Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

„Kauza Morava“ – asi jsem viděla nějakou jinou reportáž…

Prostřednictvím reportáže TV NOVA o „kauze Morava“ můžeme nahlédnout do zákulisí české politiky. Jak se objednávají, nakupují, platí a shromažďují kompromitující materiály na neposlušné poslance. Každý, kdo viděl reportáž, si jistě udělal názor sám. Proč se nám ale vedení ODS snaží vnutit myšlenku, kdo je viníkem a kdo nevinnou obětí? Ve hře jsou dvě jména poslanců ODS, Vlastimil Tlustý a Jan Morava. Co když je ale všechno jinak?

Minulý čtvrtek se na českém politickém poli rozpoutala nová politická kauza - „kauza Morava“. Novináři z Mf Dnes zveřejnili článek „Poslanec ODS chtěl vydírat“. Rozpoutalo se hotové peklo a nejen pro hlavního aktéra kauzy, poslance ODS Jana Moravu.

Novináři ze všech médií lítali jako zběsilí a sháněli informace o kauze, o neznámém mladém poslanci, fotografie, vyjádření... Premiér Mirek Topolánek se otevřeně vyjádřil ke kauze na sobotním sjezdu Strany zelených v Teplicích a odsoudil poslance ODS Vlastimila Tlustého za nechutné chování.

Nedělní diskusní pořad na ČT1 „Otázky Václava Moravce“ a komentátor „Nedělní partie“ Petr Šimůnek na TV Prima rozebírali „kauzu Morava“ ze všech stran. ČT1 měla za hosta Tlustého. TV Prima získala jedinečné vyjádření od Moravy.

Topolánek, šéf poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř a grémium občanských demokratů se shodli na tom, že hlavním viníkem je poslanec Vlastimil Tlustý a měl by složit poslanecký mandát. Podle nich je on hlavním osnovatelem kauzy, který chtěl nachytat nevinnou oběť na citlivé fotografie, kde je zachycen při intimních chvílích s krásnou mladou dívkou ve vířivce.

Nevinnou obětí je podle grémia 29tiletý poslanec občanský demokrat Jan Morava, který údajně „naletěl“ Tlustému. Na vyzvání Topolánka v pondělí 8. 9. 2008 sice rezignoval, ale jak sám řekl, vše činil nevědomky, že je to past. V nejrůznějších médiích jsem během pátku, víkendu a pondělí slyšela asi 10krát omlouvajícího se Moravu. Nikomu prý nechtěl záměrně ublížit. Popíral, že by s někým spolupracoval, ale jen si hrál na někoho vlivného. Rozhodně na nikoho neshromažďoval informace.

Kdo nebyl účastníkem nebo osloveným v této kauze, měl jedinečnou příležitost shlédnout reportáž investigativního novináře Janka Kroupy na TV Nova v neděli 7. září 2008 večer a udělat si vlastní názor. I já jsem se dívala. A stále případ sleduji. Ale čím dál nabývám většího dojmu, že jsem asi viděla nějakou jinou reportáž. Já a možná pár lidí se mnou… Že bych se ocitla v nějakém časoprostoru a zažila něco, co ostatní ne?

Jak jinak si totiž vysvětlit následující:

1) Jestliže Morava vystupoval sám za sebe, proč v reportáži vystupoval jako osoba s jasnými instrukce. Ze skryté nahrávky jednání Moravy s reportérem můžeme slyšet, že „má od někoho úkol“.

2) Jestliže Morava přiznává, že jen „naletěl“, proč se z reportáže dozvíme, že ho velmi zajímají kompromitující fotografie na Tlustého? A je za ně ochoten později platit protislužbou?

3) Jestliže se Morava omlouvá, že nechtěl nikomu ublížit a nikoho poškodit, proč měl takový zájem o nějaké zajímavé informace o poslancích svého poslaneckého klubu Juraji Ranincovi a Janu Schwippelovi?

4) Jestliže Morava přiznává, že naivně reagoval na provokaci, proč se v reportáži dozvíme, že chce po reportérovi informace, kterými by mohl pozitivně nebo negativně motivovat některé poslance při hlasování ve sněmovně?

5) Jestliže se Morava omlouvá, že nic nezamýšlel proti poslankyni Strany zelených Olze Zubové, proč nechal nafotit její dceru Martinu Zubovou na letišti?

6) Jestliže Morava s nikým nespolupracoval, proč v reportáži prozrazuje, že není ve sněmovně kvůli legislativě, ale od začátku jen za účelem shánění informací?

7) Jestliže Morava nechtěl nikoho poškodit, proč slibuje reportérům další spolupráci? Opět ve formě získávání informací na poslance?

ODS, která sice vystupuje jako „jeden muž“ a jejímu poselství, které zní, „Tím osnovatelem je Tlustý“ a „Nevinnou obětí je Morava“, příliš mnoho lidí nevěří. Zřejmě asi viděli stejnou reportáž, ve stejný čas a na stejné televizní stanici jako já.

Podle průzkumu agentury STEM pro ČT dne 9. 9. 2008 je totiž 72 % dotázaných přesvědčeno, že Morava nejednal na vlastní pěst. A zbylých 28 % respondentů uvedlo, že jednal na vlastní „triko“.

