Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jak jsem se chtěla naučit mít ráda Romy II

Přiznám se, že už jsem se moc nechtěla k romské problematice vyjadřovat. Ale k tomuto příspěvku mě podnítil blog Patrika Bangy. I když jsem v reakcích na svůj první příspěvek na toto téma psala, že mám něco promyšlené, nechtěla jsem o tom už psát. A to musím říct, že reakce čtenářů na můj příspěvek byly slušné. Děkuji. Je totiž pravdou, že článků, a to i značně vulgárních, na toto citlivé téma je čím dále více. A vulgárních reakcí ještě víc. Čím to asi bude? Asi blbou náladou.

V předchozím článku jsem popsala několik mých zkušeností s romským etnikem. Nyní bych je chtěla trošku doplnit.

 

Jak jsem již psala, můj muž má jednoho moc dobrého kamaráda z dětství. Je to Rom, vypadá jako Rom a chová se jako normální člověk, žijící v této zemi, dodržující zákony. Vystudoval techniku na vysoké škole a pracuje u solidní firmy. Ta se na něj také nedívá jako na Roma, ale jako na právoplatného člena naší společnosti a vlastního zaměstnance. Oba jeho sourozenci pracují, oba jeho rodiče pracovali a diskriminací se nikdy neoháněli. Rodiče je vedli přísně, dokonce i měli snahu omezovat jim v dětství kamarády, o kterých si mysleli, že chovají nestandardně (pozor, ne že jsou „gadžové“). A tento kluk, Rom, kdysi Cikán, odnaučil mého muže sprostě mluvit. Když jim bylo asi devět – deset let a začali kluci „rozum nabírat“, začal můj muž (což mi sám přiznal) užívat slovník, který se s běžnou slušnou mluvou neslučuje, tak jako i spousta jeho dalších kamarádů. Ne však tento kamarád Rom. Ten se ho jednou jenom zeptal: Proč takhle mluvíš? A bylo vymalováno. Od té doby použije můj muž peprnější výraz pouze, když si třeba nechtě hodně fyzicky ublíží (bouchne se kladivem apod.). V běžné řeči, dokonce i v nadávkách, jadrné výrazy neužívá.

 

Další story mám z práce. Pracuji jako úřednice a můj zaměstnavatel si na úklid najímá úklidovou službu. Pravidelně nám uklízí jedna „většinová“ paní uklízečka a mnohokráte to nestojí za nic. Přichází relativně brzy, když ještě máme „rozpracováno“ a jejím velkým zájmem je zejména co nejdříve vypadnout, i když by v práci měla být nejméně do 18,00 večer, kdy by měl odejít poslední pracovník z kanceláře. Vloni jsme však jednu dobu na uklízečku moc nenarazili, ale kanceláře se svítily čistotou. Nakonec jsem paní uklízečku přece jenom potkala. Byla to paní kolem 40-tky, moc šikovná a byla Romka. Jak jsem si tak jednou přiseděla v práci déle, poprosila mne, zda by si nemohla u nás v pracovně už udělat úklid, protože zrovna se myjou okna. Proč ne, byla jsem v pracovně sama. A tak jsme se daly trošku do řeči. Paní měla s manželem 2 kluky, kteří oba chodili do gymnázia (ještě určitě chodí, bylo to vloni). Normálně pracuje jako uklízečka v nemocnici, ale protože náklady na školy jsou vysoké, přibrala si i toto druhé zaměstnání. Dokonce mi popsala její přijímací řízení na místo brigádnice u úklidové agentury. Paní majitelka se jí nejdříve zeptala, jak dlouho je na „pracáku“. Když jí naše paní uklízečka řekla, že nikdy, že 18 let už pracuje v nemocnici, byla přijata. Škoda, že byla jen na záskok. Moc jsme si ji všichni chválili.

 

Mám kamarádku, která několik let pracovala na „sociálce“. Byla v kontaktu s mnoha Romy, ale většinou negativně. Věčné řvaní a hulákání, nadávky na všechny a pochtívání nenárokového bylo na denním pořádku. Nevzpomínám si, že by někdo šel do sebe a už vůbec ne před lidmi. Že by se někdo z těch lidí omluvil za své chování. Možná ano, pod nějakým nátlakem, ale sám od sebe ne.

 

Myslím, že není potřeba uvádět zase další setkání s Romy, negativní či pozitivní. Myslím, že není potřeba se navzájem napadat a urážet. Zklidněme „hormon“, jednejme a vystupujme racionálně. Všichni. Jedině tak si pomůžeme.

