Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Velké podvody u malé důchodové reformy

Ústavní soud zrušil způsob výpočtu důchodu podle výše příjmů s poukazem na to, že je příliš solidární, to znamená, že výše důchodů je málo závislá na předchozím příjmu a odvodech do systému. Tohoto rozhodnutí vláda zneužila k plošnému snížení důchodů.

Vzhledem k tomu, že je to akce velmi prohnaného pana Kalouska společně s panem Drábkem, nepůjde to vysvětlit tak snadno.

Musíme trochu do historie. do konce roku 2009 byl strop na sociální odvody ve výši 4 násobku průměrné mzdy. Pod záminkou deficitu průběžného důchodového účtu (i když ten je způsoben transformačním deficitem díky úpravě sociálních odvodů u OSVČ) přistoupili politici k přechodnému zvýšení stropu na šestinásobek. Na dva roky. Tím se zvýšil výběr ročně řádově o 4 mld. Kč. Od roku 2012 se měl strop opět snížit na čtyřnásobek - tak to je napsáno v zákoně. Bez dopadu na vyměřované důchody - to je důležité!

Samozřejmě že se zvýšením stropů nedošlo k žádnému zvýšení průměrného důchodu. A nyní přišel Nález Ústavního soudu. Rozpoutala se diskuse, zda strop snížit na trojnásobek. Nakonec se koalice i na popud zaměstnavatelů a odborů a s přispěním požadavku mého, aby zůstal strop na šestinásobku (když se zvyšuje výměra důchodu pro vyšší příjmy) dohodla na finálním stropu ve výši čtyřnásobku, tedy hodnotě, která byla do konce roku 2009 a měla opět nastat od roku 2012.

Finta první:

Neodůvodněné promítnutí snížení příjmů důchodového účtu díky návratu zastropení odvodů na čtyřnásobek průměrné mzdy do nově vyměřovaných důchodů.

Díky snížení stropu opět poklesne výběr o oněch 4 mld. Kč, ale tentokrát toto snížení ministerstvo zahrnulo do požadavku fiskální neutrality celkové změny. Takže kromě přesunu části peněz od příjmově podprůměrných a průměrných k příjmově silnějším se ještě celkové důchody "musí" snížit o ony chybějící 4 mld. Kč ročně. Oběma těmito přesuny (jak z titulu poklesu výběru na původní úroveň, tak díky zohlednění Nálezu Ústavního soudu) zatížil Drábek 80% osob s příjmy kolem průměru. Díky tomu vyšlo ministru Drábkovi průměrné snížení vyměřovaného důchodu těmto lidem až o 3,5%, cca 300 Kč měsíčně. Přitom zátěž ze sníženého výběru se do nového vzorce vůbec neměla promítat, protože se ve skutečnosti jednalo o ukončení přechodného přilepšení důchodového účtu. Ano, pokud by při zvýšení stropu a výběru došlo i ke zvýšení důchodů, pak by zpětné snížení mohlo odůvodňovat i snížení důchodů. Ale k tomu nedošlo.

Je to podstatné? Ano je a velmi. Nechal jsem si ministerstvem spočítat variantu, ve které by výpadek příjmů důchodového účtu díky návratu stropu na čtyřnásobek nebyl zohledněn. A výsledek? Pro zvýšení zásluhovosti u vysokých příjmů by postačovalo, kdyby střední nově vyměřované důchody poklesly o pouhých 32 Kč! A zásluhovost u vyšších příjmů by byla dokonce o dva procentní body vyšší (pro ty, kteří výpočet znají: místo dnešního 10% zápočtu nad nejvyšší redukční hranicí počítá Drábek s 26% zápočtem a varianta bez zohlednění výpadku vyšla ministerstvu na 28% zápočet).

Shrnuto, finta způsobila, že byl bezdůvodně snížen náhradový poměr (poměr průměrného důchodu k průměrné hrubé mzdě) o přibližně dva procentní body.

Finta druhá:

Strop se ve skutečnosti sníží pouze u zaměstnanců, tj. skutečný výpadek nebude 4 mld. Kč, ale pouze 1 mld. Kč.

Díky plánu ministra Kalouska na změnu odvodů zaměstnavatele na tzv. daň z objemu mezd se zastropení odvodů na straně zaměstnavatele ve skutečnosti téměř zruší. Aby dopad byl stejný, museli by mít všichni zaměstnanci firmy příjem vyšší než je čtyřnásobek průměrné mzdy, tj. nad 100 tis. Kč. To uznáte, mnoho firem nemá. Takže touto úpravou dojde k zastropení odvodů pouze u zaměstnanců, tj. na 6,5% z celkových 28% hrubé mzdy.

Shrnuto, výpadek příjmů, který Drábek promítl do snížení vyměřovaných důchodů, je pouze čtvrtinový, takže snížení vyměřovaných důchodů je výrazně vyšší než odpovídá fiskální neutralitě opatření.

Finta třetí:

Celý podvod zakryjeme tím, že ho rozložíme do více let.

Opatření se rozloží do několika let, aby to tak neřvalo. Takže nově vyměřovaný důchod nepoklesne z roku na rok pro stejně příjmové lidi o celých 300 Kč, ale jen o "zanedbatelných" 60 Kč měsíčně. Na tom, že člověk odcházející do důchodu o 4 roky později bude mít důchod o 3% nižší, to nic nemění.

