Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Tuberkulóza, záškrt, černý kašel a jiné pohromy

Poslední roky, kdy už některá očkování nejsou povinná, nebo byly vyvinuty slabší vakcíny, je možné onemocnět záškrtem, tuberkulózou a černým kašlem. Už jste se s nimi setkali? Jaké jsou příznaky? Kolik je v ČR nemocných?

VÁŽNĚ NEMŮŽEME V ČR ONEMOCNĚT TUBERKULÓZOU?

Vloni (rok 2023) jsem byla na rentgenu v Nemocnici milosrdných sester sv. Karla Boromejského (NMSKB) v Praze na Petříně. Byla jsem zdravá, jenom moje praktická lékařka občas chce SONO mé štítné žlázy, aby zkontrolovala, zda je všechno v pořádku.

Když na mě přišla řada, zdravotní sestra mě požádala, abych si vzala respirátor nebo roušku. Byla jsem tím zaskočena. Pandemie covidu-19 už byla několik měsíců za námi a samotný covid-19 se zařadil mezi obyčejná respirační onemocnění. Proto jsem se omluvila a přiznala, že žádnou ochranu s sebou nemám. Zdravotní sestra mi přinesla zdravotnickou roušku a počkala, až si ji nasadím.

Když mě vyšetřovala v ordinaci lékařka, tak ona i sestra měly respirátory.

  • „Já covid-19 nemám. Myslela jsem, že už není povinnost nosit roušky ani respirátory,“ řekla jsem.
  • „Tu roušku máte kvůli sobě,“ odpověděla lékařka.
  • „Jak to myslíte?“ nechápala jsem.
  • „Před pár dny tu byl muž. Dělala jsem mu rentgen plic. Když jsem se na rentgen podívala, zjistila jsem, že má tuberkulózu,“ řekla lékařka.
  • „A to vám neřekl předem?“ zajímalo mě.
  • „Ne.“
  • „Ale o tom vědět musel ne?“ zajímalo mě.
  • „Samozřejmě že o tom věděl!“ řekla rozhořčeně lékařka.
  • Nechápavě jsem koukala na lékařku a mozek mi to nebral!
  • „Takže když po vás chceme, abyste se chránila… Je to proto, že nikdy nevíte, kdo byl na rentgenu před vámi,“ vysvětlila mi lékařka.

Byla jsem překvapená a cestou domů se mi stále honily myšlenky: Opravdu je možné se v ČR nakazit TBC?! Jak je to možné?!

Tuberkulóza - nemoc, kterou si mnozí z nás neumí představit, protože se s ní nikdy nesetkali a ani neznají nikoho, kdo by ji měl. Snadno se nám může zdát, že jde o jakési mlhavé nebezpečí, ale nás se určitě netýká. To postihne určitě někoho jiného, ale ne mě!

Pokud byste si rádi přečetli jaké je žít s TBC a nechcete suchá data, pak bych vám doporučila vynikající román „Nebe nezná vyvolených“ od německého spisovatele Ericha Marii Remarquea z roku 1959. Příběh se odehrává převážně v plicním sanatoriu ve Švýcarsku, kde se léčí mladá dívka Lillian a automobilový závodník Hollmann. Román podrobně popisuje příznaky nemoci, ale i samotný boj s tuberkulózou včetně obrovské touhy po uzdravení a chuti vrátit se do života a jednoduše dělat to, co je pro mnoho lidí normální - žít.

Já si představím určitě více, než mnoho lidí. My jsme totiž měli TBC v rodině. Vybavily se mi vzpomínky na vyprávění mého téměř devadesátiletého strýčka, který mi řekl, že jsem mohla mít o jednoho strýce víc, kdyby totiž během II. světové války nezemřel na tuberkulózu. Nebylo mu tehdy ani dvacet let.

Můj strýček, můj táta a další bratr měli TBC a v 50 letech trávili čas v sanatoriu pro léčbu tuberkulózy v Ústí nad Labem, v tehdejších bývalých Sudetech.

PÁR SLOV O TUBERKULÓZE

Tuberkulóza (TBC) je závažné infekční onemocnění, které může postihovat několik orgánů. Nejčastěji se však jedná o plíce. Na světě každý rok umírá na TBC přibližně 1,3 milionu lidí. Světová zdravotnická organice (WHO) doporučuje očkování proti TBC co nejdříve po narození, nejpozději do jednoho roku dítěte. Jedná se o jednu vakcínu. V Československu bylo očkování proti TBC zahájeno v roce 1953. Od roku 1958 potvrzené případy TBC klesají, nemocnost se oproti době před očkováním snížila stonásobně. Vzhledem k příznivé epidemiologické situaci v ČR bylo povinné plošné očkování proti tuberkulóze u dětí zrušeno vyhláškou č. 299/2010 Sb. Očkovány jsou pouze děti ve vyšším riziku infekce TBC. V posledních pěti letech je v ČR ročně hlášeno kolem 500 případů onemocnění. V roce 2018 bylo nahlášeno 444 případů onemocnění tuberkulózou.