 

Takže, co s romskou otázkou? Je všechno špatně jen u nich nebo jen u nás? Kdo má začít? Vždyť už se přece začalo. Většina se snaží pomáhat menšině. Ale asi to vzala za špatný konec. Je to jako s pomocí třetím zemím. Nedávejme jim jídlo, ale pomoc a prostředky, aby si to jídlo dokázali sami udělat, vydělat si na něj. Pomozme Romům, aby si na své potřeby chtěli vydělat a vydělávali sami. S tím však musí pomoct i Romové sami. Měli by více chtít vnímat signály kolem sebe. Že těm, kteří si pomohou, bude pomoženo. Jsem optimistka a beru tak všechny kolem sebe, ale jen do doby první negativní zkušenosti. Dokažte, Romové, všem kolem, že špatnou zkušenost mají s někým jiným, ne zrovna s vámi. Ať nemá většina právo zobecňovat. Jak jsem popsala výše, dobré příklady jsou, tak se jimi nechte táhnout. Budete-li navíc dělat, co vás baví a budete to dělat dobře, budete sami spokojeni. A o to přece jde, ne?

 

A ještě jednou připomínám. Se slušností nejdále dojdeme. Platí pro obě „strany“.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Simona Rosová | úterý 5.2.2008 13:02 | karma článku: 29,80 | přečteno: 2358x
  • Další články autora

Simona Rosová

Metylalkohol a daně

Tak nám vláda zakázala prodej alkoholu v stáncích od odvolání (http://www.novinky.cz/domaci/278580-vlada-zakazala-prodej-tvrdeho-alkoholu-ve-stancich-plati-do-odvolani.html).

12.9.2012 v 17:45 | Karma: 17,74 | Přečteno: 1358x | Diskuse| Ostatní

Simona Rosová

Odpověď P.Farskému

V mém minulém příspěvku jsem se setkala s velmi arogantním a nepříjemným diskutérem. Tento diskutér se představuje jako nějaký P.Farský. Škoda jen, že žádný blogger tohoto jména v seznamu bloggerů neexistuje. Jste-li bloggerem a P.Farský je Váš nick, vystupte, prosím, z ilegality, ať se taky můžeme podívat na Vaši fotku, ať víme, s kým máme co do činění.

29.6.2008 v 16:22 | Karma: 15,61 | Přečteno: 1545x | Diskuse| Ostatní

Simona Rosová

Paroubek opět „boduje“

Sotva jsem si ráno spustila PC, vytočila mne následující zpráva, najdete ji zde: http://www.novinky.cz/clanek/143537-paroubek-dotaci-pro-wolfa-by-mela-vysetrit-policie.html.

27.6.2008 v 11:49 | Karma: 30,61 | Přečteno: 1941x | Diskuse| Ostatní

Simona Rosová

Proč jsem nestávkovala

Z historie pro mne vyplývá, že stávka je jednou z posledních nátlakových aktivit pracujících, sdružených do odborového hnutí, pomocí které se mohou domoci lepších pracovních, bezpečnostních a platových podmínek na zaměstnavatelích, jež je nepokrytě vykořisťují. A do odborového hnutí jsou zaměstnanci sdruženi proto, aby měli lepší vyjednávací pozici, což by se jim jako jednotlivcům nikdy nemohlo podařit.

26.6.2008 v 12:35 | Karma: 17,49 | Přečteno: 1245x | Diskuse| Ostatní

Simona Rosová

Církvi vadí filmaři

Ve skutečnosti však se můžeme domnívat, že jí vadí spíše děj románu než filmaři samotní. Právě jsem si přečetla zprávu jak se církev prý mstí za Šifru a nechce pustit filmaře do kostelů. Ron Howard natáčí další film podle románu Dana Browna. Jedná se o film dle předlohy románu Andělé a démoni.

16.6.2008 v 21:10 | Karma: 15,53 | Přečteno: 1213x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

Turisté si zajeli do Afghánistánu. Střelci část Evropanů povraždili i s průvodci

18. května 2024  17:57

Neznámí ozbrojenci v pátek večer v provincii Bámján v centrální části Afghánistánu zabili tři...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v mlze, záchranáři po něm pátrají

19. května 2024,  aktualizováno  22:16

Aktualizujeme Na severozápadě Íránu pokračuje rozsáhlá záchranná operace poté, co zde zmizel vrtulník s íránským...

Západem Čech se ženou silné bouřky, meteorologové varují před kroupami

25. května 2024  14:36

Šumavu a jižní část Plzeňského kraje zasáhly v sobotu kolem poledne silné srážky. Kvůli dešti...

Fico se cítí lépe. Komunikuje s činiteli, informují ho o dění v zemi

25. května 2024  14:24

Slovenský premiér Robert Fico se cítí lépe. Uvedla to v sobotu odpoledne nemocnice v Banské...

Češi staromilci. Digitální podpis půlka nevyužívá, raději tisknou, ukazuje studie

25. května 2024  13:21

Starý dobrý papír a propiska, vyplývá z průzkumů společnosti Ipsos ohledně Čechů a elektronického...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

7 tipů, jak na citlivé zuby v těhotenství
7 tipů, jak na citlivé zuby v těhotenství

Hladina hormonů v těle se v průběhu těhotenství mění stejně jako chutě a jídelníček. Mnoho těhotných také trápí časté nevolnosti. Následkem toho...

  • Počet článků 19
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1325x
Občan České republiky, zaměstnanec s praxí ve školství, zdravotnictví, státní správě.