na čtvrtletní předplatné za 49 korun teď iDNES Premium přidává ještě další...

Rusko si objednalo sabotáže v Polsku, devět lidí skončilo za mřížemi

20. května 2024  22:51

Polské bezpečnostní složky nedávno zadržely devět lidí, které podezírají ze zapojení do sabotáží v...

Absurdní! Nehorázné! Izrael, USA i Česko odmítají zatykač z Haagu na Netanjahua

20. května 2024  20:32,  aktualizováno  21:50

Izrael má jasno: zatykač z Haagu je absurdní, ostudný a útok proti celé zemi. Tak se vyjádřil...

  • Počet článků 624
  • Celková karma 21,88
  • Průměrná čtenost 3812x
Narodila jsem se v roce 1979 v Hradci Králové. Baví mě studovat a vzdělávat se, a tak jsem vyučená švadlena a kuchařka, ale i sociální pracovnice. Vystudovala jsem theologii. Jsem absolventkou Policejní akademie PČR.

Během svého života jsem se věnovala mnoha povoláním. Pracovala jsem v McDonald´s, byla jsem asistentkou ve vzdělávací společnosti, realitní makléřkou i státní úřednicí na Ministerstvu obrany ČR.

Nejvíce mě zaujala práce v médiích (rádio, TV, noviny) a objevila jsem, že mě baví psát. Pracovala jsem jako novinářka v oblasti V.I.P. a politiky.

Píši recenze pro Palmknihy.cz. Jsem blogerka, spisovatelka a recenzentka knih a filmů.

V únoru 2012 mi vyšel můj první román pro ženy, kniha BRIGITA. V prosinci 2012 se objevila na světě druhá kniha HEDVIKA. V roce 2020 jsem napsala nový ženský román, který se jmenuje MARIANNE a hledám nakladatele, abych mohla knihu vydat. A pracuji na dalších knihách.

Najdete mě také na MÉM WEBU: http://siander.cz

Můžete mi napsat na E-MAIL: siander@siander.cz

Počet návštěv podle TOP listu:

');
//-->