Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Dluhy a svoboda

Médii proběhla nenápadná zpráva o tom, že zadlužení domácností stouplo za poslední rok o dalších 68 mld. Kč na celkových 1066 mld. Kč. Znamená to, že průměrný dluh na jednu osobu včetně kojenců a důchodců (jen zadlužení u bank) překročil hranici 100 tis. korun. Společně se státním dluhem připadá na jednu osobu téměř čtvrt miliónu korun dluhu! Co to vlastně dluh je a co činí lidé, kteří se zadlužují? Kdy je zadlužení vůbec smysluplné?

Zadlužením se člověk stává závislým na věřiteli, zejména v situaci, kdy není schopen bez újmy dluh okamžitě vrátit. Člověk prodává svou svobodu. Někdo prodá svou svobodu za nový dům, někdo za auto, jiný za dovolenou či dárky pod stromeček. Před 20 lety volali lidé na náměstích: "Svobodu, svobodu!", ale jak se zdá, lehce nabyl, lehce pozbyl. Lidé se stále více a více dostávají do spárů dravých finančních skupin, které prodávají sny a kupují si za to naši svobodu.

Úplně stejný proces se odehrává na národní úrovni, kdy se stát zadlužuje ve jménu celospolečenských cílů, často stejně nedůležitých jako zadlužení lidí kvůli krásnějšímu autu, dovolené či novému mobilu. I stát prodává naši svobodu. Je to o to horší, že se tomu můžeme jen velmi chabě bránit, protože ať vybereme ve volbách jakoukoliv reprezentaci, zadlužování probíhá tempem nevídaným.

Finanční skupiny začínají ovládat nejen životy zadlužených jednotlivců, ale i zadlužených států.  Státy včetně ČR se stávají vazaly finančníků a nezbývá jim nic jiného než často konat v jejich zájmu a proti zájmu lidí (důkazem budiž připravovaná důchodová a daňová reforma). Strategie finančních institucí je velmi chytrá, protože ať bude mít finanční potíže ona nebo stát, největší zátěž dopadne vždy na stát a jeho obyvatelstvo. Copak jsme nebyli svědky toho, že pod záminkou vidiny děsivého dopadu krachu finančních institucí na občany své země nalil stát do finančního sektoru další a další stovky miliard? Které si ovšem musel půjčit u jiných finančních institucí? Ano, takto vypadá ztráta svobody díky zadlužení na úrovni států. Podívejme se do Řecka, kdy národní vláda ztrácí kontrolu nad děním ve své zemi a je jí diktován postup nadnárodními institucemi. Díky zadlužení ztrácí Řecko svou svobodu a je možná méně svobodnější, než bylo Československo v táboře RVHP.

Kdy je tedy vhodné a účelné se zadlužit? Tehdy, pokud jsme schopni vypůjčenou částku zhodnotit efektivněji než jak nabíhají úroky z dluhů a pokud v případě nouze jsme schopni půjčku okamžitě uhradit z postradatelných aktiv. Tj. z majetku, který nepotřebujeme, který není klíčový pro další stabilitu financí. A opět to platí jak pro domácí, tak státní finance.

Problémem dluhu člověka není, pokud si půjčí milión na nový dům a přitom si ponechá starší byt ve vyšší hodnotě než je půjčka, protože v případě nesnází může byt prodat a půjčku uhradit. Dokonce nemusí být ani problém, pokud půjčka přesahuje hodnotu ponechaného postradatelného bytu, ale zato je pořád výrazně nižší než hodnota nového domu, pokud je člověk srozuměn s tím, že v případě nutnosti může prodat nově pořízený dům i se ztrátou a vrátit se do méně kvalitního bytu.

Problém nastává tehdy, pokud nemá možnost půjčku okamžitě splatit, aniž by to ohrozilo jeho živobytí. Takže ano, půjčovat si lze, ale za podmínky, že proti dluhu máme postradatelná aktiva (slovo postradatelná je klíčové). A jak jsme se mohli přesvědčit, díky exekutorům, poplatkům, úrokům, penále, náhradě nákladů řízení apod. to ani kolikrát nemusí stačit, protože z malé půjčky se velmi rychle může stát mnohem větší břemeno. Takže je to pouze nutná, ale ne postačující podmínka pro půjčování.

Totéž platí u státních financí. Co je ale velmi opomíjenou skutečností při hodnocení státního dluhu, jsou právě ona aktiva stojící proti dluhům.

Pro stabilitu státních financí není tolik důležitá absolutní výše dluhu či jeho poměr k HDP, ale zejména bilance s postradatelnými aktivy. Politici se předhánějí v tom, kdo kolik státního dluhu zavinil, ale velmi málo nebo téměř vůbec se nehovoří a nepíše o tom, jak se jednotlivé vlády podílely na poklesu státních aktiv, na prodeji či rozdávání státního majetku.

Pokud bychom na věc nahlíželi z perspektivy bilance dluhu a státních postradatelných aktiv, ukázalo by se, že problém zadlužování ČR je ještě horší, než se nám ho snaží ukázat jak levicoví, tak pravicoví politici. Souběžně se zvyšujícím se státním dluhem totiž docházelo k drancování aktiv České republiky, k divokým i řízeným privatizacím, z nichž vznikly obrovské majetky novodobých kapitánů české ekonomiky. Z pohledu bilance aktiv a pasiv se ČR dostala do značně krizové situace, protože v podstatě už nemá postradatelná aktiva na krytí dluhu. Dramatičnost tohoto okamžiku si mnozí uvědomí v okamžiku, kdy dojde na privatizaci nepostradatelných aktiv, tj. státních lesů, prodej zbytku ČEZu, drah a dalších klíčových státem vlastněných aktiv. Až lidi nebudou moct chodit do lesa na borůvky a houby, až monopoly dodavatelů energií budou dále ždímat lidi bez výnosu pro státní rozpočet, až zřídne jedna z nejhustších železničních sítí v Evropě.

