Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
VH

Stará kára

1. 5. 2011 22:42
Teď ještě výsledek????

Bude po uvedených změnách (a "podvodu" na zaměstnavatelích) důchodový účet vyrovnán.  To je totiž jedna z podstatných podmínek kvality nového výpočtu.

Mimochodem:  Ze způsobu zastropení odvodů zaměstnavatele byste měl mít radost: pro zaměstnavatele je tak stejně drahé přidat stovku zaměstnanci "chudému" i "bohatému" (vždy zaplatí odvody). Pokud by tomu tak nebylo, snáz by se přidávalo těm bohatým (přidání by nebylo zatíženo odvodem).

0 0
možnosti
PR

Rusy

2. 5. 2011 7:41
Re: Teď ještě výsledek????

Výsledek je ten, že zaměstnanci budou o něco více platit transformační deficit vznikající díky systému odvodů a výpočtu důchodů u OSVČ, kteří platí minimální odvod. Vím, že si to nebudete chtít připustit, ale nová úprava znamená vyšší sponzorování OSVČ s minimálním základem ze strany zaměstnanců. A přeneseně, dotování zaměstnavatelů, kteří tlačí zaměstnance do práce na IČO, těmi slušnými zaměstnavateli, kteří zaměstnávají na zaměstnanecký poměr. Rozdíl odvodové povinnosti zaměstnanců a OSVČ (32%) je v ČR 2x větší než největší rozdíl ve zbytku Evropy (15%).

0 0
možnosti
VH

Stará kára

1. 5. 2011 22:34
Tohle snad nemyslíte vážně

Zastropením na čtyřnásobku se přece sníží významně část plateb, která je redukovaná do pouhých 10 % vypočtového základu.  Tedy není tak drastická nerovnováha mezi růstem odvodů a důchodem.  Je tady i takto respektován nález ÚS.

Mimochodem: u OSVČ neustále propočítáváte podíl mezi sumou zaplaceného a čepaného a tvrdíte cosi o nespravedlnosti. Proč u ní nepíšete u lidí, jimž je drasticky krácen výpočtový základ.

Nebo je nespravedlivé je to, že někdo, o kom máte nesmyslnou představu, jak je bohatý platí málo? Když někdo platí moc a ještě víc, to je spravedlivé?

0 0
možnosti
PR

Rusy

2. 5. 2011 7:35
Re: Tohle snad nemyslíte vážně

O té první poznámce ale článek vůbec není - mně nevadí, že se zvedá zápočet nad nejvyšší redukční hranicí, ani to, že se snížil strop. Problém je v tom, že tato úprava byla zneužita pro bezdůvodné významné snížení výměry téměř všech důchodů. A ještě zkusme počítat ohledně toho zápočtu: Pokud je zápočet z VZ 26% (jak teď navrhuje Drábek), tak u zaměstnanců to vychází následovně: z 1000Kč příjmu odvedu spolu se zaměstnavatelem 280 Kč na sociální pojištění, z toho na starobní důchody 200 Kč. Odvádím to 2x tak dlouho, než čerpám, takže ekvivalentí výměra by měla být 400 Kč v důchodu. Při výpočtu za tu 1000 Kč nad nejvyšší redukční hranicí dostanu 1000x0,26x1,5%x40 let pojištění, tj. 156 Kč, takže návratnost je cca 40%. A to je za předpokladu, že započítáváme i odvod zaměstnavatele. Pokud bychom započítávali pouze odvod zaměstnance (který by byl osvobozen od daně z úhrnu mezd jako má být OSVČ), pak návratnost by i u vysokých příjmů vycházela na 120%.

0 0
možnosti
MM

strycek-Joe spol. s r.o.

1. 5. 2011 20:27
Výborně p.Rusý

karma R^

0 0
možnosti
  • Počet článků 105
  • Celková karma 33,73
  • Průměrná čtenost 2573x
matematik, statistik, sociolog, předseda odborové organizace LIBERI, k ochraně sociálních práv dětí a rodičů.
Není mi lhostejné, co se děje v naší zemi a ve světě, proto volím různé cesty, jak alespoň něco vylepšit.

Seznam rubrik