Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

cinik

6. 2. 2008 11:13
Prava mensin

jsou v dnesni EU posvatna, ale co povinnosti? A jeste jedna vec, nebude to trvat tak dlouho a mensinou budemem my, uz vidim jaka prava budeme mit :)))

0 0
možnosti

nessi

5. 2. 2008 21:21
barva?

Sohlasím stím, že to není otázka zda je někdo rom nebo nikoli. Otázka zní zda se chce změnit nebo ne. Bavíme se tady o romech. Tak si myslím že ti co se chtějí změnit se změnit dokážou. Potkal jsem za život několik romů kteří pracovali a dělali práci která byla špatně placená a dřina - byli perfektní !  Taky jsem bohužel potkal většinu těch co o tohle neměli zájem. A to je ten problém pokud vnich neprobudíme ten zájem a to chtění tak to nepůjde. Otázka zní jaká je cesta? co udělat ještě navíc? a zda to není marné protože výsledky není vidět. Někde jsem četli o organizaci v Brně která pro to aby se romové zařadili do společnosti tak jim dávali zadarmo pomůcky do školy. Byly jmenované potřeby pro řezníky - ty stojí několik tisíc, ale proč je dávali jenom romům proč je nedávali všem? tohle mě štve na tomto systému.

0 0
možnosti
MH

Helena1

5. 2. 2008 17:52
Cikáni musí začít od sebe!

Kdo nechce jíst a pít, ten zemře i u plného stolu. Kdo ve vodě (přestože umí) ale nechce plavat, ten se utopí.

0 0
možnosti
PZ

Karlik1263

5. 2. 2008 17:19
ROMOVE

Jedno co jsem se naucil v Americe je toto:Ber cloveka jako jedince.Kdyz vidim Cernocha nevidim Ganstery a zlocince ale cloveka.Kdyz potkam Rusa nevidim byvaleho okupanta,kdyz potkam Nemce nevidim Sudetaka a ano kdyz potkam Roma dobreho ci spatneho nebudu odsuzovat odsuzovat cely narod ale jedince.

0 0
možnosti

Petr

5. 2. 2008 15:19
kde je chyba ?

Hezké příklady, bohužel však "menšinové". Vžyť Romům nikdy nikdo nebránil v přístupu k vzdělání. To, že je rodiče v dětství ani nenaučí mluvit česky a děti pak skončí v nějaké "zvláštní" škole není vina společnosti, ale hlavně rodiny. A co děti, které místo do školy chodí za školu, případně těm ostatním otravují výuku? Bydlel jsem s Romy 10 let pod jednou střechou, rodiče se pyšnili tím, že nikdy nepracovali a pracovat nebudou, do rodiny docházeli učitelé, proč dítě zase nechodí do školy. Není pak divu, že bez vzdělání nemají šanci na lepší zaměstnání. Znam taky podobné rodiny, které se chovají tak jako v článku popsáno. A jejich dět jsou na tom samozřejmě podobně lépe. Dokud nebudou chtít sami Romové (a v tom jsem bohužel skeptik), může se naše společnost snažit jak chce, budou stále ve stejné situaci. Všechna jiná trvzení a články jsou přihřívaním politické polívčičky tu jedné či druhé strany.

0 0
možnosti

SID

5. 2. 2008 17:20
Re: kde je chyba ?

Ano, potvrzuji a vím o tom 10 x víc než všechny ministerské komise. Já totiž mimo jiné zaměstnávám 15 ( skoro vzorných) cikánů. Víc se mi jich do práce nepodařilo dostat. Těch cca 50 nezaměstnanejch cikánských chlapů v okolí po 3 hodinách až 2 dnech postupně zjistí, že práce a povinnosti pro ně jaksi nejsou a děti k tomu samozřejmě také nevedou !!!!. 

0 0
možnosti

Pochvala

5. 2. 2008 14:04
co s lenochy a vycuranky?

Souhlasim s clankem.

Je to o jednotlivcich, kterym to poctive snazeni ovsem muze znacne zkomplikovat neprizpusobivost (vycuranost) vetsiny, nalezici k jejich vlastnimu etniku/skupine.

Spolecnost pak snaze podlehne negativnimu dojmu-postoji, ktery ta "vetsina" svym chovanim zpusobi.

Ale presne jak tu nekdo napsal, rovnost a duslednost pro vsechny.

K tem co se snazi a jsou uzitecni - byt vstricni a ohleduplni.

0 0
možnosti
D

d222

5. 2. 2008 14:51
Re: co s lenochy a vycuranky?

Presne tak, souhlasimR^R^

0 0
možnosti
D

d222

5. 2. 2008 13:43
A co s....?

A co s takovými lidmi, kteří k Romovi (ať už vypadá sebevíc slušně) přistupují s averzí, aniž by ho znali? A co ti Romové, kteří mohou mít milionkrát větší nadání pro něco, mohou makat (ať už na sobě nebo prostě pracovat) třikrát víc a pořád bude něco špatně? Ne, nevymýšlím si, znám takové... To mě pak úplně mrazí, když si představím, že bych totéž měla zažívat já (jsem "běloška")....

0 0
možnosti

deinonychus

5. 2. 2008 14:00
Re: A co s....?

To máš těžké, to je zkušenost. Cikána bych nezaměstnal, sedmileté dceři říkám, ať se jim vyhýbá, že jsou to lumpové, kteří nepracují a jenom kradou a že jí mohou ublížit. Žena má s nimi z prodejny taky svoje negativní zkušenosti. Mě asi už nikdo nepředělá, je to zbytečné. Ale jinde se to může podařit, ale ne omlouváním jejich zločinů a terorizování okolí, ale nejprve je represí umravnit a pak se začne měnit pohled na ně, když lidé budou potkávat jenom ty slušné tak, jako dnes potkávají v převážné většině jen cikánské lumpy. Ale nevěřím tomu, že se to stihne do doby krize a občanských válek v západní Evropě. Pak, když se bude kácet les, budou lítat třísky a už bude všude pozdě. Takže bych to zatím nechal na těch pár let tak.

0 0
možnosti

petr stursa

5. 2. 2008 13:37
u nas na skole

je takova vystava fotek - jedna se o portrety cikanu (rom je pro ne urazka), kteri to v zivote nekam dotahli. Jerabnice, ucitel, policistka...

Krasne, ale pokud mi vyucovani konci pozde, tak pote, co vyjdu ze skoly, prochazim ulici (stred mesta), kde se po setmeni dost krade. Ano, kradou tam zejmena romove ve veku priblizne od 15 do 25 let. A o kus dal uz zacina ghetto.

Na vyreseni problematiky je potreba tvrdost, nesmlouvavost, rovnost a znovu rovnost. Rovnost pred zakonem.

0 0
možnosti

Grush

5. 2. 2008 13:36
Dobré, jen bych podotkl:

Článek píše: "Takže,

co s romskou otázkou?" Ne prosím, takto ne. Otázka není romská.  Otázka

má znít: "Takže, co s  nemakačenky, zloději, zločinci a obecně

asociály!" Jedno zda jsou černí bílí oranžoví nebo zelenofialoví, zda se scházejí s kytarou před barákem anebo s noťasem v parlamentu. Teprv

pak se hneme z místa, do té doby ne.

0 0
možnosti