Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Daňová reforma? Ne. Kalouskova sabotáž!

Navržené úpravy v daňové reformě jsou evidentním útokem na daňový a důchodový systém, zdravotnictví, na pracovní trh a dokonce na stabilitu státních financí. Úpravy jdou na ruku dvěma skupinám, zaměstnavatelům a OSVČ, dopadnou na zaměstnance a prostřednictvím nepřímých daní i na zbytek běžné populace.

V čem spočívají největší průšvihy úprav daní? Vůbec to nejsou zdaněné benefity, stravenky, režijky, hypotéky, to je pouze zastírací manévr daleko závažnějších změn. Dokonce podezřívám ministra Kalouska, že tato témata do daňové reformy vnesl s úmyslem odpoutat pozornost od změn nenápadnějších, ale s výrazně větším dopadem. Úmyslně ponechám stranou právě výše uvedené změny včetně jejich "kompenzací", včetně změny DPH a její kompenzace, aby vynikly dopady dalších úprav

1) Sloučení všech odvodů zaměstnavatele do jediného odvodu ve výši 32% z objemu mezd

Tento odvod nahrazuje celkový odvod z jednotlivých mezd ve výši 34% (zastropený na 6tinásobku průměrné mzdy pro sociální a zdravotní pojištění) a odvod z celkového objemu mezd ve výši 0,6%). Celkově tedy počítejme s průměrným odvodem ve výši 34,6%. Ten tedy bude nahrazen odvodem z objemu mezd ve výši 32%, zastropeným 4násobkem průměrné mzdy x počet zaměstnanců. Strop se tedy uplatní tehdy, pokud průměrná hrubá mzda v podniku bude čtyřnásobně převyšovat celostátní průměr. Takže se téměř neuplatní. Ponechme stranou, že pod falešnou záminkou snížení stropů byly v malé důchodové reformě sníženy nově vyměřované důchody 70% lidí v průměru o 300 Kč (o tomto aspektu v jiných článcích na mém blogu).

Celkově tedy tato úprava uleví zaměstnavatelům o 31,5 mld. Kč ročně!

Tento naprosto zbytečný výpadek v rozpočtu jen tlačí na prohloubení deficitu. Za 20 let vygeneruje jen tento dárek zaměstnavatelům další schodek ve státním rozpočtu o velikosti mezi 15-20% HDP, což je téměř polovina dnešního státního dluhu! Kdo nás tedy posouvá do Řecka? Argument, že tato úprava rozhýbe zaměstnanost, je velmi lichý. V posledních 10 letech byly provedeny srovnatelné změny v odvodech zaměstnavatelů v podobných a okolních zemích v několika případech a v polovině z nich následoval pokles nezaměstnanosti, ale v polovině naopak nárůst nezaměstnanosti. Pozitivní vliv tedy neexistuje.

Mohli bychom si říct, dopřejme to zaměstnavatelům. Ale je třeba vidět, že z těchto 31,5 mld. Kč jsou hrazeny státní služby jako důchody, zdravotnictví, podpora v nezaměstnanosti, nemocenská. To znamená, že si to buď budeme muset zaplatit s čistého příjmu nebo nám to ministr Kalousek sebere na nepřímých daních. Takže toto sponzorování zaměstnavatelů zaplatí kromě zaměstnanců i všichni další.

2) Zvýšení odvodu na zdravotní pojištění zaměstnanců o téměř polovinu

Zaměstnanec dnes odvádí na zdravotní pojištění 4,5% hrubé mzdy. Návrh zní: 6,5%.

Celkově to znamená zvýšený výběr od zaměstnanců o 24 mld. Kč ročně.

Ejhle - není to náhodou částečná náhrada za úlevu zaměstnavatelům? Co se s těmi 24 mld. Kč stane? V situaci, kdy vláda rezolutně prohlašuje, že do zdravotnictví nedá ani korunu navíc? Kde tedy tyto peníze skončí? V černé díře státního rozpočtu místo příjmu od zaměstnavatelů.

