Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Směřujeme ke „znárodnění“ penzijních fondů? Nebo k dalšímu fiasku s II. pilířem?

Přestože demografická situace není nakonec tak dramatická, jak se nám snaží politici vnutit, lze v dohledné době očekávat o něco nižší počet plátců a vyšší počet příjemců starobních důchodů z průběžného systému.

Současná vláda se snaží počet plátců navyšovat prodlužováním věku odchodu do důchodu a povolením práce dětí již od 14 let na jedné straně, a z druhé strany snižováním nově vyměřovaných důchodů (až o 10 % pro osoby s příjmy kolem minimální mzdy) a snižováním reálné výše důchodu ve srovnání s platy po dobu jeho pobírání, a to sníženou valorizací.

Opozice se vyjádřila jasně. ANO prohlašuje, že změny v dalším volebním období zruší, rovněž SPD ústy poslankyně Šafránkové dala jasně najevo, že právě tyto dvě hlavní změny jsou pro ně nepřijatelné.

Jaká se tedy nabízejí řešení, pokud se nenajdou zdroje, jak tvrdí ANO? Jednou z cest je nějaká forma „znárodnění“ investic do penzijních fondů. Tato varianta tu prostě je, ačkoliv se o ní nemluví. Reálná varianta. Nebylo by to ponejprv, kdy k takovému kroku došlo. Nemusí to být přímo takovým způsobem, jak to proběhlo v roce 1948 např. Zákonem č. 98/1948 Sb. o soustředění pensijního pojištění soukromých zaměstnanců ve vyšších službách a o některých dalších opatřeních v oboru veřejnoprávního sociálního pojištění, ale moderní doba přináší i moderní metody „znárodňování“. Příkladem může být Orbánova metoda v Maďarsku, kdy v roce 2010 po více než 10 letech fungování kapitálového pilíře přenastavil parametry (tedy pouze provedl „parametrické změny“) tak dokonale, že lidem nezbylo nic jiného než převést investice ze soukromých penzijních fondů do státního, jinak by prakticky přišli o státní důchod. Méně dramatické změny se odehrály i v Polsku a na Slovensku, s podobným záměrem.

Kde je jakákoliv záruka, že po vítězství ANO ve volbách a případném sestavení vlády se Babiš neinspiruje myšlenkově blízkým Orbánem a rovněž blízkým Ficem, který stál za oslabením kapitálového pilíře na Slovensku, a neprovede podobnou nebo ještě větší kulišárnu?

Motivem pro „znárodňovací“ kroky sousedních vlád byl ve všech případech neutěšený stav veřejných financí a deficit státního průběžného důchodového systému. Co jiného nás čeká než rostoucí deficit průběžného systému? Při současné přebyrokratizované ekonomice svázané tisíci a jedním omezením se nedá očekávat ani vylepšení rozpočtu významnějším růstem výkonu ekonomiky. Objektivní podmínky pro „znárodňovací“ akci s největší pravděpodobností nastanou, a to o to jistěji, že náš demografický výkyv je výraznější než v případě Maďarska a Polska.

Ústavní soud k tomu pootevřel dvířka. Jelikož se budou odvracet obrovské hospodářské škody, lze takové změny provést klidně i ve stavu legislativní nouze. Maskovaná retrospektiva je vcelku přípustná, nárok z penzijního spoření vzniká až přiznáním nároku na výplatu, nikoliv v době vkladů, i tak lze interpretovat přístup Ústavního soudu. Legitimní očekávání tedy narušeno nebude. Majetková práva investorů dotčena nebudou, ještě rádi své investované peníze převedou státu, nárok na důchod z průběžného systému je limitovaný formulací „právo na přiměřené hmotné zabezpečení ve stáří“. Přiměřenost lze vyložit i jako rovnost na hranici chudoby. Případné opoziční obstrukce Ústavní soud dovolil vládní koalici snadno zhatit.

Našla by se pro „znárodnění“ politická podpora? Máme prezidenta, který horuje pro přijetí eura. Podmínkou ale je stlačení deficitu státního rozpočtu v zájmu splnění kritéria zdravých a udržitelných veřejných financí, takže prezident by mohl takové řešení podpořit. Stejné cíle ve směru „rozpočtové odpovědnosti“ i za cenu obírání lidí včetně pracujících rodin s dětmi držících průběžný systém nad vodou má ODS, TOP 09 či STAN. KDU již natolik zmodrala, že ji lze zahrnout do ODS. Piráti, jak už sám název strany napovídá, se takového „přerozdělení“ rádi zúčastní. I pokud by se dostaly do Sněmovny SOCDEM či KSČM, v rámci rovnosti a sociální spravedlnosti se nepochybně připojí. No a SPD bude jako vždy v opozici, osamělí „extrémisté“.

Takže se nám rýsuje široká koalice pro tento geniální přístup k řešení důchodové „reformy“.

A dá se to odůvodnit? No samozřejmě – stát do třetího pilíře nasypal hromadu peněz daňových poplatníků, včetně důchodců (z DPH) a těch, kteří na své vlastní spoření ani neměli peníze, přesto třetí pilíř nefunguje, neslouží k doplnění důchodu k nižšímu příjmu z průběžného systému. Takže v zájmu snížení chudoby důchodců, genderové rovnosti (muži mají určitě naspořeno o dost více než ženy), snížení nároků na sociální systém ze strany žebravých důchodců, v zájmu nezvyšování zadlužení, splnění kritérií pro přijetí eura, naplnění 2 % rozpočtu na obranu a další kruciální důvody je to prakticky nevyhnutelný krok. Přece nechcete, aby na neschopnost politiků doplatily budoucí generace….

