Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Pamatujete si, co jste dělali 11. září 2001?

Dnes je to přesně sedm let od teroristických útoků Al-Káidy na strategické objekty Spojených Států. Cílem bylo napadnout svobodu, demokracii a oslabit USA. I když jsem byla tehdy v České republice, na 11. září 2001 nikdy nezapomenu. Proto se chci s Vámi podělit o 24 hodin mého života - co jsem tehdy dělala, kdy a kde jsem uslyšela první zprávy o útoku na věže World Trade Center, mé pocity, myšlenky a strach...

Nedávno jsem někde četla, že každý Američan ví, co přesně dělal dne 22. 11. 1963. V ten den byl spáchán atentát na amerického prezidenta Johna F. Kennedyho v texaském Dallasu. Amerika považovala J. F. K. za jednoho z největších prezidentů ve své historii.

Občas se setkávám s lidmi, kteří neznají dějiny České republiky ani USA. Ale domnívám se, že je nutností pro každého z nás, abychom věděli, co se v klíčových okamžicích světových dějin odehrálo. Dějiny jsou totiž součástí naší identity. Je to část našeho já, která přesahuje pouhé vidění světa jedním úhlem pohledu a obohacuje nás o poznání lidí z nejrůznějších částí světa a doby.

Dnes to je přesně sedm let, kdy teroristé z Al-Káidy zaútočili čtyřmi unesenými letadly na strategické cíle Spojených Států. Dvě letadla nasměrovali na dvě budovy World Trade Centra v centru New Yorku. Třetím letadlem zaútočili na Pentagon, který je sídlem Ministerstva obrany USA ve Washingtonu. Čtvrté letadlo směřovalo také na Washington a cílem měl být podle spekulací Bílý dům nebo americký Kapitol. Letadlo se však zřítilo v neobydlené oblasti Pensylvánie, když cestující ovládli letadlo po souboji s teroristy.

A co jsem vlastně dělala 11. září 2001 já?

Měla jsem měsíc po svatbě. Krátce jsme bydleli ve svém prvním pronajatém bytě v Hradci Králové. Můj manžel Adam Benjamin pracoval jako grafik v soukromé firmě. Já jsem nedávno ukončila školu a hledala jsem si zaměstnání. Zatím se mi moc nedařilo a tak jsem si vychutnávala novou roli v životě, byla jsem právě „žena v domácnosti“.

Ráno jsme se probudili do krásného, slunného, zářijového dne. I když jsem nemusela brzy vstávat kvůli zaměstnání, přesto jsem se probouzela se Adamem. Připravila jsem manželovi snídani a svačinku sebou do práce. Manžel mě před odchodem políbil a řekl mi, že se těší, až se vrátí večer domů.

Po jeho odchodu jsem zůstala doma sama. S chutí jsem skočila v pyžamku do obrovské postele a vychutnávala si zvláštní poklid v celém domě. Chvíli jsem si četla. Pak jsem jako obvykle vstala, převlékla se, nasnídala se a šla jsem si koupit noviny s inzeráty. Taky jsem vzala kolo a jela jsem se podívat na Úřad práce, zda tam neobjevím něco zajímavého, nějakou speciální pracovní nabídku právě pro mě.

Po poledni jsem se vrátila domů a jako obvykle jsem uvařila oběd. Dorazila jsem déle a když jsem si pustila zpravodajství na ČRo1–Radiožurnálu, zaslechla jsem jen nějaké zmínky o obětech. V duchu jsem si pomyslela: „Zase se někde zřítilo letadlo…“ Rádio jsem vypnula a věnovala jsem se praní, žehlení a úklidu.