3) Významné snížení odvodové povinnosti OSVČ

V současné době OSVČ odvádí z hrubého zisku 14,6% na sociální pojištění (přesněji 29,2% z poloviny hrubého zisku) a 6,75% na zdravotní pojištění (13,5% z poloviny). Po reformě má OSVČ platit podle dostupných informací 6,5% na sociální pojištění z celého hrubého zisku a 6,5% na zdravotní pojištění.

Už nyní je výpočet pro OSVČ výrazně výhodnější. Porovnejme odvodovou zátěž člověka, který pracuje v zaměstnaneckém poměru a poměrně častou variantu převedení člověka na práci na živnostenský list, tj. formálně pracuje jako OSVČ a nemá žádné náklady, protože pracuje nadále v režimu analogickém zaměstnanci - využívá nástroje a pomůcky "zaměstnavatele". Pro jednoduchost uvažujme člověka s průměrnou mzdou 24000 Kč. Zaměstnanec odvede na sociální a zdravotní 2640 Kč. OSVČ v tomto režimu bez změny "hrubé mzdy" si nejprve odečte 60% jako paušální náklad, takže hrubý zisk je 9600 Kč, z toho odvede 2050 Kč na sociální a zdravotní pojištění. Zaměstnavatel ušetří 8300 Kč, zaměstnanec na ŽL 590 Kč, všichni jsou spokojeni (zaměstnavatel výrazně více). Jediný, kdo pláče, je státní rozpočet.

A po Kalouskově reformě? Zaměstnanec odvede 3120 Kč, OSVČ v režimu "zaměstnance" 1248 Kč! Spolu s odvody zaměstnavatele (6770) tedy zaměstnanec zaplatí na sociální a zdravotní pojištění 8x více než v případě, že je veden jako OSVČ! Sice jsou tyto extrémy mírně sníženy minimálním odvodem OSVČ, ale v principu uvedený systém výrazně zvýhodňuje švarcsystém (zejmona pro vyšší příjmy) a návrh změny jej činí ještě atraktivnější.

A jaké jsou dopady do státního rozpočtu? Nižší výběr sociálního pojištění u OSVČ (dnes v průměru cca polovina odvodů zaměstnanců) vytváří jen v příjmech důchodového účtu deficit ve výši cca 30 mld. Kč. Což je téměř stejná částka, která na důchodovém účtu skutečně schází. S mírně vyšší zaměstnaností a dobrým výběrem pojistného od OSVČ by byl důchodový účet vyrovnaný. Navržená změna může mít dva dopady. Jeden předvídatelný: snížení výběru od OSVČ cca o 25% (bude záležet na přesné úpravě minimálních odvodů), což znamená další výpadek v objemu cca 8 mld. Kč.

Nebezpečnější je riziko zvýšení atraktivity švarcsystému. V případě, že by se další 1 milión zaměstnanců přeškolil na "zaměstnance na ŽL", znamenalo by to další výpadek v příjmech pojistných systémů ve výši 30-40 mld. Kč, celkem až 80 mld. Kč ročně. To už by bylo pro důchodový systém i zdravotnictví destruktivní.

Skutečně se nedivím odborům, že organizují stávky, pouze mě udivuje, že brojí proti okrajovým tématům jako režijky, stravenky a benefity, aniž by hlasitěji protestovaly proti výše uvedeným změnám se zásadnějšími dopady. A rovněž mě udivuje, že blokují své spoluobčany a neorganizují své protesty tak, aby je pocítili politici. Dokud nezmění svou strategii protestů a nenamíří je proti pachatelům těchto vládních sabotáží, bude se jim Kalousek nadále arogantně posmívat jako dnes.

Kalousek: "Mí řidiči mě neinformovali o tom, že by měli stávkovat."

A co VV, naše "sociální spása", vědí vůbec, o co jde? Nebo budou této sabotáži nevzrušeně přihlížet a poslušně sekundovat? 

 

 

 

Autor: Pavel Rusý | čtvrtek 9.6.2011 20:11 | karma článku: 26,35 | přečteno: 1415x
  • Další články autora

Pavel Rusý

Důchodová „reforma“? Ne, jen snaha vlády ušetřit.

