Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

carolusI

5. 6. 2011 2:33
Jako nápad

je to perfektní. Ale proč mám pocit, že 99% politiků by muselo žebrat a vybírat popelnice?  ;-D

0 0
možnosti

Rusy

5. 6. 2011 8:26
Re: Jako nápad

k perfektnímu to má daleko, stoupla by moc médií (uměj vytvářet mediální obraz), Stoupl by vliv takových lidí, kteří dokážou manipulovat davy (Rath, Paroubek) a extrémistů (Vandas), lidí typu Stalina či Hitlera. Není to tak jednoznačné. Muselo by se to dobře vyvážit se stranickými principy, aby ideové zaměření stran dokázalo usměrnit takové excesy. Ale stálo by to za veřejnou diskusi.

0 0
možnosti

petr66

4. 6. 2011 20:27
Myslím, že byto bylo až moc složité

a s druhou částí už nesouhlasím vůbec, Nevidím pražádný důvod, proč bych měl přispívat na strany, které jsem nevolil. Snad, kdyby člověk mohl dát pokyn, kterému politikovi nesmí být vyplacena ani koruna. Tam se utěšuji nadějí, že teoreticky, Kalousek, nebo Drábek mohli tpět hlady( bohužel se obávám, že obvzlášť u Kalou

ska,to nehrozí)

Jo, nechystáte se náhodou, vstoupit do politiky?:-)

0 0
možnosti

Rusy

4. 6. 2011 21:55
Re: Myslím, že byto bylo až moc složité

No nemusel byste přispívat na strany, kterým nic dávat nechcete, poslal byste to svému zastupiteli.

No jasně, že o tom uvažuju a už přemýšlím, jak to finančně zvládnout, abych se nemusel nechat koupit od nějakého kmotra;-D. Vy máte pocit, že se lze postavit s holým zadkem finanční oligarchii?:-( Ale je mi  jasné, že takové úvahy budou lidi interpretovat klasicky - zase si někdo chce jen nahrabat. Prostě k prolomení zaběhaných nekalých praktik prachy potřebujete ať jste svatý nebo ďábel. Ale pokud na to lidi budou hledět výše popsaným způsobem, že se chce někdo zase jen obohatit, pak mi nezbyde, než se na ostatní lidi vykašlat a zajistit pouze sám sebe. Sám jsem díky svému angažmá v politice přišel loni o 5% příjmů a letos to bude ještě horší. Takhle partyzánsky to nejde dělat věčně.

0 0
možnosti

Augustus Asper

4. 6. 2011 14:20
nechápu

Nechápu, jak je možné, že takovému článku ještě nevyletěla karma raketově nahoru, což o zdejších čtenářích dost vypovídá.

0 0
možnosti

Rusy

4. 6. 2011 18:17
Re: nechápu

Ono to není tak jednoznačné. Trochu to smrdí možností eskalace populismu, tj. že politici budou podbízením se voličům honit peníze. Otázka je, zda je lepší podbízet se voličům nebo kmotrům. V tom taky nemám úplně jasno. Ale spíše se přikláním tomu, že podbízení voličům by nemuselo být tak škodlivé. Navíc nelze očekávat, že by kmotři byli najednou zcela ze hry ven, takže by to pouze systém mohlo vybalancovat zpět i k zájmům voličů. Je to v podstatě prvek přímé demokracie, voliči by tím mohli provádět průběžné referendum o směřování politiky. Jenže ne vždy je hlas většiny skutečně ve prospěch této většiny. Spíše spoléhám na to, že těch rozumných by bylo dostatečné množství, aby omezili vliv účelových populistů. Sám jsem byl zvědav, jak na to budou čtenáři reagovat, je to hodně kontroverzní téma.

0 0
možnosti

Augustus Asper

4. 6. 2011 14:19
skvělý nápad!

Konečně nějaké rozumně a realizovatelně vypadající řešení, jehož výsledky by se mohly projevit již brzy po jeho zavedení. Já bych byl jednoznačně pro, pokud by to platilo pouze pro fyzické osoby a míru finanční závislosti politiků na daňových poplatnících bych ještě zvýšil. Navíc bych zakázal možnost sponzoringu politických stran, kdy by mohly získávat finanční prostředky pouze za volební výsledky, od občanů (formou té adresné daně) či z naprosto rovnocenných stranických poplatků. Spolu s nutností pravidelného zveřejňování jejich hospodaření a povolení volební kampaně POUZE registrovaným politickým stranám a ještě toliko na vlastní program by se politická scéna u nás VELICE pročistila a mohli bychom být inspirací i pro svět.

0 0
možnosti

strycek-Joe spol. s r.o.

4. 6. 2011 13:22
Ten článek jste si měl schovat na Silvestra

nebo na Apríla, myslím, že to je míněno spíše žertem

0 0
možnosti

Augustus Asper

4. 6. 2011 14:21
Re: Ten článek jste si měl schovat na Silvestra

Proč?

0 0
možnosti

3lipy

4. 6. 2011 9:49
To zní jako utopie,

jsem zvědavá na ohlasy "chytrých"...

0 0
možnosti
  • Počet článků 103
  • Celková karma 34,47
  • Průměrná čtenost 2623x
matematik, statistik, sociolog
Není mi lhostejné, co se děje v naší zemi a ve světě, proto volím různé cesty, jak alespoň něco vylepšit.

Seznam rubrik