Odpoledne jsem se vydala nakoupit nějaké drobnosti do obchodního centra na Moravském předměstí. Měla jsem to kousek a tak jsem šla pěšky po Benešově třídě podél obchůdků. V jednom obchodě s elektronikou jsem ve výkladní skříni na obrazovce televize zahlédla, jak nějaké letadlo narazilo do nějakého mrakodrapu. Napadlo mě: „Takový drastický seriály by opravdu neměli dávat odpoledne! Lidi už taky nevědí, co by si vymysleli!“

Když jsem byla v obchodním centru, šla jsem kolem oddělení s elektrospotřebiči. Na veliké plazmě jsem zahlédla ten samý záběr jako předtím v obchodě za výlohou! Stála jsem před plazmou docela blízko a stále jsem se fascinovaně dívala na záběry hořících newyorských Dvojčat. Zvuk byl celkem nahlas. Asi záměrně. Stála jsem tam asi 10 minut, nemohla jsem se pohnout a mozek mi to stále nebral…

Chtěla jsem se někoho zeptat na to, co vidím a ujistit se, že to není pravda, že je to jen nějaký blbý žert nebo trik, ale byla jsem tam sama. Bylo asi okolo půl čtvrté odpoledne a lidi teprve začínali chodit ze zaměstnání domů.

Nakoupila jsem, zaplatila a odcházela jsem domů jako v transu. Stále jsem nemohla uvěřit tomu, co jsem viděla. Už se mi ani nechtělo s nikým mluvit, byla jsem dezorientovaná a chtělo se mi plakat. Spěchala jsem rychle domů a doufala jsem, že manžel přijde dnes o trošku dřív, měl večer ještě nějaké jednání.

Tehdy jsme s Adamem neměli ani pevnou linku ani mobil, takže jsem na něj čekala. Také jsme doma neměli televizi, záměrně. Jediné, co mi zbývalo, byl starý tranzistorák od táty, který jsem měla v kuchyni na lince. Zpravodajství na ČRo1 jsem toho dne už nevypnula. Byla jsem stále v šoku a nemohla jsem přijmout za reálné počty o obětech, podrobnosti o útocích, teroristech, Al-Kájdě… Měla jsem strach.

Také jsem slyšela krátký projev prezidenta George W. Bushe, který vyzýval věřící k modlitbám za Spojené Státy. Jsem věřící a tak jsem se modlila. Ostatně v takové situaci jsem stejně nemohla dělat nic, co jsem si ráno naplánovala. Modlila jsem se, plakala za nevinné oběti a jejich rodiny, poslouchala nové informace.

Okolo 23. hodiny přišel můj manžel Adam domů. Padli jsme si do náruče a já jsem plakala a prosila jsem ho, aby mi řekl, že se mi to jen zdá. Řekl, že by mi rád řekl něco jiného, ale že je to pravda a my všichni se budeme muset s 11. zářím vyrovnat, modlit se a začít bojovat. A svět už nikdy nebude takový jako dřív...

Pamatujete si, co jste dělali 11. září 2001, Vy?

http://cs.wikipedia.org/wiki/Teroristick%C3%A9_%C3%BAtoky_11._z%C3%A1%C5%99%C3%AD_2001

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Hana Rebeka Šiander | čtvrtek 11.9.2008 12:47 | karma článku: 25,99 | přečteno: 6779x
  • Další články autora

Hana Rebeka Šiander

Jak ztratit kamarádku snadno a rychle díky sociálním sítím

Víc jak rok jsem se těšila z krásného přátelství. Pak jsem kamarádce poukázala na chybu v jejím životě, díky které trpěla. Následovalo ukončení vztahu. Jak negativně ovlivňují sociální sítě naše vztahy?

27.4.2024 v 12:06 | Karma: 25,68 | Přečteno: 3852x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Proč mě přestalo bavit nakupování oblečení

Ačkoliv se obchodní řetězce dušují, že se zaměřují na ochranu přírody, šetrnost a udržitelnost, nic není vzdálenější realitě. Nekvalitní oblečení stěží přežije dva roky, nemá styl, ale zato je z mizerných materiálů.