PŘÍZNAKY AKTIVNÍHO ONEMOCNĚNÍ TUBERKULÓZY

TBC je závažné infekční onemocnění, které může postihovat řadu orgánů, nejčastěji plíce. K hlavním příznakům plicní TBC patří kašel trvající tři týdny a déle, bolest na hrudi, vykašlávání krve. K dalším příznakům se řadí slabost nebo únava, úbytek na váze, nechutenství, zimnice, zvýšená teplota, noční pocení, případně další příznaky podle toho, kde TBC infekce propukla.

ZÁŠKRT

Mnozí z nás slovo záškrt ani nezná. Někteří si mohou naivně myslet, že se jedná o sprosté slovo. Ale zpozorněli jsme všichni, když jsme se dozvěděli, že poprvé od roku 1969 zemřel v jihlavské nemocnici 82letý muž na záškrt. Muž z Prahy neměl žádná závažná onemocnění, jednalo se o aktivně žijící seniora a sportoval. Přesto podlehl záškrtu.

V České republice se záškrt objevil po 27 letech a to v roce 2022. Jednalo se o pět případů. Nikdy však pacienti nezemřeli.

Záškrt je znám už od starověku. Před zavedením očkování patřil k hlavním příčinám dětské nemocnosti a úmrtnosti. Nejčastěji se projevuje jako těžká angína s šedavými pablánami, které vedou k zúžení hrtanu i hltanu a následně k udušení. Nejvyšší nemocnost záškrtu byla v českých zemích v průběhu II. světové války. V roce 1943 onemocnělo 39.597 lidí. Smrtnost se pohybovala mezi 5,0 až 8,0 procenta. Povinné očkování bylo zahájeno v roce 1946, poté začalo onemocnění klesat. Do začátku 70. let XX. století se už záškrt nevyskytoval. Od roku 1974 se vyskytovalo onemocnění výjimečně. Riziko nákazy se zvyšuje s věkem, poklesem ochranných látek po očkování a často má souvislost s neočkovanými lidmi nebo s cestami do zahraničí.

PŘÍZNAKY ONEMOCNĚNÍ ZÁŠKRTU

Záškrt se nejčastěji projevuje jako těžká angina s šedavými pablánami, vedoucí k zúžení hrtanu i hltanu a k dušení. Mezi další příznaky patří slabost, bolest v krku, horečka, zvětšené krční mandle a dýchací obtíže. Bakteriální toxiny se mohou dostat do krevního oběhu a poškodit i srdce, ledviny a centrální nervový systém.

STRAŠÁK ČERNÝ KAŠEL

Černý kašel se objevuje čím dál tím víc. Já jsem ho nikdy neměla. Až do nedávna jsem ani neznala nikoho, kdo by s ním bojoval. Před víc jak měsícem však onemocněla moje dobrá přítelkyně. Je jí 73 let a bydlí v Praze. Vůbec by ji nenapadlo, že by mohla černý kašel mít. Začalo to nevině, hlídala vnoučata v předškolním věku (ta se pak ukázala jako bacilonosiči, ale sami díky vakcinaci aktivně černý kašel ani žádné příznaky nemají) a cestou domů dobíhala tramvaj.

První dny, kdy začala kašlat, dostala horečku, rýmu a necítila se dobře, se domnívala, že se nachladila právě při dobíhání v chladnu tramvaj. Další dny však se však všechny příznaky zhoršily, nejvíce kašel. Ten byl urputný a vysilující. Postupně se přidalo vykašlávání a nejdříve bílých hlenů, pak žlutých a nakonec zelených. Dusivé, vyčerpávající a nekončící kašel probíhal v záchvatech. Hodinový kašel, který nekončí, pak hodina, možná dvě hodiny klidu a znovu hodinový záchvat.

V tuto chvíli se mé přítelkyni vybavily vzpomínky na její dětství. Ona totiž už jednou černý kašel měla, když jí byly dva roky. Průběh byl stejný.

Přítelkyně vyrazila po víkendu k obvodnímu lékaři, který jí okamžitě nasadil antibiotika. Následoval rentgen, který vyloučil zápal plic. Kašel se začal zmírňovat, hodiny ve dne i v noci, kdy bylo možné se konečně vyspat, se prodlužovaly. Únava a vyčerpání, namožené břišní svaly kvůli kašli však přetrvávají. Příznaky se vytrácejí pomalu.

