Diskuse

Dluhy a svoboda

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Augustus Asper

3. 6. 2011 9:45
varování

Znovu musím souhlasit s autorem. Ale vidím v jeho článku rovněž nesmírně důležité varování před falešnými proroky nového věku. Ti sice hlasitě křičí proti zadlužování, ale na druhou stranu se buď přímo podíleli nebo nadšeně schvalují privatizační nevyhodné zbavování se aktiv ve velkém. Někteří dokonce zuřivě vykřikují do světa jednu konspiraci o světovládě za druhou, přitom svým se řetězu utrženým neoliberalismem umetají cestičku lobistům a finančnímskupinám k ovládání státu.

0 0
možnosti

Rusy

3. 6. 2011 13:56
Re: varování

Jaké je východisko? Existují podle mě dva hlavní scénáře - jeden povede k opětovnému znárodňování, druhý k Matrixu. ;-)

0 0
možnosti

dýmka

2. 6. 2011 8:21
Děkuji

za poučení.

0 0
možnosti

Lanemi

1. 6. 2011 13:33
moc nerozumím

Ještě chápu Vaši úvahu v obecné rovině ztráty (části) svobody zadlužením. Váš příklad s hypotékou na vlastním bydlení, ale je jiný případ. Jaký je rozdíl když například ztratím zaměstnání, či bourám a stane se ze mě invalida,  bydlím-li ve vlastním bytu (domku), klidně zatíženém i dluhem a když se mi stane to samé a bydlím-li v pronajatém? Téměř žádný.

Spíše naopak. Prodejem bytu (i zatíženém hypotékou) mohu získat i dodatečný kapitál pro těžké životní období, na který bych musel v případě života bez dluhu, ale v pronájmu ukládat nebo si platit vyšší pojištění.

Pokud ovšem se jejdná o svobodu spojenou s možností rychlé změny bydliště kvůli změně zaměstnání, to je jiná. 

Na druhou stranu Vás  ale tato svoboda omezuje v jiných svobodách a radostech spojených s blízkostí dlouhodobých prátelských a rodinných vazeb. Jen se zeptejte jak se cítí "svobodní" např. mladí manželé  z Moravy s pmalými potomky bydlících v pronajatém bytě v Praze, když potřebují např. jít spolu někam sami? 

     

0 0
možnosti

Rusy

2. 6. 2011 7:35
Re: moc nerozumím

Pokud je dům financován bezpečně a nezbavujete se kvůli tomu "bezpečí" předchozích aktiv, pak ano. Jenže většina lidí uvažuje tak, že jede tzv. nadoraz, tj. finančně se při stavbě domu vyčerpá. A pokud financují třeba na 90% hypotékou, riskují, že v případných problémech budou prodávat se ztrátou (likvidita domů s hypotékou a tutíž i cena bývá nižší). Takže prodej domu jim nemusí stačit ani na doplacení hypotéky, nehledě na to, že si banka účtuje při předčasném splacení úroky i za dobu, kdy už bude úvěr splacen. Pak se dostávají do finanční pasti. A jelikož do toho jdou dobrovolně (na rozdíl od získané invalidity), ztrácí část kontroly nad svým životem.

Ne nadarmo je nejvítanějším zaměstnancem ten, kdo je zadlužen až po uši a bezdětný, takoví dokonce rádi přistoupí i na nižší mzdu, jen aby se nedostali do problémů se splácením:-)).

A mladí Moravané s dětmi v pronajatém, to mají z pohledu svobody jít někam sami stejné jako by bylo ve vlastním. Vytržení z kořenů je problém vždy.

0 0
možnosti

ondra.novacisko.cz

1. 6. 2011 10:49
Půjčit si na bydlení

Udělal jsem podle Vás zásadní chybu a půjčil jsem si na barák, aniž bych měl čím půjčku v případě nouze splatit. Na druhou stranu, předtím jsem žádné bydlení defacto neměl a žil jsem v podnájmech. Tady to vaše tvrzení až tak nefunguje, protože i když budu nucen prodat středchu nad hlavou, pořád mám možnost někde bydlet, minimálně v nějakém podnájmu, jako že jich je stále dost k výběru. Je ale fakt, že to životní situací zkomplikuje, ne však až tak zásadně.

0 0
možnosti

Rusy

2. 6. 2011 7:38
Re: Půjčit si na bydlení

Jde o to, zda by Váš dům při prodeji pokryl vaše závazky. Při "lákavých" 90%-100% hypotékách to může být velký problém, pokud byste nedokázal prodat za dostatečnou cenu - to je jeden z problémů hypoték v USA.

0 0
možnosti

meda_beda

1. 6. 2011 10:27
Proč je tak obrovské množství dluhů?