25.4.2024 v 21:55 | Karma: 38,16 | Přečteno: 5513x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Tuberkulóza, záškrt, černý kašel a jiné pohromy

Poslední roky, kdy už některá očkování nejsou povinná, nebo byly vyvinuty slabší vakcíny, je možné onemocnět záškrtem, tuberkulózou a černým kašlem. Už jste se s nimi setkali? Jaké jsou příznaky? Kolik je v ČR nemocných?

11.4.2024 v 19:18 | Karma: 15,08 | Přečteno: 778x | Společnost

Hana Rebeka Šiander

Recenze knihy „Přetížení“ od Arthura Haileyho

Napínavý román „Přetížení“ z pera Arthura Haileyho dává nahlédnout do zákulisí plynárenských a elektrárenských společností. Řeší otázku globálního oteplování, nedostatku vody, letních veder, čím dál větší spotřeby plynu a energie.

9.4.2024 v 19:06 | Karma: 11,37 | Přečteno: 519x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Dvanáctero pro lepší život Pražanů

Po dvou letech v Praze jsem v šoku, jak moc se Pražené změnili. Z milých, ohleduplných a vstřícných lidí se stali hrubí a arogantní lidé. Největší změny vidím u dvacátníků a třicátníků. Copak jim nikdo neřekl o etiketě?

8.3.2024 v 1:04 | Karma: 19,12 | Přečteno: 958x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Pavel přijel do Explosie, navštíví děti v léčebně a podebatuje ve Vysokém Mýtě

21. května 2024  7:30,  aktualizováno  9:41

Poslední kraj, který v roli prezidenta České republiky Petr Pavel dosud oficiálně nenavštívil, byl...

Elektrokolo

11. května 2021  8:39,  aktualizováno  21.5 9:19

Elektrické kolo je jízdní kolo, které pohání elektrická energie. Může se s ním jako s běžným kolem...

Nemovitosti bez majitele? Rusové chtějí na Ukrajině zabavit přes 13 tisíc bytů a domů

21. května 2024  7:59

Ruské úřady chtějí na okupovaných ukrajinských územích zabavit více než 13 tisíc bytů a domů, které...

Kolony brzdí provoz na D5 a D8 před hranicemi, důvodem jsou německé kontroly

21. května 2024

Na dálnicích D5 a D8 stojí před hraničními přechody do Německa dlouhé kolony především kamionů....

Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku
Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku

Jestliže vás trápí proměnlivé jarní počasí, máme pro vás tip, kam vyrazit, když počasí zrovna nepřeje. BRuNO Family Park v Brně se postará o zábavu...

  • Počet článků 624
  • Celková karma 21,88
  • Průměrná čtenost 3813x
Narodila jsem se v roce 1979 v Hradci Králové. Baví mě studovat a vzdělávat se, a tak jsem vyučená švadlena a kuchařka, ale i sociální pracovnice. Vystudovala jsem theologii. Jsem absolventkou Policejní akademie PČR.

Během svého života jsem se věnovala mnoha povoláním. Pracovala jsem v McDonald´s, byla jsem asistentkou ve vzdělávací společnosti, realitní makléřkou i státní úřednicí na Ministerstvu obrany ČR.

Nejvíce mě zaujala práce v médiích (rádio, TV, noviny) a objevila jsem, že mě baví psát. Pracovala jsem jako novinářka v oblasti V.I.P. a politiky.

Píši recenze pro Palmknihy.cz. Jsem blogerka, spisovatelka a recenzentka knih a filmů.

V únoru 2012 mi vyšel můj první román pro ženy, kniha BRIGITA. V prosinci 2012 se objevila na světě druhá kniha HEDVIKA. V roce 2020 jsem napsala nový ženský román, který se jmenuje MARIANNE a hledám nakladatele, abych mohla knihu vydat. A pracuji na dalších knihách.

Najdete mě také na MÉM WEBU: http://siander.cz

Můžete mi napsat na E-MAIL: siander@siander.cz

Počet návštěv podle TOP listu:

');
//-->