Číňané nazývají černý kašel „kašlem sto dnů“. Moje přítelkyně má za sebou víc jak 40 dnů a nová antibiotika (tentokrát infúze). Léčba neprobíhá dobře, jak by měla. Jako přátelé pomáháme, modlíme se, žehnáme, vozíme k lékaři a nakupujeme.

Jak mohu pozorovat zblízka, věřte mi, černý kašel dostat nechcete!

PÁR INFORMACÍ O ČERNÉM KAŠLI

Černý kašel je vysoce nakažlivé onemocnění, které se přenáší vzdušnou cestou – tedy prostřednictvím tzv. respiračních kapének, které vznikají zejména při mluvení, kašlání a smrkání. Vyskytuje se především u dětí, ale nakazit se mohou i dospělí. Černý kašel je nejzávažnější pro novorozence a kojence, zejména pro děti mladší čtyř měsíců.

Nejvíce onemocnění černého kašle bylo po II. světové válce v Československu v roce 1956, jednalo se o 49.144 případů. Po zavedení plošného očkování v roce 1958 začala nemoc a úmrtnost u dětí výrazně klesat. V roce 19U9 bylo nahlášeno pět nemocných. Od roku 1993 jde o vzestupný trend nemocnosti a pravidelně se opakující dvou až pětileté cykly nárůstu a poklesu černého kašle. Nemoc se objevuje během celého roku a vyskytuje se ve všech věkových skupinách. V roce 2024 jsou největším zdrojem nákazy dospívající a dospělí lidé, kteří mají atypický průběh černého kašle, který je mnohdy nerozpoznatelný a tak mohou nakazit černých kašlem své okolí.

PŘÍZNAKY ČERNÉHO KAŠLE

Na možnost černého kašle u dětí, adolescentů a dospělých by se mělo pomýšlet vždy, pokud kašel trvá déle než týden. Onemocnění zpočátku vypadá jako běžný katar dýchacích cest, může se vyskytnout rýma, slzení, kýchání, zánět spojivek, mírně zvýšená teplota, chrapot, bolesti v krku, ale dominantní je rozvoj záchvatovitého, obvykle suchého kašle, s rudnutím až modráním zejména v obličeji. Může se objevit krátká zástava dechu, po které následuje hlasitý, zajíkavý nádech připomínající zakokrhání kohouta. Záchvat kašle někdy končí vykašláním malého množství vazkého sputa nebo zvracením (dávivý kašel). Kašel se zhoršuje v noci a nereaguje na běžnou léčbu. Mezi záchvaty kašle pacient nemá obvykle žádné příznaky, to je důležité odlišení od respiračních viróz nebo alergických stavů. Příznaky neléčeného onemocnění mohou trvat tři měsíce i déle.

Ať už se jedná o tuberkulózu, záškrt, černý kašel, covid-19, nebo obyčejnou sezónní chřipku či virózu, pojďme být k sobě ohleduplní! V mnoha ohledech si jsou nemoci podobné – roznášejí se kapénkovou infekcí. Pokud jste nemocní a musíte mezi lidi, noste respirátory, roušky, když kašlete, použijte kapesník nebo ohbí ruky a rukávu. Dodržujte zvýšenou hygienu a myjte si ruce. Pokud můžete, nechce se přeočkovat. Věřím, že jedině tak to zvládneme.

Krásné jarní dny bez infekčních nemocí vám přeje Vaše blogerka Hana Rebeka Šiander

Zdroje, informace:

Informace o tuberkulóze jsou dostupné na Národním zdravotnickém informačním portálu zde: https://www.nzip.cz/clanek/38-tuberkuloza-tbc (autorem článku je Státní zdravotní ústav)

Článek Jaroslava Soukupa „V Česku zemřel pacient se záškrtem.“ Server Novinky.cz. Publikován 6. března 2024. Článek je k dispozici zde: https://www.novinky.cz/clanek/domaci-umrti-na-zaskrt-40463202#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=novinky.sznhp.box&source=hp&seq_no=7&utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz

Informace o záškrtu jsou dostupné na Národním zdravotnickém informačním portálu zde: https://www.nzip.cz/clanek/40-zaskrt-difterie

Informace o černém kašli jsou dostupné na Národním zdravotnickém informačním portálu zde: https://www.nzip.cz/clanek/36-cerny-kasel-davivy-kasel

Autor: Hana Rebeka Šiander | čtvrtek 11.4.2024 19:18 | karma článku: 14,54 | přečteno: 764x
  • Další články autora

Hana Rebeka Šiander

Jak ztratit kamarádku snadno a rychle díky sociálním sítím

Víc jak rok jsem se těšila z krásného přátelství. Pak jsem kamarádce poukázala na chybu v jejím životě, díky které trpěla. Následovalo ukončení vztahu. Jak negativně ovlivňují sociální sítě naše vztahy?