A perlička na závěr:

Drábek tvrdí, že díky valorizaci důchodů na tom důchodci, jichž se opatření týká, ještě snad vydělají.

Čím to zdůvodňuje - že výše valorizace bude vyšší než snížení výměry důchodu. To je sice pravda, z nominálního hlediska, ale v reálné hodnotě je to ekonomický nesmysl. Pokud by byl důchod vyměřen ve správné, tedy vyšší částce, pak by byl jak základ valorizace, tak přidaná částka a tím i výsledný důchod po valorizaci logicky vyšší.

Co mi vadí?

Nejde tolik o to, že pravicová vláda chce důchody snížit (i když snižování vyměřených důchodů neměla ani jedna strana koalice v programu), budiž, ale ať to řekne na rovinu, ať řekne: "Ano, udělali jsme maximum protikorupčních opatření, zrušili anonymní akcie na doručitele, zprůhlednili státní zakázky, stále to nestačí, musíme snížit i důchody". Pak bych byl ochoten přimhouřit oko.

Zbabělé skrývání principů, balamucení lidí, že to vlastně děláme pro ně, že na tom vydělají, že je to kvůli zlému a vzpurnému Ústavnímu soudu, to v mých očích zbavuje tuto vládu mandátu a oprávněnosti jakékoliv reformy dělat.

 

 

 

 

 

 

Autor: Pavel Rusý | neděle 1.5.2011 19:53 | karma článku: 24,50 | přečteno: 1282x
  • Další články autora

Pavel Rusý

Fico: Prozřel Fiala nebo jde jen o pokrytectví?

Premiér Fiala ve svém vyjádření k atentátu působil velmi smířlivě a se snahou mírnit antagonismy a nevraživost mezi politiky přenášenou na společnost.

16.5.2024 v 8:03 | Karma: 33,35 | Přečteno: 980x | Diskuse| Politika

Pavel Rusý

Co s důchody aneb „Kájo, uděláme si miminko?“

Zbláznila ses? Mimino? Víš, co by to pro nás znamenalo? Odsoudit se dobrovolně k chudobě? Obracet dvakrát každou korunu? Nikdy nemít na vlastní bydlení? To snad nemyslíš vážně!!!???

6.5.2024 v 7:35 | Karma: 32,69 | Přečteno: 2437x | Diskuse| Politika

Pavel Rusý

Důchodová „reforma“? Ne, jen snaha vlády ušetřit.

Desítky let se skloňuje důchodová reforma jako naprostá nutnost, aby bylo možné financovat důchody dlouhodobě. Desítky let promarněných příležitostí.

3.5.2024 v 7:35 | Karma: 35,13 | Přečteno: 1862x | Diskuse| Politika

Pavel Rusý

Vánoce malého Járy v soukolí soudů

Dlouhých sedm let trvá soudní spor o to, který z rodičů se bude starat o Járu. Jsou Vánoce, svátky, které by každý měl strávit v pohodě se svými nejbližšími. A Jára? Kde bude na Vánoce? Jeho případ soudy konečně rozhodly.

30.12.2015 v 10:00 | Karma: 21,47 | Přečteno: 1143x | Diskuse| Politika

Pavel Rusý

Ústavní soud odmítá chránit práva dětí

Příběh dětí Michalákových plní mediální prostor, ale stranou zájmu zůstává situace v Česku. Denis a David byli zbaveni rodičovské péče a předáni do péče pěstounům. Norský úřad péče o dítě Barnevern za to sklízí tvrdou kritiku z české strany, do boje za práva těchto dětí se zapojují vládní představitelé, své polínko přiložil i prezident. Ale v české kotlině je každý den připraveno o péči obou nebo jednoho rodiče na 50 dětí.

12.1.2015 v 13:20 | Karma: 26,11 | Přečteno: 2316x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Hlavně díky manželce. Britský premiér Sunak je se svou ženou bohatší než král

17. května 2024  22:12

Britský premiér Rishi Sunak a jeho manželka Akshata Murtyová v loňském roce, kdy byl Sunak celou...

Vlak na Děčínsku usmrtil člověka, provoz na trati do Ústí nad Labem byl přerušen

17. května 2024  18:10,  aktualizováno  21:32

Vlak u Dobkovic na Děčínsku v pátek vpodvečer srazil člověka. Na místě podlehl svým zraněním, řekl...

Manžela šéfky americké Sněmovny napadl kladivem. Kanaďan dostal třicet let

17. května 2024  21:06

Soud v Kalifornii vyměřil trest třiceti let odnětí svobody muži, který v roce 2022 vtrhl do domu...

Auto sjelo pod pražským Vyšehradem do Vltavy. Na místě zasahovali potápěči

17. května 2024  19:57,  aktualizováno  20:44

Hasiči a policie zasahovali na Podolském nábřeží, kde sjelo vozidlo do Vltavy. Podle pražských...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 105
  • Celková karma 33,73
  • Průměrná čtenost 2573x
matematik, statistik, sociolog, předseda odborové organizace LIBERI, k ochraně sociálních práv dětí a rodičů.
Není mi lhostejné, co se děje v naší zemi a ve světě, proto volím různé cesty, jak alespoň něco vylepšit.

Seznam rubrik