Zkuste se na to podívat logicky... peníze vždy vznikají jako půjčka. Ať už půjčuje centrální banka státu, komerční bance nebo komerční banka lidem a firmám. Neexistuje tedy ani koruna v oběhu, ke které by neexistovala koruna dluhu. Jenže z té koruny dluhu musíte platit úrok. Logicky mi z toho vyplívá že celkový dluh je větší než vůbec existuje peněz a jediný způsob jak tento rozdíl splatit je... vytvořit nové peníze, tedy nový dluh. Permanentně rostoucí globální zadlužení je tedy díky finančnímu systému nevyhnutelné.

0 0
možnosti

ondra.novacisko.cz

1. 6. 2011 10:57
Re: Proč je tak obrovské množství dluhů?

Jste moc tragický. Takhle to funguje odjakživa a nikdy se to nezhroutilo. Peníze jsou vlastně dlužné úpisy, ať už jsou kryté zlatem nebo nejsou

.

Já od vás koupím dve kozy, a dám vám za to úpis, kde vám slíbím jednu krávu. Vy ten úpis samozřejmě můžete obchodovat a to donekonečna, takže nakonec nikdy k vyměně krávy nedojde a třeba nakonec ten úpis přijde ke mě zpátky jinou cestou a tím se vynuluje.

.

U centrálních bank je to stejné. Tisknou peníze a ručí produkcí všech, kteří měnu přijímají, přitom k vlastnímu čerpání té produkce nemusí nikdy dojít. Placený úrok je samozřejmě zisk centrálních bank a příjmem do státního rozpočtu, nebo výnosy vlastníků (u FEDu). Ti co měnu používají to dělají s rizikem, že jsou defacto rukojmími těchto bank, ale mají samozřejmě svobodu si zvolit tu měnu nepřijímat, jenže se ukazuje, že to zatím asi není tak výhodné.

0 0
možnosti

Novotnak

1. 6. 2011 1:08
S jednou věcí ovšem s vámi souhlasím

když je teď Řecko ve srabu, mělo by okamžitě prodat maximální množství státních podniků. Přesně jak píšete, použít likvidní aktiva na splacení dluhu, když jste v nouzi.

0 0
možnosti

Novotnak

1. 6. 2011 1:04
Vy jste vtipálek,

místo abyste kritizoval zadlužování a to jak stát umí mizerně hospodařit se svým majetkem, tak děláte jako že je zadlužování v pořádku a že by si stát měl nechat i ten majetek, na kterém stejně prodělává. Stejně tak je nesmysl půjčit si na nový dům a byt si nechat jako likvidní rezervu. Jednak když v něm budete mít nájemníky tak ta vaše rezerva není likvidní, protože musíte dodržovat nájemní smlouvu a když v něm nájemníky nemáte tak zase proděláváte na zbytečném dluhu. To už je lepší byt prodat a postavit dům z těchto peněz a bez dluhu, vaším přístupem jen nahráváte právě těm finančním institucím, které na začátku tak kritizujete. A poslední o čem píšete. To že je stát "ve spárech" finančních institucí a je zadlužen není vinou finančních institucí, ale toho, že stát utrácel víc než vydělával. Když stát deset let po sobě utratí až o 20 procent víc než "vydělá", tak to žádná aktiva zachránit nemohou.

0 0
možnosti

hlava.dvacetdva

31. 5. 2011 21:23
Pravda

bolíR^

0 0
možnosti

Lady Humussprey

31. 5. 2011 19:48
Když se mě můj nejmilejší vnouček ptá,

"Babi, co je to za lidi u lesa, jak jsou pořád opilí a špinaví v těch boudách? "To jsou Homeless", říkám. "Prostě před několika lety tvé babičce sprostě nadávali, cinkali klíči a věřili, že když se budou navzájem okrádat, že všichni zázračně zbohatnou".

0 0
možnosti

Rusy

31. 5. 2011 20:29
Re: Když se mě můj nejmilejší vnouček ptá,

Viděl jsem k tomu hezký kreslený fór - "před 20 lety jsme cinkali klíči - od bytu, od garáže, od chaty, od kanceláře a od auta...."

0 0
možnosti

kalif

31. 5. 2011 19:46
Dekuji za varovani.

Myslel jsem, ze jeste nejaka aktiva zbyla, ale ono jich je bohuzel velmi malo.

0 0
možnosti

Rusy

31. 5. 2011 20:27
Re: Dekuji za varovani.

Aktiva ještě nějaká jsou, ale jejich problém je v tom, že jsou dost nepostradatelná, protože tvoří i příjem státního rozpočtu. Pokud by je Kalousek prodal, získá sice jednorázový výnos, ale rozpočet přijde o dlouhodobé výnosy z dividend, které jsou pro stabilitu financí důležitější než jedna dobře prodaná společnost.

0 0
možnosti
  • Počet článků 103
  • Celková karma 34,47
  • Průměrná čtenost 2623x
matematik, statistik, sociolog
Není mi lhostejné, co se děje v naší zemi a ve světě, proto volím různé cesty, jak alespoň něco vylepšit.

Seznam rubrik