27.4.2024 v 12:06 | Karma: 25,00 | Přečteno: 3573x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Proč mě přestalo bavit nakupování oblečení

Ačkoliv se obchodní řetězce dušují, že se zaměřují na ochranu přírody, šetrnost a udržitelnost, nic není vzdálenější realitě. Nekvalitní oblečení stěží přežije dva roky, nemá styl, ale zato je z mizerných materiálů.

25.4.2024 v 21:55 | Karma: 37,78 | Přečteno: 5371x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Recenze knihy „Přetížení“ od Arthura Haileyho

Napínavý román „Přetížení“ z pera Arthura Haileyho dává nahlédnout do zákulisí plynárenských a elektrárenských společností. Řeší otázku globálního oteplování, nedostatku vody, letních veder, čím dál větší spotřeby plynu a energie.

9.4.2024 v 19:06 | Karma: 10,98 | Přečteno: 509x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Dvanáctero pro lepší život Pražanů

Po dvou letech v Praze jsem v šoku, jak moc se Pražené změnili. Z milých, ohleduplných a vstřícných lidí se stali hrubí a arogantní lidé. Největší změny vidím u dvacátníků a třicátníků. Copak jim nikdo neřekl o etiketě?

8.3.2024 v 1:04 | Karma: 18,70 | Přečteno: 952x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

79. výročí osvobození koncentračního tábora Auschwitz - Birkenau

Každý rok bysme si měli připomínat výročí osvobození koncentračního tábora v Osvětimi, ke kterému došlo 27. ledna roku 1945. Také letos se přímo v koncentračním táboře konal slavnostní večer za účasti přeživších a politiků.

27.1.2024 v 20:32 | Karma: 19,01 | Přečteno: 553x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Novým ministrem za TOP 09 bude Tuleja. Fiala ho označil za posilu pro vládu

30. dubna 2024  6:02,  aktualizováno  14:05

Novým ministrem pro vědu, výzkum a inovace se má stát prorektor Slezské univerzity v Opavě pro...

Budoucí ministr pro vědu za TOP 09 Tuleja vedl univerzitu, dohlíží i na OKD

30. dubna 2024  10:24,  aktualizováno  13:50

Novým ministrem pro vědu, výzkum a inovace bude za TOP 09 Pavel Tuleja, který ve vládě nahradí...

Jsou tu falešní policisté, volali lidé na 158. Zmátli je studenti v kostýmech

30. dubna 2024  13:42

Studenti se zbraněmi oblečení v černých stejnokrojích znepokojili dopoledne lidi v obchodním centru...

Prezident Pavel přijme ministra Válka. Budou mluvit o koncepci zdravotnictví

30. dubna 2024  13:34

Prezident Petr Pavel přijme ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09). Chce mu představit...

  • Počet článků 624
  • Celková karma 21,39
  • Průměrná čtenost 3856x
Narodila jsem se v roce 1979 v Hradci Králové. Baví mě studovat a vzdělávat se, a tak jsem vyučená švadlena a kuchařka, ale i sociální pracovnice. Vystudovala jsem theologii. Jsem absolventkou Policejní akademie PČR.

Během svého života jsem se věnovala mnoha povoláním. Pracovala jsem v McDonald´s, byla jsem asistentkou ve vzdělávací společnosti, realitní makléřkou i státní úřednicí na Ministerstvu obrany ČR.

Nejvíce mě zaujala práce v médiích (rádio, TV, noviny) a objevila jsem, že mě baví psát. Pracovala jsem jako novinářka v oblasti V.I.P. a politiky.

Píši recenze pro Palmknihy.cz. Jsem blogerka, spisovatelka a recenzentka knih a filmů.

V únoru 2012 mi vyšel můj první román pro ženy, kniha BRIGITA. V prosinci 2012 se objevila na světě druhá kniha HEDVIKA. V roce 2020 jsem napsala nový ženský román, který se jmenuje MARIANNE a hledám nakladatele, abych mohla knihu vydat. A pracuji na dalších knihách.

Najdete mě také na MÉM WEBU: http://siander.cz

Můžete mi napsat na E-MAIL: siander@siander.cz

Počet návštěv podle TOP listu:

');
//-->