Je potřeba být velmi ve střehu, protože tato vláda už začíná laškovat s dalšími privatizacemi, které už aktiva ČR téměř vynulují a zbude pouze státní dluh. Nositelem těchto myšlenek na další privatizaci je zejména ministr financí Kalousek.

Jedna moudrost říká, že je třeba se poučovat z vlastních chyb, ale já považuji za lepší se poučit z chyb někoho jiného. Podívejme se na Slovensko, díky důchodové reformě už docházejí aktiva, která by Slováci mohli prodat. Podívejme se do Řecka, díky tamní situaci lobbisté finančních skupin doporučují prostřednictvím evropských institucí prodat zbytek řecké infrastruktury. Chceme také takto dopadnout?

Chceme se takto snadno vzdát nabyté svobody? Chceme být vlastněni finančními skupinami? Nebylo tak těžké svobodu získat jako bude ohromně náročné ji uhájit. Nejen pro sebe, ale i pro budoucí generace. Přestaňme se zadlužovat a zbavovat aktiv.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Autor: Pavel Rusý | úterý 31.5.2011 17:03 | karma článku: 27,67 | přečteno: 1743x
  • Další články autora

Pavel Rusý

Důchodová „reforma“? Ne, jen snaha vlády ušetřit.

Desítky let se skloňuje důchodová reforma jako naprostá nutnost, aby bylo možné financovat důchody dlouhodobě. Desítky let promarněných příležitostí.

3.5.2024 v 7:35 | Karma: 34,36 | Přečteno: 1673x | Diskuse| Politika

Pavel Rusý

Vánoce malého Járy v soukolí soudů

Dlouhých sedm let trvá soudní spor o to, který z rodičů se bude starat o Járu. Jsou Vánoce, svátky, které by každý měl strávit v pohodě se svými nejbližšími. A Jára? Kde bude na Vánoce? Jeho případ soudy konečně rozhodly.

30.12.2015 v 10:00 | Karma: 21,47 | Přečteno: 1121x | Diskuse| Politika

Pavel Rusý

Ústavní soud odmítá chránit práva dětí

Příběh dětí Michalákových plní mediální prostor, ale stranou zájmu zůstává situace v Česku. Denis a David byli zbaveni rodičovské péče a předáni do péče pěstounům. Norský úřad péče o dítě Barnevern za to sklízí tvrdou kritiku z české strany, do boje za práva těchto dětí se zapojují vládní představitelé, své polínko přiložil i prezident. Ale v české kotlině je každý den připraveno o péči obou nebo jednoho rodiče na 50 dětí.

12.1.2015 v 13:20 | Karma: 25,86 | Přečteno: 2306x | Diskuse| Politika

Pavel Rusý

Střídavá péče je v zájmu dětí

U soudu probíhá spor o úpravu výchovy dvouletého špunta Péti. Jeho maminka i tatínek se o něj chtějí starat, oba jsou normální lidé, mají zajištěné bydlení a podmínky pro péči. Ani jeden nepochybuje o rodičovských kvalitách druhého, vztah mezi Péťou a oběma rodiči je fajn. Oba mají čas se Péťovi věnovat. Ale maminka usiluje o svěření Péti do své péče, tatínek navrhuje střídavou péči. A soudkyně si neví rady, dělají se znalecké posudky, shánějí důkazy, spory mezi rodiči se kvůli protahování sporu a snaze očernit druhého jen prohlubují.

22.5.2014 v 9:25 | Karma: 21,91 | Přečteno: 1515x | Diskuse| Politika

Pavel Rusý

Jak vypočítat výživné na dítě

"Kreativita" soudů při stanovování vyživovací povinnosti je bezbřehá, výživné je často směšně nízké, jindy ekonomicky likvidační. Ani pokus bývalé ministryně Kovářové nepřinesl zlepšení. Tento článek nabízí postup, který by při závaznosti zvýšil předvídatelnost a spravedlnost při určování výživného.

19.11.2013 v 20:22 | Karma: 18,15 | Přečteno: 3041x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Třetí stupeň poplachu, 13 jednotek hasičů. Na Zlínsku hoří kovošrot

4. května 2024  13:06

V Tlumačově na Zlínsku hoří kovový šrot, na místě zasahuje 13 jednotek hasičů. Vyhlášen byl třetí...

Čeho se bojíš? Pokud spadneš, vrátíme peníze, říká instruktor bungee jumpingu

4. května 2024

Živí se shazováním lidí z kaňonu, a tak ví o lidském strachu z výšek všechno. Nejslavnější...

KOMENTÁŘ: Malý český Pearl Harbor ve Vrběticích. Stát opakovaně selhal

4. května 2024

Premium Bezmála po deseti letech skončil případ výbuchu muničních skladů poblíž Vrbětic na Zlínsku. Česko...

Stát do dražby posílá přes 4 bitcoiny, vyvolávací cena přesahuje 6 milionů Kč

4. května 2024  12:59

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových chystá aukci 4,7 bitcoinu. Dražba odstartuje v 15....

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 103
  • Celková karma 34,31
  • Průměrná čtenost 2623x
matematik, statistik, sociolog
Není mi lhostejné, co se děje v naší zemi a ve světě, proto volím různé cesty, jak alespoň něco vylepšit.

Seznam rubrik