Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Adoptujte si svého politika

Náš politický systém se potýká s obrovskou mírou korupce a kmotrovských vztahů. To ví snad každý. Žehráme na vysoké platy politiků, kteří si je ale pranic nezaslouží. Žasneme, jak nás politické strany oblbují před volbami, ale po volbách už slouží jen svým kmotrům a vlastní kapse, případně na práci kašlou. Voláme po vládě se silným mandátem, ale nechceme se vzdát poměrného zastoupení i menšinových názorů. Jak ale tyto problémy řešit?

Víme, že čelit klientelismu a velkým finančním skupinám vyžaduje v době rostoucí medializace politiky a síly politického marketingu poměrně velké peníze. Na druhou stranu, lidé mají stále míň peněz a času, takže jejich finanční či osobní zapojení velmi vázne. Lidé raději strpí, když je Kalousek obere o tisíce a některé i o desetitisíce ročně, ale sami přispět pětistovkou nebo nějakou vlastní aktivitou na nápravu poměrů už nemají sílu nebo chuť. Díky finanční síle sponzorů se politika mění na obhajobu jejich zájmů na úkor většiny lidí. Jak tohle všechno alespoň trochu srovnat?

Řešení by prospěla metoda daňové asignace jednotlivému vybranému politikovi. Jak by to fungovalo? Každý pracující člověk by měl právo z částky, kterou odvádí státu ve formě daní, nasměrovat za sebe, vyživovanou osobu i děti (na které uplatňuje daňovou slevu) konkrétní částku vybranému politikovi, který podle jeho názoru nejlépe zastupuje jeho zájmy. Podobně by mohli formou tentokrát přímé asignace ze státního rozpočtu podporovat svého politika i ostatní lidé. Politik by měl peníze na veřejně přístupném účtu a z něho by si vyplácel část platu, experty, reklamu, podporu své straně a další aktivity spojené s jeho činností. Jeho finanční situace by byla pod přímým dohledem voličů. Prostředky za lidi, kteří by možnosti nasměrování přímo politikům nevyužili, by se shromažďovaly na účtu např. v ČNB a rozdělovaly podle výsledků voleb.

Výhoda tohoto řešení je v transparentnosti, možné okamžité reakce na aféry či podvody politika (přesměrování peněz jinému zástupci), vyšší zapojení veřejnosti do politiky, protože by ji mohli takto přímo ovlivňovat. Navíc by se politici museli snažit se svými voliči komunikovat, sledovat jejich názory a stali by se skutečně jejich zaměstnanci a ne poddanými stranických sekretariátů a kmotrů. A náklady na takový systém? Pokud bychom měli touto metodou financovat politiku (Sněmovnu, Senát, krajská i obecní zastupitelstva), stačila by na to bohatě 50 Kč měsíčně na osobu. Část nákladů by se mohla uspořit tím, že se sníží platy politiků ze státního rozpočtu a příspěvky politickým stranám. A pokud by to vyžadovalo 2-4 mld. Kč ročně navíc, jsem přesvědčen, že by se to velice rychle vrátilo v kvalitnější práci politiků. Pokud by se strana zpronevěřila svým slibům, mohla by velice operativně i zkrachovat. Ruku v ruce s tím by mělo jít i omezení sponzorských darů, aby nebylo možno politiky korumpovat tímto způsobem. Snížila by se ve stranách důležitost nosičů miliónů v pytlích, zato by si strany více cenily lidí, kteří pro lidi skutečně něco pozitivního udělali a dokázali přesvědčit občany o své prospěšnosti. 

Tak co, komu se to líbí? Mohlo by to pomoci?

 

Autor: Pavel Rusý | sobota 4.6.2011 9:32 | karma článku: 17,17 | přečteno: 986x
  • Další články autora

Pavel Rusý

Důchodová „reforma“? Ne, jen snaha vlády ušetřit.

Desítky let se skloňuje důchodová reforma jako naprostá nutnost, aby bylo možné financovat důchody dlouhodobě. Desítky let promarněných příležitostí.

3.5.2024 v 7:35 | Karma: 34,47 | Přečteno: 1701x | Diskuse| Politika

Pavel Rusý

Vánoce malého Járy v soukolí soudů

Dlouhých sedm let trvá soudní spor o to, který z rodičů se bude starat o Járu. Jsou Vánoce, svátky, které by každý měl strávit v pohodě se svými nejbližšími. A Jára? Kde bude na Vánoce? Jeho případ soudy konečně rozhodly.

30.12.2015 v 10:00 | Karma: 21,47 | Přečteno: 1121x | Diskuse| Politika

Pavel Rusý

Ústavní soud odmítá chránit práva dětí

Příběh dětí Michalákových plní mediální prostor, ale stranou zájmu zůstává situace v Česku. Denis a David byli zbaveni rodičovské péče a předáni do péče pěstounům. Norský úřad péče o dítě Barnevern za to sklízí tvrdou kritiku z české strany, do boje za práva těchto dětí se zapojují vládní představitelé, své polínko přiložil i prezident. Ale v české kotlině je každý den připraveno o péči obou nebo jednoho rodiče na 50 dětí.

12.1.2015 v 13:20 | Karma: 25,86 | Přečteno: 2306x | Diskuse| Politika

Pavel Rusý

Střídavá péče je v zájmu dětí

U soudu probíhá spor o úpravu výchovy dvouletého špunta Péti. Jeho maminka i tatínek se o něj chtějí starat, oba jsou normální lidé, mají zajištěné bydlení a podmínky pro péči. Ani jeden nepochybuje o rodičovských kvalitách druhého, vztah mezi Péťou a oběma rodiči je fajn. Oba mají čas se Péťovi věnovat. Ale maminka usiluje o svěření Péti do své péče, tatínek navrhuje střídavou péči. A soudkyně si neví rady, dělají se znalecké posudky, shánějí důkazy, spory mezi rodiči se kvůli protahování sporu a snaze očernit druhého jen prohlubují.

22.5.2014 v 9:25 | Karma: 21,91 | Přečteno: 1515x | Diskuse| Politika

Pavel Rusý

Jak vypočítat výživné na dítě

"Kreativita" soudů při stanovování vyživovací povinnosti je bezbřehá, výživné je často směšně nízké, jindy ekonomicky likvidační. Ani pokus bývalé ministryně Kovářové nepřinesl zlepšení. Tento článek nabízí postup, který by při závaznosti zvýšil předvídatelnost a spravedlnost při určování výživného.

19.11.2013 v 20:22 | Karma: 18,15 | Přečteno: 3041x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Sadiq Khan: první muslim jako starosta Londýna a první, kdo jím je už potřetí

4. května 2024  17:46

Starostou Londýna byl znovuzvolen labourista Sadiq Khan. Mandát obhájil potřetí v řadě, což se...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Drží naše lidi pod zemí. Musíme jednat, říká vyšetřovatelka válečných zločinů

4. května 2024  17:22

Kvůli své práci je Tetiana Žukovová dlouhodobě v hledáčku Rusů. Ukrajinská právnička se totiž snaží...

Meda a Jan Mládkovi. Milovníky umění i zvířat připomíná zámecká výstava

4. května 2024

Premium Dáma z Kampy, mecenáška, kurátorka, nakladatelka, sběratelka, ale také vegetariánka a milovnice...

  • Počet článků 103
  • Celková karma 34,47
  • Průměrná čtenost 2623x
matematik, statistik, sociolog
Není mi lhostejné, co se děje v naší zemi a ve světě, proto volím různé cesty, jak alespoň něco vylepšit.

Seznam rubrik