Desítky let se skloňuje důchodová reforma jako naprostá nutnost, aby bylo možné financovat důchody dlouhodobě. Desítky let promarněných příležitostí.

3.5.2024 v 7:35 | Karma: 34,36 | Přečteno: 1679x | Diskuse| Politika

Pavel Rusý

Vánoce malého Járy v soukolí soudů

Dlouhých sedm let trvá soudní spor o to, který z rodičů se bude starat o Járu. Jsou Vánoce, svátky, které by každý měl strávit v pohodě se svými nejbližšími. A Jára? Kde bude na Vánoce? Jeho případ soudy konečně rozhodly.

30.12.2015 v 10:00 | Karma: 21,47 | Přečteno: 1121x | Diskuse| Politika

Pavel Rusý

Ústavní soud odmítá chránit práva dětí

Příběh dětí Michalákových plní mediální prostor, ale stranou zájmu zůstává situace v Česku. Denis a David byli zbaveni rodičovské péče a předáni do péče pěstounům. Norský úřad péče o dítě Barnevern za to sklízí tvrdou kritiku z české strany, do boje za práva těchto dětí se zapojují vládní představitelé, své polínko přiložil i prezident. Ale v české kotlině je každý den připraveno o péči obou nebo jednoho rodiče na 50 dětí.

12.1.2015 v 13:20 | Karma: 25,86 | Přečteno: 2306x | Diskuse| Politika

Pavel Rusý

Střídavá péče je v zájmu dětí

U soudu probíhá spor o úpravu výchovy dvouletého špunta Péti. Jeho maminka i tatínek se o něj chtějí starat, oba jsou normální lidé, mají zajištěné bydlení a podmínky pro péči. Ani jeden nepochybuje o rodičovských kvalitách druhého, vztah mezi Péťou a oběma rodiči je fajn. Oba mají čas se Péťovi věnovat. Ale maminka usiluje o svěření Péti do své péče, tatínek navrhuje střídavou péči. A soudkyně si neví rady, dělají se znalecké posudky, shánějí důkazy, spory mezi rodiči se kvůli protahování sporu a snaze očernit druhého jen prohlubují.

22.5.2014 v 9:25 | Karma: 21,91 | Přečteno: 1515x | Diskuse| Politika

Pavel Rusý

Jak vypočítat výživné na dítě

"Kreativita" soudů při stanovování vyživovací povinnosti je bezbřehá, výživné je často směšně nízké, jindy ekonomicky likvidační. Ani pokus bývalé ministryně Kovářové nepřinesl zlepšení. Tento článek nabízí postup, který by při závaznosti zvýšil předvídatelnost a spravedlnost při určování výživného.

19.11.2013 v 20:22 | Karma: 18,15 | Přečteno: 3041x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Prokremelské motorkáře vítali v Brně jako delegáty ruské teroristické federace

4. května 2024  8:57,  aktualizováno  14:40

Kontroverzní klub motorkářů Noční vlci, který podporuje ruského diktátora Vladimira Putina, se s...

Na trati z Břeclavi do Přerova srazil vlak člověka, muž na místě zemřel

4. května 2024  14:23

Srážka vlaku s člověkem uzavřela v sobotu od 13:00 trať mezi Nedakonicemi a Moravským Pískem. Muž...

Arabské státy potírají propalestinské demonstrace. Obávají se revoluce

4. května 2024  14:02

Vůdci řady arabských států tvrdě zasahují proti propalestinským demonstrantům, z nichž některé...

Třetí stupeň poplachu, 13 jednotek hasičů. Na Zlínsku hoří kovošrot

4. května 2024  13:06

V Tlumačově na Zlínsku hoří kovový šrot, na místě zasahuje 13 jednotek hasičů. Vyhlášen byl třetí...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 103
  • Celková karma 34,36
  • Průměrná čtenost 2623x
matematik, statistik, sociolog
Není mi lhostejné, co se děje v naší zemi a ve světě, proto volím různé cesty, jak alespoň něco vylepšit.

Seznam rubrik