Nakonec, není toto výsledek prohnaného strategického myšlení naší politické reprezentace, že takto vyřeší negativní bilanci průběžného důchodového systému způsobenou demografickým výkyvem? Nejdříve lidi namlsají a natlačí je do toho, aby si co nejvíce naspořili, aby pak „znárodněním“ bylo dost prostředků na důchody v kritickém období?

Tomu by napovídalo i aktuální koketování koalice i opozice s oživením myšlenky II. pilíře, tedy jakéhosi vyvázání z průběžného systému snížením sociálních odvodů výměnou za nižší důchod v budoucnosti spojený s přesunem do kapitálového pilíře. Ale takový krok byl právě v sousedních zemích jednou z klíčových příčin potíží průběžného systému (snížení příjmů) a vedl k naznačenému „znárodnění“.

Bohužel na straně politiků není dostatek pochopení a vůle opravit průběžný důchodový systém včas tak, aby byl stabilnější i při demografických výkyvech. Přestože řešení existují.

Necháme si nadále líbit prodlužování věku odchodu do důchodu? Zkracování doby pobírání důchodů, zejména u matek s dětmi? Snižování budoucích nově vyměřovaných důchodů až o 10 %, postupný pokles poměru důchodu ke mzdám v průběhu stárnutí nízkou valorizací? Pokračující ožebračování pracujících rodičů dětí, nebo nedej bože i hrozbu orbánovského „zestátnění“ penzijních fondů?

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Pavel Rusý | pondělí 13.5.2024 7:35 | karma článku: 6,15 | přečteno: 129x
  • Další články autora

Pavel Rusý

Lže ministr Stanjura vědomě, nebo má jen klapky na očích?

Snížení důchodů, zvýšení odvodů/daní a prodlužování věku odchodu do důchodu. To jsou podle pana ministra jediné možnosti, jak zajistit do budoucna důchody. Alespoň podle jeho sdělení ve sledovaném diskusním pořadu.

21.5.2024 v 6:25 | Karma: 41,24 | Přečteno: 5393x | Diskuse| Politika

Pavel Rusý

Fico: Prozřel Fiala nebo jde jen o pokrytectví?

Premiér Fiala ve svém vyjádření k atentátu působil velmi smířlivě a se snahou mírnit antagonismy a nevraživost mezi politiky přenášenou na společnost.

16.5.2024 v 8:03 | Karma: 34,23 | Přečteno: 1101x | Diskuse| Politika

Pavel Rusý

Co s důchody aneb „Kájo, uděláme si miminko?“

Zbláznila ses? Mimino? Víš, co by to pro nás znamenalo? Odsoudit se dobrovolně k chudobě? Obracet dvakrát každou korunu? Nikdy nemít na vlastní bydlení? To snad nemyslíš vážně!!!???

6.5.2024 v 7:35 | Karma: 32,82 | Přečteno: 2455x | Diskuse| Politika

Pavel Rusý

Důchodová „reforma“? Ne, jen snaha vlády ušetřit.

Desítky let se skloňuje důchodová reforma jako naprostá nutnost, aby bylo možné financovat důchody dlouhodobě. Desítky let promarněných příležitostí.

3.5.2024 v 7:35 | Karma: 35,18 | Přečteno: 1873x | Diskuse| Politika

Pavel Rusý

Vánoce malého Járy v soukolí soudů

Dlouhých sedm let trvá soudní spor o to, který z rodičů se bude starat o Járu. Jsou Vánoce, svátky, které by každý měl strávit v pohodě se svými nejbližšími. A Jára? Kde bude na Vánoce? Jeho případ soudy konečně rozhodly.

30.12.2015 v 10:00 | Karma: 21,65 | Přečteno: 1151x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Turisté si zajeli do Afghánistánu. Střelci část Evropanů povraždili i s průvodci

18. května 2024  17:57

Neznámí ozbrojenci v pátek večer v provincii Bámján v centrální části Afghánistánu zabili tři...

Prezident Pavel se zranil na motorce. Skončil na pozorování v nemocnici

23. května 2024  20:03,  aktualizováno  20:50

Prezident Petr Pavel se zranil při jízdě na motorce. Zranění nejsou vážná, ale vyžádají si krátké...

Putin chce ovládat Baltské moře a teď se dívá na Gotland, obává se Švédsko

23. května 2024  20:47

Ruský diktátor Vladimir Putin teď svůj pohled upírá na Gotland, varuje vrchní velitel švédské...

V Rusku byl kvůli machinacím zatčen zástupce náčelníka generálního štábu Gerasimova

23. května 2024  9:45,  aktualizováno  20:45

V Rusku zatkli dalšího vysoce postaveného generála, tentokrát náčelníka hlavní správy komunikací...

Auta kradená v Česku končí na Ukrajině. V poslední době odhalení přibývá

23. května 2024

Premium Na konci března ukrajinští pohraničníci na přechodu Tisa mezi Maďarskem a Ukrajinou narazili na...

Rozdáváme tělové mléko Kind od Mádara ZDARMA
Rozdáváme tělové mléko Kind od Mádara ZDARMA

Kosmetiku Mádara určitě od nás už znáte – potkat jste je mohli veletrhu FOR KIDS v Praze nebo také v nedávném v uživatelském testování, kde jsme...

  • Počet článků 106
  • Celková karma 35,87
  • Průměrná čtenost 2653x
matematik, statistik, sociolog, předseda odborové organizace LIBERI, k ochraně sociálních práv dětí a rodičů.
Není mi lhostejné, co se děje v naší zemi a ve světě, proto volím různé cesty, jak alespoň něco vylepšit.

Seznam rubrik