Tak si tedy pokládám otázku, která měla zaznít na začátku mého blogu, která byla na začátku celé kauzy a se kterou šel „outsider“ své vlastní politické strany poslanec Vlastimil Tlustý nafotit kompromitující fotografie sám na sebe: 

Dochází v politickém zákulisí ke shromažďování kompromitujících materiálů na nepohodlné poslance?

http://www.ct24.cz/vysilani/2008/09/09/10159317900-208411000100909-19:00-udalosti/

http://zpravy.idnes.cz/kauza-poslance-moravy-06d-/domaci.asp?o=0&klic=64062

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Hana Rebeka Šiander | středa 10.9.2008 17:55 | karma článku: 26,95 | přečteno: 2341x
  • Další články autora

Hana Rebeka Šiander

Jak ztratit kamarádku snadno a rychle díky sociálním sítím

Víc jak rok jsem se těšila z krásného přátelství. Pak jsem kamarádce poukázala na chybu v jejím životě, díky které trpěla. Následovalo ukončení vztahu. Jak negativně ovlivňují sociální sítě naše vztahy?

27.4.2024 v 12:06 | Karma: 25,68 | Přečteno: 3852x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Proč mě přestalo bavit nakupování oblečení

Ačkoliv se obchodní řetězce dušují, že se zaměřují na ochranu přírody, šetrnost a udržitelnost, nic není vzdálenější realitě. Nekvalitní oblečení stěží přežije dva roky, nemá styl, ale zato je z mizerných materiálů.

25.4.2024 v 21:55 | Karma: 38,16 | Přečteno: 5513x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Tuberkulóza, záškrt, černý kašel a jiné pohromy

Poslední roky, kdy už některá očkování nejsou povinná, nebo byly vyvinuty slabší vakcíny, je možné onemocnět záškrtem, tuberkulózou a černým kašlem. Už jste se s nimi setkali? Jaké jsou příznaky? Kolik je v ČR nemocných?

11.4.2024 v 19:18 | Karma: 15,08 | Přečteno: 778x | Společnost

Hana Rebeka Šiander

Recenze knihy „Přetížení“ od Arthura Haileyho

Napínavý román „Přetížení“ z pera Arthura Haileyho dává nahlédnout do zákulisí plynárenských a elektrárenských společností. Řeší otázku globálního oteplování, nedostatku vody, letních veder, čím dál větší spotřeby plynu a energie.

9.4.2024 v 19:06 | Karma: 11,37 | Přečteno: 519x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Dvanáctero pro lepší život Pražanů

Po dvou letech v Praze jsem v šoku, jak moc se Pražené změnili. Z milých, ohleduplných a vstřícných lidí se stali hrubí a arogantní lidé. Největší změny vidím u dvacátníků a třicátníků. Copak jim nikdo neřekl o etiketě?

8.3.2024 v 1:04 | Karma: 19,12 | Přečteno: 958x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Koho ještě zajímá? Trumpův soud jako reklama končí, demokraty neuspokojil

21. května 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Soudní proces s exprezidentem USA Donaldem Trumpem o údajné nelegálnosti úplatku pornoherečce...

iDNES Premium rozdává 1 000 Kč na letenky a čtení za 49 Kč na čtvrt roku

21. května 2024

K mimořádné nabídce na čtvrtletní předplatné za 49 korun teď iDNES Premium přidává ještě další...

Rusko si objednalo sabotáže v Polsku, devět lidí skončilo za mřížemi

20. května 2024  22:51

Polské bezpečnostní složky nedávno zadržely devět lidí, které podezírají ze zapojení do sabotáží v...

Absurdní! Nehorázné! Izrael, USA i Česko odmítají zatykač z Haagu na Netanjahua

20. května 2024  20:32,  aktualizováno  21:50

Izrael má jasno: zatykač z Haagu je absurdní, ostudný a útok proti celé zemi. Tak se vyjádřil...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 624
  • Celková karma 21,88
  • Průměrná čtenost 3812x
Narodila jsem se v roce 1979 v Hradci Králové. Baví mě studovat a vzdělávat se, a tak jsem vyučená švadlena a kuchařka, ale i sociální pracovnice. Vystudovala jsem theologii. Jsem absolventkou Policejní akademie PČR.

Během svého života jsem se věnovala mnoha povoláním. Pracovala jsem v McDonald´s, byla jsem asistentkou ve vzdělávací společnosti, realitní makléřkou i státní úřednicí na Ministerstvu obrany ČR.

Nejvíce mě zaujala práce v médiích (rádio, TV, noviny) a objevila jsem, že mě baví psát. Pracovala jsem jako novinářka v oblasti V.I.P. a politiky.

Píši recenze pro Palmknihy.cz. Jsem blogerka, spisovatelka a recenzentka knih a filmů.

V únoru 2012 mi vyšel můj první román pro ženy, kniha BRIGITA. V prosinci 2012 se objevila na světě druhá kniha HEDVIKA. V roce 2020 jsem napsala nový ženský román, který se jmenuje MARIANNE a hledám nakladatele, abych mohla knihu vydat. A pracuji na dalších knihách.

Najdete mě také na MÉM WEBU: http://siander.cz

Můžete mi napsat na E-MAIL: siander@siander.cz

Počet návštěv podle TOP listu:

');
//-->